Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



26 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΗ.... ξανά!



"... Έμαθα οτι αξίζει να ζω καθαρός, να δημιουργώ με άλλους ανθρώπους και να κάνω πράξη τα όνειρά μου. Έμαθα να ενδιαφέρομαι για το σπίτι μου, τους ανθρώπους, την γειτονιά μου, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου και πριν δεν με άγγιζαν. 
Δέχτηκα πως η ασχήμια, η αποξένωση, η αδιαφορία, η εγκατάλειψη αυτής της πόλης είναι και δικιά μου ευθύνη. Τώρα ζω την πραγματικότητα της πόλης όχι σαν απλός παρατηρητής, αλλά σαν άνθρωπος που αγαπάω τη ζωή και που μπορώ με την προσωπική μου αλλαγή και στάση να παρέμβω στα προβλήματά της που είναι και δικά μου...."

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την Φιλοσοφία της Ανοιχτής Κοινότητας ΔΙΑΒΑΣΗ, που είναι κρεμασμένο στον τοίχο τους και κάθε μέρα το διαβάζουν τα 38 παιδιά της δυνατά και όλα μαζί. Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα, χρηστικά πια, γι αυτό τον Παράδεισο της ελπίδας....
Η ΔΙΑΒΑΣΗ ξεκίνησε την λειτουργία της το 1990 στην Αθήνα και απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους. Υπήρξε το πρώτο πρόγραμμα εξωτερικής  παρακολούθησης  στην Ελλάδα και προέκυψε από την ανάγκη παροχής υπηρεσιών σε εξαρτημένους που είναι κοινωνικά ενταγμένοι.
Από το 1996 η ΔΙΑΒΑΣΗ εκτός από την Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα διαθέτει το Βραδινό Πρόγραμμα Απεξάρτησης για εργαζόμενους και Φοιτητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης λειτουργέι club εργασίας για την υποστήριξη και την διαμόρφωση επαγγελματικής ταυτότητας.
Οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στα 20 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος είναι:
1)    Συμβουλευτικός Σταθμός (Πρωινού και Βραδινού προγράμματος)
2)   Ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα
3)   Βραδινή θεραπευτική κοινότητα
4)   Κέντρο κοινωνικής επανένταξης (Πρωινού & Βραδινού Προγράμματος)
5)   Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης( Πρωινούς & Βραδινού Προγράμματος)
6)   Τμήμα εκπαίδευσης
7)   Club εργασίας
8)   Τμήμα έρευνας - Τεκμηρίωσης
9)   Πολιτιστικό στέκι
10) Δραστηριότητες πρόληψης
11) Τμήμα Διοίκησης - Οικονομικών
12) Σύλλογος Οικογένειας


Προσέξτε τις αφίσες! Είναι από το τμήμα γραφιστικής της Κοινότητας!


Εκείνο το βράδυ και πριν φύγω, δοκίμασα από το ψωμί που φτιάχνουν μόνα τους τα παιδιά. Ακόμα θυμάμαι την γλύκα της γεύσης του....


Η ΔΙΑΒΑΣΗ προσφέρει τις υπηρεσίας της εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και η συμμετοχή είναι φυσικά εθελοντική. Το Κράτος παρέχει κονδύλια που όπως καταλαβαίνετε ποτέ δεν φτάνουν και ευτυχώς υπάρχουν ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις που συμπαραστέκονται ηθικά και οικονομικά στο έργο αυτής της Κοινότητας με την Τιτάνεια προσπάθεια και επιμονή.

Για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο του Ανοιχτού Προγράμματος ΔΙΑΒΑΣΗ ο αριθμός λογαριασμού δωρεών είναι:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 116/296034-62

ΥΓ: Έχω ζητήσει να μ' ενημερώνουν για τις δραστηριότητες τις Κοινότητας και έτσι θα ενημερώνω κι εγώ με τη σειρά μου εσάς..... Όποιος μπορεί και θέλει ας είναι εκεί απλώνοντας το χέρι....

5 σχόλια:

  1. Καλό σου βράδυ Λένα. Αυτό το μικρό κομματάκι που έχεις στην αρχή λέει τόσα πολλά που θα μπορούσε να ήταν και το δικό μας ..σλόγκαν για την ζωή. Φιλιά πολλά ΧΧΧΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά συγκλονιστική η εμπειρία που έζησες, διάβασα και την προηγούμενή σου ανάρτηση, έχεις τόσο δίκιο σε όλα τα "κατηγορώ" σου. Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να μπορέσω κι εγώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά κι όλα τα παιδιά του κόσμου που έχουν την ανάγκη μας. Κι εγώ διαβάζοντας όσα γράφεις ομολογώ πως ντροπή ένιωσα για τη βολεμένη μας ζωή. Να'σαι καλά Λένα μου για την αφύπνιση και μπράβο σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου Λένα μου, που δεν έμεινες στην πρώτη αναφορά μόνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου θυμίσατε τώρα. Λόγω επαγγέλματος, έκανα το λεγόμενο training σε μια άλλη κοινότητα, την Παρέμβαση: όπως τα παιδιά, ζούσα για 3 μήνες κοντά μέσα στην κοινότητα, δουλεύοντας (ομάδα κουζίνας), κάνοντας ομάδες κλπ.
    Από τις πιο "δύσκολες" και συνάμα γλυκές εμπειρίες: ο μουσακάς που τάξαμε ως ομάδα κουζίνας! Σηκωθήκαμε οι υπεύθυνοι της ομάδας 4 το πρωί, βάλαμε μουσική (προνόμιο αυτών που δουλεύουν βράδυ) και κόβαμε μελιτζάνες ως το ξημέρωμα..πολύ πλάκα (και κούραση)!
    Το σαββατοκύριακο στην Αίγινα στο κέντρο φύλαξης άγριων πτηνών: για κακή μου τύχη έπεσα στην προετοιμασία της παγκόσμιας ημέρας πουλιού!! Με την κοπέλα όμως που πήγαμε μαζί, εκείνη τη βραδιά, μοιραστήκαμε πολλά...
    Η πρώτη μου διανυκτέρευση (που έπρεπε να φτιάξω το ψωμί!!).. Ουδέν σχόλιον. Μαντάρα τελείως! Το πρωί ήρθαν οι υπόλοιποι υπεύθυνοι (παλιά μέλη) και ανέλαβαν την κουζίνα ενώ εγώ ημιλιπόθυμη πήγα κλαίγοντας για ύπνο! Δε θα ξεχάσω ποτέ, πόσο ωραία ένιωσα όταν ήρθαν και ανέλαβαν για χάρη μου! Η κουζίνα ήταν βομβαρδισμένη!!
    Τα παιδιά αυτά είναι μεγάλοι/ες αγωνιστές/τριες!!Μπράβο τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Yianna: Αυτό το κομμάτι στην αρχή όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά κανονικά ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι και η δική μας φιλοσοφία. Δεν είναι ν' απορεί κανείς που η ζωή μας έγινε τόσο χάλια, αφού ξεχάσαμε απλές και βασικές αρχές...
    Μαρία: Γι αυτό ζήτησα ν' απλώσουμε το χέρι Μαράκι...
    Σοφία: Θα έρθουν κι άλλες κάθε φορά που θα έχω νέα τους. Όταν φεύγοντας τους είπα οτι δεν τέλειωσαν μαζί μου ούτε κι εγώ μαζί τους, το εννοούσα!
    Αγνή: τώρα ζήλεψα! Πολύ θα ήθελα να είχα τον χρόνο να δουλέψω για λίγο μ' αυτά τα παιδιά, που πραγματικά αξίζουν το "Μπράβο" όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή