Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



3 Μαΐου 2009

Της ζωής και της αγάπης.... της Ελένης Τσαμαδού (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Συνήθως, όταν έχω να παρουσιάσω ένα βιβλίο, περιμένω να κάνω την παρουσίαση και μετά την ανάρτηση στο blog μου! Ή τουλάχιστον περιμένω να...κυκλοφορήσει το βιβλίο!
Αδύνατον να περιμένω όμως σε αυτή την περίπτωση! Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, όσα έζησα το διήμερο που πέρασε, διαβάζοντας το βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.....
Μακάρι να ήξερα, από πού ν' αρχίσω και πού να τελειώσω! Επί δύο μέρες δεν υπήρχα μέσα στο σπίτι. Δεν θυμάμα ποτέ άλλοτε (ίσως μόνο όταν έκανα ανακαίνιση στην κουζίνα μου) να φάγαμε πίτσα για μεσημεριανό, αλλά δεν γινόταν να σηκωθώ, δεν γινόταν να το αφήσω από τα χέρια μου, δεν μπορούσαν να με αφήσουν τα αόρατα σχοινιά που με έδεσαν με αυτό το βιβλίο να κάνω βήμα. Τηλέφωνα χτυπούσαν κι εγώ τα αγνοούσα, παιδιά μου μιλούσαν κι εγώ δεν απαντούσα. Και όπως έγραψα και στην παρουσίαση, ο άντρας μου με αντιμετώπισε με κατανόηση, αφού στο εξώφυλλο, έγραφε το όνομα της Ελένης... ΄Η γιατί ήθελε να το τελειώσω γρήγορα για να το αρχίσει εκείνος, φανατικός θαυμαστής της γραφής της!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Νάσια Φωτιάδη, μαχητική δημοσιογράφος, δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα από το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Θεοδώρου που την καλεί για να της παραδώσει μια περίεργη κληρονομιά. Όταν η Νάσια θα συναντήσει τον δικηγόρο, θα μάθει ότι το κληροδότημα, είναι ένα σφραγισμένο κουτί, από κάποιον Γιάννη Παπαϊωάννου, που έχει πεθάνει σε οίκο ευγηρίας. Το κουτί είναι γεμάτο φωτογραφίες άγνωστων στην Νάσια προσώπων καθώς και ενός καμένου ολοσχερώς χωριού. Ιστορικά οι περισσότερες φωτογραφίες, τοποθετούνται στην περίοδο της κατοχής. Τόσο ο δικηγόρος όσο και η Νάσια, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτή η περίεργη κληρονομιά. Ειδικά ο δικηγόρος που γνωρίζει πολύ καλά, ποιος είναι ο Γιάννης Παπαϊωάννου και που αναγνωρίζει και τον εαυτό του ανάμεσα στις φωτογραφίες, όταν σε νεαρή ηλικία, είχε ερωτικό δεσμό με την κόρη του εκλιπόντα, Ζωή. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, είχε κάνει τα πάντα για να διακοπεί αυτή η σχέση, πράγμα που κατάφερε, όταν επί Δικτατορίας εκμεταλλεύτηκε τόσο τη σχέση του με το καθεστώς, όσο και το αριστερό παρελθόν του Θεοδώρου. Η Ζωή εξαφανίζεται από τη ζωή του μυστηριωδώς, ο ίδιος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, ενώ η γυναίκα του Παπαϊωάννου πεθαίνει σε ένα περίεργο ατύχημα στο σπίτι της. Η Νάσια και το δημοσιογραφικό της δαιμόνιο κεντρίζονται σε τέτοιο σημείο που καταφέρνει να συμπαρασύρει σε βοήθεια και τον Θεοδώρου, ο οποίος στην αρχή, είναι αρνητικός στο ν’ ασχοληθεί με την υπόθεση. Σιγά σιγά θα πλησιάσουν πολύ οι δυο τους, ειδικά από την στιγμή που η Νάσια, θα του αποκαλύψει ότι περιμένει παιδί από την σχέση της με τον Μάνο, σχέση που η ίδια επέλεξε να διακόψει, κρατώντας όμως το παιδί. Ο Θεοδώρου θα την προτρέψει να αναζητήσει κάποιες απαντήσεις από την μητέρα της, υποθέτοντας ότι ο σκληρός πρώην εργοστασιάρχης, ίσως είχε σχέσεις με εκείνην και κατά κάποιο τρόπο έτσι συνδέεται η Νάσια μαζί του, εξ ου και η τελευταία του επιθυμία να της παραδοθεί το περιβόητο και μυστηριώδες κουτί. Παρ’ όλο που η Νάσια γνωρίζοντας τον αυστηρό χαρακτήρα της μητέρας της, τον προσκολλημένο σε αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις, αντιδρά σε μια τέτοια πιθανότητα, προσπαθεί να εκμαιεύσει κάποιες πληροφορίες, η Μαγδαληνή όμως, δεν μπορεί να την βοηθήσει. Αλλά καταλαβαίνει την εγκυμοσύνη της κόρης της και εκπλήσσοντας την ίδια την Νάσια, την παροτρύνει να κρατήσει το παιδί, έστω και ως ανύπαντρη μητέρα. Όταν η Νάσια καθηλώνεται στο κρεβάτι από επιπλοκές της εγκυμοσύνης, η Μαγδαληνή καταφθάνει στην Αθήνα για να την βοηθήσει και χωρίς να το ξέρει να πυροδοτήσει και τις εξελίξεις στην ζωή όλων.
Εμβόλιμα παρακολουθούμε σε μορφή φλας μπακ, τις ιστορίες τόσο της Μαγδαληνής, όσο και της Ειρήνης Παπαϊωάννου, συζύγου του Γιάννη, που άφησε τις φωτογραφίες. Το ημερολόγιό της δε, αποκαλυπτικότατο, φωτίζει πολλά σκοτεινά σημεία, όταν έρχεται στα χέρια της Νάσιας….

Φυσικά, πάνω στο καλύτερο θα σας αφήσω και πάλι, κι αυτό για να μην χαλάσω τις πραγματικά συγκλονιστικές ανατροπές του βιβλίου, που θα σας κόψουν την ανάσα, μαζί με την διάθεση να κάνετε οτιδήποτε άλλο, από τη στιγμή που θα το πιάσετε στα χέρια σας!
Στο προηγούμενο βιβλίο της, είχα πει οτι άγγιξε την τελειότητα. Με αυτό σας βεβαιώνω οτι την ξεπέρασε! Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 11 Μαίου και ένα θα σας πω: Σπεύσατε!!!!! Αποκτήστε το γρήγορα και απολαύστε το....αργά αργά, σαν ένα καλό κρασί που θα γεμίσει την ύπαρξή σας με την γλυκιά του γεύση....
Είναι μαγική η γραφή της, μαγική η ιστορία που περιγράφει, θα ήθελα να την είχα τώρα κοντά μου να την αγκαλιάσω σφιχτά για να της πω "ευχαριστώ" για όσα μου έδωσε με το βιβλίο της. Θα το κάνω στις 13 Μαίου, στο Metropolis (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη) που θα συναντηθούμε στις 7 το απόγευμα, όπου θα έχω την χαρά και τη τιμή να το παρουσιάσω στην πρώτη του επίσημη, μαζί με την καλή μας ομότεχνη Νοέλ Μπάξερ. Χαίρομαι γιατί ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος, μαζί με την επίσης χαρισματική Μαρία Μπράιλα, θα "ζωντανέψουν" το υπέροχο κείμενο της Ελένης. Μην χάσετε αυτή την παρουσίαση, για να έχετε την χαρά να γνωρίσετε και από κοντά την υπέροχη αυτή Κυρία της λογοτεχνίας μας, και θα διαπιστώσετε οτι το ήθος και η ποιότητα που αποπνέουν τα βιβλία της, είναι αυτά που κοσμούν και τον χαρακτήρα της.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Η ΕΛΕΝΗ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KONIGREICH FUR EIN GRAB, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ.
Δέχεται επισκέψεις καθημερινά στο: http://tsamadou.psichogios.gr/

20 σχόλια:

  1. Η υπόθεση του βιβλίου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
    Θα προσπαθήσω να είμαι στην παρουσίαση του βιβλίου της για έναν πολύ σημαντικό λόγο.
    Από το βιογραφικό που παραθέτεις συνειδητοποίησα ξαφνικά ποια είναι η Ελένη Τσαμαδού.
    Ενα άτομο που το γνωρίζω προσωπικά και έχω συνεργαστεί μαζί του πολλές φορές, μιας και για πολλά χρόνια εργάστηκα στην Εθνική Τράπεζα.
    Ενας γλυκύτατος άνθρωπος, με πάρα πολλές νομικές γνώσεις, που πάρα πολλές φορές μας βοήθησε στην δουλειά μας με τις γνώσεις της και για την οποία έχω να πω μόνο τα καλύτερα!!
    Μέχρι τώρα δεν είχα καταλάβει ότι η Ελένη Τσμαδού της Εθνικής ήταν το ίδιο πρόσωπο με την Ελένη Τσμαδού την συγγραφέα, αν και θα έπρεπε να το είχα καταλάβει από την φωτό.
    Της εύχομαι κάθε επιτυχία στα βιβλία της και σε όσα ασχοληθεί πλέον στην ζωή της:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενα, δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα, είναι συγκλονιστική! Και θα χαρούμε και η Ελένη και εγώ αν σε δούμε στην παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα στις εξετάσεις.! Μα, είναι δυνατόν;; Τα δυο βιβλία που περίμενα εδώ και ένα χρόνο θα βγουν όταν αρχίζω ενδοσχολικές; Κάπως θα τα βολέψω.!!! Περιμένω πως και πως.! Ζητάω για άλλη μια φορά συγνώμη που έχω χαθεί αλλά το διάβασμα έχει φτάσει να μου τρώει όλο τον ελεύθερο χρόνο.. Κυρία Λένα μου, σας είδα στην τηλεόραση.! Και σοκαρίστηκα (με την καλή έννοια) για την πιθανή μεταφορά του Βαλς στη μικρή οθόνη. Αν πραγματοποιηθεί θα είναι η μόνη αιτία να ανοίγω την τηλεόραση. Τον τελευταίο χρόνο, την έχω ξεχάσει.! Φιλάκια πολλά πολλά πολλά!

    ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν αυτό δεν είναι αγάπη, τότε τι είναι; Είναι η Λένα Μαντά, η μεγάλη καρδιά και αγκαλιά η φίλη μου. Να είσαι πάντα καλά γλυκειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμουν σίγουρη για όλα όσα γράφεις και ανυπομονούσα, τώρα βέβαια, δε βλέπω την ώρα! Θα σας δω εκεί Λένα μου, όλες τις αγπαημένες με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση! Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ κα Μαντα
    Εγώ πρωτοδιάβασα Ελένη Τσαμαδού ( Ο χορός των μυστικών) μετά από παρότρυνση της Μαρίας Τζιρίτα και ομολογώ ότι η Μαρία είχε δίκαιο!!! Το βιβλίο ήταν ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΟ!!! Μόλις έρθει στην Κύπρο...θα το πάρω!! Να ευχηθώ στην κα Τσαμαδού καλοτάξιδο το νέο της βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρεις πόσο σε ζηλεύω και πόσο αδημονώ να πάρω το αριστούργημα αυτό στα χέρια μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η Κυρία Τσαμαδού είναι τόσο γλυκιά... και είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο θα είναι τόσο συγκλονιστικό όσο το περιγράφεις!!!!

    θα το αγοράσω σίγουρααααααααααααααααα....

    φιλάκια Λένα.... είσαι μία γλύκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ομολογώ οτι η ανάρτηση σας για το βιβλίο με εκανε να το προσθέσω σε αυτα που θελω να διαβασω!!!
    Καλή επιτυχία στο βιβλιο της Κα Τσαμαδού!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λενάκι
    Είμαι σιγουρη πως είναι ένα βιβλίο μοναδικό.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα γιατι μας το κάνες αυτό; Για να ζηλεύουμε που δεν μπορύμε να το διαβάσουμε ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλιά σε όλους! Λίγη υπομονή και για το βιβλίο της Ελένης! Στις 11 Μαίου στα βιβλιοπωλεία!
    Κατερίνη μου, όλοι καταλαβαίνουμε και ξέρουμε οτι προηγείται το σχολείο σου! Τα βιβλία δεν φεύγουν, ούτε χάνονται! ΘΑ σε περιμένουν.... Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!
    Γιάννη, σε περιμένουμε στις 14!
    Κίτρινο αδιάβροχο, αυτό το σκοπό έχουν οι αναρτήσεις για βιβλία... να σας δίνουν μια ιδέα!
    Δήμητρα και Γιάννα, θα το απολαύσετε!
    Ελένη μου εμείς τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε! Σε λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκρισή σας και την αγάπη σας. Ασθενείς και οδοιπόροι..καιοι ευρισκόμενοι σε καθεστώς εξετάσεων συγχωρούνται.
    Φιλιά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...Λες κι από το στόμα μου τα πήρες!!! Συμφωνώ απόλυτα-απόλυτα-απόλυτα μαζί σου, Λένα! Ακριβώς την ίδια αίσθηση είχα κι εγώ από το νέο βιβλίο της Ελένης Τσαμαδού! Πιστεύω ότι θα σκίσει! Πιστεύω, ακόμη, πως είναι από τα βιβλίο που θα μείνουν, όπως λέμε.
    Όπως εσύ, κι εγώ δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Μπορεί να μην φάγαμε εμείς πίτσα για μεσημεριανό, αλλά άφησα μισοδιαβασμένη να πάει η κόρη μου να γράψει διαγώνισμα στο σχολείο, πράγμα που δεν το έχω ξανακάνει! Για όλα φταίει, βέβαια, η Έλεν! Αυτή μας παρέσυρε! Και θα παρασύρει κι άλλους, "φοβούμαι".
    Προτείνω το βιβλίο αυτό ανεπιφύλαχτα. Τους λόγους, θα τους πούμε, παρέα, στην πρώτη του μεγάλη παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χααχαχα.! Εγώ ανηκω στην τελευτάια κατηγορία.!!! ;-) Αλλά διακριτικά στον ελεύθερο χρόνο παρακολουθώ όλα τα blog.!

    Φιλιά.>!!

    ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εύχομαι καλοτάξιδη κι αυτή η κατάθεση της Ελε΄νης Τσαμαδού. Βάλτε τα δυνατά σας στην παρουσίαση στο μετρόπολις! Εντάξει; :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίο και αυτό το βιβλίο της κα. Τσαμαδού! Πάντα τέτοια και στις δύο αγαπημένες μου συγγραφείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κυρία Μαντά καλησπέρα σας,

    Με λένε Γιάννη. Σήμερα έτυχε να σας δω σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Ήταν λίγο πριν φύγω για το τ.ε.ι. Εκείνη τη στιγμή είπατε ότι επικοινωνείτε με το κοινό σας και έτσι αργότερα που γύρισα από το μάθημα πήρα το θάρρος να σας στείλω ένα μήνυμα.
    Νιώθω την ανάγκη να γράψω ένα βιβλίο. Μάλιστα έχω ξεκινήσει τη συγγραφή του. είμαι 22 χρονών και είναι ζήτημα αν έχω διαβάσει 5 βιβλία. Πάντα αντιμετώπιζα την κάθε μέρα σαν εμπειρία και ρουφούσα τη κάθε στιγμή. Η ευαίσθητη και ρομαντική πλευρά μου δεν είχε αντίκρισμα στους ανθρώπους και έτσι άρχισα να την αποτυπώνω στο χάρτί. έχω πολλή φαντασία κάτι που με βοηθάει.
    Σε λίγους ανθρώπους έχω δείξει αυτά που γράφω επειδή για κάποιο λόγο που δεν έχω ανακαλύψει ντρέπομαι. όσοι όμως τα διάβασαν εντυπωσιάστηκαν, μάλιστα κάποιοι δε με πίστευαν ότι τα έχω γράψει εγώ.
    Αν έχετε την καλοσύνη να μου πείτε τη γνώμη σας και να με συμβουλέψετε μιας και είστε μια πολύ πετυχημένη συγγραφέας θα το εκτιμούσα αφάνταστα. Θα πέριμένω με τεράστια ανυπομονυσία την πολύτιμη για μένα απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιάννη χρησιμοποίησε το mail μου, αυτές δεν είναι συζητήσεις για να γίνονται δημοσίως.
    lena_manta@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ένα πολύ ωραίο βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή