Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



12 Σεπτεμβρίου 2010

Το δάκρυ του κρίνου.... της Γιώτας Φώτου (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Μια που η έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο συνεχίζεται και χθες ήταν τόσο όμορφα εκεί με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται και ν' αγοράζει  βιβλία, λέω να προχωρήσω λίγο πιο γρήγορα και να σας "συστήσω" ακόμα ένα....

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Γεσθημανή Μακρή, η Μένη όπως την φωνάζουν, διακόπτει τις σπουδές της και έρχεται στην Ελλάδα για την κηδεία της Νονάς της Μερόπης Ζήγρα, παρ’ όλο που είναι πολύ θυμωμένη μαζί της. Η Μερόπη κλείστηκε στο σπίτι της και δεν ξαναμίλησε σε κανέναν μετά τον θάνατο του άντρα της Μέμου Ζήγρα. Η Μένη αισθάνθηκε προδομένη, παρ’ όλα αυτά, ένας δικηγόρος την ενημερώνει για τον θάνατο και τις τελευταίες επιθυμίες της Μερόπης. Λίγο πριν την κηδεία, η Μένη συναντά και τον Αντώνη Πάσχο, προστατευόμενο της νονάς της. Πολύ γρήγορα οι δύο νέοι θα διαπιστώσουν ότι ένα μυστήριο καλύπτει την υπόθεση. Μυστήριο που θα γίνει πιο πυκνό αλλά και μακάβριο, όταν την ώρα της κηδείας, διαπιστώνουν ότι θα είναι οι μόνοι που θα την παρακολουθήσουν. Επιπλέον, δίπλα στον τάφο της Μερόπης, υπάρχουν δύο άλλοι που γράφουν τα ονόματά τους: «Γεσθημανή Μακρή» και «Αντώνης Πάσχος» τα ονόματα στις δύο παλιές ταφόπλακες. Από κει και μετά αρχίζουν να ξεδιπλώνουν την συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που γρήγορα καταλαβαίνουν πόσο λίγο γνώριζαν τελικά.

Εξαιτίας της φύσης και της δομής του βιβλίου αυτού, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο παρά μόνον αυτό: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!

Η Γιώτα Φώτου, μετά τα «Βιολιά της χαράδρας» που με είχε συνεπάρει, προχώρησε σ’ ένα βιβλίο που συγκλονίζει πραγματικά. Απίστευτη πλοκή, συναρπαστική ιστορία, η Μερόπη συναγωνίζεται επάξια ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας. Δωρικής ομορφιάς η μορφή αυτής της γυναίκας που η μοίρα στάθηκε πολύ σκληρή στο παιχνίδι που της έπαιξε και κείνη δεν είχε την δύναμη να παλέψει να κόψει τα νήματα που οι Ερινύες έπλεξαν γύρω της και την κράτησαν δεμένη μια ζωή. Το δάκρυ του κρίνου στην δεξιά της παλάμη, αυτό το δάκρυ που μόνο εκείνη έβλεπε και ήταν αρκετό για να μην την αφήνει να ξεχάσει… Αυτός ο κρίνος που κλεισμένος σ’ ένα κουτί έγινε στην αρχή ο δρόμος για την καταστροφή της πριν φτάσει να γίνει η λεωφόρος για την επιτυχία που θα έκανε πραγματικότητα τα όνειρά της για εξιλέωση. Ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον και δεν θα το αφήσετε πίσω σας εύκολα. Εγώ πάντως δεν το άφησα…

Λίγα λόγια για την συγγραφέα: 

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, ενώ διατέλεσε για πέντε χρόνια Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της για ενηλίκους ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, καθώς και τα μυθιστορήματά της για παιδία: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛ, ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (και τα δύο τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας), Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΜΑΣΑΣ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ και ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ.

Δέχεται επισκέψεις καθημερινά στο:

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα
    Είναι δύσκολο να γράψει κανείς σχόλια για το έργο ενός ανθρώπου που έχει γνωρίσει, είναι φίλοι και εκτιμά πολύ. Την Γιώτα την γνώρισα στην Θεσσαλονίκη και κατόπιν στην αγαπημένη μας Λάρισσα. Δεν θα χρειαστεί να μιλήσω για το ήθος και την μεγαλοσύνη της, όσοι την γνωρίζουν, τα ξέρουν. Όπως ξέρουν επίσης και το πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι.
    Διαβάζοντας τα βιολιά της χαράδρας, είχα μείνει άφωνος για την νέα πνοή ύφους που εισήγαγε. Και διάβασα, με αφορμή το πρώτο της βιβλίο για ενήλικες, και όλα της παιδικής λογοτεχνίας.
    Κι έφτασε η στιγμή του Κρίνου. Ένα βιβλίο το οποίο με σπάραξε με τον πυρήνα της ιστορίας του. Δεν θέλω να μιλάω για την υπόθεση των βιβλίων που διαβάζω και γι' αυτό θα πω μόνο πως όχι μόνο αξίζει, αλλά επιβάλετε να διαβαστεί το βιβλίο από πολλούς και για πολλούς λόγους. Απλά, μεγαλειώδες!
    Με πολλή αγάπη και στις δύο Κυρίες , την Λένα Μαντά και την Γιώτα Φώτου,
    Περικλής Γρίβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το βάλω στα προσεχώς κυρία Μαντά γιατί προς το παρών δεν προλαβαίνω λόγω διαβασματων Γ΄Λυκείου...

    Άμα θέλετε ελάτε και από το μπλογκ μου να δειξετε και τις ντεντεκτιβικές σας ικανοτητες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λένα μας καλό σου απόγευμα. Το βιβλίο της κας Φώτου το πήρα δώρο στα γεννέθλια μου τον Ιούνιο και ομολογώ ότι δεν το έχω διαβάσει ακόμα αν και έχω ακούσει πάρα πολύ καλές κριτικές. Είναι το πρώτο βιβλίο της κας Φώτου που θα διαβάσω, ελπίζω να μου αρέσει και να γίνει και αυτή .....αγαπημένη!!!! Έχω ακούσει και καλά λόγια για το πρώτο της βιβλίο Τα βιολιά της χαράδρας....ούτε αυτό το διάβασα.Φιλιά πολλά από την ζεστή Κύπρο ΧΧΧΧΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περικλής: Πραγματικά υπέροχο βιβλίο, το λάτρεψα!
    Ελευθερία: Πρώτα τα μαθήματα σ' αυτή την κρίσιμη για το μέλλον σου χρονιά!
    Yianna: Τα βιολιά της χαράδρας ήταν αλλιώτικο.... παραμυθένιο και σκληρό μαζί. Το δάκρυ του κρίνου απλά συγκλονιστικό! Μην το καθυστερείς! Ξεκίνησέ το και θα με θυμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ μεσα από την καρδιά μου Λένα για όσα γράφεις. Η θέση σου (αυτή στην οποία σε ανέβασαν οι ίδιοι οι αναγνώστες)κάνει τη γνώμη σου για το βιβλίο μου ακόμα πιο σημαντική. Όλα όσα αναφέρεις είναι μέσα στο σκεπτικο που και η ίδια είχα όταν σχεδιαζα την πλοκή. Χάρισμα είναι τελικά και η δυνατότητα αποκωδικοποίησης όσων γράφει κάποιος άλλος, όπως και η απόδοση των συναισθημάτων που αφήνει ένα βιβλίο.
    Σ' ευχαριστώ και για την ανάρτηση. Κρίνοντας και από άλλες που αναφέρονται σε βιβλία άλλων συγγραφέων φαινεται ότι είσαι ενα άτομο που υπολογίζεις τη δουλειά των άλλων και τη χαίρεσαι (θα μπορούσες να το καβαλήσεις το καλάμι και θα ήσουν και δικαιολογημένη με τοσες πωλήσεις). Να ξερεις ότι χαίρομαι με τις επιτυχίες σου και σου εύχομαι καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' ευχαριστώ και σένα φίλε Περικλή όπως και τους άλλους φίλους. Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακράν από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα αυτό το καλοκαίρι...
    Με μια λέξη... ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένο βιβλίο που του αφιέρωσα χρόνο και χώρο στο ιστολόγιό μου. Τόσο πολύ το ευχαριστήθηκα. Γίνεται άνετα ταινία στον κινηματογράφο. Μπράβο, Γιώτα, μπράβο και στις εκδόσεις Ψυχογιός. Εύχομαι και στο τρίτο σου βιβλίο ενηλίκων, το οποίο υποθέτω άρχισε να γεννιέται σιγά σιγά μες στο μυαλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώτα: την ώρα που διαβάζω βιβλία σαν το δικό σου, ξεχνάω τα πάντα, γίνομαι μια αχόρταγη αναγνώστρια! Έχεις τα συγχαρητήρια και από τον άντρα μου που και εκείνος το διάβασε με μια ανάσα, όπως και Τα βιολιά της χαράδρας! το ζεύγος Μαντά είναι φαν σου!
    Σοφία: επειδή κι εγώ διάβασα πολλά το καλοκαίρι, θα συμφωνήσω μαζί σου!
    Νικόδημε: Συμφωνώ για την μεταφορά του! τι κρίμα που η τηλεόραση συνεχίζει να προδίδει τον ρόλο της και μας ταΐζει σκουπίδια περισσότερο από ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λενάκι αγαπημένο!!!!
    Με βάζεις πάλι στο τριπάκι για αγορές!!! Το πρώτο της βιβλίο είναι στην στοίβα με τα αδιάβαστα βιβλία δίπλα από το κρεβάτι μου... το δεύτερο δεν το έχω αγοράσει... διαβάζοντας όσα γράφεις μάλλον θα ξεκινήσω από το δεύετρο και θα συνεχίσω αχόρταγα με το πρώτο!!!!

    αχ φωτιές μου ανάβεις 20 μέρες πριν τον γάμο!!!

    φιλάκια πολλά...... να έχουμε ένα όμορφο φθινόπωρο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζαχαρένια μου παντρεύεσαι;;;;;;; Να ζήσεις μωρό μου! Πάντα γερή και ευτυχισμένη, ένα χαμόγελο όλη η ζωή σου! Άσε τα βιβλία τώρα! Έχεις πιο σοβαρά πράγματα και πιο σπουδαία ν'α σχοληθείς! να ζήσεις και πάλι!!!!!

    ΥΓ: Υποθέτω οτι ο μέλλων σύζυγός σου ξέρει πόσο τυχερός είναι! Αν δεν το ξέρει, να του πεις οτι το λέω εγώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένη Λένα,
    μόλις αυτό το καλοκαίρι(το ξέρω άργησα) διάβασα τα βιβλία σου (έρωτας σαν βροχή,
    βαλς με δώδεκα θεούς, το σπίτι δίπλα στο ποτάμι) και πραγματικά ήταν υπέροχα!!!
    το δάκρυ του κρίνου το διάβασα απνευστί πριν μερικές μέρες και ήταν συγκλονιστικό,
    πολύ ωραία επίσης ήταν και η λευκή ορχιδέα - μου το είπε ένας άγγελος, της Καίτης Οικονόμου.
    θα προσπαθήσω να διαβάσω αυτά που προτείνεις...
    εύχομαι καλό χειμώνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. thumbelina: Χαίρομαι που σου άρεσαν τα βιβλία μου, αλλά και Το δάκρυ του κρίνου που βρήκα καταπληκτικό! Ελπίζω και οι νέες προτάσεις μου να σου αρέσουν! Καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρία Λένα αφού διάβασα την ανάρτηση σας ήξερα ποιο θα ήταν το επόμενο βιβλίο που θα διάβαζα, εχτές κιόλας το αγόρασα και με περιμένει να χαθώ στις σελίδες του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κυρια μαντα ειμαι θαυμαστρια σασ αλλα για το δακρυ του κρινου τα λογια ειναι περιττα συγκλονιστικο συγχαριτηρια κυρια φωτου πρεπει να διαβαστει απο ολουσ τουσ ελληνεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρομαι που σας άρεσε ένα πραγματικά εξαίσιο και αξιόλογο βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΞΑΝΘΗ23 Μαρ 2011, 11:50:00 π.μ.

    ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΕΙΣΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ντίνα: Είναι παλιά...συνήθεια! Ξέρω και σέβομαι τον πόνο όσων γράφουν και είναι κρίμα να περνούν απαρατήρητα τόσο καλά βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΞΑΝΘΗ31 Μαρ 2011, 12:20:00 μ.μ.

    ΛΕΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ντίνα: Κι εγώ δεν βλέπω την ώρα να βρεθώ κοντά σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή