Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



20 Μαΐου 2009

Προσοχή! Νεόπλουτοι!... του Ζάχου Χατζηφωτίου (ΦΕΡΕΝΙΚΗ)



Είναι καιρός πλέον να μπούμε στα ....καθ' ημάς! Ν' ασχοληθούμε με βιβλία, κυρίως λόγο εποχής! Καλοκαίρι και είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να ασχοληθούμε με την μαγεία τους και τα όσα έχουν να μας δώσουν!

Το ΠΡΟΣΟΧΗ! ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ! του Ζάχου Χατζηφωτίου, είναι ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό, αλλά το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους σας. Θα σας διασκεδάσει, αλλά έχει να πει και πολλά για όλους εκείνους που το χρήμα έγινε αυτοσκοπός και το κυνήγι του κατάπιε τον ίδιο τον άνθρωπο....


Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Αριστείδης Πετροβουνάκης, επαρχιώτης και φτωχός, έρχεται στην Αθήνα για να βρει την τύχη του. Την συναντά στο πρόσωπο ενός γεράκου που έχει ένα περιβολάκι κάπου στην πλατεία Αγάμων και μέσα στο περιβολάκι ένα μαγαζάκι φιλικών. Ο Αριστείδης, πονηρός και καταφερτζής, θα καταφέρει να γίνει κάτοχος της περιουσίας του γέρου και όταν αυτός πεθαίνει, θα μεγαλώσει το μαγαζί αλλά και την πελατεία του. Θ' αρχίσει να συναναστρέφεται με την "καλή κοινωνία" της γειτονιάς του και ανάμεσά τους με την κυρία Φούλα, μια Σμυρνιά παμπόνηρη που θα θελήσει ν' αποκαταστήσει τον "κυρ Αριστείδη" με κάποια της...σειράς τους. Παράλληλα ο Αριστείδης, αρχίζει να βλέπει με μισό μάτι την περιουσία του και αποφασίζει να δώσει με αντιπαροχή το οικόπεδο και θα βρει πεδίο δράσης στο πρόσωπο του Παναγιωτίδη, εργολάβου οικοδομών. εκείνη την εποχή θα του κληρώσει και ένα λαχείο δια χειρός Φούλας, η οποία παραθερίζοντας γνωρίζει την Πίτσα εξ Αμερικής και του την προξενεύει με επιτυχία. Η άνοδος του Αριστείδη, αρχίζει πλέον ανεμπόδιστη, πολύ γρήγορα θα μάθει την δουλειά από τον ανυποψίαστο Παναγιωτίδη και θα γίνει και ο ίδιος εργολάβος και ισχυρός ανταγωνιστής του. Ο Αριστείδης με τα κεφάλαια της Πίτσας που είναι πλέον γυναίκα του, θα θριαμβεύσει, αλλά το αδηφάγο του χαρακτήρα του δεν σταματάει πουθενά! Και η συνέχεια....επί του βιβλίου!

Λοιπόν το βιβλίο αυτό δεν είναι καινούριο. Το έχω στα χέρια μου, χιλιοδιαβασμένο (από μένα) κίτρινο και χωρίς εξώφυλλο (κάπου απωλέσθη από την τριβή) και είναι του 1977!!!! Τότε είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο "Πωλείται.... συνείδησις" από τις εκδόσεις Φ. Πατσούρη. Σήμερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ με τον τίτλο "Προσοχή! Νεόπλουτοι".

Μην σας πτοήσει το γεγονός καθόλου. Τέτοια βιβλία δεν σταματούν ποτέ να είναι επίκαιρα και η πένα του κυρίου Χατζηφωτίου διαθέτει μια φρεσκάδα, που θα ζήλευαν πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς. Σας εγγυώμαι ότι θα περάσετε απίθανα διαβάζοντάς το και θ' απολαύσετε εκτός από την υπόθεση και την άψογη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Οι χαρακτήρες ίσως σας τρομάξουν λίγο, γιατί με λίγη σκέψη θα τους αναγνωρίσετε παντού γύρω σας και θα βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν και αυτά που γράφουν αφορούν πάντα τους πάντες! Διαχρονικότητα το λένε αυτό! Δεν σταμάτησαν και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν γύρω μας, άνθρωποι που πατάνε επί πτωμάτων (και ζωντανών όμως) για να φτάσουν εκεί που θέλουν και έχουν ανάγκη. Και αισθάνονται "κόμπλεξ" όταν έρθουν σε επαφή με κάτι που πραγματικά αξίζει και προσπαθούν να το υποβιβάσουν, όπως ο Αριστείδης τον Καλιφρονά, τον πλούσιο απόγονο που είναι ο εφιάλτης του.

Διαβάστε το βιβλίο και θα καταλάβετε. Και θα χαμογελάσετε πικρά κάποιες στιγμές, γιατί ένας Αριστείδης ίσως μένει δίπλα σας.....


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα, στην Πλάκα. Έζησε - όπως λέει - σε μια πόλη που ήταν σαν σκηνικό θεάτρου. Εφοίτησε στη Σχολή Μακρή, στην Αναργύρειο Σπετσών και απεφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο. Πολύ νέος, 17 χρονών, με την είσοδο των Γερμανών απέδρασε στη Μέση Ανατολή όπου πολέμησε στο Τομπρούκ, στο Ελ Αλαμέιν και στην Ταξιαρχία του Ρίμινι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όχι για πολύ διότι έφυγε για τη Γαλλία όπου έζησε οκτώ χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην "Καθημερινή" της Ελένης Βλάχου, με την οποία τον συνέδεε μακρά φιλία. Συγχρόνως ξεκίνησε συνεργασία με τον "Ταχυδρόμο" και τα "Νέα" όπου εργάστηκε περίπου είκοσι χρόνια. Υπήρξε χρονογράφος της "Απογευματινής" και του "Ελεύθερου Τύπου" με καθημερινό χρονογράφημα, επί χρόνια. Έχει γράψει 15 βιβλία εκ των οποίων 3 ή 4 έχουν σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια του Ξαρχάκου και του Ζαμπέτα, θεατρικά έργα και έχει κάνει μεταφράσεις - διασκευές θεατρικών έργων που ανέβηκαν με επιτυχία στη σκηνή. Στην τηλεόραση εργάστηκε είκοσι τρία χρόνια και έγινε γνωστός από το "Πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου".
Το βιβλίο το αγόρασα φυσικά και στην νέα εκδοχή του! Ελπίζω και εύχομαι πολύ σύντομα να δούμε στις προθήκες και το άλλο του, το αγαπημένο μου... "Τα εν οίκω.... εν Δήμω"!

12 σχόλια:

  1. καλημέρα Λενάκι...

    κάθε παρουσίαση που κάνεις, μου κεντρίζει το ενδιαφέον να αποκτήσω το εκάστοτε βιβλίο!!!

    φιλιά Λενάκι μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζαχαρούλα μου, αυτό ειδικά, θα σε διασκεδάσει πολύ, θα φύγει απνευστί από τα χέρια σου και θα περάσεις όμορφα μαζί του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, ευχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την ονομαστική σας εορτή και πάντα να είσαστε καλά και να μας κρατατε συντροφιά με τα υπέροχα βιβλία σας !!

    Σας θαυμάζω πολύ σαν συγγραφέα, αλλά σας εκτιμώ και σαν ανθρωπο διαβάζοντας τις σκέψεις σας μεσα απο τα μπλοκ σας.

    Με εκτιμηση Maria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά πολύχρονη, ευτυχισμένη και πάντα δημιουργική
    φιλιά πολλά
    Τέσυ Μπάιλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λενάκι μου, χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς να σου δοθεί απλόχερα! Να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις μαγικά ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λενάκι μου Χρόνια Πολλά!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυρία Λένα μουουου!!Το Νατασσάκι σας ειμαι!!Σας ευχομαι χρόνια πολά και καλά!!Και καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο!Εχω χαθεί, το ξέρω, αλλα μην με τιμορίσετε!!!Σας λατρεύω, το Νατασσακι σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας.Πρώτη φορά σας γράφω αν και παρακολουθώ το μπλογκ σας αρκετό καιρό.Ως συγγραφέα σας πρωτογνώρισα με τη Θεανώ και στη συνέχεια με το Η άλλη πλευρά του νομίσματος.Με περιμένει για διάβασμα Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι.Και τα δύο βιβλία σας που ήδη έχω διαβάσει τα διάβασα απνευστί.Αυτό από μόνο του νομίζω λέει πολλά.Στα προσεχώς μου θα είναι οπωσδήποτε το τελευταίο σας ,Το έρωτας σαν βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρ΄νια πολλά για τη γιορτή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κα Μαντά καλό σας βραδάκι
    Γράφω απλώς για να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλλά!! Δεν σας ξέχασα αλλά υπάρχουν 3 γιορτάρηδες στην οικογένεια...που μυαλό για οτιδήποτε άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή