Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



11 Φεβρουαρίου 2013

Απαραίτητες εξηγήσεις!

Φτάσαμε και εδώ και στο fb σε νέο .... Κυπριακό για ένα σήριαλ! Το Βάλς με δώδεκα θεούς δίχασε! Αντί ν' απαντώ στον καθέναν ξεχωριστά, επέλεξα μια τελευταία ανάρτηση για το θέμα για να βάλω (θέλω να ελπίζω) ένα τέλος σε όσα γράφονται και στις διαμαρτυρίες που ακούγονται. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:
Εδώ και πολλά χρόνια η Μαρία Γεωργιάδου πήγε και ξαναπήγε το Βαλς σε ελληνικά κανάλια και το απέρριπταν. Όπως απέρριψαν και το Σπίτι δίπλα στο ποτάμι, όπως και το Έρωτας σαν βροχή.  Η δικαιολογία για το ποτάμι ήταν επί λέξει: "Δεν κάνουμε σήριαλ ευπώλητα βιβλία"....
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Μαρία Γεωργιάδου με ρώτησε αν ήθελα να πάει το σήριαλ και να το προτείνει στην Κυπριακή τηλεόραση και δέχτηκα, χωρίς να ξέρω καμιά λεπτομέρεια.  Και ενώ ο ΑΝΤ1 Κύπρου είχε ήδη αποφασίσει για δύο άλλα σήριαλ, ενθουσιάστηκε τόσο με το Βαλς που το έβαλε σαν "σφήνα" στο πρόγραμμά του, ενώ υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από το MEGA Κύπρου.
Στην Κύπρο ΟΛΑ τα σήριαλ είναι καθημερινά απ' ότι μου είπαν και για να έχει τηλεθέαση, το καστ έπρεπε να είναι κυρίως Κυπριακό και εφόσον θα το παρακολουθούσαν Κύπριοι έπρεπε να έχει και την διάλεκτό τους. Δεν το βρήκα παράλογο και θαύμασα για μια ακόμα φορά αυτούς τους ανθρώπους που με τόσο λίγα χρήματα τόλμησαν να κάνουν μια προσπάθεια και να δώσουν στους τηλεθεατές τους έργα στην γλώσσα τους.
800.000 είναι οι Κύπριοι και όχι έντεκα εκατομμύρια όπως είμαστε εμείς και πάλι δίνουν την μάχη τους για μια Κυπριακή τηλεόραση, αντίθετα από εμάς....
Γνώριζα, δεδομένων των συνθηκών, οτι θα υπήρχε τεράστια απόκλιση από το βιβλίο , αλλά αναγνωρίζω στην Μαρία Γεωργιάδου οτι έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια ώστε οι αλλαγές να είναι εναρμονισμένες στο δικό μου κλίμα, παρ' όλο που ήταν δύσκολο. Άλλοι κανόνες διέπουν την δημιουργία ενός βιβλίου και εντελώς διαφορετικοί αυτοί που διέπουν την δημιουργία μιας σειράς.
Το Βαλς ήρθε στην Ελλάδα χωρίς να το ξέρω, το πληροφορήθηκα δύο μέρες πριν αρχίσει να προβάλλεται και η ώρα που επέλεξαν να το βάλουν ήταν η χειρότερη φυσικά, ενώ στην prime time υπάρχουν δύο, το ένα πίσω από το άλλο, τούρκικα σήριαλ. 
Καταννοώ οτι είναι ίσως ένα πείραμα του σταθμού και τον συγχαίρω γι αυτή του την πρωτοβουλία, είναι η πρώτη Κυπριακή σειρά που έρχεται στην Ελλάδα και θέλω να ελπίζω οτι στο μέλλον θα έρθουν και άλλες, ώστε να εξοικιωθούμε οι Ελλαδίτες με την μελωδική εκφορά του λόγου των Κυπρίων και τους ιδιωματισμούς τους.
Δεν υπάρχει λόγος για αντεκκλίσεις του τύπου ποιος δίνει δουλειά σε ποιον, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα στην Κύπρο, αν φτιάχνει ή χαλάει το τηλεοπτικό τοπίο μια κυπριακή σειρά και όλη αυτή η ένταση που οδηγεί σε λόγια σκληρά. Αρκετά δύσκολη είναι η καθημερινότητα όλων μας, ας μήν μαστιγώνουμε ο ένας τον άλλον. Για ευγένεια και ανθρωπιά,κατανόηση και σύμπνοια, δεν χρειάζονται χρήματα....
Εξάλλου, όπως λέω και για τα τούρκικα σήριαλ, έχουμε όλοι το απόλυτο όπλο που λέγεται ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ! Μόνο που σκεφτείτε οτι εμείς με την τηλεοπτική μας συμπεριφορά, ίσως αναγκάσουμε τα κανάλια να μας δώσουν πάλι κάτι καλύτερο. Αν εμείς επιβραβεύουμε εκείνοι συνεχίζουν, αν απορρίπτουμε τους προβληματίζουμε και τους σπρώχνουμε ν' αναζητήσουν κάτι που θα τους φέρει τηλεθέαση, αρα και διαφημίσεις.
Εγώ παρακολουθώ το σήριαλ σαν κάτι καινούριο με μια μικρή διαφορά.... Κάπου τους ξέρω τους ήρωες, δεν τους ψάχνω να τους ανακαλύψω στην πορεία της σειράς, μου είναι ήδη αγαπημένοι και μαζί τους δέχομαι να γνωρίσω και τους καινούριους. Λέω ΜΠΡΑΒΟ στην Κύπρο που τολμά, ευχαριστώ στην Μαρία Γεωργιάδου και στον Κούλη Νικολάου τον παραγωγό, που με πενιχρά μέσα, προσπαθούν για το καλύτερο.
Σας ευχαριστώ.
 

31 σχόλια:

  1. παρακολουθώ το βαλς με δωδεκα θεούς απ την πρώτη μερα που άρχισε να προβάλλεται στην Κύπρο...δεν με ενόχλησε ποτέ η προφορά των κύπριων..!!Κατά την γνώμη μου πρόκειται για μια απ τις πιο αξιόλογες σειρές των τελευταία χρόνων και για όσους έχουμε διαβασει το βιβλιο ειναι πραγματικά συγκινητικό να ζωντανεύουν οι ήρωες που έχεις αγαπήσει από κάποιες σελίδες...!!!σε οσους δεν αρεσουν τα κυπριακα ας παρακολουθήσουν τα τουρκικα και ας μας αφησουν να χαρουμε αυτο που χρονια περιμεναμε...την μεταφορά του αγαπημένου μας βιβλιου στην οθονη...ελπιζω να ακολουθησουν και αλλα ...!!!!
    Λένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το ΝΗΣΙ ευπώληπτο βιβλίο δεν ήταν? γιατί το έκαναν σήριαλ? Κρίμα που δε θέλουν το ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ....που είναι το καλύτερο βιβλίο σας.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο, πάντως εγώ σαν τηλεθεάτρια, θα ήθελα να δω πολλά από τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στην μικρή ή και στην μεγάλη οθόνη!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα αγαπημένη Λένα!έχουμε δει πολλά 'ευηπώλητα' βιβλία να ζωντανεύουν στην μικρή οθόνη.Κάποια μας ενθουσίασαν κάποια απλά τα είδαμε!Το βαλς είναι από τα λίγα βιβλία που ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης τα μετέφεραν αξιοπρεπώς στη οθόνη και είναι κοντά σε αυτό που έχουμε διαβάσει.Αλλά ας μην γελιόμαστε !Άν 'θέλουν' μπορούν να ομορφαίνουν τηλεοπτικά την μέρα μας!Έχουν γραφτεί υπέροχα βιβλία που μπορούν με μικρό κόστος να γίνουν υπέροχα σήριαλ!Εμεις πάντως σε περιμένουμε εδώ στην Κρύα- Βρύση με την αγκαλιά μας ανοιχτή στις 25 Μαίου να μας συστήσεις την 'Ντάτα ' σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά! δεν βλέπω την ώρα να ξαναδώ και τον κόσμο, αλλά και εσάς! Καλή αντάμωση!

      Διαγραφή
  4. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το οτι απεριψαν το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΟ Σπιτι διπλα στο ποταμι δεν το πιστευω! εμεις εδω κυπρο το παρακολουθουμε και το λατρευουμε το Βαλς ειναι οτι καλυτερο εχουμε!! Ευτυχως που το εχουμε δεν ξερω γιατι ενοχλει η γλωσσα μας στην Ελλαδα δεν το περιμενα με αυτα που ακουστει καταλαμβαινω δεν ειναι ακριβη παραγωγη η δουλεια φαινετε ομως ... τι να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω οτι ενοχελί η διάλεκτος, απλώς δεν την έχουν συνηθίσει όσοι δεν έχουν καν επισκεφθεί την Κύπρο. Νομίζω κι εγώ οτι έχει γίνει πολυ προσεγμένη δουλειά και χαίρομαι που και το σήριαλ αγαπήθηκε!

      Διαγραφή
  5. καλη επ ιτυχια!!!!!!!!!τωρα αρχισα να το βλεπω...και δεν μενοχλει καθολου η γλωσσα....ισα ισα την απολαμβανω κιολας!!δεν μπορεσα ακομη να διαβασω το βιβλιο σας...αλλα θα γινει ...ευχομαι τα καλυτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Κι εμένα μου αρέσει η μελωδικότητα στα Κυπριακά!

      Διαγραφή
  6. Κυρία Μαντα συγχαρητηρια για το βιβλιο...για τα βιβλια σας...για ολα οσα εχετε προσφερει....η σειρα ειναι πολυ ενδιαφερον...η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα να ειναι ελληνικη αλλα ειναι γνωστο χρονια τωρα οτι κανεις δε βλεπει προκοπη στο τοπο του....ετσι ελεγε κ η γιαγια μου..τελος παντων ουσια εχει το αποτελεσμα...και μας αρεσει....γιατι ειναι κατι απο εσας....να εχετε υγεια κ να ειστε καλα εσεις κ η οικογενεια σας....
    με εκτιμηση Βικυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας. Κι εγώ θα ήθελα να γίνει εδώ η σειρά και το προσπαθήσαμε, αλλά μόνο στην Κύπρο τόλμησαν και μπράβο τους!

      Διαγραφή
  7. εγω εκφραζω αντιθεση για τον ρολο της ελπιδας,προσωπικα θα ηθελα να δω την ιδια δυναμικη γυναικα που διαβασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω την εξέλιξη και γι αυτό δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Πάντως και μέχρι τώρα η Ελπίδα έιναι η πιο ισχυρή από τις άλλες δύο.

      Διαγραφή
  8. Σε τι αθλια κατασταση βρισκεται η ελληνικη τηλεοραση το εχουμε καταλαβει ολοι.Οσο αφορα το σηριαλ εγω δυσκολευομαι να παρακολουθησω την τοσο ομορφη κυπριακη διαλλεκτο με αποτελεσμα να μην μπορω να δω ευχαριστα το σηριαλ....οπως ο αντενα μπαινει στην διαδικασια να βαζει υποτιτλους στα τουρκικα δεν θεωρω οτι ειναι κατι δυσκολο να το κανει και σε ενα κυπριακο σηριαλ. Δεν θελω να φανει προκλητικο αυτο αλλα πραγματικα υπαρχουν πολλοι οι οποιοι θελουν να το παρακολουθησουν και δυσκολευονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κατανοώ, αλλά πόσο χειρότερο θα ήταν αν στην ελληνική γλώσσα έμπαιναν υπότιτλοι; Θα ήταν σαν επλισημη παραδοχή οτι η Κύπρος δεν είναι ελληνική... Ίσως έτσι το είδαν και δεν προχώρησαν σε κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  9. Λένακο μου πολυαγαπημένο καλώς σε βρίσκω ξανά διαδικτυακά μετά από τόσο πολύ καιρό! Χαίρομαι που η αφορμή είναι το σήριαλ του Βάλς!!, το οποίο το βλέπω από την αρχή του στο web Κύπρου Κι έχω δει όλα τα επισόδια ! Εχω μάθει ήδη την Κυπριακή…. Η σειρά με εξέπληξε ευχάριστα, το καστ των ηθοποιών είναι εκπληκτικό, και σε κερδίζει η «αυθεντική» υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών, οι οποίοι είναι χαρισματικοί !
    Ένα μεγάλο μπράβο και από εμένα στη Μαρία Γεωργιάδου που πίστεψε στο βιβλίο σου και μπόρεσε και του έδωσε ζωή.
    Και μακάρι να δούμε σύντομα και άλλα σήριαλ "δικά μας".
    Φιλιά πολλά σε εσένα και την οικογένειά σου και πάντα επιτυχίες!!!
    Κλημεντίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως είχα γράψει και στην προηγούμενη ανάρτηση σας, η ανυπομονησία μου ήτανε απερίγραπτη για αυτό το σίριαλ μιας και το βιβλίο είναι το αγαπημένο μου. Ξεκίνησα από την πρώτη μέρα και έβλεπα το σίριαλ διαδικτυακά και ομολογώ πως δυσκολεύτηκα λιγάκι στην αρχή. Αυτό όμως με απασχόλησε μόνο στα πρώτα 2-3επεισόδια γιατί μετά και συνήθισα τη μουσικότητα αλλά και μαγεύτικα από τη πλοκή. Είναι από τις καλύτερες σειρές και πραγματικά σε παρασύρει να το ζήσεις!! Τώρα συνεχίζω να το βλέπω και πραγματικά σας δίνω ξανά συγχαρητήρια που το τολμήσατε!!!!
    Πρόκειται για μία πολλή προσεγμένη δουλειά, με εξαιρετικές ερμηνείες και ονειρικές μουσικές επιλογές. ΜΗ στεναχωριέστε με τις άσχημες ή κακοπροαίρετες κριτικές. Όπως είπατε, εμείς διαμορφώνουμε την τηλεόραση.
    Ραντεβού το Μαίου με το νέο σας βιβλίο!!!!!!!!!
    Κατερίνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το αγαπημένο μου από τα βιβλία σας κυρία Μαντά και χάρηκα πολύ όταν έμαθα πως ο Αντ1 Κύπρου θα έδινε την ευκαιρία να το δούμε και σε σειρά... Άρχισα να το παρακολουθώ μέσω ίντερνετ ακόμη όταν παιζόταν μόνο στην Κύπρο και μου άρεσε. Σίγουρα δεν θα μείνει το σενάριο στο στόρυ του βιβλίου και θα το απλώσουν αλλά νομίζω πως είναι πολύ καλή η δουλειά ως τώρα, για καθημερινή σειρά... Μπράβο και σε εσάς και στην κα Γεωργιάδου!
    Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι... Ποιος ο λόγος να δεχόμαστε την τουρκικη γλωσσα, να βλεπουμε τα σηριαλ τους και να μην προτιμάμε κυπριακές δουλειές, που στην ουσία ελληνικές είναι, ελληνικά μιλάνε οι άνθρωποι αυτοί απλά λίγο πιο μελωδικά! Δεν μπορώ να καταλάβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γλυκό μου κορίτσι επιτέλους! Κι εμένα μου αρέσει το Βαλς και το παρακολουθώ και η δική μου ευχή η ίδια: Να δούμε και άλλα σήριαλ ελληνικά, να σταματήσει αυτή η...επέλαση των Τούρκικων! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και σου στέλνω την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το βαλς με 12 θεούς είναι το αγαπημένο μου βιβλίο σας.Πραγματικά υπέροχο,και χαίρομαι που έγινε και σειρά.Μπράβο που το τόλμησαν στην Κύπρο,γιατί αν περιμέναμε από τα δικά μας κανάλια,δε θα βλέπαμε προκοπή.Και η κυπριακή διάλεκτος δεν πιστεύω ότι αποτελεί πρόβλημα.Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τα πάντα,αλλά δε χρειάζονται και υπότιτλοι για μερικές άγνωστες λέξεις,και σε ένα χωριό της ελληνικής περιφέρειας να πας,το ίδιο θέμα θα έχεις.
    Το σενάριο,παρότι ξεφεύγει αναγκαστικά από το βιβλίο,είναι ενδιαφέρον και θέλω να δω πως θα το συνεχίσουν.
    Η μουσική επιμέλεια είναι απλά εκπληκτική!Πολλά συγχαρητήρια στον Πέτρο Σεργάκη που ντύνει τόσο όμορφα τις σκηνές.
    Όσο για τους ηθοποιούς κάποιοι είναι πιο καλοί,και άλλοι όχι τόσο,αλλά αυτό συμβαίνει πάντα.Δε μπορεί να είναι όλοι τέλειοι.
    Μήπως γνωρίζετε αν στην Κύπρο θα συνεχιστεί και για δεύτερη σεζόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας αρέσει, όπως και σε μένα άλλωστε. Όσο για δεύτερη σεζόν, δεν έχω καμιά πληροφόρηση ακόμα. φήμες λένε πως μάλλον θα συνεχιστεί!

      Διαγραφή
  14. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΕΞΗΓΩ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ 1ονΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΔΩ,2ονΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΠΟΤΕ,3ονΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ,4ονΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ,ΔΕΝ ΜΕ ΕΜΠΝΕΕΙ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ(ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ)5ονΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΠΛΑΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΕΠΝΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΙΑΣΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ,ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΙΩΣΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, κι εγώ κάποια τα καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα, αλλά και πάλι μου άρεσε η δουλειά και γνωρίζοντας εκ των έσω τα πενιχρά μέσα με τα οποία γίνεται την εκτιμώ περισσότερο! Παράλληλα δεν συγκρίνω το βιβλίο με την σειρά, την παρακολουθώ αποστασιοποιημένη από το κείμενο, αφού έτσι κι αλλιώς πάντα ένα βιβλίο έχει άλλη δυναμική. Γι αυτό πάντα η μεταφορά ενός βιβλίου στην οθόνη, ενέχει σοβαρούς κινδύνους να απογοητεύσει τον αναγνώστη. Όσο για την σκοτεινή μου Ντάτα, το ραντεβού μαζί της είναι για τις 16 Μαΐου! Καλή σας εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. σας ευχομαι ολη η δυναμη του θεου να ειναι για παντα κοντα σας ευχαριστω για τα βιβλια σας περιμενω την μαντα με πολλη χαρα μπαλλα λαουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σας ζητω συγγνωμη για το προηγουμενο λαθος μου αντι να γραψω ντατα εγραψα μαντα για εσας μιλουσα καπου αλλου εξ ου και το μαντα αντι το ντατα σας ευχομαι παλι καθε δυναμη που σιγουρα την εχετε μπαλλα λαουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. dystixos to computer mou den exei ellinika
    ayto omws den me enoxlh apo to na sas grapsw
    kai na sas pw pws h seira ayth einai geia mena katapliktikh
    (to vlepoume edw stin nea yorkh)parolo pou me lyph mou diavasa kapou pws logo tis "KRISHS" stin kypro tha to stamatisoun kai
    den tha synexisth....eilikrina lypame polu an alitheuh ayto
    exw erthei se epafh me sygenika mou proswpa stin ellada giati polu thelw na apoktisw to vivlio ayto.Kai pali sas euxaristw geia tin panemwrfh istoria pou grapsate .Katerina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΜΕΝΑ Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ!!!! ΜΑΚΑΡΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλησπέρα κυρία Μαντά μου αρέσει πάρα πολύ το βιβλίο σας είναι πραγματικά εξαιρετικό από όλα τα έργα που έχω δει είναι το μόνο που έχω αγαπήσει τόσο πολύ.... θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται να βρω από κάπου τα τραγούδια που βάζει στο έργο ..όλα είναι τέλεια...ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας..να είστε πάντα ευτυχισμένη και να έχετε στη ζωή σας ότι επιθυμείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σας κυρια Μαντα..Βλεπω το Βαλς διαδικτυακά και εχω ενθουσιαστει παρα πολυ..Δεν εχω διαβασει το βιβλιο σας αλλα και η σειρα ειναι καταπληκτικη με οποιες αλλαγες και να εχουν κανει....Μπορω να πω οτι τα 2-3 επεισοδια ηθελαν λιγο περισσοτερο προσοχη ,για να καταλαβεις την Κυπριακη διαλεκτο.. Η σειρα ομως σε κερδιζει..Η επιλογη της μουσικης,επισης ειναι μοναδικη..Λυπαμε που τα εδω καναλια(Ελλαδα),δεν την προτιμησαν,αλλα αυτο ειναι και μια καλη ευκαιρια να γνωρισουμε,ηθοποιους Κυπριους και επισης κ την διαλεκτο τους...Τελος θα ηθελα να πω,οτι και οι Ελληνες ηθοποιοι,που συμμετεχουν στην σειρα ειναι καταπλικτηκοι και η μοναδικη Κατια Δανδουλακη για αλλη μια φορα,δινει τον καλυτερο της εαυτο..ΜΠΡΑ ΒΟ ΣΑΣ για αλλη μια φορα,που με τα βιβλια σας μας ταξιδευετε...ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ..Κων/να απο ΚΑΛΑΜΑΤΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που επιβάλλεται να πάει στην οθόνη επάξια, είναι η ΝΤΑΤΑ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που επιβάλλεται να πάει στην οθόνη επάξια, είναι η ΝΤΑΤΑ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή