Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



8 Οκτωβρίου 2010

Γερμανία....

Ανάμικτα τα συναισθήματα μετά την Γερμανία.... Κατ' αρχήν να ξεκινήσω από το κοινό που είναι και το σημαντικότερο και για χατήρι του έκανα αυτό το ταξίδι.... (οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν και πόσο απεχθάνομαι να ταξιδεύω!)
Ζεστό, χαμογελαστό, έτοιμο για επικοινωνία το αναγνωστικό κοινό όπου κι αν πήγα, όπου κι αν μίλησα. Εκεί υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια πατρίδα που πήραν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι όταν έφυγαν και την αγαπούν πολύ περισσότερο από εμάς που την έχουμε....δεδομένη. Δεν μιλάω μόνο γαι τους μετανάστες του '50 και του '60, αλλά για τους τωρινούς του 1990 και του 2000. Νέοι άνθρωποι που έψαξαν να βρουν μια καλύτερη τύχη. Και πέτυχαν. Δύσκολα, με πολύ μόχθο, αλλά πέτυχαν σε μια χώρα που δεν θα την έλεγα και φιλόξενη. Άλλη νοοτροπία, εκ δια μέτρου αντίθετη με την δική μας,  σφιχτές οι καρδιές,  κλειστές οι ψυχές... Εκείνοι όμως, οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν στα κύτταρά τους, στο DNA όλη την ελληνική δύναμη και εξυπνάδα. Μαζί κρατούν και το όνειρο της επιστροφής.
Οικοδεσπότης μας ο Ηλίας Τάκης, που έχει το Ελληνικό βιβλιοπωλείο και μαζί του το ζεύγος Σουλτανίδη, ο Γιάννη και η Όλγα από την Κέρκυρα (και μόνο αυτό φτάνει για μένα όπως καταλάβατε) και η Δέσποινα. Η γλυκιά μου Δέσποινα που έκανε οτι περνούσε από το χέρι της για να ομορφύνει τις τελευταίες μας ώρες στην Γερμανία.  Δεν έχω λόγια να τους πω "ευχαριστώ" για όσα έκαναν για μας.
Και για να κλείσω για το ταξίδι μου στην Γερμανία και τις εντυπώσεις μου από αυτή την χώρα, να μερικές σκέψεις μου....
ο ταξίδι μου εκεί, μου έδωσε να καταλάβω για ποιο λόγο όλα αυτά εναντίον μας… Για ποιο λόγο τόσο μένος εναντίον της Ελλάδας. Δύο κόσμοι που δεν συναντούνται πουθενά, αυτό είμαστε με τους Γερμανούς. Με τη διαφορά ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μαζί τους ενώ εκείνοι δεν μπορούν να καταλάβουν εμάς και αυτό μάλλον τους θυμώνει. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως όσο κι αν μας στριμώχνουν, εμείς πάντα θα βρίσκουμε τρόπους για να περνάμε καλά ακόμα κι αν το γλέντι μας περιλαμβάνει ένα τσίπουρο και μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα. Δεν μπορούν να καταλάβουν πού βρίσκουμε το γέλιο και το δάκρυ τόσο εύκολα, ενώ εκείνοι και τα δύο με το ζόρι τα κάνουν. Όλα κανονισμένα στη ζωή τους, χωρίς εκπλήξεις. Ξέρουν τι θα πάρουν από την ημέρα που θα γεννηθούν, μέχρι την μέρα που θα πεθάνουν. Σε ελληνικό εστιατόριο βρεθήκαμε με Γερμανούς και κάποιος χόρευε ζεϊμπέκικο. Τους κοίταξα. Τον κοιτούσαν μαγεμένοι, αλλά…. Εμείς οι Έλληνες σιγοτραγουδούσαμε, χτυπάγαμε παλαμάκια, εκείνη έβγαζαν κάποια μικρά επιφωνήματα χωρίς ψυχή. Η ψυχή του Έλληνα βγαίνει στο χορό του, σ’ ένα τσούγκρισμα ποτηριού. Κεράσαμε δύο μπύρες και μας κοίταξαν σαν εξωγήινους… άγνωστη λέξη το κέρασμα εκεί…. Στην εθνική, μεγάλα πάνελ κρύβουν την θέα για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού και αυτές τις παρωπίδες έχουν και στην ψυχή τους. Πώς να μας καταλάβουν; Ένας Γερμανός εκπαιδεύεται να κάνει μια δουλειά, μια συγκεκριμένη δουλειά από το πρωί μέχρι τις 4 που σχολάει. Αν στρίβει μια βίδα σ’ ένα εργοστάσιο, δεν θα καρφώσει ένα καρφί πιο δίπλα. Ότι του λέει το κράτος είναι νόμος χωρίς… παραθυράκια. Δεν θα σκεφτεί παραπέρα, σκέφτονται άλλοι γι αυτόν, αποφασίζουν άλλοι γι αυτόν….  Εκείνος κάνει το πιο απλό: Υπακούει. Ίσως γι αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος ο Χίτλερ στα μυαλά τους. Ίσως γι αυτό καμιά δικτατορία δεν είχε μακρύ μέλλον στην Ελλάδα…. Δεν λέω ότι εμείς είμαστε οι πιο σωστοί, αλλά είμαστε εμείς! Απλά και μόνο Έλληνες… Για μένα; Μεγαλείο…."

Φωτογραφίες....
Πρώτη παρουσίαση στο Krefeld

Δεύτερη παρουσίαση στο Hagen

Τρίτη και τελευταία
στο Wiesbaten















Φυσικά κάναμε και τις βόλτες μας.....


Για μπύρες με τον Ηλία Τάκη, ενώ ο άντρας μου
 παρακολουθεί την ανάγνωση του καταλόγου!

Στο Wiesbaden βόλτα στις βιτρίνες!

Με το Δεσποινάκι για φαγητό λίγες ώρες
 πριν την επιστροφή.
Γειά σου γλυκό μου κορίτσι!

Γιώργος- Σπύρος μπροστά από το μουσείο σοκολάτας!


Όλη η... ελληνική αποστολή στο Λιμάνι,
πριν την παρουσίαση.

















Μουσείο σοκολάτας....
Συντριβάνι σοκολάτας....




















Επικάλυψη....


Παλιές συσκευασίες...

Αυτόματοι πωλητές σοκολάτας....
















Όμορφο ταξίδι και περισσότερες φωτογραφίες στο f/b, αλλά από αύριο!
Χαίρομαι που πήγα, χαίρομαι που έκανα αυτό το ταξίδι και τα φιλιά μου σε όλους του Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται....

27 σχόλια:

  1. Κ. Μαντά , θα πρέπει να σας πω ότι η άκρως προσβλητική κριτική σας για τους Γερμανούς με σοκάρισε παρά πολύ…αλλά το αποκορύφωμα ήρθε στο τέλος περίπου όπου αναφέρετε το Χίτλερ και το πρόσφορο έδαφος που βρήκαν οι ιδέες του 50 χρόνια πριν. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω: από πού αποκομίσατε εσείς τόσο καλή γνώση για τα χαρακτηριστικά ενός ολόκληρου λαού; Η πρόσφατη επίσκεψη σας στην χώρα σάς έκανε να διαμορφώσετε μια τόσο απαξιωτική εικόνα για τους πολίτες της; Οι άνθρωποι αυτοί είχαν την τύχη να γεννηθούν στην ίδια μεριά της γης που γεννήθηκε ο ναζισμός αλλά όμως ταυτόχρονα υπέφεραν κι οι ίδιοι από αυτόν και γι΄ αυτό άλλωστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού επίσης αντιστάθηκε. Θα έλεγα ότι είναι γενικά γνωστό ότι ο λαός αυτός κουβαλάει ακόμα τις ενοχές του παρελθόντος του. Επειδή ζω μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας σε μια πόλη πολύ κοντά στην Γερμανία και έτσι επισκέπτομαι την χώρα συχνά, θα ήθελα να σας πω ότι οι Γερμανοί και διασκεδάζουν και γελάνε και χαίρονται όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ναι η κοινωνία τους λειτουργεί με διαφορετικούς μηχανισμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απλοί πολίτες που τους σέβονται και τους εφαρμόζουν είναι άψυχες μαριονέτες ανίκανοι να αισθανθούν, να χαρούν ή να δακρύσουν. Ναι, δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους όπως εμείς, αλλά συνήθως τα κρατούν μέσα τους γιατί αυτό νομίζουν ότι είναι το σωστό, σε γενικές γραμμές δεν γνωρίζουν το κέρασμα γιατί κανείς δεν τους το έμαθε όταν ήταν μικρά παιδιά…αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φιλότιμοι Γερμανοί! Και ναι σε πολλά πράγματα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ από εμάς αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να ακυρώσει μια χώρα και το πολιτισμό της που ανέθρεψε κορυφαίους συγγραφείς (Γκαίτε, Νίτσε, Μπρεχτ, Μαν, Γκρας, Σέγκερς, Σλινκ..κλπ), μουσικούς, ζωγράφους, σκηνοθέτες, επιστήμονες και άλλους δημιουργούς.
    Συνοψίζοντας λοιπόν θα επαναλάβω ότι το κείμενο σας (με τις εθνικιστικές του κορώνες περί του μοναδικού ψυχικού μεγαλείου που το κατέχουν αποκλειστικά οι Έλληνες) είναι ισοπεδωτικό και εξοργιστικά άδικο για τον Γερμανικό λαό (όπως διαπιστώνετε επαναλαμβάνω τις λέξεις «λαός» , « απλοί πολίτες» και δεν αναφέρομαι σε τυχόν πολιτικά πρόσωπα ) και αρχικά είπα να το αγνοήσω αλλά μετά σκέφτηκα τη φίλη μου τη Ντανιέλα από το Βερολίνο που ζει στην ίδια πόλη με μένα και μου χαρίζει την ανθρώπινη ζεστασιά της, την χαμογελαστή Μπριγκίτε από το Μόναχο που μοιραζόμαστε το ίδιο γραφείο στο πανεπιστήμιο δουλεύοντας στο ίδιο μεταπτυχιακό, αλλά και την άγνωστη Γερμανίδα κυρία που καθόταν στο διπλανό κάθισμα με μένα σε μια πτήση προς την Ελλάδα και με σκέπαζε με το παλτό της επειδή είχα πυρετό και κρύωνα… κι έτσι αποφάσισα να τις υπερασπιστώ και να σας στείλω τελικά το σχόλιο μου!

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή κυρία Ιωαννίδη, με κάνατε να ξαναδιαβάσω το κείμενό μου για να καταλάβω πού έθιξα έναν λαό και φυσικά κι εγώ δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς. Εϊπα και τόνισα οτι είναι διαφορετικοί και έκλεισα λέγοντας οτι δεν είμαστε εμείς οι πιο σωστοί, αλλά είμαστε εμείς. Το ότι αγαπώ την Ελλάδα περισσότερο δεν μπορώ να το φανταστώ σαν απαξίωση άλλου λαού. Και ναι, σαφώς γεννήθηκαν μεγάλες ψυχές στην Γερμανία και φωτεινά μυαλά. Και σήμερα υπάρχουν Γερμανοί που μαθαίνουν Ελληνικά και διαβάζουν ελληνικά βιβλία χωρίς να στέκονται μόνο στα αρχαία. Και ναι, Έλληνες και Γερμανοί συνυπάρχουν αρμονικά, αλλά υπάρχουν διαφορές και αυτές ανέφερα απλώς χωρίς να απαξιώνω κανέναν. Όσο για τον Χίτλερ, οι ίδιοι οι Γερμανοί στην ιστορία τους τον παρουσιάζουν με τα μελανότερα χρώματα και φορτώνουν με τύψεις ακόμα και την νέα γενιά. Κι επειδή μ' εκνευρίζει η λέξη "εθνικιστής" που κολλά σαν τεμπέλα μομφής, όταν τολμά κάποιος να πει οτι αγαπά την πατρίδα του και την προτιμά και δεν θα ήθελε να ζήσει πουθενά αλλού, σας λέω οτι οι Γερμανοί που με τόσο πάθος υποστηρίζετε (άδικα γιατί κανείς δεν τους έθιξε) είναι τρομερά εθνικιστές! Καθώς επίσης μόνη σας είπατε οτι υπάρχουν και φιλότιμοι Γερμανοί.... Η εξαίρεση όμως δεν είναι αυτή που επιβεβαιώνει τον κανόνα;
    Και για να κλείσω, τονίζω και πάλι, οτι μίλησα για την διαφορετικότητα ενός λαού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι κ. Μαντά αλλά το κείμενο σας δεν μιλάει για την διαφορετικότητα ενός λαού, αλλά τον φωτογραφίζει ως ψυχικά ανάπηρο και υπεύθυνο για το γεγονός ότι ο Χίτλερ μπόρεσε να διαδόσει τις ιδέες του! Κι επειδή δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι..το κείμενο σας εκεί είναι..ο καθένας που το διαβάζει μπορεί να κρίνει το ύφος του και τα μηνύματα που μεταφέρει!
    Τέλος η αντίδραση μου θα ήταν ίδια αν διάβαζα αντίστοιχους χαρακτηρισμούς για οποιαδήποτε λαό στον κόσμο!

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα. Το κείμενο είναι στην θέση του και δικαίωμα έχει ο καθένας να εκφράζει την γνώμη του ελεύθερα και να έχει το θάρρος της γνώμης του. Δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να συμφωνούν με όλους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένα, καλώς ήρθες πίσω στην πατρίδα. όμορφες φωτογραφίες (ειδικά εκείνη με το ρολόι!). Ακόμη κι αν δε σου αρέσουν τα ταξίδια να θεωρείς τον εαυτό σου ευλογημένο που μπορεί και έρχεται σε επαφή με άλλους τόπους και νοοτροπίες. Χαίρομαι που όλα πήγαν κατ' ευχήν. χαίρομαι με τη χαρά σου. έτσι απλά κι ανόθευτα. Έτσι όπως όμορφα συνεχίζουμε την άδολη επαφή μας. Κράτα γερά. Πολλά θα ακούσεις, πολλά θα ακούσουμε στο άμεσο μέλλον. Καλή επάνοδο λοιπόν και ευχές για έμπνευση συγγραφική τώρα που το φθινόπωρο φαίνεται πως ήρθε στην ώρα του.
    Σε φιλώ, Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο μου και βέβαια είναι ευλογία να μπορείς να γνωρίζεις τόπους και νοοτροπίες φτάνει ν' αντέχεις να φεύγεις από την πατρίδα σου κι εγώ.... μάλλον είμαι σπιτόγατα. Αυτό που ήταν πολύ όμορφο για μια ακόμη φορά, ήταν η αγάπη του κόσμου.... Καλό φθινόπωρο φίλε μου εκεί στην όμορφη αλλα΄και τόσο μακρινή Νίσυρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλώς όρισες πίσω...

    όμορφες σκέψεις. βγαλμένες από την ψυχή σου, κάτω από το δικό σου βλέμμα΄... οφείλω να πω ότι πάνω κάτω έχουμε τις ίδιες απόψεις για έναν ψυχρό λαό όπως οι Γερμανοί!!!

    καλή επάνοδο....

    ΥΓ: νομίζω χειμωνιάζει σιγά σιγά... τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζαχαρένια μου όμορφη, ναι, χειμωνιάζει.... Και επειδή ξέρω τι εννοείς, σου λέω οτι μαζί με τον χειμώνα κάτι ακόμα ξεκίνησε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να είμαι ειλικρινής, σοκαρίστηκα και εγώ όταν διάβασα το κείμενο σας και το πώς περιγράφεται τους Γερμανούς (που φυσικά δεν έχει καμιά σημασία και αν περιγράφατε με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε άλλο λαό). Σκέφτηκα αρχικά ότι ίσως να θέλατε απλά να τονίσετε το πόσο θερμοί είμαστε εμείς οι Έλληνες και ιδιαίτερα στο εξωτερικό όταν κανείς συγκρίνει, αλλά νομίζω είναι εδώ που είναι αχρείαστη η σύγκριση γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε τη δικιά μας διαφορετική ομορφιά. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι επειδή έχουμε τη τύχη να νιώθουμε τι πάει να πει ζεμπέκικο και πως νιώθουμε μέσα μας όταν ακούμε μπουζούκι, ότι μας κάνει και πιο ζωντανούς ανθρώπους και ότι σε αυτή τη περίπτωση καθιστά τους Γερμανούς ‘ρομπότ’ ανθρώπους που απλά σκύβουν το κεφάλι και υπακούν. Νομίζω φανήκατε λίγο αν όχι πολύ άδικη στην κρητική και περιγραφή σας προς τους Γερμανούς. Τυχαίνει να γνωρίζω και εγώ ανθρώπους από Γερμανία και δεν μπορώ να συμφωνήσω καθόλου με τις περιγραφές σας. Νομίζω θα ήταν καλό να απολογηθείτε δημοσίως εδώ στο ιστολόγιο σας, γιατί προσβάλατε ένα ολόκληρο λαό, επειδή δεν είναι Έλληνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα προτιμούσα να είχατε βάλει το όνομά σας κάτω από το κείμενο, όπως εγώ βάζω το δικό μου κάτω από κάθε κείμενο. Και όχι, δεν σκοπεύω ν'απολογηθώ γιατί δεν θεωρώ οτι πρόσβαλα κανέναν λαό λέγοντας πόσο διαφορετικοί είναι από εμάς. Ναι, καμαρώνω που είμαι Ελληνίδα, με ότι αυτό συνεπάγεται γιατί το έγραψα κιόλας, δεν λέω οτι είμαστε οι πιο σωστοί! Απλά εγώ αγαπώ και τα λάθη μας! Δεν καταλαβαίνω επίσης το τόσο παθος για υπεράσπιση ενός λαού που σίγουρα δεν χρειάζεται δικηγόρους! Η πορεία του έχει αποδείξει πολλά. Και δεν είδα κανέναν να βγει από τα ρούχα του για τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν για την Ελλάδα, για τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε έντυπό τους και την εξευτέλιζαν. Εγώ δεν έβρισα κανέναν, εκείνοι όμως... Και δεν το έκανα φυσικά από αντίδραση, απλά διατύπωσα κάποιες σκέψεις μου, όπως έχω το δικαίωμα νομίζω να κάνω. Και δέχομαι και τις δικές σας απόψεις γι αυτό και τα σχόλια σ' αυτό το ιστολόγιο δεν περνούν από έγκριση πριν δημοσιευθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Θεού, ξαναδιαβάστε το κείμενο σας. Είναι πραγματικά λυπηρό να εξακολουθείτε να κρατάτε αυτή τη στάση. Και τονίζω δεν έχει σημασία αν μιλούσατε για οποιοδήποτε άλλο λαό. Το ίδιο πράγμα είναι. Και δεν έχει σημασία τι λένε για μας. Δεν νομίζω να θέλουμε να πέφτουμε στα ίδια επίπεδα εν πάση περιπτώσει. Ονομάζομαι Μαρία Καλλίρη και επίσης καμαρώνω που είμαι Ελληνίδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε λαός δεν χαίρεται τις ιδιαιτερότητες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και βέβαια τις χαίρεται τις ιδιαιτερότητές του και καλά κάνει κυρία Καλλίρη. Αλλά έχω τελικά το δικαίωμα να μην μου αρέσουν; Έχω το δικαίωμα να προτιμώ τον δικό μου λαό;Έχω το δικαίωμα να λέω οτι είμαστε δύο κόσμοι που δεν συναντιούνται πουθενά; Εκείνοι μας έβρισαν, εγώ επαναλαμβάνω δεν βρίζω, κάνω κάποιες διαπιστώσεις που απορρέουν απ' όσα ρώτησα κι έμαθα, απ' όσα μου είπαν κάποιοι ομογενείς, απ' όσα συζήτησα, απ' όσα είδα. Αν οι ομογενείς μου είπαν ψέμματα για τον τρόπο ζωής των Γερμανών, τότε ψέμματα είπα κι εγώ. Από αυτά που έμαθα όμως, αυτά τα συμπεράσματα έβγαλα. Λυπάμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ. Μαντά, μήπως θα πρέπει να σταματήσετε αυτή την προκλητική στάση και να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και τέτοιους είδους απόψεις δεν βοηθούν την πατρίδα μας αλλά δεν μπορούν και σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν ως απάντηση σε κακοήθη δημοσιεύματα ενός συγκεκριμένου γερμανικού περιοδικού που ΕΞΟΡΓΙΣΑΝ όλους τους Έλληνες. Και γι αυτό μάλιστα υπήρξε και επίσημη αντίδραση της χώρας μας αλλά και μαζική αντίδραση και στο Facebook!
    Το επιχείρημα σας ότι απλά μιλήσατε για την διαφορετικότητα ενός λαού και δεν τον προσβάλατε νομίζω ότι υποτιμάει την νοημοσύνη όσων το διαβάζουν. Και για να γίνω πιο σαφής θα σας κάνω μια ερώτηση: Εάν κάποιος σας έλεγε ότι γράφετε τα βιβλία σας , όχι γιατί σας αρέσει να είστε συγγραφέας αλλά γιατί απλά και μόνο ο εκδότης σας σάς υποδεικνύει να το κάνετε χωρίς εσείς να μπορείτε να κάνετε διαφορετικά και ότι ακόμα…στη ζωή σας δεν υπάρχει ούτε γέλιο ούτε δάκρυ…θα το εκλαμβάνατε απλά ως μια γνώμη για την «διαφορετικότητα» σας;
    Μην στέκεστε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι για τους οποίους εξέφρασα την αντίδραση μου είναι οι Γερμανοί.. δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πίσω από αυτό το γεγονός …ΑΠΛΑ για μένα οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται τα ίδια πράγματα και έχουν μια αξιοπρέπεια που δεν θέλουν κανείς να τους τη θίξει!!!

    Υ.Γ: Τα μεγάλα πάνελ στις λεωφόρους που εσείς είπατε ότι τα έχουν βάλει για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού…απλά έχουν τοποθετηθεί εκεί για να εμποδίζουν τον θόρυβο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα να φτάνει τα σπίτια που είναι κτισμένα σε κοντινή απόσταση από αυτές τις λεωφόρους.

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω οτι έχουμε ξεφύγει εντελώς! Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα τελικά και επιπλέον δεν νομίζω οτι οι απόψεις μου θέτουν σε κίνδυνο την δύσκολη θέση της Ελλάδας! Για όνομα του Θεού πια! Δεν έχει δικαίωμα κανείς να έχει μια διαφορετική άποψη και πρέπει να δέχεται επιθέσεις; Και ποιος σας είπε, πως οτι έγραψα ήταν η απάντηση στα δημοσιεύματα του συγκεκριμένου περιοδικού; Και γιατί να το κάνω τώρα, μετά από τόσο καιρό; Όσα έμαθα, μου γέννησαν κάποιες σκέψεις και τις έγραψα. Διαφωνείτε και το καταστήσατε σαφές. Ούτε εσείς θ' αλλάξετε γνώμη, ούτε όμως και εγώ! Δεν θα επέλεγα να ζήσω στην Γερμανία, ούτε θα έκανα εκεί ποτέ διακοπές, είναι πολύ μακριά η ιδιοσυγκρασία τους από μένα και τις συνήθειές μου. Αισθάνονται τα ίδια πράγματα αλλά τα εκλαμβάνουν με άλλο τρόπο και αντιδρούν διαφορετικά, γεγονός κατανοητό γιατί κατ' εμε, κάθε λαός κουβαλάει ένα συγκεκριμένο DNA. Τόσο απλά. Τόνισα και θα το λέω μέχρι να γίνει σαφές, οτι δεν είπα οτι είμαστε τέλειοι εμείς!
    Όσο για τα πάνελ στους δρόμους, δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αιτία ή το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διακρίνω τον θυμό σας κ. Μαντά αλλά θα επανέλθω και αυτή τη φορά θα σας προτείνω κάτι τελευταίο: να ανοίξετε ένα ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ και να διαβάσετε την σημασία των: «προσβάλλω» , «εκφέρω γνώμη», και «δέχομαι επίθεση»…ίσως τότε σας περάσει από το μυαλό ποιος είναι αυτός που «έχει ξεφύγει»!
    Σε ότι αφορά τα πάνελ στις λεωφόρους, αν αμφιβάλλετε για την αιτία που σας έδωσα τότε παρακαλώ ρωτήστε κάποιον ειδικό και μην βιάζεστε να βγάζετε συμπεράσματα για τέτοιου είδους τεχνικές κατασκευές ή άλλα πράγματα που βλέπετε γύρω σας!

    Βίκυ Ιωαννιδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλωσορίσατε Λένα μας! Ταξιδάκι βλέπω, φωτογραφίες βλεπω,σοκολάτα βλέπω!!! Απ΄το ταξίδι κρατώ την σοκολάτα....πόσο θαθελα νάμουν εκεί....λατρεύω την σοκολάτα!!! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες για την σοκολάτα, μοναδικές....ειδικά οι αυτόματοι πωλητές.....όλα τα λεφτα!!! Φιλιά πολλά και καλη βδομάδα να έχουμε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άλλο είναι να λες προτιμώ και μα αρέσει αυτό τούτο και τα άλλο και άλλο είναι να χαρακτηρίζεις τον άλλο απέναντι και να λες αυτός είναι …’χωρίς ψυχή’ …. «εκείνη έβγαζαν κάποια μικρά επιφωνήματα χωρίς ψυχή» Αυτά είναι δικά σας λόγια. Και ρωτώ ποια είστε εσείς που μπορείτε να κρίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι κάνουν κάτι χωρίς ψυχή? Με το δικαίωμα ότι είστε Ελληνίδα? Καλά μιλάμε διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανάρτηση σας και τα παίρνω κανονικά. Δεν παν να μιλούσατε για Πακιστανούς, για Ρώσους, για Πολωνούς …. Δεν είναι οι Γερμανοί το θέμα μας αλλά ο ρατσισμός εκ μέρους σας προς μια φυλή. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί? Τι έχετε εσείς προσωπικά με τους ανθρώπους μιας άλλης νοοτροπίας? Και ποιος ευθύνεται για το ΝΤΙΕΝΕΙ του? Εδώ αδέλφια σε μια οικογένεια και ο ένας είναι έξω καρδιά και ο άλλος ‘χωρίς ψυχή’ όπως το διατυπώσατε μόνη σας. Ε και τι μα αυτό? Ντροπή, μόνο αυτό έχω να πω και ντροπή διπλή που το χοντρύνατε και στα μηνύματα σας πιο κάτω ακόμα περισσότερο…..
    Μάριος Αθηναδώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη τιμή που σας κάλεσαν στην Γερμανία (έλληνες φυσικά) και σας τίμησαν για την γραφή σας. Πρέπει να νιώσατε μεγάλη χαρά και καταξίωση. Μετά από μόχθο και κόπο, να έρχεται τώρα αυτό. Χαίρομαι πολύ που σας κάλεσαν και εις ανώτερα κυρία Μαντά. Μακάρι να σας έχει ο Θεός καλά να γράφετε και να μαθαίνετε όχι μόνο να γράφετε αλλά να κατανοείτε, τον κόσμο που είναι μεγάλος. Πολύς μεγάλος. Σκεφτείτε να μεταφραστούν τα βιβλία σας σε άλλες γλώσσες. Σκεφτείτε τι χαρά να μεταφραστούν και στην Γερμανική γλώσσα και να έχετε Γερμανούς θαυμαστές!
    Κατερίνα Παπούτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τελικά είναι τόσο δύσκολο να έχουμε διαφορετικές απόψεις???

    αφού η ανάρτηση είναι καθαρά υποκειμενική..

    δεν καταλαβαίνω πως το κάνεις αυτό βρε Λένα... με το που ανοίγεις το στόμα σου, βουρ και πανικός και αλαλαγμός.... τι πράγμα κι αυτό!!!!!!

    κουράζομαι να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια... τα είπαν, μία , δύο , τρεις.. δεν συμφωνούν , το καταλάβαμε... ας μην ξαναδιαβάσουν Μαντά.... φτάνει!!!!!!!

    όλοι οι διαβασμένοι και οι μορφωμένοι εδώ μαζεύτηκαν.. μέλι εχει το blog????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έλα μου ντε που γι αυτό μαζεύτηκαν οι μέλισσες ….. αμ δεν ήταν υποκειμενική η ανάρτηση. Ήταν καθαρά και απρόσεκτα κατηγορηματική. Και δεν έχει καμία σχέση το τι γράφει η Μαντά σε βιβλία της, με τις προσωπικές δηλώσεις της. Άλλο το θείο ταλέντο κ άλλο ο άνθρωπος. Λίγη προσοχή την επόμενη φορά δεν βλάπτει και να έχουμε αγάπη για όλους τους λαούς, ασχέτως αν δεν τους καταλαβαίνουμε πάντα.
    Μαρία Καλλίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είσαι άσχετη κοπέλλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γράψατε:
    "Στην εθνική, μεγάλα πάνελ κρύβουν την θέα για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού και αυτές τις παρωπίδες έχουν και στην ψυχή τους."

    Προφανώς εννοείτε τα πλαϊνά στις εθνικές οδούς. Ίσως δεν παρατηρήσατε ότι μπαίνουν σε περιοχές με κατοικίες. Ο λόγος είναι να μην ενοχλούνται οι ένοικοι των σπιτιών αυτών από τον θόρυβο των διερχομένων αυτοκινήτων και όχι αυτός τον οποίον φανταστήκατε. Η σκέψη σας μαρτυράει προκατάληψη, αλλά και το πόσο μακριά βρίσκεται ο Έλληνας από μία ποιοτική ζωή με λιγότερη φασαρία (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ούτε μπορεί να την φανταστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και τώρα νομίζω οτι μπορούμε να κλείσουμε αυτή την...σεμνή τελετή! Όλοι βρήκατε να πείτε, κανείς δεν κατάλαβε, δεν πειράζει. Σ' ένα θα συμφωνήσω με την Ζαχαρούλα. Με το που ανοίγω το στόμα μου να εκφέρω άποψη, γίνεται χαμός από "επιθέσεις" (για να είμαι και σύμφωνα με το λεξικό). Αλλά σε κάτι θ' απαντήσω.Στην κυρία Παπουτσή: Φυσικά και ήταν μεγάλη η χαρά να συναντήσω αναγνώστες. Και ανάμεσά τους ήταν και Γερμανοί που μαθαίνουν Ελληνικά και διαβάζουν Ελληνικά βιβλία. Και μίλησα και φωτογραφήθηκα μαζί τους . Και με τους Τούρκους έχω ....προηγούμενα λόγω καταγωγής, αλλά η Θεανώ μεταφράστηκε στα Τουρκικά....
    Και βιαστήκατε όλοι να με...χαρακτηρίσετε ως Ρατσίστρια και ειλικρινά δεν ξέρω αν τώρα πια έχει νόημα να κάνω ανάρτηση στο επόμενο κείμενο που είχα ετοιμάσει.... Θα το κάνω όμως για όσους μπορούν να καταλάβουν κάτω από ποιο πρίσμα έγραψα όπως έγραψα και είναια υτοί που δεν είναι...αλεξιπτωτιστές στο ιστο λγιό μου, αλά μόνιμοι θαμώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η αντίθετη λέξη της ταπεινοφροσύνης είναι το θράσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ.

    ΛΟΙΠΟΝ Η Κ. ΜΑΝΤΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΘΙΧΤΗΚΑΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ? ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ? ΕΞΑΛΛΟΥ Η Κ. ΜΑΝΤΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΙΧΤΗΚΑΤΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΣΥΡΑΝ ΤΑ ΑΣΥΡΤΑ ΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΙΧΤΗΚΑΤΕ ΠΟΥ Η Κ. ΜΑΝΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ??? ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ??? Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ. ΑΛΛΑ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ. ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ. ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΘΙΞΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ..!!!! ΓΙΑ ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΤΡΩΘΗΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΦΙΛΙΚΑ
    ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συγνώμη κυρία Δέσποινα, εσείς ζόρι τραβάτε και φωνάζετε έτσι? Εγώ νομίζω ρίχνετε λάδι στη φωτιά τώρα. Άντε να ηρεμήσουμε επιτέλους…..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγχαρητήρια κύρια Μαντά κ για το τελευταίο βιβλίο σας όπως κ για το άρθρο που ανεβάσετε για το γερμανικό λαό...μένω στη Γερμανία κ βλέπω ακριβώς όσα λέτε κ κάποια παραπάνω μπορώ να πω κ ρατσιστικά μάλιστα απέναντι σε εμάς τους Έλληνες από τους φίλους των παραπάνω κύριων (γερμανούς) σαν την Ελλάδα δεν έχει πουθενά ούτε κ σαν τους Έλληνες. Οποίου δεν του αρέσει η άποψη σας να μη σας ακολουθεί...καλές παρωπίδες στις κύριες κ κύριους φιλευσπλαχνους με όλους εκτός των Ελλήνων...γι'αυτό κατάντησε έτσι η Ελλαδίτσα απ τον ίδιο της το λαό π πλέον είναι αρκετός όπως αυτοί π προανέφερα...Καλό απόγευμα...βερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή