Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



24 Μαρτίου 2015

Μια συγνώμη για το τέλος...

Μια συγνώμη για το τέλος....
Επιτέλους έτοιμο και αυτή την φορά, ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα! 
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, έσπασε όλα τα ρεκόρ! 
Ούτε θυμάμαι πια πόσα εξώφυλλα απορρίψαμε, αλλά η Αγγέλα Σωτηρίου, η υπεύθυνη του εκδοτικού, έφτασε πολύ κοντά στο εγκεφαλικό! (και είναι και νέα κοπέλα!)
Τίποτα δεν μας άρεσε, όλα μας φαίνονταν συνηθισμένα, δεν είχε και το βιβλίο κάτι "ν' αρπαχτείς" και να το κάνεις εξώφυλλο, όπως τα πέντε κλειδιά....
Σταυρώσαμε μαζί και κάθε μια χωριστά και την Χρυσούλα Μπουκουβάλα, την υπεύθυνη του δημιουργικού! 
Πέσαμε σε κατάθλιψη, αντιφάσεις και διαφωνίες! Όλα τα κάναμε, όλα τα είπαμε, εξώφυλλο δεν βρήκαμε....
Στο τέλος καταλήξαμε σ' ένα που δεν ήταν το τέλειο, αλλά έμοιαζε πιθανό... Πίεζαν και οι ημερομηνίες για να είναι έτοιμο στις 7 Μαΐου που κυκλοφορεί, είπαμε.... Εντάξει! 
Μόνο που όπως φάνηκε, ήταν με μισή καρδιά αυτό το "εντάξει" και κανείς μας δεν επαναπαύτηκε... Δεν θυμάμαι τόσα χρόνια να έχουμε μιλήσει με την Αγγέλα, αργά το βράδυ... Έχει και οικογένεια το κορίτσι...Το κάναμε κι αυτό...
Ένα τέτοιο βράδυ λοιπόν, αποφασίστηκε ότι αφού τίποτα δεν μας ικανοποιούσε..... Τίποτα δεν θα έμπαινε και στο εξώφυλλο! Μόνο το όνομά μου (εντάξει είπαμε, αλλά το παράκανε η Μπουκουβάλα στο μέγεθος) και ο τίτλος....
Ευτυχώς δεν είχα εγώ την ευθύνη να το ανακοινώσω στην Χρυσούλα, που η γυναίκα ολοκλήρωνε αυτό που ήξερε ότι είχαμε εγκρίνει και τελευταία στιγμή της το αλλάξαμε και έπρεπε να δουλέψει από την αρχή, χωρίς τον ίδιο χρόνο όμως! Και έφτιαξε και γραμματοσειρά για τον τίτλο στο χέρι! 
Αυτό ήταν λοιπόν! Έτσι θα φτάσει στα χέρια σας, και λίγο πιο όμορφο, αφού η φωτογραφία δεν μπορεί ν' αποδώσει τις χρυσοτυπίες και όλα τα άλλα που δεν ξέρω να σας τα πω, αλλά θα τα δείτε....
Ένα δεν άλλαξε και ούτε θ' αλλάξει ποτέ, ανάμεσα σε σας και σε μένα.... Η αγάπη και η ειλικρίνεια. Είναι η ψυχή μου πάλι σε αυτό το βιβλίο και θα έχω πολλά να σας πω, όταν βρεθούμε από κοντά στις παρουσιάσεις που αρχίζουν την αμέσως επόμενη μέρα από την κυκλοφορία του στις 7 Μαΐου.  
Πάλι θα βρεθώ κοντά σας και πάλι θα έχω την χαρά να δεχτώ την αγάπη σας που όση κι αν είναι δεν την χορταίνω.... 
Ραντεβού τον Μάιο λοιπόν!!!! Με το καλό ν' ανταμώσουμε! 

25 σχόλια:

  1. Περιμένω πως και πως... να φτάσει στα χερια μου το "Μια συγγνωμη για το τελος" και να έρθετε στην Αλεξανδρουπολη για την παρουσίαση.. :) Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοτάξιδο!!! Πως και πως το περιμένω! !! 💝💝💝

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοταξιδο να ειναι και αυτο το βιβλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου Λενα,
    Θα είναι καλοταξιδο,το ξέρω....πες μου μόνο πως δε θα είναι σαν τα 5 κλειδιά!
    Δε με έπεισε καθόλου δυστυχώς,το θεώρησα υπερβολικό σε όλα....μια συνάδελφος αντίθετα-της το δάνεισα- το ρούφηξε! Τη συνάρπασε...γούστα...
    Εμένα μου έχει καρφωθεί στο μυαλό,οτι το χιουμορ σου πάει πολύ περισσότερο από το δράμα...
    Με το καλό να σε ξαναδούμε στο Αγρίνιο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχές κι από δω..
    Να είσαι πάντα γερή, να γράφεις.
    Καλό Πάσχα, χαιρετισμούς στον σύζυγο από τον Δημήτρη...
    Υιώτα Στρατή
    "αστοριανή" μπλογκ, Νέα Υόρκη

    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη μου Λένα...
    Όπως κάθε χρόνο, Μάιο μήνα έτσι και φέτος περιμένουμε με μεγάλη λαχτάρα το καινούργιο σου βιβλίο, να ταξιδέψουμε μαζί του, να κλάψουμε, να θυμώσουμε, να χαρούμε.... και θα χαρούμε ακόμα πιο πολύ αν έρθεις στην όμορφη Λεμεσό μας για να μας κάνεις την παρουσίαση του βιβλίου σου... Καλοτάξιδο να είναι και αυτό όπως τα άλλα και με μεγαλύτερη ακόμα επιτυχία!!!
    ΦΙΛΟΥΘΚΙΑ που την όμορφη ΚΥΠΡΟ μας,
    Σας περιμένουμε...
    χ χ χ χ χ χ χ χ χ χ χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρόνια πολλά και χαλαρά
    με πολύ αγάπη και μόνο δημιουργία εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοτύπωτο να'ναι!!
    Τα 5 κλειδιά,ομολογώ με απογοήτευσαν,εύχομαι το νέο σας βιβλίο να έχει άλλο πορεία..
    Ν.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβαζω ηδη το ενυπογραφο βιβλιο σας το οποιο ανυπομονω να τελειωσω!!Αλλο ενα φανταστικο βιβλιο!Συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  10. Και εκει που ενα απογευμα πριν απο μια εβδομαδα εψαχνα να βρω καποιο βιβλιο,μυθιστορημα ξαφνικα... "μια συγνωμη για το τελος" ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ. Ενας τιτλος με νοημα που απο μονος του υποσχεται πολυ εντονα συναισθηματα. Δεν χρειαστηκε τπτ παραπανω απο μια γρηγορη αναγνωση της περιληψης και να που το χω στα χερια μ με τον σελιδοδεικτη στην σελιδα 235.κα.ΜΑΝΤΑ εξαιρετικο απλα.να ειστε παντα καλα να μας ταξιδευεται ετσι οπως μπνο εσεις ξερεται.μια αναγνωστρια σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά! Χαίρομαι που το βιβλίο μου έδωσε ένα όμορφο ταξίδι!

      Διαγραφή
  11. Πολυ δραματικο..πολυ τολμηρο..ο,τι πρεπει για να ξεφυγουμε απο την πεζη καθημερινοτητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ονομάζομαι Λέκκας Ιωάννης και είχα την τύχη να παρευρεθώ στην παρουσίαση της Συγνώμης στα Καλύβια Αττικής. Σας γνώρισα πέρσι με τα 5 κλειδιά και μαγεύτηκα σαν τους συντρόφους του Οδυσσέα με τις Σειρήνες. Το μυαλό σας μας ταξιδεύει στα πιο μαγικά μέρη και η ζωή μας έχει γίνει πολύ πιο όμορφη με τα γραπτά σας. Κάποια στιγμή μια κυρία σας ρώτησε για το πως ορίζετε την επιτυχία σας. Λοιπόν,η επιτυχία σας ορίζεται από την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου που σας διαβάζει όλα αυτά τα χρόνια. Στο ταξίδι των ονείρων μας ο οδηγός είναι μόνο ένας και ακούει στο όνομα Λένα Μαντά. Να σας έχει ο Θεός καλά εσάς και την οικογένειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ.... Ήταν πολύ όμορφο αυτό που μου γράψατε... ΝΑ είστε καλά και καλό καλοκαίρι να περάσετε!

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρια Μαντα ονομαζομαι Ολγα και ειμαι 40 ετων και εχω διαβασει αρκετα βιβλια σας (με κορυφαιο κατα την γνωμη μου την Ντατα). Δεν σας κρυβω οτι ειστε η αγαπημενη μου συγγραφεας και περιμενω καθε καινουργιο σας βιβλιο με μεγαλη ανυπομονησια. Μολις πριν απο λιγο τελειωσα το ' Συγνωμη για το τελος' και για αλλη μια φορα συγκλονιστικα. Ομως κυρια Μαντα θα ηθελα ( και ζητω συγνωμη εκ των προτετον για το θαρρος μου) να σας εκφρασω μια δυσκολια που αντιμετωπισα κατα την διαρκεια της αναγνωσης σε οτι αφορα τα ονοματα των προσωπων του βιβλιου. Ηταν τα σχεδον ολα περιεργα, σπανια και αρχαια ( υπηρχαν στιγμες που νομιζα οτι διαβαζα ιστορια της Δ' δημοτικου με τον μικρο γιο μου). Επισης πολλα απο αυτα ξεκινουσαν με το ιδιο γραμμα: Περικλης, Πολυκρατης, Λεανδρος, Κλεομενης, Αργυρω, Αντριανη, Αντιγονη, Αριστεα, Θεοφιλος, Θεμιστοκλης και ξαφνικα στην σελ. 328 μπερδευτηκα και με τα επιθετα Θεοφιλογιαννακος και αυτο του Μισελ Θεοφιλογιαννακοπουλος και επρεπε συχνα να γυρναω πισω τις σελιδες για να θυμηθω. Ειδικα με τα Θεοφιλος και Θεμιστοκλης, που ηταν και τα αγαπημενα προσωπα της Μυρσινης, αναγκαζομουν να κανω μια παυση λιγων δευτερολεπτων για να σκεφτω και να θυμηθω ποιος ειναι ποιος. Συγνωμη και παλι κυρια Μαντα, αλλα τι κακο εχουν τα απλα και καθημερινα ονοματα, Γιαννης, Κωστας, Βαγγελης,Δημητρης, Κατερινα, Ελενη κλπ. Σας ευχαριστω για τις ωραιες στιγμες που μου χαριζετε, να ειστε παντα καλα εσεις και η οικογενεια σας και περιμενω τα νεα σας βιβλια. Συγνωμη για ακομα μια φορα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που το λέτε εσείς το πρόσεξα και έχετε δίκιο.... Όσο για τα απλά και καθημερινά ονόματα, δεν έχουν κάτι, αλλα δεν κάνουν για μένα όταν γράφω. Με λένε Ελένη, την κόρη μου Μαρία, τον άντρα μου Γιώργο... απλά και καθημερινά τα ονόματα. αλλά όταν σχεδιάζω τους ήρωές μου....δεν μου βγαίνουν με απλά ονόματα.... Σας στέλνω τις ευχέ ςμου για ένα όμορφο και γελαστό καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  15. Γεια σας! Μόλις διάβασα το βιβλίο σας 《Μια συγγνωμη για το τελος》. Πολύ καλό κ εύχομαι να κάνει καλες πωλήσεις. Το βρηκα ομως αρκετα υπερβολικό σε πολλα σημεια κ μου θύμισε μεξικανικη σαπουνοπερα τυπου 《Εσμεραλντα》. Προσωπικά θα προτιμούσα πιο προσγειωμενες ιστορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα σας! Κυρια Μαντα εχω διαβασει ολα τα βιβλια σας γιατι λατρευω τον τροπο με τον οποιο γραφετε καθως και τις ιστοριες που ζωντανευετε μεσα σε αυτες τις σελιδες!! Φετος εδινα πανελληνιες και λιγο πριν την εναρξη τους η μητερα μου βρεθηκε στο Ναυπλιο, στην παρουσιαση του βιβλιου."μια συγγνωμη για το τελος". Μετα την παρουσιαση σας πλησιασε και σας ειπε οτι λατρευω εσας και τα βιβλια σας, οτι φετος δινω πανελληνιες και οτι θα μου εφερνε το βιβλιο ως δωρο. Εν τελει μεσα στο βιβλιο ειχε μια υπεροχη αφιερωση απο εσας προς εμενα!!! Θα ηθελα να σας ευχαριστησω μεσα απο την καρδια μου για αυτη την αφιερωση!!!! Πριν 4 μερες ξεκινησα το βιβλιο και σημερα το ολοκληρωσα. Ειναι εξαιρετικο!! Σας ευχαριστουμε που μεσα απο αυτη την επαφη μας ταξιδευετε και μας μεταφερετε σε αλλους κοσμους και εποχες!! Ειστε υπεροχη, να σας εχει ο Θεος καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "...όταν μας φαίνεται απίστευτο αυτό που κάνουν οι άλλοι για μας, είναι γιατί εμείς στη θέση τους δε θα το κάναμε ποτέ!..." Ίσως η καθοριστικότερη φράση του βιβλίου για μένα. Μακάρι να μας επιφυλάσσετε πολλά ακόμα τέτοια ταξίδια ψυχής και μυαλού.
    Μ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα λενα μαντα έχω διαβάσει πολλά από τα έργα της και περιμένω με ανυπομονησία το κενούρια της έργω
      Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα(είμαι μόνιμος κάτοικος Γερμανία και να με συγχωρέσε αν εχω καπια λάθη στην προφορά η κσι ορθογραφικά ) σίγουρα και από 2 βιβλία της
      Μαζί με τα βιβλία της προσπαθώ να μην ξεχάσω της ελληνική γλώσσα και τα καταβερνω πιστεύω μια χαρά
      Το πρώτο βιβλία που κράτησα στα χέρια μου ήταν
      Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι
      και μετά ξεκίνησε η δίκη μου αγάπη για τα βιβλία της Λένας μαντα μετά συνέχισαν
      Βαλς με 12 θεούς
      Η άλλη πλευρά του νομίσματος
      Έρωτας σαν βροχή
      Το τελευταίο τσιγάρο
      Όσο αντέχει η ψυχή
      Με λένε ντατα
      Τα πέντε κλειδία
      Και αυτί την στιγμή μια συγνώμη γιατί το τέλος
      Όπως βλέπετε είμαι μεγάλη Fan λατρεύω τα βιβλία της
      Δεν μπορώ να πω πως έχω ένα αγαπημένο βιβλίο γιατί το κάθε της βιβλίο είναι ξεχωριστή έχει την δικιά του χάρη το κάθε να του είναι ένα αριστούργημα.
      Και θα χαιρόμουν πολύ αν λάμβανα και μια απάντηση από την αγαπημένη συγγραφέα
      Καλό ξημέρωμα

      Διαγραφή