Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



9 Φεβρουαρίου 2010

Για έναν γάμο....

Συγχαρητήρια! Παντρεύτηκες!
Αυτό δεν ήθελες; Άσε την γκρίνια και δεν με γελάς εμένα! Ανάμεσα στα γράμματα, τις σπουδές, τα πτυχία και τις δηλώσεις περί ανεξαρτησίας, πάντα σε μια γωνιά του μυαλού σου καραδοκούσε η ελπίδα για ένα άσπρο μακρύ φόρεμα, με ουρά κατά προτίμηση, ανθοδέσμη με λευκά λουλούδια στα χέρια και μια εκκλησία γεμάτη κόσμο να σε περιμένει ν’ ανέβεις τα σκαλιά για να ενώσεις την ζωή σου μ’ αυτόν τον έναν, τον ιδανικό και τέλειο. Δεν έγιναν όλα όπως τα ήθελες; Όπως τα ονειρεύτηκες;
Η πρόταση γάμου, ήρθε στη σωστή ώρα. Ούτε σε ταλαιπώρησε, ούτε τον πίεσες, ούτε γέρασες στην αναμονή. Όλα νοικοκυρεμένα. Ένας χρόνος δεσμού, ένας χρόνος αρραβώνα και μετά γάμος…..
Βγήκε το νυφικό με την μακριά ουρά, όπως το ήθελες έγινε, η ανθοδέσμη πετάχτηκε στην εκκλησία και την έπιασε η εξαδέλφη σου, η δεξίωση απέσπασε τον θαυμασμό όλων , όπως και η πολυώροφη τούρτα η στολισμένη με τα ολόλευκα τριαντάφυλλα και εσύ τώρα είσαι τακτοποιημένη στο καινούριο σου διαμέρισμα με τα μεγάλα μπαλκόνια και τις πολλές γλάστρες, γιατί αρέσουν και στους δύο τα λουλούδια…..
Πήγατε και ταξίδι του μέλιτος στη Βενετία, γιατί σας είπαν ότι όλα εκεί είναι ρομαντικά, αλλά δεν σας είπε κανείς ότι ο χειμώνας δεν είναι καλή εποχή για την πόλη των Δόγηδων και έτσι μάλλον απογοητεύτηκες, γιατί έπεσες σε κακοκαιρία και δεν είδες σχεδόν τίποτα……
Τελικά πολλά δεν λένε όσοι ξέρουν. Σαν ένας όρκος σιωπής, ανάμεσα στους έμπειρους που αποκλείει από την έτοιμη γνώση τους άπειρους και τους υποδεικνύει ότι πρέπει να κουραστούν για ν’ αποκτήσουν την δική τους εμπειρία….Αυτό έκανε και η μητέρα σου…..Πολλά γνώριζε για τον γάμο και δεν σου είπε τίποτα, δεν σε προετοίμασε για όσα θα έβρισκες μπροστά σου. Δεν σου είπε καν πόσο δύσκολο είναι να συμβιώσουν δύο άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις, αλλά και διαφορετικές συνήθειες, όσο κι αν αγαπιούνται…. Τον αγαπάς τον άντρα σου και το ξέρει. Όπως σε αγαπάει και κείνος και το ξέρεις εσύ. Δεν υπάρχει θέμα γύρω από αυτό….. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα θέματα ανοιχτά και δεν ξέρεις πώς να τα διευθετήσεις. Είσαι και φορτωμένη από άχρηστες συμβουλές και γενικότητες του τύπου : « Η γυναίκα μπορεί να κάνει τον άντρα της ότι θέλει», αλλά κανείς δεν σου είπε τον τρόπο! Κανείς, ούτε καν η μητέρα σου δεν σ’ έμαθε την μαγική συνταγή, έτσι που όταν εσύ και κείνος διαφωνείτε για κάτι, να τον πείθεις να γίνει το δικό σου…..
Υπάρχει επίσης και εκείνη η γενικότητα που λέει : «Οι άντρες είναι σαν τα μικρά παιδιά» αλλά δεν διευκρινίζει τι κάνεις μ’ ένα μικρό παιδί….τριάντα δύο χρονών! Εσύ θυμάσαι πως όταν ήσουν παιδί, η μητέρα σου τις έβρεχε για να σε συνετίσει, αλλά είσαι σίγουρη ότι το ξύλο δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να συνετίσεις τον άντρα σου!
Έπειτα ούτε καν η αδελφή σου, που είναι παντρεμένη εδώ και πέντε χρόνια, δεν σου είπε τι κάνεις εκείνες τις μουντές και δύσκολες μέρες που το κανάλι επικοινωνίας έχει μπλοκάρει για ανόητες αιτίες. Εκείνες τις μέρες που ότι και να πεις εσύ, εκείνος το παίρνει στραβά και όσες προσπάθειες κάνει εκείνος σ’ εκνευρίζουν και τις θεωρείς ανόητες….
Ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι αυτές τις μέρες, ξαπλώνεις δίπλα του και τον νοιώθεις ξένο και θέλεις να κλάψεις και θέλεις να γυρίσεις στην μαμά σου και να σε πάρει αγκαλιά και να ξαναγίνεις μικρό κοριτσάκι…..Ντρέπεσαι επίσης να στραφείς σ’ εκείνον και να του ζητήσεις να ξεχάσετε την ανόητη εκείνη παρεξήγηση για να τελειώσει αυτή η ιστορία….. Θέλεις επίσης να βρεις λύση, όταν γυρίζει από την δουλειά του με προβλήματα και έχεις και συ τα δικά σου και όμως πρέπει να τα παραμερίσεις για να τον παρηγορήσεις ή για να του δώσεις κουράγιο που κι εσύ δεν έχεις απόθεμα από δαύτο!
Είναι στιγμές που θυμώνεις με όλες τις παντρεμένες που κρατούν τόσα μυστικά για τον έγγαμο βίο και όσο είσαι ελεύθερη σου μιλούν μόνο για τα καλά του γάμου και δεν σου μαθαίνουν απλές τακτικές….μάχης!
Τι κάνεις ας πούμε όταν παινεύει τόσο πολύ την μαμά του που σου έρχεται να ξεφωνίσεις, αλλά δεν τολμάς να σταματήσεις το υμνολόγιο, από φόβο μην τσακωθείτε, όπως τότε που εκείνη σου έκανε δώρο μια ζακέτα σε αποτρόπαιο χρώμα και κείνος δεν καταλάβαινε γιατί δεν ήθελες να την φορέσεις αφού ήταν δώρο της μαμάς του!
Είναι και κείνη η τρομακτική ρήση που λέει : «Ο άντρας είναι η κολώνα του σπιτιού» που σε μπερδεύει….Αν ο άντρας είναι η κολώνα, η γυναίκα τι ακριβώς είναι; Το ντουβάρι; Ναι, αλλά αυτή η λέξη σε παραπέμπει σε κατάσταση ηλιθιότητας γιατί διαφορετικά δεν θα λέγαμε για έναν άνθρωπο «αυτός είναι ντουβάρι» υπονοώντας το χαμηλό επίπεδο αντίλήψης!
Είναι και κάτι άλλο που σ’ εκνευρίζει, αλλά κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για σένα και ειδικά εκείνος. Δεν καταλαβαίνει ότι ο γάμος είναι και για σένα ένα μπερδεμένο κουβάρι και σε έφερε μπροστά σε καταστάσεις που σου ήταν άγνωστες.
Πρώτα-πρώτα, όσο κι αν η μητέρα σου σε είχε διδάξει πολλά γύρω από το νοικοκυριό, στο πατρικό σου ήσουν πάντα βοηθός, ενώ τώρα έγινες στρατηγός σε μια μάχη που δεν γνωρίζεις τους κανόνες! Ξαφνικά, από κει που έβρισκες έτοιμο το φαγητό σου σερβιρισμένο, τώρα πρέπει και να το μαγειρέψεις και να το σερβίρεις και να πλύνεις τα πιάτα! Και ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι ΤΙ να μαγειρέψεις!
Έπειτα το σπίτι….Έκανες βέβαια κανένα ξεσκόνισμα για να μην γκρινιάζει η μαμά, αλλά κι αν έκανες ότι το ξεχνούσες, υπήρχε πάντα η ίδια η μαμά για να καλύψει τα κενά…..Τα χαλιά για παράδειγμα εμφανιζόντουσαν και εξαφανιζόντουσαν μυστηριωδώς, κάτω από άγνωστες διεργασίες που εσύ αγνοούσες, ενώ τώρα…..Ακόμα και τα ρούχα σου τα έριχνες στο καλάθι για τ’ άπλυτα και όταν τα έβλεπες ξανά, ήταν πλυμένα, σιδερωμένα και κρεμασμένα στη ντουλάπα σου, ενώ τώρα έχεις όχι μόνο τα δικά σου να φροντίσεις, αλλά και κείνου……
Ίσως δεν το κατάλαβες, αλλά μπήκες στην τροχιά….. Πολύ σύντομα, έμαθες και προχώρησες και πέρα από αυτά που ήξερες και καμαρώνεις που ο άντρας σου σε παινεύει για την μαγειρική σου, ενώ η μητέρα σου, σου ζητάει την συνταγή για το κοκκινιστό….. Πολύ σύντομα, όσες δουλειές σου φαίνοντας βουνό, έγιναν ρουτίνα και της κάνεις με εκπληκτική ταχύτητα…. Ακόμα πιο σύντομα, έμαθες πότε ο άντρας σου είναι «ανοιχτός» για συζητήσεις κι έτσι καταφέρνεις να τον πείθεις πιο εύκολα, ενώ οι καυγάδες μειώθηκαν στο ελάχιστο και ο έγγαμος βίος, σταμάτησε να μοιάζει ναρκοπέδιο…..Πάρα πολύ γρήγορα επίσης, τον έπεισες και κατάλαβε ότι πρέπει και κείνος να συνεισφέρει στο σπίτι γιατί οι εποχές άλλαξαν και οι γυναίκες πια δουλεύουν όπως και οι άντρες και πρέπει οι δουλειές να μοιράζονται τίμια…..
Όταν όμως όλα μπήκαν στη θέση τους, δεν σκέφτηκες πως οι φουρτούνες τώρα άρχιζαν. Τώρα ήταν το δύσκολο, αλλά πάλι στο σκοτάδι σε άφησαν όσες γνώριζαν….
Καμιά δεν σου είπε ότι έπρεπε να έχεις το νου σου γιατί όταν ο πρώτος ταραξίας θα ερχόταν στη ζωή σου και στη ζωή του, το καράβι θα άρχιζε πάλι να τρίζει από την νέα φουρτούνα…. Το παιδί που τόσο λαχταρούσατε και οι δύο, δεν σας είπε κανείς ότι μπορεί να γίνει έως και καταλύτης μιας σχέσης που μόλις είχε αρχίσει να περπατάει… Ξενύχτια, αγωνίες, κλάματα και εσύ καταλαβαίνεις ότι αν θέλεις να τα καταφέρεις χωρίς απώλειες, πρέπει να γίνεις μια super woman, ακούραστη και έτοιμη ν’ αντιμετωπίσεις μέχρι και την ζήλια «της κολώνας του σπιτιού» που δεν είναι πια ο μόνος που απολαμβάνει της αμέριστης προσοχής σου! Γυρίζει από την δουλειά και σαν δεύτερο μωρό, εννοεί να σου πει με λεπτομέρειες όλο τον καυγά με τον συνάδελφο, τη στιγμή που το παιδί ουρλιάζει γιατί πεινάει και θέλει άλλαγμα και φυσικά παρεξηγείται που εσύ τρέχεις να καλύψεις τις ανάγκες του μοναδικού μέλους της οικογένειας που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί!
Παρ’ όλα αυτά, όταν όλοι επιτέλους κοιμούνται εσύ κοιτάζεις τα δύο πλάσματα που είναι πια όλος ο κόσμος σου και αναρωτιέσαι πως ζούσες τόσα χρόνια χωρίς τις γκρίνιες και τα γέλια τους. Η φροντίδα τους αντικατέστησε τη φροντίδα για τον εαυτό σου και ενώ πριν κάποια χρόνια γκρίνιαζες για όλα, τώρα χαμογελάς για όλα, ακόμα κι όταν νοιώθεις ότι θα εκραγείς από την ένταση…. Ο άντρας σου, το παιδί σου, το σπίτι σου και απέναντι απ’ όλα αυτά η δουλειά σου και οι φιλοδοξίες σου γιατί βέβαια επειδή είσαι σύζυγος και μητέρα, δεν σταμάτησες να είσαι εσύ και όλα όσα επιθυμείς….
Το χειρότερο, χαμογελάς με κατανόηση όταν ακούς ότι κάποια παντρεύεται, γιατί ξέρεις πια πόσα της είναι άγνωστα, αλλά δεν μιλάς ούτε συ και τώρα ξέρεις και τον λόγο που σ’ άφησαν στο σκοτάδι η μητέρα σου, η αδελφή σου και όλες όσες παντρεύτηκαν πριν από σένα…..Ο λόγος είναι απλός και δεν κρύβει καμιά υστεροβουλία. Δεν υπάρχουν συνταγές σ’ ένα γάμο. Δεν υπάρχουν συμβουλές που να ταιριάζουν σε όλους.
Ο γάμος είναι προσωπική υπόθεση με τόσες ιδιαιτερότητες, όσες ιδιαιτερότητες έχει ο κάθε χαρακτήρας. Κάθε πόρτα που κλείνει πίσω της ένα ζευγάρι, κλείνει και άλλα μυστικά, άλλα προβλήματα, διαφορετικά….ναρκοπέδια. Το παιχνίδι παίζεται με άλλους κανόνες και δεν μπορείς εσύ να διδάξεις τους δικούς σου κανόνες σε ξένο παιχνίδι….Θα είναι σαν να του διδάξεις να παίξει σκάκι με τους κανόνες από το τάβλι….. Το μόνο που θα μπορούσες να πεις είναι ότι θέλει ψυχραιμία….Θέλει την ικανότητα να μην μεγαλοποιείς τα ασήμαντα και να μην υποτιμάς τα σοβαρά…..
Ίσως να πρέπει να μάθεις πότε-πότε να λες:
« Δεν μπορεί…..Θα στρώσει!»

22 σχόλια:

  1. ο γαμος απο ρεαλιστικη ματια.συγχαρητηρια,με την μικρη σαςπεριληψη ανοιξατε το βιβλιο της ζωης μου.μια παλια σας φιλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω κάτω, έτσι γινόταν και παλιά, μόνο που η ... κολόνα του σπιτιού ήταν δεδομένα απούσα.
    Μια σταλιά και μας βάζαν στην ονειροπόληση του ροζ,του κουφετί.
    Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο πολύ μου
    ΑΡΕΣΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα που η παλιά μου φίλη δεν έβαλε το όνομά της για να την προσφωνήσω, αλλά ο γάμος κρύβει μέσα του πολύ περισσότερο ρεαλισμο, παρά ρομαντισμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαγιά Αντιγόνη: Αυτό το ροζ, το κουφετί, το όνειρο του λευκού νυφικού, ακόμα υπάρχει, ακόμα με αυτή την ονειροπόληση μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου). Το μόνο που παρακαλώ για την κόρη μου αλλά και για τον γιό μου, το όνειρο να μην γίνει ποτέ εφιάλτης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο κείμενο κυρία Μαντά.
    Έτσι είναι ο γάμος,σχεδιάζουμε μόνο αυτά που θέλουμε να μας έρθουν...
    Τα υπόλοιπα έρχονται μετά την τελετή!!!
    Όπως και να'χει να ζήσουνε οι νεόνυμφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aurangel: Παρ' όλο που δεν το έγραψα για κάποιον συγκεκριμένο, να ζήσουν όλοι οι νεόνυμφοι αρμονικά και να θυμούνται οτι στην καταιγίδα που λέγεται γάμος, το μόνο που μας γλιτώνει από το ναυάγιο είναι η ειλικρινής, απρόσκοπτη συζήτηση και η άμεση επίλυση κάθε προβλήματος εν τη γεννέση του, πριν γιγαντωθεί και πάει το σκαρί μας στον...πάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΑΜΟΣ =ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ! ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ...ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ!ΠΡΟΣΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, κάνε μια βόλτα από το ιστολόγιό μου, υπάρχει κάτι που σε ενδιαφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε/η: Αυτό που δεν έχει όνομα πολύ με ενοχλεί. Αλλά απ' ότι καταλαβαίνω μιλάει κάποιος/α που έχει καεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οταν στην ερωτευμενη κορη μου μιλησα για τις καθημερινες [μαχες]-γαμος πιστεψα οτι θα χτυπουσα το κακο στη ριζα και παραλληλα θα την βοηθουσα να αντιμετωπιζει εχοντας τη γνωση πιο ωριμα τον συντροφο της.το μελλον θα μου απαντησειαν ηταν σωστη η αποφαση μου.20 χρονια χωρισμενη γιατι κανεις δεν μου ειπε οτι το παιδικο ονειρο να παντρευτω και να κανω παιδια [ετσι με μεγαλωσαν]τι εκρυβε απο τη πισω πλευρα.παλια φιλη σας ειρηνη απο τυρναβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βιβλίο που δεν ξεπέρασα ποτέ και με διδαξε τόσα, μέσα από την απλότητά του, είναι η Λωξάνδρα. Κάπου ανάμεσα στις σελίδες του διάβασα:
    "Ο γάμος θέλει φρόνηση, θέλει καπατσοσύνη, θέλει λαγού περπατησιά και αητού γληγοροσύνη"....
    Αυτά για την κόρη σου Ειρήνη... Παιδί χωρισμένων γονιών κι εγώ, άκουσα πρόσφατα την μητέρα μου να μου λέει (μετά από 25 χρόνια γάμου μου): "Βλέποντας εσένα μέσα στο γάμο σου, κατάλαβα γιατί χώρισα εγώ...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ειμαι η κορη της ειρηνης.το παιδι χωρισμενων γονιων.ειχα αρχισει να φοβαμαι την ιδεα του γαμου γιατι ειδα τη μητερα μου ποσο πολυ ταλαιπωρηθηκε απο εναν γαμο.εζησα ολες τις δυσκολιες κ γω κ ο αδερφος μου .πονεσαμε,κλαψαμε νιωθαμε τη μοναξια αλλα παντα υπηρχε η ΜΑΝΑ μας διπλα μας σαν κερβερος να μας προσεχει με τη ζεστασια της.ηταν και ειναι μια γυναικα ικανη να καλυψει ολες τις αναγκες που χρεαζονταν τα παιδια και το σπιτι της.εκεινη με δειδαξε πολυ καλα οτι μια γυναικα μπορει και ισως μερικες φορες να ειναι πιο ικανη απο εναν αντρα.θελω να της μοιασω.ο γαμος μου λεει "ειναι μια καθημερινη μαχη"μαμα μου συμφωνω αν και δεν εχω παντρευτει ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κυρια Μαντα συγχαρητηρια. η περιγραφη σας ειναι σαν να ακουω τη μητερα μου να μου διηγειται το γαμο της και το διαζυγιο της .ετσι ειναι τα πραγματα δυστυχως,δεν υπαρχουν ροζ συννεφακια και καρδουλες.αυτα ειναι τον πρωτο καιρο μετα οταν ηρεμησεις και δεις τα πραγματα πως ειναι στην πραγματικοτητα τοτε μπαινεις για τα καλα στην ουσια του γαμου.σαν εγραψα και πριν απο λιγο ενα σχολιο αλλα ξεχασα να σας πω για μια φραση της μητερας μου που ηχει στα αυτια μου συνεχεια οταν σκεφτομαι το γαμο.λεει"Ο ΓΑΜΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ".ποτε δεν ξερεις τι λαχνο θα τραβηξεις.Σιμελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σιμέλα μου δεν θα διαφωνήσω οτι ο γάμος είναι σαν το λαχείο.... Πολλές φορές όμως και εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε τα.... χρήματα αυτού του λαχείου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κόρη της Ειρήνης, (που δεν μου έγραψες το δικό σου όνομα):όπως είπα κι εγώ παιδί χωρισμένων γονιών είμαι, αλλά μάλλον κατάφερα να κάνω το παράδειγμα των γονιών μου, "παράδειγμα προς αποφυγή" Πάτησα στα δικά μου ποδια, έκανα τα δικά μου όνειρα και τα πραγματοποίησα με πείσμα.Και ήμουν μόνο 18 χρονών τότε....27 χρόνια μετά έχω κάθε δικαίωμα να καμαρώνω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κ.Μαντα το ονομα μου ειναι Σιμελα,και ειμαι η κορη της Ειρηνης.αυτο ακριβως θελω να κανω και γω.να αποφυγω καποια λαθη των γονιων μου,γιατι ειναι λαθη προς αποφυγη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σιμέλα γλυκιά μου, δεν θέλει κόπο, μόνο τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εχετε δικιο...με τον τροπο του ο καθενας καταφερνει να κανει τις επιθυμιες του πραγματικοτητα.Σιμελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Δεν υπάρχουν συνταγές σ’ ένα γάμο. Δεν υπάρχουν συμβουλές που να ταιριάζουν σε όλους."

    Γεια σου κοπέλα μου, πές τα. Έτσι είναι. Το μπλογκ σου με έχει συνεπάρει. Επέστρεψα, κάθομαι να σε διαβάσω κι έχω ρουφήξει κάθε ανάρτηση. Μπορείς αυτά που γράφεις εδώ, να πας να τα πεις και στην μάνα μου που μ έχει φάει; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάγισσα Κίκη: Οι μάνες όλου του κόσμου, ανήκουν σε παλιά αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή και δύσκολ ακούν.... Μόνο μιλούν.... (Και δεν εξαιρώ τον ευατό μου ως....μανούλα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν στο λεξικό ψάξετε την λέξη Γάμος θα την βρείτε ως ΥΠΟΜΟΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νατάσσα: Ήρθες στα λόγια μου! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ....ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή