Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



15 Οκτωβρίου 2009

30 χρόνια εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.....

Κάπως καθυστερημένα, αυτή είναι η αλήθεια κάνω αυτή την ανάρτηση, αλλά περίμενα τις φωτογραφίες! Βλέπετε ακόμα έχω την κακή συνήθεια να μην παίρνω κάμερα μαζί μου και περίμενα τις επίσημες από τον εκδότη μου!
30 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η επίσημη δεξίωση για τα γενέθλια αυτού του εκδοτικού οίκου, που τα τελευταία χρόνια κρατάει μια σταθερά ανοδική πορεία στα εκδοτικά δρώμενα....
Η βραδιά είχε λάμψη, είχε ομορφιά , αλλά κυρίως είχε ψυχή! Θερμά συγχαρητήρια στην Πόπη Γαλάτουλα, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων που είχε την ευθύνη για ότι όμορφο ζήσαμε εκείνο το βράδυ....

Ο Θάνος Ψυχογιός μας υποδέχεται έναν έναν και αυτή είναι φυσικά μια αναμνηστική φωτογραφία....

Αμέσως μετά ένα δροσιστικό κοκτέιλ σαμπάνιας μας υποδέχεται και μας περιμένει η θέση μας για να παρακολουθήσουμε την επετειακή ταινία που δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνη την βραδιά....
Ανάμεσα στον κόσμο όλοι οι συγγραφείς των εκδόσεων αλλά και φίλοι από άλλους εκδοτικούς οίκους. Ανάμεσά τους η Αναστασία Καλλιοντζή, η Κατερίνα Λέκκα, η Εύα Ομηρόλη και άλλοι, που μου διαφύγουν! (Είμαι διάσημη για την αφηρημάδα μου!) Πολλοί βιβλιοπώλες επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή βραδιά.
Εδώ παρακολουθούμε εκτός απ' την ταινία, την συγκινητική ομιλία του κ. Ψυχογιού, αλλά και του γιου του Χάρη που ήρθε από την Αμερική ειδικά για εκείνο το βράδυ. Δεύτερος από αριστερά ο παππούς Ψυχογιός που χειροκροτεί συγκινημένος τον γιο του και τα εγγόνια του, να κρατούν γερά το τιμόνι για την άνοδο....

Σειρά είχαν οι βραβεύσεις....
Γιώργος Πολυράκης, Κώστας Καρακάσης και εγώ για το ποτάμι μου....

Ήταν μια συγκινητική στιγμή για μένα, όπως και για τους άλλου βραβευμένους γιατί δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή, από αυτή που οι συνεργάτες σου αναγνωρίζουν την προσφορά σου στον τομέα σου.... Βέβαια δεν περίμενα αυτό το βραβείο για να το μάθω, ούτε και ο εκδότης μου για να μου το πει.... Ξέρει και ξέρω, πόσο πολύ σεβόμαστε, αγαπάμε και εκτιμάμε ο ένας τον άλλον....



Αυτά περίπου είπα εκείνο το βράδυ....

"Αυτό το βιβλίο, το ποτάμι, δεν μου το συγχώρησαν πάρα πολλοί… Μιλάω για βιβλιοκριτικούς, ειδήμονες και μη, ακόμα και ομότεχνους… Ευτυχώς το λάτρεψαν χιλιάδες άλλοι… Οι αναγνώστες….
Κάποιοι, είχαν το θράσος να πουν ότι η Μαντά έσωσε τον Ψυχογιό στη μετά Χάρι Πότερ εποχή…. Το έλεγαν μπροστά μου, με προκαλούσαν να το παραδεχτώ… Εγώ ξέρω όμως, ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός θα υπήρχαν και θα υπάρξουν και χωρίς την Μαντά…. Η Μαντά ίσως να μην υπήρχε αν δεν ήταν ο Θάνος Ψυχογιός…
Κύριε Θάνο, εσείς και εγώ, μοιραζόμαστε ένα μυστικό και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το αποκαλύψω… Εσείς πιστέψατε σε μένα όταν πέρασα το κατώφλι σας με το Βαλς στην αγκαλιά και εγώ… εγώ έθεσα εαυτόν στα χέρια σας. Στρατιώτης από την πρώτη στιγμή και δεν αμφισβήτησα ποτέ τις εντολές των ανθρώπων σας. Κλείνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πωλητές μας… Σε όλους μαζί και σε καθέναν ξεχωριστά… Όχι φυσικά για το ποτάμι, αλλά για το Βαλς… Τότε που προώθησαν την Μαντά που δεν την ήξερε κανείς, τότε που έδωσαν για μένα τον δικό τους αγώνα.... ευχαριστώ από την καρδιά μου για όσα κάνατε…. Ευχαριστώ από την καρδιά μου τις εκδόσεις Ψυχογιός για την σημερινή τιμή….
"

Ακολούθησε η Νίνα Ψυχογιού, που πριν την κοπή της τούρτας, παρουσίασε όλου τους συνεργάτες, όλους όσους δουλεύουν "πίσω από τα φώτα" αλλά κάνουν σπουδαία δουλειά: επιμελητές, υπεύθυνους πωλήσεων, πωλητές, δημιουργούς εξωφύλλων, όλους!
Και μετά η τούρτα....
Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή καθώς το ζεύγος είχε δίπλα του, ενεργά μέλη των εκδόσεων και τα τρία τους παιδιά: Χάρη, Νίκο και Πένη..... Δίνουν καθημερινά μαζί με τους γονείς τους, τον αγώνα γι αυτή την ανοδική πορεία που όλοι καμαρώνουμε.....



Και το πάρτυ......


Γιάννης Κουτσομύτης, Στράτος Τζώρτζογλου, καλοί και αγαπημένοι φίλοι μαζί με την Πόπη Γαλάτουλα.... (αυτή κι αν είναι αγαπημένη....)


Οι παρακάτω φωτογραφίες "κλεμμένες" από την Τζιρίτα! (αυτή είναι ρεπόρτερ, όχι εγώ...)

Ελένη Τσαμαδού, Σοφία Βόικου, Μαρία Τζιρίτα















Μαρία Τζιρίτα- Αναστασία Καλλιοντζή

19 σχόλια:

  1. Και στα επόμενα τριάντα χρόνια με το καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι οι εκδόσεις Ψυχογιός να συνεχίσουν την καλή τους δουλειά για πολλά χρόνια ακόμα. Πράγματι όπως είπατε και εσείς αν δεν σε πιστέψει και δεν σε εμπιστευτεί ο εκδότης σου - όσο καλό και αν είναι το βιβλίο σου- δεν θα μπορέσεις να τα καταφέρεις! Ευχομαι λοιπόν οι εκδόσεις Ψυχογιός να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τα καλά βιβλία. Τα χρόνια μου πολλά λοιπόν στις εκδόσεις λαι τα συγχαριτήρια μου για τη βράβευσή σας, εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες πολλές!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι αυτό αγαπάω πάρα πολύ αυτόν τον άνθρωπο που με πίστεψε, επένδυσε χρόνο και χρήμα πάνω σε μένα και έφτιαξε την Μαντά... Το όποιο ταλέντο υπήρχε και προ Ψυχογιού, αλλά.... Το σπουδαιότερο είναι οτι συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς, όταν άλλοι, δεν διαβάζουν καν τα βιβλία τους. Βλέπε Σοφία Βόικου, Μαρία Τζιρίτα και προσφάτως την καταπληκτική Έλση Τσουκαράκη που το πρωτο της βιβλίο Η Ποινή κυκλοφορεί την Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρετε αυτό τον καιρό ολοκληρώνω την έρευνα για ένα μυθιστόρημα που θα ήθελα να ξεκινήσω να γράψω - βασίζεται βλέπεται στον ελληνικό εμφύλιο- και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο site που να δίνει κάποιες συμβουλές για τον τρόπο συγγραφής. Ευχαριστώ πολύ κα Μαντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νατάσσα υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σε βοηθήσει: "Δημιουργική γραφή για μελλοντικούς ομότεχνους" λέγεται της Πόλυς Μηλιώρη. Για site δεν έχω υπόψη μου. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λενάκι συγχαρητήρια για το βραβείο-αναμενόμενο δεν το συζητώ- και συγχαρητήρια στον κύριο Πολυράκη και τον κύριο Καρακάση. Χαίρομαι που δεν ξεχνάς τους ανθρώπους που σε βοήθησαν και σε στήριξαν όταν εμείς οι αναγνώστες σου δεν ξέραμε πως υπήρχε ένα ταλέντο εκεί έξω σαν και το δικό σου!Χρόνια πολλά λοιπόν στις αγαπημένες μου εκδόσεις Ψυχογιός που είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα...!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να μπορούμε απόψε να "είμαστε" εδώ και μιας και γράφω στην δικη σας ιστοσελίδα , επιτρέψτε μου , συγχαρητήρια σε σας κ.Μαντά , γιατί όπως εχουμε ήδη πει ανήκετε στην κατηγορία εκείνων με τα καλά βιβλία , οχι τα ηΘικά ή τα ανήΘικα αλλά τα απλά αληΘινά βιβλία !!!
    Μακάρι να είστε πάντα δημιουργικη για να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάΘε έργο της τεχνης σας ....
    Να είστε καλά !
    Ολγα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαιστώ και τις δυό σας!
    illiana: ήταν λόγια καρδιάς που επαναλάμβανω σε κάθε περίσταση! Και πραγματικά θα συεχιστεί η ανοδική πορεία γιατί είναι ακούραστος στο ν' ανακαλύπτει και να προωθεί νέα ταλέντα! Διαβάστε το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί Η ποινή και θα καταλάβετε τι εννοώ! Συντομα θα κάνω και ειδική ανάρτηση με ανάλυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν μια πραγματικά όμορφη και συγκινητική βραδιά και ό,τι είχα να πω για τις εκδόσεις Ψυχογιός και πόσο τυχερη νιώθω που ανήκω σε αυτή την οικογένεια, τα έγραψα στην αντίστοιχη ανάρτησή μου. Εδώ όμως θέλω να πω δυό λόγια, τα οποία έχω ήδη πει βεβαίως πολλάκις, δε θα πάψω ποτέ όμως να επαναλαμβάνω. Το βραβείο που πήρες Λένα, δεν ήταν μόνο για το ποτάμι ή τα άλλα πολυδιαβασμένα βιβλία σου που τόσο αγαπιούνται. Ήταν και για το ήθος σου, τη μεγάλη σου καρδιά και την τεράστια αγκαλιά που ανοίγεις για όλους μας. Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος γι αυτό και αγαπιέσαι τόσο πολύ. Γιατί το αξίζεις. Υπήρξες η "δασκάλα" μου και κάθε μέρα που περνά θυμάμαι και κάποια από τις κουβέντες σου, που επαληθεύονται μία μία. Εύχομαι να είμαστε πάντα μαζί κι αγαπημένες, σε πολλές εκδοτικές και προσωπικές επιτυχίες! Σ'ευχαριστώ για όλα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζιριτάκι, δεν χαίρομαι όταν επαληθεύομαι και ειδικά στα άσχημα... Αλλλα πάντα προσπαθώ, όσο μπορώ, να πω αυτά που πρέπει να ξέρουν οι "νεότεροι" για το δικό τους καλό... Εύχομαι πολύ γρήγορα, να παρακολουθήσω και να χειροκροτήσω δική σου βράβευση, άσχετα από την επιβράβευση που παίρνεις συνεχώς από το αναγνωστικό κοινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μεσημέρι κα Μαντά μου!!! Για ακόμα μια φορά πολλά πολλά συγχαρητήρια σε σας και στον εκδότη σας!!! Θα συμφωνήσω και γω μαζί σας για το βαλς, εγώ εκεί σας γνώρισα και εκεί σας αγάπησα .....σαν συγγραφέα!!! Θα συμφωνήσω και με την Μαρία ότι ο κόσμος σας αγαπάει όχι μόνον σαν συγγραφέα αλλά και σαν άνθρωπο με πηγαίο χιούμορ και αγάπη, άνθρωπο χαρισματικό που έχει πολλά ακόμα να δώσει. Έτσι σας είδα, έτσι σας ένοιωσα, έτσι σας γνώρισα κι εγώ, και έτσι μπήκατε στην καρδιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λένα μου, πραγματικά ήταν μια υπέροχη βραδιά, οργανωμένη στην εντέλεια. Όσο για το Θάνο Ψυχογιό και όλη την ομάδα του, ό,τι κι αν πει κανείς θα είναι λίγο. Είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που όχι μόνο δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους αλλά και τους υποστηρίζει κιόλας.
    Όσο για το βραβείο σου, το άξιζες και με το παραπάνω!!! Περιμένουμε τις επόμενες επιτυχίες!!!!
    Φιλιά πολλά από τη βροχερή χειμωνιάτικη Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας κυρΙα Μαντα! Συχγαρητήρια για το βραβείο, σας εύχομαι και στα εκατό! Ήθελα να ρωτήσω αν εκτός απο την παρουσίαση αύριο στο Μοσχάτο θα κάνετε κάποια άλλη εδω στη Αθήνα; Θα ήθελα πολυ να έρθω αφού στη πρώτη που κάνατε τον Μάιο δεν μπόρεσα να μαίνω για όσο ήθελα.
    Καλυνύχτα σας και πάλι συχγαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια!
    πάντα τέτοια! κι εύχομαι όλα σου τα βιβλία να είναι πάντα πρώτα!!!
    φιλιά πολλά!
    Τέσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρώτον το σχόλιο της Δανάης που διέγραψα, το διέγραψα γιατί ήταν ίδιο με το προηγούμενο, να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις! Δανάη μου, δεν ξέρω για άλλη εδώ στην αθήνα εκτός απότην αποψινή. Οι παρουσιάσεις και ειδικά στην Αθήνα, κανονίζονται την τελευταία στιγμή!
    Σοφάκι μου βλέπω τον βιβλίο σου στα ευπώλτα των Κυριακάτικων εφημερίδων και χαίρομαι πάρα πολύ!
    Τέσσυ μου καλές επιτυχίες και στην δική σου νέα πορεία!
    Γιάννα μου ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να τα πούμε πάλι από κοντά!
    ΥΓ: Σταματήστε μ' αυτό το κυρία Μαντά, δεν μιλάτε σε ξένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία σας, και όλα με έχουν συναρπάσει. Ευχαριστούμε για την προσφορά σας στον πνευματικό μας κόσμο.
    Παντοτινή θαυμάστριά σας,
    Μαρία Αρβανιτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρία μου, Εγώ ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξξη που με βοηθάει, όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί στο να συνεχίζω με κέφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή