Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



23 Οκτωβρίου 2013

Το μυστικό ήταν η ζάχαρη... της Τέσυς Μπάιλα (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Επιστροφή στα βιβλία, γιατί είναι πολλά ακόμα που διάβασα και δεν μίλησα γι αυτά! 
Και να που συναντιέμαι ξανά με την γραφή της Τέσυς και μάλιστα κάτω από την ίδια εκδοτική στέγη μ’ ένα βιβλίο που λάτρεψα τον τίτλο του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στην Κρήτη του Μεσοπολέμου γεννιέται η Κατίνα η έκτη κόρη της οικογένειας του Κωνσταντή και της Μαρίας και ανάμεσά τους και δύο αγόρια. Το μυστικό της Μαρίας ο έρωτάς της για τον αδελφό του άντρα της και η ιστορία της παρόμοια με πολλών κοριτσιών της Κρήτης. Δώδεκα χρονών την έκλεψε ο Κωνσταντής και την πήγε στους δικούς του και μόλις έφτασε σε ηλικία γάμου η Μαρία την στεφανώθηκε. Μα ο αδελφός του ο Σήφης την αγαπούσε και εκείνη τον Σήφη. Τα έθιμα της εποχής και του τόπου, δεν σήκωναν αγάπες.
Η Κατίνα μεγαλώνει προστατευμένη από την αγάπη της οικογένειας αλλά ονειρεύεται να φύγει, να γνωρίσει την ζωή να μορφωθεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να μάθει να ράβει δίπλα στην μοδίστρα που την έστειλαν οι δικοί της για να εξασφαλίσει μια τέχνη. Ο πόλεμος θα κάνει την Κατίνα να επιστρέψει, τα μάτια της θα δουν πολλά όπως και όλων των ανθρώπων της εποχής.
Η Κατίνα όταν έρθει η ώρα ν’ αγαπήσει, θα διαλέξει τον Θέμελη, έναν άντρα που η ροπή του προς την ακολασία θα ταλαιπωρήσει την Κατίνα σε όλη τους την κοινή ζωή, την οποία και παρακολουθούμε από την μέση περίπου του βιβλίου και μετά.
Δεν ξέρω αν  έχετε διαβάσει άλλο βιβλίο της Τέσυς Μπάιλα στο παρελθόν, αλλά… καμία σχέση! Το συγκεκριμένο είναι εξαιρετικό! (Δεν υποτιμώ τα προηγούμενα, για να μην έχουμε πάλι επιθέσεις, αλλά θεωρώ ότι είναι στην πιο όμορφη στιγμή της με αυτό το μυθιστόρημα.)
Η Τέσυ  δίνει πολύ καλά δείγματα γραφής σε αυτό το μυθιστόρημά της που συνταιριάζει με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία μιας οικογένειας αλλά και την ίδια την ιστορία της Κρήτης. Οι περιγραφές της είναι στιγμές που σε τραβούν βίαια να παραστείς στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή ενός αδιαμφισβήτητα δυνατού λαού που δεν γονάτισε ποτέ. 
Οι συνήθειες της Κρήτης, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής και του τόπου ζωντανεύουν πολύ παραστατικά σ’ αυτό το βιβλίο και η συγγραφέας είναι συνεπής με όσα πραγματεύεται. Οι περιγραφές που αφορούν στην περίοδο του πολέμου και της κατοχής, προκαλούν καρδιοχτύπι, είναι παραστατικότατες.
Μπορεί κάποιες στιγμές να μ’ εκνεύρισε η Κατίνα της, αλλά κατανοώ ότι η νοοτροπία της, ήταν νοοτροπία πολλών γυναικών της εποχής της και ως εκ τούτου, απόλυτα δικαιολογημένη.
Στα μεγάλα συν του βιβλίου που υπηρετούν την αληθοφάνεια, η χρήση της ντοπιολαλιάς των Κρητικών που ως αναγνώστη σε κάνει να το ζεις σαν να το βλέπεις να ζωντανεύει σε κάποια ταινία. Οι συγκρούσεις των ηρώων, βαθιά ανθρώπινες αλλά οι περιγραφές της συγγραφέως δεν γλιστρούν σε κουραστικές και βαθυστόχαστες αναλύσεις.
Η Τέσυ μοιάζει να βρίσκει το προσωπικό της ύφος στην συγγραφή και ο σεβασμός της στην ελληνική γλώσσα είναι ένα ακόμα συν, επιπροσθέτως γοητευτικό.
Το εξώφυλλο συγκινητικά τρυφερό, από την…. μαιτρ του είδους Χρυσούλα Μπουκουβάλα, οι σελίδες του 531 και η τιμή του στα 17,70 αλλά μπορείτε να το βρείτε και με 15,93 Ευρώ.
Θα πρόσθετα ότι αξίζει τον κόπο πραγματικά να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας!



Η ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ κατάγεται από τις Κυκλάδες αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού και μετάφραση Λογοτεχνίας. Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές της εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Είναι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Παράλληλα δημοσιεύει δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά. Το Μυστικό ήταν η Ζάχαρη είναι το τρίτο της μυθιστόρημα

12 σχόλια:

  1. H αγαπημένη Τέσυ Μπάιλα. <3 Τη γνώρισα μέσα από τις βιβλιοκριτικές της, το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα, τα βιβλία ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (εκδ. Δοκιμάκης), ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Εκδ. Έναστρον) αλλά την αγαπήσαμε μέσα από το "μυθιστορηματικό της μυστικό" ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΗΤΑΝ Η ΖΑΧΑΡΗ (εκδ. Ψυχογιός). Αναμένουμε και άλλα βιβλία από την Τέσυ Μπάιλα γιατί θα την ακολουθούμε σε όλα της τα γραπτά βήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ακριβώς λέω κι εγώ Ματίνα μου! Η Τέσυ τώρα αρχίζει και...υπόσχεται πολλά!!!!

      Διαγραφή
  2. Ναι. Εχω διαβάσει όλα τα βιβλία της κας Μπάϊλα και εχω λατρέψει το καθενα απο αυτά. Διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά όλα με εξαιρετικά δείγματα γραφής, εξαιρετική λογοτεχνία. Ήρωες ξεχωριστοί, που, ο καθένας με τον τρόπο του, αναζητά την προσωπική του ευτυχία και ολοκλήρωση, έξω από τα συνηθισμένα και δίχως "ροζ" αποχρώσεις... Δεν μπορώ να πω οτι " η Κατίνα της" με εκνεύρισε.... Συναισθήματα συμπάθειας, θα έλεγα, και προβληματισμός. Γιατί πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούμαστε από τα "πρέπει" μας, όπως η Κατίνα, και δεν καταφέρνουμε να τα "γδάρουμε" από το "π" τους, όπως μας προτρέπει ο σοφός μας ποιητής... Εύχομαι στην Τέσυ Μπάϊλα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος το συγγραφικό της έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι εμένα με...εκνεύρισε η Κατίνα σαν αναγνώστρια, δεν μειώνει σε τίποτα την ομορφιά του βιβλίου, το οποίο απόλαυσα μέχρι την τελευταία σελίδα!

      Διαγραφή
  3. Καλό απόγευμα Λένα μου. Το βιβλίο της κας Μπάιλα δεν το έχω διαβάσει, αν και φαίνεται ωραία η περίληψη. Το πήραν όμως κάποιες φίλες, θα το δανειστώ και θα το διαβάσω. Να την ευχηθώ ότι καλύτερο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω οτι θα σου αρέσει Γιάννα μου!
      ΥΓ: Και...έρχομαι!!!!!!!!!!!!!!!! Είναι πλέον οριστικό! Θα σου γράψω λεπτομέρειες και πόλεις, μόλις μάθω!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ Λένα! Χαίρομαι που σου άρεσε Το μυστικό ήταν η ζάχαρη! Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνησες μια όμορφη πορεία και ξέρω πως θα έχει μια εξίσου όμορφη συνέχεια! Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  6. είναι ένα βιβλιο που εχω βαλει στη λιστα με αυτά που θελω να παρω!!!Σιγουρα θα το διαβασω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΠΑΊΛΑ,ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή