Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο κουρσάρος της καρδιά ςμου.... της Φανής Πανταζή (ΩΚΕΑΝΙΔΑ)

Περίεργες συμπτώσεις καμιά φορά με κάνουν να χαμογελώ. Το καλοκαίρι βρισκόμουν με την Καίτη Οικονόμου για παρουσιάσεις στην Κρήτη και μου είπε για ένα βιβλίο που είχε γράψει η αδελφή της με τίτλο Ο κουρσάρος της Καρδιάς μου και διηγιόταν την πραγματική ιστορία της προ-προ-προγιαγιάς της… Ψέματα δεν θα πω, το είχα ξεχάσει. Πριν αρκετό καιρό, μια φίλη μιλούσε για βιβλία που διάβασε και της άρεσαν και μέσα σ’ αυτά και ο κουρσάρος. Καμπανάκι υπενθύμισης και έτρεξα να προμηθευτώ το βιβλίο….

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Ασημίνα Βικέλα, μεγαλώνει στην Σύρα μαζί με τους γονείς της , την δέσποινα και τον Πετρή και τα αδέλφια της Φώτω και Αρτέμη. Πλούσια οικογένεια με αυστηρές αρχές και κανόνες που τους ακολουθούν όλοι, εκτός από την ατίθαση Ασημίνα. Παράλληλα στο νησί και ο Τζώρτζης Σαλβάγος, που οι γονείς του πνίγηκαν σε ναυάγιο και τον μεγαλώνει ο παππούς του. Εχθρός της οικογένειας ο Λουκάς, ένας συγγενείς που επιβουλεύεται την περιουσία των Σαλβάγων και φθάνει ν’ απαγάγει τον ανιψιό του και να τον δώσει σε πειρατές πριν εκείνος κλείσει τα 14. Ο Τζώρτζης όμως μετά από οκτώ, αν δεν κάνω λάθος, χρόνια, θα γυρίσει στον τόπο του για να διεκδικήσει όσα του έκλεψαν. Ο παππούς έχει πεθάνει από τον καημό του, αλλά η πιστή Ροδούλα που τον μεγάλωσε είναι εκεί και πρόθυμη να βοηθήσει. Ο Λουκάς όχι μόνο θα φύγει από το εργοστάσιο που ανήκει στον Τζώρτζη, αλλά θα φυλακισθεί για την εγκληματική του ενέργεια. Οι δύο νέοι θα γνωριστούν και θ’ αγαπηθούν. Μόνο που η οικογένεια της Ασημίνας, δεν θέλει να δώσει την κόρη της σ’ έναν ….πειρατή, γιατί αυτό πιστεύουν ότι είναι ο Τζώρτζης. Ούτε η Ασημίνα όμως είναι από τις κοπέλες που υποτάσσονται, πολύ δε περισσότερο, όταν η καρδιά της, λέει και προστάζει άλλα…. Κλέβονται και παντρεύονται μακριά από τους γονείς της και όταν επιστρέφουν εκείνοι πια δέχονται το μοιραίο και κατά βάθος ευγνωμονούν την τύχη τους που ο Τζώρτζης είναι τόσο έντιμος ώστε να παντρευτεί την κόρη τους. Το μέλλον τους διαψεύδει, γιατί το ζευγάρι ζει αρμονικά και αγαπημένα και κάνει και δύο απιδιά. Ο Τζώρτζης όμως, τα χρόνια που έζησε στην θάλασσα δεν μπόρεσε να τα ξεχάσει και επιστρέφει στην αγαπημένη του, σαν καπετάνιος πια με την συγκατάθεση της Ασημίνας που ξέρει ότι μόνο αν συγκατατεθεί, δεν θα χάσει τον άντρα της… Είναι η στιγμή που ο Λουκάς αποφυλακίζεται και αποφασίζει να εκδικηθεί. Χτυπάει τον Τζώρτζη εκεί που πονάει πιο πολύ. Απαγάγει την Ασημίνα και την στέλνει σκλάβα στο χαρέμι του Σουλτάνου στην Πόλη. Ένα παράτολμο και επικίνδυνο σχέδιο θα επιστρατευθεί για να σωθεί η Ασημίνα και αμέσως μετά μαζί με την μητέρα, την αδελφή της και τα παιδιά τους το ζευγάρι εγκαθίστανται για πάντα στην Αλεξάνδρεια για να γλιτώσουν την οργή του σουλτάνου. Μια νέα ζωή ξεκινάει εκεί και εμείς πια παρακολουθούμε την συνέχειά της με τα παιδιά του Τζώρτζη και της Ασημίνας να κάνουν τα δικά τους επώδυνα λάθη….

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον αφού ο αναγνώστης γνωρίζει εκ προοιμίου ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία. Συναρπαστικό και αγωνιώδες και οι ενστάσεις που έχω είναι, ότι όταν πρόκειται για βιογραφίες, πολλές φορές ο συγγραφέας εγκλωβίζεται σε μια καταγραφή και δεν φτάνει σε μια απογείωση καταστάσεων και συναισθημάτων. Για μένα έπρεπε να γίνουν δύο βιβλία, με τον ίδιο τρόπο που χωρίζονται τα κεφάλαια σε πρώτο και δεύτερο βιβλίο. Στο πρώτο είναι η Ασημίνα και ο Τζώρτζης, στο δεύτερο τα παιδιά τους. Επειδή ήδη είναι πολύ μεγάλο(588 πυκνογραμμένες σελίδες) δεν θα μπορούσε να απλωθεί κι άλλο, ενώ αν γινόταν δύο βιβλία θα είχε το χώρο και τον χρόνο που του άξιζε, γιατί πραγματικά είναι πολύ καλό το ανάγνωσμα αυτό! Τώρα βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση, επειδή μου άρεσε πολύ να ήθελα να κρατούσε …. λίγο ακόμα! Έχω ξεκαθαρίσει ότι σε αυτό το ιστολόγιο μιλάει μια φανατική αναγνώστρια και δεν μπαίνω στα χωράφια της βιβλιοκριτικής που δεν μ’ αρέσουν κιόλας….

Το απόλαυσα πάντως και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα νιώσετε και εσείς. Οι ανατροπές είναι τακτικές και κρατούν πολύ καλά στην μαγεία τους τον αναγνώστη, ενώ παράλληλα τον ταξιδεύουν στην Σύρα, στην Πόλη και στο περίφημο Ντολμά Μπαχτσέ, στην Αλεξάνδρεια και μετά στην Ελλάδα. Καλή ανάγνωση!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Φανή Πανταζή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε ένα διάστημα με τη διαφήμιση. Κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Το πρώτο, το Κυνήγι της αλεπούς κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».

8 σχόλια:

  1. καλημέρα γλυκιά μου!!!!

    το βιβλίο αυτό αν το έβλεπα στα ράφια του βιβλιοπωλείου, δεν θα τραβούσε την προσοχή μου καθόλου!!! το εξώφυλλο δεν με ενθουσιάζει..

    διαβάζοντας ότι είναι αληθινή ιστορία θα το σκεφτόμουν σοβαρά.. διαβάζοντας την ανάρτηση σου, θα το αγοράσω!!! θα σου πω την γνώμη μου μετά το γάμο...

    φιλάκια..... άσε τα βιβλία και ξεκίνα τώρα να γράφεις το επόμενο, γιατί έχω πάθει "στέρηση Λένας Μαντά"!!!

    φιλάκια αμέτρητα καλή μου Λένα!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζαχαρένια μου, η αλήθεια είναι οτι το εξώφυλλο κι εμένα δεν μου είπε τίποτα και αδίκησε και το βιβλίο. Αλλά ευτυχώς προχώρησα! εσύ τώρα άσε τα βιβλία και είπαμε! έχεις γάμο! Και... ζαχαρένια να είναι η ζωή σου όπως εσύ!
    ΥΓ: Έβρεξε; Δεν έβρεξε! Πώς να ξεκινήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό απόγευμα Λένα μας. Η ιστορία όπως την λες ακούγεται πολύ ωραία το εξώφυλλο όμως χάλια. Το είδα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς αλλά το απέρριψα γιατί το εξώφυλλο δεν μου έκανε...κλικ! Ξέρω ότι είναι λάθος να κρίνω ένα βιβλίο από το εξώφυλλο .....είναι όμως η πρώτη εντύπωση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Yianna: Δεν σε αδικώ. το εξώφυλλο είναι πραγματικά η πρώτη ενττπωση και σ' αυτό το θέμα το συγκεκριμένο βιβλίο χάνει! Η ιστορία του όμως είναι πάρα πολύ καλή και με πολλές ανατροπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι και χάλια παρακαλώ. Ίσα-ίσα η φωτογραφία της κοπέλας παραπέμπει σε χρόνια περασμένα όπου και αναφέρεται η πλοκή του βιβλίου.Το κουρσάρικο πλοίο επίσης συνδέεται με τον τίτλο και με το θέμα.Η μικρή μου κατάθεση ας συνοδευτεί με τις ευχές για τη Φανή Πανταζή, να είναι καλοτάξιδο το κουρσάρικο σκαρί της στα πελάγη των αναγνωστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμενα κοριτσια μου αρεσει το εξωφυλλο και η ιστορια καλη φαινετε λεω να το αγορασω.Κυρια Λενα περιμενω με ανυπομονεσια το επομενο αριστουργημα σας γιατι η γραφει σας δε συγγρινεται ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. διαβασα το βιβλιο παρα πολλυ ωραιο μου αρεσε το εξωφυλλο και απο αυτο με εκανε να το παρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή