Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



24 Ιουλίου 2014

Λιωμένο μολύβι....Πασχάλης Πράντζιος (ΩΚΕΑΝΙΔΑ)


Το δεύτερο βιβλίο του πολλά υποσχόμενου Πασχάλη Πράντζιου που διαβάζω μετά το ευρηματικό Περί ανέμων και γάτων που διάβασα πρόπερσι.

Επιστρέφει λοιπόν ο νέος συγγραφέας με μια πολυπρόσωπη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινάει  στον Πειραιά. Μια γριά, η Θεώνη που κυκλοφορεί φορώντας ένα ζευγάρι μωβ βελούδινες παντόφλες και κρατάει μια παμπάλαια τσάντα εκρού το κεντρικό πρόσωπο. Μαζεύει σπασμένα γυαλάκια και λιωμένα μολύβια….

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή της, τον έρωτά της για τον Καπετάνιο, τον γάμο της με κάποιον που ποτέ δεν αγάπησε και από δίπλα οι ζωές του Έλιο, του Σολέο, του Μπάμπη και τόσων άλλων γραφικών τύπων, βουτηγμένων στην παρανομία. Κι ενώ όλοι αυτοί ανήκουν στο περιθώριο, έτσι όπως ο Πασχάλης Πράντζιος τους σκιαγραφεί, γίνονται πολύ συμπαθείς στον αναγνώστη. Τι σχέση η Θεώνη μαζί τους, θα το μάθουμε λίγο πριν το τέλος του βιβλίου.  

Μια κατάρα βαραίνει πάνω σε κάποια από τα πρόσωπα του βιβλίου, η Αμβροσία, η Μόιρα, και η θεά Εκάτη, ενέχονται σ’ ένα παιχνίδι ζωής σκοτεινό και ανατριχιαστικό.

Θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω ηθογραφία και δεν νομίζω ότι θα με αδικήσετε όταν το διαβάσετε. Εξαιρετική η χρήση της γλώσσας, οι περιγραφές καθόλου κουραστικές, το αντίθετο, κρατούν και επαυξάνουν το ενδιαφέρον. Το εξαιρετικής ποιότητας χιούμορ του συγγραφέα, προσδίδει μια άλλη χροιά στο κείμενο και το ζωντανεύει  ακόμα περισσότερο. Δεν είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσετε αν δεν έχετε χρόνο, εξαιτίας των πολλών προσώπων. Αν το ξεκινάτε και το σταματάτε θα σας δυσκολέψει. Εξάλλου είναι τόσο όμορφη η ιστορία, τόσο ενδιαφέρουσα που ούτως ή άλλως θα σας «κρατήσει» αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η τιμή του επίσης εξαιρετική στα 11 Ευρώ, αλλά μπορείτε να το βρείτε και στα 9,90,  και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

2 σχόλια:

  1. Μια ευχάριστη έκπληξη για μένα η κριτική σου, Λένα. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς!
    Να είσαι γερή και δημιουργική πάντοτε!
    Την αγάπη μου.
    Πασχάλης Πράντζιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το ηξερα το βιβλιο θα το παρω.Οσο τωρα για το δικο σου τα 5 κλειδια ηταν φοβερο!!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)

    ΑπάντησηΔιαγραφή