Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



9 Ιουνίου 2009

Ένοχα μυστικά.... της Ντόρας Γιαννακοπούλου (ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)


Το καλοκαίρι ξεκίνησε, ας ξεκινήσουμε και μεις σιγά σιγά να γνωρίζουμε κάποια βιβλία που μπορεί να μας συντροφεύσουν ευχάριστα στις διακοπές μας!

Την Ντόρα Γιαννακοπούλου της ξέρουν οι περισσότεροι, την γνώρισαν από το Πρόβα νυφικού, το οποίο έγινε σήριαλ πριν από αρκετά χρόνια. (Καμιά φορά η τηλεόραση όταν δουλεύει με ευσυνειδησία, κάνει και καλό, μας γνωρίζει λογοτεχνικά έργα! Λίγο είναι;)
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Στέλλα, μεγαλώνει με τον πατέρα της μετά τον θάνατο της μητέρας. Στον ελεύθερο χρόνο της, βοηθάει στο μπακάλικο της οικογένειας. Ανάμεσα στους πελάτες και η κυρία Μανέα που έχει και αυτή μια κόρη την Μαριάννα Τα δύο κορίτσια δένονται με τρυφερή φιλία, παίζουν μαζί όσο είναι παιδιά και όταν ο κύριος Μανέας, αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα στην Στέλλα, κανείς δεν μπορεί να περιμένει την εξέλιξη. Ένα βράδυ η Στέλλα, πηγαίνοντας κάτι ψώνια στο σπίτι του Μανέα, θα πέσει θύμα της κτηνώδους συμπεριφοράς του. Θα βιαστεί και κατόπιν θ' απειληθεί για να μην πει τίποτα. Η κυρία Μανέα λείπει από το σπίτι, αλλά κανείς δεν ξέρει ότι η μικρή Μαριάννα, που νομίζουν ότι κοιμάται, θα παρακολουθήσει όλη την αποτρόπαια πράξη του πατέρα της και αυτό θα προδιαγράψει τόσο τη σχέση της μαζί του, όσο και τη σχέση της με το άλλο φύλλο. Το μυστικό θα κρατηθεί καλά από τα δύο κορίτσια που θα δεθούν ακόμα περισσότερο. Η Μαριάννα μεγαλώνοντας θ' ανακαλύψει έντρομη, ότι τα αισθήματα για την Στέλλα δεν είναι φιλικά αλλά ερωτικά, ενώ παράλληλα μισεί θανάσιμα τον πατέρα της. Η Στέλλα γίνεται ηθοποιός και αρχίζει να έχει ερωτική ζωή που η Μαριάννα ζηλεύει. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει τα συναισθήματά της, ένας πανικός καταλαμβάνει την ίδια την Στέλλα, αλλά΄οι ρίζες της φιλίας τους τελικά νικούν. Η Μαριάννα πείθεται ότι ο έρωτάς της θα μείνει χωρίς ανταπόκριση και η Στέλλα αποφασίζει να ξεχάσει ότι άκουσε. Όταν στα συρτάρια της κυρίας Μανέα η Μαριάννα θ' ανακαλύψει την φωτογραφία ενός μικρού αγοριού, η Στέλλα αποφασίζει να ψάξει το παρελθόν για δικούς της λόγους. Ο ντετέκτιβ που προσλαμβάνει, φέρνει στο φως μυστικά...Ένοχα μυστικά....

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στα ευπώλητα και απ' ότι γράφει στο εξώφυλλο, η πρώτη έκδοση είναι 30.000 αντίτυπα. Δεν λέω ότι δεν μου άρεσε, αλλά δεν με κάλυψε κιόλας. Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά η συγγραφέας μου έδωσε την εντύπωση ότι βιαζόταν να το γράψει, να το τελειώσει, άφησε συναισθήματα στη μέση χωρίς να τα αναλύσει, δεν πήγε βαθιά σε θέματα που έπρεπε να μας κάνει κοινωνούς. 207 σελίδες με μεγάλη γραμματοσειρά και έτσι το βιβλίο τελείωσε σ' ένα απόγευμα.... Και δεν άφησε καμιά γεύση, αυτό ήταν το βασικό. Αγάπησα τόσο την Πρόβα νυφικού, θαύμασα την έντονη σκιαγράφιση χαρακτήρων της Ντόρας Γιαννακοπούλου, που είναι φυσικό να μην με καλύψει αυτό το βιβλίο που δεν εμβάθυνε. Το κακό είναι οτι και το Έρως μετ' εμποδίων που διάβασα το 2004 δεν με κάλυψε..... Σύντομο και εκείνο, βιαστικό, τέλειωσε πριν αρχίσει.

Αν το διαβάσατε θα ήθελα να γράψετε την γνώμη σας, ίσως εγώ να μην το διάβασα σε κατάλληλη στιγμή, συμβαίνει κι αυτό καμιά φορά και δεν μας αρέσει ένα βιλίο που κανονικά θα έπρεπε....
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
H Nτόρα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Mυτιλήνη. Mε το τέλος των θεατρικών της σπουδών στην Aθήνα θα παίξει και θα τραγουδήσει στο έργο Ένας Όμηρος του Mπρένταμ Mπίαμ, που ανέβασε ο Λεωνίδας Tριβιζάς στο «Kυκλικό Θέατρο» με τραγούδια που είχε γράψει ο Mίκης Θεοδωράκης για το έργο. Tότε αρχίζει μια παράλληλη καριέρα στο θέατρο και στο τραγούδι, με σύγχρονες εμφανίσεις στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στις πρώτες μπουάτ στην Πλάκα. Bγάζει δίσκους με τα τραγούδια του Όμηρου και συνεχίζει με την Όμορφη Πόλη των Θεοδωράκη - Mποστ - Kακογιάννη και λίγο αργότερα με τις Mικρές Kυκλάδες του Oδυσσέα Eλύτη.
Στη διάρκεια της χούντας φεύγει στο εξωτερικό, όπου με μια μικρή ομάδα κάνει τουρνέ σε χώρες της δυτικής και της ανατολικής Eυρώπης μ' ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα, βασισμένο στη μουσική του Mίκη Θεοδωράκη.
Mετά τη μεταπολίτευση σταματά σχεδόν αμέσως το θέατρο και το τραγούδι.
H πρόβα του νυφικού, που κυκλοφόρησε το 1993, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο της γραπτό κείμενο, με δεύτερο ένα διήγημα στη Λέξη με τίτλο «O Πάπαρδος», δημοσιευμένο το 1995. Tο δεύτερο μυθιστόρημά της, O μεγάλος θυμός, κυκλοφόρησε το 1996. Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ-1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Aκολούθησαν τα μυθιστορήματα Με τα μάτια του έρωτα (1999), Oι τρεις χήρες (2001), που έγινε σειρά στον ALPHA, Αμαρτωλέ μου άγγελε (2002), Έρως μετ' εμποδίων (2004) και Tο μενταγιόν (2007).

12 σχόλια:

  1. καλά ήθελα να ήξερα δεν έχεις γίνει έξω φρενών από την ησυχία του εκδότη; πόσο ακόμα να σε προσβάλλει κανείς για να τα πάρεις; Σε λένε ροζ, πάει καλά αλλά και μάπα; λυπάμαι πολύ αλλά επειδή πιστεύω ότι αυτό δεν ήταν λάθος αλλά έγινε σκόπιμα, έχω θυμώσει με όλους σας. Τραυλού, Μαντά και ψυχογιό.(Η Δημουλίδου τι κάνει;)
    επειδή ανήκω κι εγώ σ αυτές τις γυναικούλες που αγοράζουν τα βιβλία σας ήθελα να δω αν θα βγει κανείς να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των αναγνωστών πρώτα απ΄όλα για την παιδεία των οποίων όλοι "μοχθείτε".
    κανένα σχόλιο για κανένα. Πλουραλισμός και ελευθερία απόψεων έχουμε βλέπεις!
    αλλά κι εσύ τίποτα; πόσο θεωρείς ότι σε καλύπτει η σιωπή των ανθρώπων που έχεις δώσει τόσα λεφτά; Γιατί εμένα που μου τα παίρνει μου τη δίνει.Γιατί ο τύπος δεν έκανε κριτική να τον παραδεχτώ αλλά διασυρμό σε όλους μας.
    ξενέρωτες υστερικές γυναικούλες της Ελλάδας ενωθείτε εσείς τουλάχιστον!
    Γεράσιμος Αντωνίου, ο δηλητηριώδης πάντα Ταραντούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεράσιμε μην φτάνεις στο επίπεδο του Κούρτοβικ, δεν είναι για καλό κανενός. ΄Τι περιμένεις να σου πω; Οτι δεν νευρίασα; Οτι θα το αφήσω να περάσει έτσι; Πρώτα απ' όλα είμαι η περισσότερο ....έμπειρη σε διασυρμούς από βιβλιοκριτικούς και ξέρω πως αν οι κινήσεις δεν είναι προσεκτικές θα φτάσουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, μου έχει συμβεί και αυτό. Βλέπεις αυτοί έχουν ένα συγκεκριμένο βήμα και εμείς μόνο τα blogs και τον...νόμο. Όσο για τους ανθρώπους που έχω δώσει τόσα λεφτά, αυτό δεν το κατάλαβα για να είμαι ειλικρινής. Ποιούς εννοείς; Τον εκδότη μου; Και ούτε είπε κανείς οτι θα μείνει αμέτοχος. Αλλά δεν είμαστε και... υστερικές γυναικούλες για να βριζόμαστε στα παραθύρια! υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες. Κάνε λίγη υπομονή λοιπόν και μετά κρίνε...
    ΥΓ: Στην ηλικία που είμαι, έχω διαπιστώσει πως όταν ενεργώ "εν θερμώ" κάνω βασικά λάθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λένα μου σε χαίρομαι που μπορείς και συγκρατείς τα νεύρα σου,εγώ θα τον είχα "στολίσει" κανονικά. Είμαι μια αναγνώστρια του blog σου, και ας μην έχω διαβάσει ούτε ένα βιβλίο σου, και αυτό γιατί είτε δεν έτυχε είτε γιατί το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται σε άλλο είδος μυθιστορήματος (ιστορικό). Αυτό όμως δεν μου δίνει το δικαίωμα να κρίνω και να κατακρίνω του συγγραφείς και τους αναγνώστες των υπολοίπων ειδών μυθιστορημάτων.
    Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να μάθει ο Έλληνας να διαβάζει και να εκτιμά τους ανθρώπους που αφιέρωσαν το χρόνο του και έδωσαν την ψυχή τους για να γράψουν ένα βιβλίο.
    Οι ψευτοκουλτουριάριδες και οι δήθεν κάποιου (επιπέδου) δαπέδου, καλό θα είναι να μην κρίνουν για να μην κριθούν, γιατί η λογοτεχνία δεν έχει καλούπια, ίσως θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις απλά και μόνο για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έμαθα μετά από πολύ κόπο και χρόνο να συγκρατώ τα νεύρα μου. Κάποτε ήμουν ... ταύρος σε υαλοπωλείο, πίστεψέ με. Ετοιμάζω την επίσημη απάντησή μου στον κύριο και πιστεύω όπως και εσύ οτι στην λογοτεχνία, δεν χωράνε ταμπέλες ούτε τόση στενομυαλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σου, για να την αναρτήσω και στο blog μου, γιατί σχεδόν όλα τα blog που ασχολούνται με την λογοτεχνία το έχουμε αναφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το βιβλίο μου άρεσε αρκετά, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον αλλά θα συμφωνήσω ότι τελειώνει σε πολύ λίγες ώρες...Παρόλα αυτά, ήταν ενδιαφέρουσα η ιστορία, δεν ήταν αδιάφορη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είχε όμως καμιά σχέση με την γλύκα από την πρόβα νυφικού, ούτε την ένταση του Μεγάλου θυμού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επελεξα το συγκεκριμενο βιβλιο για τις διακοπες μου...πολυυυ κακως οπως αποδειχθηκε! λενα με καλυψες απολυτως ως προς την κριτικη σου πανω στο βιβλιο ετουτο..βιαστικα και αδικαιολογητα προχειρα γραμμενο, με απιστευτα κενα στις περιγραφες, πολυ ρηχο ως προς την εκφραση..."ευκολοφαγωτο" ας μου επιτραπει...και απορω πως ειναι και στη λιστα των μπεστ σελλερς..τουλαχιστον ηταν καλη επιλογη για τις διακοπες οπου θες να διαβασεις κατι ελαφρυ, αλλα σε αλλη περιπωση ουτε κατα διανοια, μεγαλη απογοητευση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο. Συνχαριτούρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον έγινε σειρά στο MEGA Κύπρου και ξεκινάει τον φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον έγινε σειρά στο MEGA Κύπρου και ξεκινάει τον φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάλλον έγινε σειρά στο MEGA Κύπρου και ξεκινάει τον φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή