Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



5 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστροφή......

Επισήμως το καλοκαίρι τελείωσε, έστω και αν δεν το έχει πει κανείς στον καιρό που μας βομβαρδίζει με 35αρια.... Θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο που μας μάθαιναν ότι το φθινόπωρο έχει τρεις μήνες: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος (τι αγωνία και αυτή με το "μ" που δεν υπήρχε) και Νοέμβριος. Πολλά άλλαξαν από τότε. Ο Σεπτέμβριος μοιάζει με Αύγουστο και το φθινόπωρο έχασε την αίγλη του, μέσα στην πόλη πού να δεις τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων να πέφτουν.... τώρα που το σκέφτομαι μετά από τόσες φωτιές σε λίγο δεν θα βλέπουμε πουθενά δέντρα....
Παράξενο αυτό το καλοκαίρι για μένα.... Με βρήκε κουρασμένη και με άφησε κατάκοπη.... Λάθος τελικά η επιλογή "διακοπές στο σπίτι" και τα λάθη πληρώνονται αλλά και...διορθώνονται Στο παραπέντε αποφασίστηκε το ταξιδάκι με καλή παρέα, η ίδια του Πάπιγκου, αλλά αυτή τη φορά ο προορισμός πιο κοντινός. Παπάδες βόρειας Εύβοιας σ' ένα δασικό χωριό με δρομάκια μέσα στα πεύκα και σπιτάκια ξύλινα. Από το μπαλκόνι να βλέπεις την θάλασσα και την ανατολή του ηλίου. Γέλια και κουβεντούλα όλη μέρα, ο μικρότερος της παρέας 13 χρονών, ο γιος μου ο μεγαλύτερος 23. Πέντε παιδιά μαζί μας και εμείς να παίρνουμε λίγη από την ζωντάνια τους, εκείνα λίγη από την...σοφία μας. Το σπουδαιότερο όλων: Ακολούθησαν χωρίς γκρίνιες, ήθελαν αυτές τις διακοπές και το ακόμα σπουδαιότερο, πέρασαν καλά, απόλαυσαν κι αυτά μαζί μας μια βδομάδα διαφορετική, ήρεμη και όλοι μαζί βρήκαμε χρόνο να μιλήσουμε για πράγματα που δεν αφορούσαν την καθημερινότητα, προετοιμαστήκαμε για έναν χειμώνα που προβλέπεται δύσκολος και γεμάτος υποχρεώσεις....
Επέστρεψα λοιπόν.... Σαφώς πιο ξεκούραστη απ' ότι έφυγα.... Με δύο και όχι ένα βιβλία στο κεφάλι μου κι ακόμα δεν ξέρω ποιο θα κερδίσει την....μάχη και θα πάρει την οδό της υλοποίησης.... Μια ιδέα για ένα τρίτο πλανάται στον αέρα... Πρόβλημα όταν έχεις μόνο δύο χέρια όμως..... Μια καινούρια επαγγελματική πρόταση στα σκαριά (θα ενημερωθείτε όταν γίνει οριστικό), μ' ένα νέο βιβλίο που πρέπει να προετοιμαστεί, με παρουσιάσεις του Έρωτα που επίσης δρομολογούνται... γεμάτα τα χέρια λοιπόν..... Κάπου διάβασα όμως τώρα τελευταία μια φράση και μου άρεσε πολύ: "Όταν αγαπάς την δουλειά σου, έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι συνέχεια σε διακοπές"! Κι εγώ αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω.... άρα.... Οι διακοπές συνεχίζονται!
Μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι, μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω, όπως πάντα, και πολλά βιβλία για τα οποία οι αναρτήσεις προσεχώς, αν και δεν θα έλεγα ότι φέτος ευτύχισα να συναντηθώ με "δυνατές πένες" πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.....
Κλείνοντας την ανάρτηση που σηματοδοτεί την επιστροφή μου στην blogoσφαιρα, θα πω αυτό που όλοι αποφεύγουν: Καλό χειμώνα!
Είμαι λάτρης του χειμώνα και κυρίως της βροχής και έχω έξι βιβλία μου αυτόπτες μάρτυρες! Η βροχή και το φεγγάρι δεν λείπουν από κανένα! Καλό χειμώνα λοιπόν!

28 σχόλια:

  1. Κι εγώ είχα ένα από τα χειρότερα -ίσως το χειρότερο- καλοκαίρι της μέχρι τώρα ζωής μου, όμως τα νέα ότι ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι σαν τους παλιούς με βροχές και ψύχρα με χαροποιούν ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν δω τα απιδάκια να συγκεντρώνονταικαλύτερα στην τάξη, να υπάρχει διάθεση για δημιουργικά πράγματα. Δεν θα ξεχάσω τον προπέρσινο χειμώνα που ήταν σαν ένα μεγάλο παρατεταμένο καλοκαιροφθινόπωρο. 25 Νοεμβρίου, εγώ με τα παιδάκια της πρώτης, να προσπαθούμε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια κι απέξω.... τα τζιτζίκια δεν είχαν ...βγάλει το σκασμό!!! Λέω, δεν μπορεί, με γελούν τα μάτια και τα αφτι΄αμου. Φέτος δόξα τω Θεώ αυτό θα αλλάξει. Περιμενε τις πρώτες αλλαγές από Δευτέρα. Το τρίτο μου βιβλίο προχώρησε πολύ, γράφτηκε το 50 % της υπόθεσης και έχει δουλευτείπαράλληλα το κομμάτι αυτό και γλωσσικά. Αυτό είναι και το μόνο δημιουργικό που έκανα φέτος, αποέλεσμα της ψυχρότητας μου με τον Αρμό. Τουλάχιστον βγήκε δημιουργία εκεί όπου άλλος θα έκλαιγε τη μοίρα του. Καλό χειμώνα λοιπόν (δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να το λεω αυτό) και να έχουμε πολλές ευεργετικές βροχές, κρύα, χουχούλιασμα και..... ΚΑΤΩ ΟΙ ΙΔΡΩΤΕΣ!!!!!! χχααααα Φιλιά από τη Νίσυρο! Άρχισαν να μεγαλώνουν οι σκιές όπως παλιά, όπως τους Σεπτέμβρηδες που τα σπίτια κατάπιναν σκιές, έσπαγαν το κουκούλι τους κι έβγαιναν πεταλούδες! Παράλογες πεταλούδες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στέφανη Βουδιά5 Σεπ 2009, 12:26:00 μ.μ.

    Καλό Χειμώνα και σε 'σας κυρία Μαντά! Το γεγονός ότι υπάρχουν δυο βιβλία στο μυαλό σας και ακόμα ένα τρίτο να πλανάται, μαρτυρά πως το καλοκαίρι ήταν γεμάτο έμπνευση!! Οπόταν εμάς μας περιμένουν αμέτρητες ώρες ταξιδιού παρέα με τους ήρωες που δημιουργείτε και αξέχαστες στιγμές συνεπαρμένοι από την πένα σας!!!
    Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιστροφή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια!! Να 'στε πάντα καλά!!

    Στέφανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...καλό Χειμώνα, λοιπόν, να προφτάσουμε και τις επόμενες ευχές των... εποχών,
    γλυκιά μου Λένα.
    Μελισσο-φωλιά (!)το όμορφο κεφάλι σου, καλές δημιουργίες!!!
    Εύχομαι επιτυχίες ανώτερες -΄εστω κι εφάμιλλες¯..
    μακάρι να τα κατάφερνα να ερχόμουν χειμώνα στην Αθήνα! (βέβαια μετά τις όποιες εκλογές!!!)
    Χαιρετισμούς κι από τον Δημήτρη,
    Υιώτα,
    αστοριανή.
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλό χειμώνα Λένα!

    έχω να ομολογήσω πως το καλοκαίρι μου κύλησε ευχάριστα επειδή είχα συντροφιά τα βιβλία σου...

    -Η άλλη πλευρά του νομίσματος
    -Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι
    -Τη μέρα που σε γνώρισα

    2 εβδομάδες, με 3 βιβλία ξεχωριστό παρεάκι...συνέχισε έτσι Λένα, η "παρέα" σου είναι πολύτιμη!

    σιωπηλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένα καλο χειμώνα. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα κι από εμένα.Ναι, στ' αλήθεια , παράξενο καλοκαίρι για πολλούς από εμάς.
    Αλλά, c' est la vie! Τα καλύτερα , αύριο έρχονται! Καλό φθινόπωρο και κατ' επέκταση ,καλό χειμώνα σε όλους.
    Λένα μου, θα τα πούμε πιστεύω και πιο προσωπικά.
    Φιλιά πολλά
    Περικλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό χειμώνα κι από μένα Λένα μου.
    Εδώ στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη φθινοπωρινή βροχή έπεσε. Απ'ότι άκουσα το ίδιο έγινε και στην Αθήνα. Οπότε... δημιούργησε όπως μόνο εσύ ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ....ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΠΟΤΕ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ...ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...ΗΔΗ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ...ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΧΜΕΝΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ...ΠΟΣΟ ΛΑΤΡΥΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ....ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ!!!ΣΕ ΦΙΛΩ ΛΕΝΑ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς ήρθες πάλι Λένα μας!
    Υπέροχη η Βόρεια Ευβοια -πατρίδα του Γρηγόρη μου,άλλωστε πως να είναι άσχημη;Εχω επισκεφθεί το χωριό που πήγατε και σίγουρα πήρατε μαζί σας μπόλικο καθαρό αέρα για να γεμίσουν τα πνευμόνια όλως σας!
    Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου,λατρεύω την επαφή με τους μαθητές μου και ΄συμφωνώ απόλυτα πως είμαι μονίμως σε διακοπές όταν δουλέυω!
    καλό φθινόπωρο,καλή αρχή στην καινούρια προσπάθεια -που μου έγραψες- και....ανυπομονώ να μυρίσει στη γειτονιά μου το χώμα της βρεγμένης γης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νικόδημε, χθες και σήμερα βρέχει στο Καπανδρίτι. Δεν χορταίνω την δροσιά, την μυρωδιά και την φύση που ξεπλύθηκε από την σκόνη του καλοκαιριού!
    Στέφανη, ο κύβος ερρίφθη και το βιβλίο που ......νίκησε τα άλλα μετράει τις πρώτες του σελίδες!
    Γλυκιά Αστοριανή, μ' αρέσει ο χειμώνας στην Ελλάδα και τον περιμένω όπως πάντα έτοιμη και...ανυπόμονη!
    Ευχαριστώ θερμά για τα σιωπηλά φιλιά, (είναι πιο τρυφερά) και χαίρομαι που ήμουν καλή παρέα....
    Γιώτα μου γλυκιά, τι κάνεις; Καλό χειμώνα και σε σένα και...δημιουργικό!
    Περικλή μου, όντως απίστευτο αυτό το καλοκαίρι, έγιναν πολλά που θα ήθελα πολύχ ρόνο για ν' αναλύσω και δυστυχώς δεν ήταν όλα αυχάριστα. Χάσαμε έναν καλό φίλο πολύ νέο, είχαμε κάτι τρεχάματα με προβλήματα υγείας (ευτυχώς όχι σοβαρά) Ανακαίνιση σε κάποια δωμάτια του σπιτιού και πάει λέγοντας....Καλο χειμώνα πια να έχουμε (που κι αυτός προβλέπεται....γεμάτος!
    Σοφάκι μου σε φιλώ γλυκά! Ελπίζω οι διακοπές να σε ξεκούρασαν και να γράφεις!!!!
    Villy 9, εγώ πάλι έχω άριστες σχέσεις με τον χειμώνα για να μην σου πω οτι τον αγαπάω ιδίατερα. Για μένα χειμώνας σημαίνει δημιουργία, ηρεμία και την γλυκιά θαλπωρή του σπιτιού μου....
    Αφροδιτούλα μου, εμείς τα είπαμε και επι...προσωπικού! Φιλιά στον Γρηγόρη σου και στα παιδιά! (Δύο στην μικρή, αδυναμίες είναι αυτές!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό χειμώνα και σε εσένα Λένα μου και δημιουργικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό χειμώνα σε όλους !!! τα κεφάλια μέσα και πίσω στη δουλεία !!! μια χαρά είναι και ο χειμώνας επιτέλους λίγο κρύο!!! κουβέρτα στον καναπέ και ζεστό γαλλικό καφέ!!! Και παρέα ένα βιβλίο!!!! πήρα το έρωτας σαν βροχή και το ξεκινάω αύριο που έχω ρεπό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμαλία καλή ανάγνωση! Η εικόνα που μου έδωσες, αυτή στον καναπέ με κουβερτούλα και καφέ, όνειρο! Και εδώ που μένω, τέρμα βουνό, η κουβερτούλα είναι απαραίτητη!!!
    giasas, ευχαριστώ! Νομίζω οτι αυτός ο χειμώνας ειδικά, δεν θα μου αφήσει χρόνο για να πάρω ανάσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λένα μου καλό και δημιουργηκό χειμώνα, εν οψει του καινούργιου εγχειρήματος, γεμάτο με υγεία και εμπνευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα ...... προσπαΘώ τόση ώρα να γράψω δυο κουβέντες και εγώ στο φόρουμ , μόλις εγινα μέλος του ...

    Ειμαι χαρουμενη να αποτελώ και εγω μέρος όλου αυτου του εγχειρήματος , που απο ότι καταλαβα ειναι φρέσκο ...

    Λατρευω το διάβασμα και η καλή μου τύχη , ενα ζεστο απογευμα του Αυγουστου , εφερε στα χέρια μου , ωσαν μαγνήτη , το βιβλίο ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ .

    Το διάβασα , όχι όχι δεν το διάβασα , με ρουφηξε αυτό όλη απο τις πρώτες κιόλας αράδες ... Τι μαγεία !!!! Ολα κινουνταν στον κόσμο της Κλέλιας , σε εκείνο τον απομακρυσμένο όρμο κάπου στην Κέρκυρα . Ημουν και εγώ εκει . Σκιά της ... Η ιστορία αρχισε , ξεδιπλώΘηκε και ολοκληρώΘηκε μπροστά στα μάτια μου μέσα σε 48 ωρες ... Χιλιάδες εικόνες , γνώριμα αρώματα , τοπία παρΘένα , συναισΘήματα έντονα ! Αδυνατο να αφήσω το βιβλίο απο τα χέρια μου , εγινε σαν προεκταση του χεριου μου , εγινε εγώ , βρηκα κομμάτια μου , αγάπησα και πονεσα την Κλέλια αβιαστα , χωρίς δευτερες σκέψεις ....

    Τι συγκλονιστική γραφή ............ !!!!!!

    Συγχαρητήρια κ.Μαντά .... !

    Αποτελέσατε εν αγνοια σας , αφορμή για να ξεκινήσω την πρώτη μου αποπειρα να αποτυπώσω σε χαρτί όλα όσα κρατώ καλά κρυμμένα μέσα μου , σχεδόν 30 χρόνια τώρα , φύση ανήσυχη ρομαντική και άκρως ονειροπόλα ...

    Αν καταφέρω εστω και λίγο να συγκινήσω και να ακουμπήσω ψυχές , όπως εσείς , Θα είμαι ευτυχισμένη ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλγα καλώς όρισες στην παρέα! Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο ο Έρωτας και καλή επιτυχία στις δικές σου προσπάθειες... Όλοι μια αφορμή χρειαστήκαμε για να ξεκινήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ κ.Μαντά .. η χαρά ειναι όλη δικη μου ....

    Σας παραΘέτω κατι που μου αρεσε πολύ , το διαβασα σήμερα και Θαρρω αξίζει να το μοιραστώ μαζί σας ...

    "Αυτοι που βρισκουν ασχημα νοηματα σε ωραία πραγματα ειναι διεφΘαρμένοι χωρίς να ειναι γοητευτικοί . Αυτο ειναι ελάττωμα .

    Αυτοι που βρίσκουν ωραία νοήματα σε ωραία πράγματα είναι οι καλλιεργημένοι .. Για αυτους υπάρχει ελπίδα .

    Οι εκλεκτοι ειναι εκεινοι που στα ωραία πραγματα βρίσκουν μονο ομορφιά .

    Δεν υπαρχουν ηΘικά ή ανηΘικα βιβλία . Τα βιβλία ειναι ή καλογραμμένα ή κακογραμμένα . Αυτό ειναι όλο .. "

    ολγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...Noμίζω πως η ιστορία της Κλαίλιας επαναλαμβάνεται...σε ό,τι ζω αυτό το διάστημα...και πραγματικά σκέφτομαι συνεχώς...το βιβλίο σας...μπήκε τόσο πολύ μέσα στην ζωή μου...σαν να ακολουθώ τα βήματά του..ήρθε η στιγμή για το πλήρωμα του δικού μου χρόνου...και σκέφτομαι κάθε σκηνή από την ζωή της Κλαίλιας..γαι αν μην τον πονέσω κι εγώ τόσο πολύ...να ξέρατε πόσο καλό μου έκανε η ιστορία σας...Οι ιστορίες σας ακολουθούν το σήμερα του καθενός μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχω "γυρισει" ολο το site και τελικά δεν καταφερα να βρω πως μπορω , αν μπορω να ανοιξω ένα δικο μου Θέμα , οποτε Θα γράψω εδώ μερικες απο τις σκέψεις μου και Θα το αφήσω σε σας που Θα το ποσταρετε και αν ...

    Οκτώβριος ... ο μήνας των γενεΘλίων ... γενέΘλια ... πάνε χρόνια απο την τελευταία φορά που γιορτασα ευτυχισμένα γενέΘλια που να Θυμάμαι ! Γιατί τα γενεθλια είναι για να τα θυμόμαστε .. τουρτες , δώρα , φιλοι , γελια , φωνές , μουσικη ... τίποτα .. καμία ανάμνηση …
    Ξύπνησα πολύ νωρίς πάλι σημερα , κάτι που γινεται , τελευταία αβίαστα κάΘε σαββατοκυριακο , αυτό το αγιο διήμερο που περιμενω με ανυπομονησία καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας για να κοιμηΘώ και να ξεκουραστώ .. μάταια όπως όλα δείχνουν… Η καλή μερα από το πρωί φαίνεται λένε και ενώ επινα τον καφέ μου στην βεράντα αγκαλιά με τη Θάλασσα και παρέα με τους ήχους της χαραυγής , χαμένη στις σκέψεις μου , μετρώ τις μέρες που απομένουν μέχρι να κλείσω τα πρώτα μου άντα .. 3… Ασυνείδητα σχεδον , προσπαΘώ να Θυμηθώ τα προηγουμενα χρόνια που με οδήγησαν μέχρι εδώ... προηγουμενα γενέΘλια... αλλά το μυαλό εχει κολλήσει ... δεν Θυμαμαι !!! Ουτε καν τα παιδικά μου !!! Μα , πως ειναι δυνατον ;;; Λένε οτι το μυαλό δεν αποθηκεύει ότι κρίνει περιττό ... Ήταν αραγε περιττά ;;; Ολα ;;;; Μα πως ;;;; Συνειδητοποιώ ότι τελικά λίγα είναι αυτά που Θυμάμαι …Λίγες στιγμές από τα τριάντα χρονια παραμονής μου στον πλανήτη τούτο .. Δεν Θυμάμαι σίγουρα τα χρόνια όταν ήμουν ακόμα μωρό στην αγκαλιά της μάνας μου , δεν θυμάμαι τα πρώτα μου χρόνια στο δημοτικό , παιχνιδια , σκανταλιες , διαλλειματα , πειράγματα , ερωτικά σκιρτήματα , τιποτα δεν Θυμαμαι , ουτε αργότερα συμμαΘητές μου στο σχολείο , για καθηγητές ουτε λόγος , δεν θυμάμαι ούτε τους 9 μήνες από την εγκυμοσύνη της μάνας μου και τότε ήμουν ήδη δεκατριών , ουτε καν την γέννα της μικρής μου αδερφής , ουτε καν …. το μόνο που Θυμάμαι είναι ότι δεν χάρηκα .. Ημουν πάντα το πρώτο παιδί , η αγαπημένη , η καλύτερη και ο ερχομός της μικρής ήχησε απειλητικά στο μικρό κεφάλι μου , σαν να ερχόταν για να μου πάρει το στέμμα , τα πρωτεία , το δωμάτιο , το κρεβάτι , τον Θρόνο μου … Σαχλαμάρες !
    Μια εικόνα ωστόσο , σαν αυτή ενός παλιου πινακα που εχει μείνει καιρό ξεχασμένος στο πατάρι , κάτω απο το άλλοτε λευκό σεντόνι , μέσα στην σκόνη , γιατί ποτε δεν ταίριαξε σε κανένα τοίχο του σπιτιού , με πρόσωπα που η μνημη δεν αναγνωρίζει πια , μαύρες μορφές στο σαλόνι του σπιτιού μου στην Αθήνα , ολοι και ολοι μετρημένοι στα δαχτυλα του ενός χεριού , εγω στολισμένη , φορώ τα νεοαποκτηΘέντα μου ρουχα , αυτό το Θυμάμαι πολύ καλά , δειχνω καπως ευτυχισμένη τωρα που με κοιτώ , αραγε να ήμουν ;;; μια τούρτα μικρή που επιμελήΘηκα φυσικά η ίδια με δυο κεράκια disney που σχημάτιζαν τον αριΘμό 25 , το τραγουδι των γενεθλίων πρέπει σιγουρα να ειπώΘηκε , το επεβαλλε αλλωστε και η μέρα αλλά οι φωνές , ο ηχος δεν φτάνουν στα αυτιά μου , στοματα ανοιγοκλεινουν όπως στις ταινιες βωβου κινηματογράφου και φουυυυυυυυ πανε τα κεράκια .. αυτό Θυμάμαι .. Μόνο αυτό ;;;; Τα προηγούμενα ή τα επόμενα που είναι ;;;
    Τρίτη .. Τρίτη και 13 η ημέρα γενεΘλίων μου και παρά τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες , εγώ Θα γιορτάσω τα 30 μου χρόνια με τον ερωτα της ζωής μου , τον ανΘρωπο μου , το φιλαράκι μου μακριά από την Αθήνα και Θα προσπαΘήσω να δημιουργήσω μια αναμνηση , μια Θυμηση , μια εικόνα ενός πινακα που αυτή την φορά Θα εχει περίοπτη Θεση στο δικο μου βασιλειο , Θα κοσμεί το ομορφο σαλόνι μου , Θα είναι εκεί να μου Θυμίζει …


    Ευχαριστώ Θερμά που με αφήσατε να το μοιραστώ .. το είχα ανάγκη ...

    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. villy 9: Να προσέχεις γλυκιά μου... Να προσέχεις πολύ... Αυτές οι ιστορίες σπάνια έχουν καλό τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όλγα: Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες.... Οι κριτικοί λογοτεχνίας το ξέρουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κ. Μαντά , να είστε καλά ... Νομίζω σας ταιριάζει , μιας και τα βιβλία σας είναι πάντα καλογραμμένα κατά την δικη μου ταπεινή αποψη ....

    Το ερώτημα σας γεννά αβίαστα ενα ακόμα ερώτημα : Υπαρχουν πραγματικά κριτικοί λογοτεχνίας ;;;

    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ....Το μυαλό δεν αποθηκεύει..όντως ό,τι θεωρεί πως είναι περιττό...το προσπερνάει και το αφήνει πάντα στο πίσω μέρος του...μόνο ό,τι έχει αξία και βαρύτητα γι'αυτόν κρατάει...και αφήνει μπροστά...ωστόσο κάθε φορά εμείς έχουμε τα πινέλα...ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας και μπαίνουμε μέσα σε αυτόν...και αν έχουμε την δύναμη...το μυαλό απλώς υπακούει σε εμάς...και ελάχιστα εμείς σε αυτόν...ήταν ωραίο αυτό που έγραψες Όλγα και θα συμφωνήσω με την Λένα..οι κριτικοί το έχουν διαβάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. villy9 σε ευχαριστω καλή μου , ετσι ειναι οπως τα λες , εμεις εχουμε τα πινελα , εμείς εχουμε την δυναμη , ολα ειμαστε εμείς ... :)

    Οπως ειδες πιο πανω , απαντησα ήδη στο ερώτημα της Κ.Μαντά ........ ταπεινη μου γνώμη ..

    Θεωρώ οτι και οι κριτικοι λογοτεχνίας ειναι ανΘρωποι με αδυναμίες και ελλαττώματα επομένως δεν ειναι δυνατόν εντελώς ανεπηρεαστα & αντικειμενικά , αποκομμένοι απο αυτό που ο καΘενας τους πρεσβευει , να "αποφασίσουν/κρίνουν" αν ενα βιβλίο ειναι καλό ή όχι ή ποσο καλό ειναι λες και υπαρχει μια μαγικη ζυγαριά που ζυγίζει την καλοσύνη ενός βιβλιου ....

    Σαφώς υπάρχουν πολλά συμφέροντα , κλίκες , κυκλοι ιδιαιτεροι και πολλά άλλα αγνωστα στους πολλούς , που δημιουργούν "καλά" βιβλία .. Το "καλό" το δικο τους ωστόσο εξαρτάται κυρίως αν όχι μόνο απο τους δεικτες πώλησης ... Είναι κρίμα για να μην πω λυπηρό και ακουστώ υπερβολική ...

    Εμένα προσωπικά μου εχει τύχει να αγοράσω καποια απο τα λεγόμενα μπεστ σέλερ που βρισκονται στις πρωτες Θεσεις μεσα στα βιβλιοπωλεια με τις καλύτερες κριτικές και όμως να απογοητευτώ , κλεινοντας τελικά το βιβλίο να σκεφτώ " πολυ κακό για το τίποτα .... " .. Αυτο νομίζω είναι χειρότερο για έναν συγγραφέα , τουλάχιστον για αυτους που νοιάζονται πραγματικά ...



    ολγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το θέμα που ανοίχτηκε θέλει πολλή συζήτηση και έχουν ήδη αναλωθεί πολλοί, προσπαθώντας να βρουν τα όρια της λογοτεχνίας, που για μένα δεν υπάρχουν. Το κακό όμως είναι και το λέω με πλήρη επίγνωση, οτι λείπει από πολλούς συγγραφείς η δύναμη να παραδεχτούν οτι ΙΣΩΣ και να μην έγραψαν το αριστούργημα του αιώνα.... Όταν λοιπόν υπάρξουν αρνητικές κριτικές για το βιβλίο τους, θυμώνουν και αντιδρούν άσχημα, βγάζοντας πικρίες, κακίες και άλλα.... καταστροφικά.
    Όσο για τους βιβλιοκριτικούς, δεν υπάρχει σαφώς έδρα στο Πανεπιστήμιο γι αυτή τη δουλειά και ο καθένας είναι εν δυνάμει βιβλιοκριτικός. Το βιβλίο και η κριτική του είναι ένα απο τα πιο υποκειμενικά θέματα. Έχω κι εγώ διαβάσει βιβλίο από λίστες ευπώλητων και απογοητεύτηκα, όπως έχω διαβάσει και βιβλία που θα έπρεπε κανονικά να είναι και δεν υπάρχουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. κ Μαντά , εχετε απολυτο δίκιο και αν μη τι άλλο η δική σας γνώμη εχει καποια βαρύτητα ... Τα είπατε όπως είναι με απλό και ουσιαστικό λόγο ... Χαιρομαι ιδιαίτερα που είστε τόσο άμεση και επικοινωνιακή , διάβαζοντας και βιβλία σας άλλωστε τίποτε λιγότερο δεν περίμενα να σας πω την αλήΘεια .... :)

    Πότε , για σας πάντα , ένα βιβλίο εχει ουσία , μια γραφή μπορεί να καΘηλώσει ;;;
    Oλγα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για μένα, είπαμε υποκειμενικό το θέμα, ένα βιβλίο με καθηλώνει πρώτα απ' όλα από την γραφή του συγγραφέα. Την θέλω ουσιαστική, γρήγορη και απλή. ΠΑράλληλα φυσικά με την υπόθεση που πρέπει να μου "λέει" κάτι. Όταν ένα βιβλίο είναι στο μυαλό μου και μετά από μήνες που το έχω διαβάσει,αυτό σημαίνει οτι πέτυχε τον στόχο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πηρα επιτέλους το Σπιτι στο Ποτάμιιιιιιιι !!!! Ανυπομονώ να το ξεκινήσω !!!!! Εχω ακούσει τα πιο Θετικά σχολια απο αναγνωστες !!!!

    ολγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή