Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



12 Οκτωβρίου 2010

Και πάλι Γερμανία.....

Όταν γύρισα από Γερμανία με νωπές τις εντυπώσεις, κάθισα και έγραψα κάποια πράγματα. Στην προηγούμενη ανάρτηση κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να με χαρακτηρίσουν ως ρατσίστρια, είπαν οτι απαξίωσα έναν λαό, οτι τον κατηγόρησα άδικα και γενικά μου απέδωσαν (για άλλη μια φορά) προθέσεις που δεν έχω. Η αλήθεια είναι οτι κουράστηκα να είμαι στο στόχαστρο κάθε φορά που μια ανάρτησή μου δεν είναι ευνοϊκή, είτε για βιβλίο είτε τώρα για μια άλλη χώρα. Επειδή όμως έχω μάθει να στηρίζω την γνώμη μου με όποιο κόστος δεν θα σταματήσω να λέω αυτά που πιστεύω ή να γράφω τις σκέψεις μου.
Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψα στην Γερμανία, την ώρα του  καφέ και πριν ξεκινήσω για τις υποχρεώσεις μου....

"Τεράστια τα πάρκα στην Γερμανία (μικροί παράδεισοι), πάρκα για να περπατήσεις, να τρέξεις, να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου (πολύ ωραίους σκύλους είδα εδώ!), να παίξει το παιδί σου. Φυσικό το βρίσκω, τεράστια η χώρα, πολλά τα νερά… Ωραίοι  δρόμοι αλλά το μποτιλιάρισμα καμία σχέση με Ελλάδα! Εδώ μένεις και γερνάς εγκλωβισμένος στο οδόστρωμα σε ώρες αιχμής! Ειδική λωρίδα για ποδήλατα σε όλες τις πόλεις, αλλά μια χώρα επίπεδη που προσφέρεται για άνετες διαδρομές. Το δίπλωμα οδήγησης το χάνεις για έναν χρόνο αν οδηγείς μεθυσμένος (αυτό είναι καλό) αλλά και ποδήλατο να οδηγείς, έτσι και έχεις πιεί, πάλι το δίπλωμα οδήγησης το χάνεις! Νερό με τον καφέ δεν έχει, ξεροσφύρι θα τον πιείς γιατί διαφορετικά θα το πληρώσεις πολύ ακριβά! Στα περίπτερα το μικρό μπουκάλι 2,5 Ευρώ και στο ξενοδοχείο πληρώσαμε χθες το μεγάλο μπουκάλι 7,5(!) Ευρώ. Ο καφές (φίλτρου) 2,5 Ευρώ και όχι με μπισκοτάκι ή κέικ όπως σερβίρεται στην Ελλάδα  και οι κούπες μικρές (ο καφές όμως γευστικότατος!)…. Η παιδεία δεν είναι και τόσο σπουδαία και λάβετε υπόψη σας ότι η βασική εκπαίδευση εδώ, πρόσφατα έγινε 12 χρόνια ενώ ήταν 13!  Υπάρχουν παντού Ελληνικά σχολεία και το επίπεδο μόρφωσης υψηλό. Σ’ αυτό που σίγουρα υπερτερούν, είναι ότι παντού υπάρχει σοβαρή και σωστή μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες! Φανάρια με ηχητικό σήμα για τυφλούς, θέσεις παρκαρίσματος για ανάπηρους, ράμπες παντού για καλή πρόσβαση στα αναπηρικά καροτσάκια και ακόμα και στο σούπερ μάρκετ πωλούνται ειδικά μπαστούνια (τα γνωστά σε μας «πι») για ηλικιωμένους, με ενσωματωμένη τσάντα για τις μεταφορές μικροαντικειμένων. Στο Krefeld που πήγα χθες, μια μικρή πόλη, πολλά κτήρια ακολουθούν  μια αυστηρή αρχιτεκτονική, σκούρα πέτρα και μυτερές στέγες για το χιόνι. Δένουν όμως με το πράσινο που υπάρχει παντού. Όπως παντού υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οτι υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι για κάθε τύπο γυαλιού. Αλλού μπαίνουν τα πράσινα μπουκάλια, αλλού τα καφέ και αλλού τα διάφανα.
Τα γλυκά τους τώρα.... (γνήσια γλυκατζού) δεν μου άρεσαν γιατί δεν είναι τόσο.... γλυκά όσο τα δικά μας. 
Το πρωί πήγαμε στο Ντύσελντορφ, κόσμος πολύς έξω, υπαίθριες αγορές με λαχταριστά σάντουιτς, αλλά στο χοτ ντογκ μικρό το ψωμάκι, τεράστιο το λουκάνικο και απόρησα, γιατί έχουν καταπληκτικό ψωμί. Η μπύρα παντού ρέει άφθονη και οι ποικιλίες της πολλές, αλλά δεν δοκίμασα, την σιχαίνομαι την μπύρα!
Η τηλεόρασή τους μια από τα ίδια πάνω κάτω, αλλά όλα μεταγλωτισμένα.... Ακόμα και στους κινηματογράφους μου είπαν οτι μεταφράζονται οι ταινίες.... Με κουράζει η γερμανική γλώσσα, θεωρώ οτι δεν έχει καμιά μουσικότητα.... Μου λείπει κιόλας η πατρίδα μου...."

Ήταν η ώρα να φύγω για το Hagen, για την δεύτερη παρουσίαση και εκεί σταμάτησα να γράφω....

53 σχόλια:

  1. Καλή προσπάθεια αλλά κάποια πράγματα ήταν να μην ειπωθούν…….
    Η καλοσύνη και η ομορφιά κυρία Μαντά, βρίσκεται στα μάτια εκείνου που την βλέπει. Και εσείς προφανώς δεν μπορέσατε να δείτε τίποτα καλό στην Γερμανία εκτός από μερικές ‘μπάρες’. Καλοσύνη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειλικρινά κουράζομαι πολύ..... με όλους αυτούς που όταν δεν ακούν αυτό που θέλουν ενοχλούν και όλους τους υπόλοιπους με την επιμονή-εμμονή τους!!!

    Λένα μου, εγώ σε ευχαριστώ που μέσα από τα μάτια σου και την ψυχή σου, ταξίδεψα και βρέθηκα στην Γερμανία!!!!!

    άσε τους μετεωρίτες να φαίνονται και να χάνονται στο άπειρο!!!

    σε φιλώ και σε αγαπώ πολύ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζαχαρένια μου μπορεί να με στεναχωρεί η τόση στενομυαλιά, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για όλους αυτούς. Διαβάζουν και βλέπουν μόνο όσα θέλουν. Δεν θ' ασχοληθώ άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζαχαρούλα, όταν αγαπάς κάποιον, δεν στηρίζεις και τα λάθη του. Στηρίζεις τον ίδιο ναι αλλά δεν τον επιβραβεύεις όταν κάνει λάθη. Αυτό δεν είναι αγάπη. Αντιθέτως αυτός που αγαπά πραγματικά δεν χαϊδολογά συνεχώς όπως κάνεις εσύ. Έκανε ένα λάθος η κυρία Μαντά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Απλά πρέπει να θυμάται ότι έως επώνυμη πια πρέπει να προσέχει διπλά και τριπλά πώς να εκφέρει την προσωπική της γνώμη δημοσίως για να μην πω παγκοσμίως αφού στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένη ανά τον κόσμο. Αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουν τα επώνυμα άτομα. Είναι όμως και χρέος της να προσέχει όχι μόνο γιατί απογοητεύει ένα μεγάλο μέρος του κοινού της, αλλά και γιατί αυτό πιθανώς να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την δουλειά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανώνυμε ή ανώνυμη.. δεν θέλω καμία επαφή μαζί σου!!!! μου είσαι αδιάφορος/η.. κριτικές δεν θα δεχθώ από κανέναν!! η γνώμη μου, η άποψη μου κκτλ δεν σε αφορούν όπως και εμένα δεν με αφορά η δική σου!!!!

    κρύψου πίσω από την ανωνυμία σου.. και κρίνε πρώτα τον εαυτό σου!!!

    μην ξανασχοληθείς μαζί μου!!!! ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και δεν καταλαβαίνω αφού σε ενοχλεί τόοοοοσο η κυρία Μαντά, γιατί συνεχίζεις να διαβάζεις το ιστολόγιο της και να την κριτικάρεις!!!! ασχολείσου με πράγματα που σε ευχαριστούν και άσε τους άλλους να ζουν όπως θέλουν και να λένε ότι τους αρέσει... δημοκρατία έχουμε!!!!ΞΥΠΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ.Μαντά, χαίρομαι που τελικά όλοι αυτοί οι στενόμυαλοι, ιπτάμενοι (είτε αλεξιπτωτιστές είτε μετεωρίτες) μη μόνιμοι επισκέπτες του μπλόγκ σας σάς έκαναν να αναδιπλωθείτε και να επανέλθετε με μια δεύτερη «διορθωτική» ανάρτηση. Οφείλω να πω όμως ότι το «δεύτερο πέρασμα στο τοίχο» δεν έσβησε εντελώς τα μαύρα σημάδια της πρώτης ανάρτησης. Προσπαθήσατε όμως κι αυτό μετράει!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω ακόμα κάτι: γιατί κάθε φορά που κάποιος «μη θαμώνας» του μπλογκ σας κάνει μια αρνητική κριτική, εσείς αισθάνεστε ότι γίνεστε στόχαστρο μιας επίθεσης..μόνο θετικές γνώμες θέλετε να ακούτε; Τότε γιατί έχετε τα σχόλια ανοιχτά για όλους; Προσωπικά δεν είχα κανένα κίνητρο να σας «επιτεθώ», ούτε σας ξέρω, ούτε με ξέρετε. Τιμή σας να γράφετε βιβλία και να γίνονται όλα best-sellers..αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είστε στο απυρόβλητο! Γράψατε κάτι που με ενόχλησε και απλά εξέφρασα την αντίθεση μου. Κάπως έτσι εννοώ εγώ την Δημοκρατία του Λόγου..

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mακάρι να υπήρχε ένα μαγικό ραβδάκι να ενσταλάζει στους πολίτες ανάλογες δόσεις από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού στον άλλον έτσι θα ήταν όλα ιδανικά.......
    ....ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΛΕΝΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύρια Βίκυ, αν και είμαι αντίθετη με την αρχική σας άποψη, ομολογώ ότι το τελευταίο σας σχόλιο ήταν πολύ εύστοχο!!

    Μαρία Καρρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ. Καρρά, τι εννοείτε; Διαφωνείτε με την πρώτη παράγραφο του τελευταίου μηνύματος μου;

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η παιδεία δεν είναι και τόσο σπουδαία, συγκρινόμενη με την υψηλοτάτου επιπέδου παιδεία στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυρία Ιωαννίδη αυτό μόνο θα πω για να καταλάβετε τι εννοώ με την λέξη επίθεση. Αυτό το κείμενο, όπως έγραψα στην εισαγωγή, δεν ήταν "διορθωτικό", αλλα΄σκόπευα να το αναρτήσω, αφού το είχα ΗΔΗ γράψει και μάλιστα στην Γερμανία σαν είδος ημερολόγιου. Εσείς θεωρήσατε οτι το έκανα για να "ηρεμίσω" όλους εσάς. Και φυσικά δεν είμαι στο απυρόβλητο,αλλά απ' όσα έγραψα, ήσασταν έτοιμη μαζί με άλλους να με στήσετε στον τοίχο. Δεν βρήκατε τίποτα να συμφωνήσετε; Και κάτι ακόμα που όλοι παραβλέψατε με ευκολία και το οποίο δήλωσα σε σχόλιό μου. Μιλούσα συνεχώς με Έλληνες ομογενείς. Οι πληροφορίες μου προέρχονται από εκείνους. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας λοιπόν. Κάποιοι μου είπαν πόσο απαξιωτικά μας βλέπουν εκείνοι, πόσο υπεροπτικοί είναι απέναντί μας, πόσο καλύτερους θεωρούν τους εαυτούς τους. Δεν έγραψα τίποτα απ' όλα αυτά και κακώς τελικά! Ξέρετε κάτι; αν είμασταν λίγο παραπάνω..... "εθνικιστές", ίσως καταφέρναμε να φτιάξουμε την πατρίδα μας όπως την ονειρευόμαστε....
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σ' όλους σας. Διαβάζω από χθες όλα αυτά που έχουν γραφτεί και έχω μείνει. Νόμιζα πως αν κάτι είχε μείνει σε μας τους Έλληνες ήταν η υπερηφάνια μας για την δημοκράτια που εμείς πρώτοι υποστηρίξαμε σθεναρά από αρχαιοτάτων χρόνων...και λίγο μυαλό να καταλαβαίνουμε αυτά που διαβάζουμε. Ρε παιδία γιατί φρικάρατε έτσι που μια ¨επώνυμη¨ (μέχρι τώρα νόμιζα ότι όλοι είχαμε επώνυμα) βγήκε και είπε την άποψη της, όποια και αν είναι αυτή. Αντί να χαίρεστε που είναι τσαμπουκάς και δεν λογάριασε ούτε τις μελλοντικές πωλήσεις των βιβλίων της ούτε αν την κακοχαρακτηρίσουν την ρίχνετε στην πυρά; Και στην τελική δεν είπε και τίποτα κακό η γυναίκα. Ότι είπε το τεκμυρίωσε. Δεν το πέταξε έτσι στον αέρα. Κυρία Μαντά εγώ Γερμάνους δεν γνωρίζω, ούτε στην Γερμανία έχω πάει αλλά όταν διάβασα την ανάρτηση σας αισθάνθηκα ότι πήρα μια γεύση από αυτον το λαό και με επιχειρήματα. Να είστε καλά και πολύ σας χαίρομαι που δεν μασάτε τα λόγια σας. Άντ γιατί πολύ υποκρισία υπάρχει γύρω μας και νομίζω ότι χασαμε την ικανότητα μας να ξεχωρίζουμε τους πραγματικούς από τους ψεύτικους.

    Παναγοπούλου Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρία Παναγοπούλου: Παρ' όλο που τις τελευταίες μέρες νιώθω οτι αγωνίζομαι ν' αποδείξω πως δεν είμαι.... ελέφαντας, έρχονται κάτι τέτοια σχόλια και καταλαβαίνω οτι δεν πάει άδικα ο κόπος μου.Και θα συμφωνήσω. Όλοι έχουμε επώνυμο, κάποιοι απλώς μας είναι λίγο πιο γνωστοί από τους άλλους, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Μίλησα με το θάρρος της γνώμης μου πραγματικά, έτσι όπως έχω μάθει να κάνω. Ευχαριστώ που κάποιοι το αναγνωρίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κ.Μαντά, έλεος πια.! Νοήμων άνθρωπος είστε, δεν έχετε δική σας κριτική σκέψη; Τώρα ρίχνετε την ευθύνη στους ομογενείς; Καλά αυτοί οι άνθρωποι αφού ζουν σε μια τόσο «άσχημη» χώρα γιατί εξακολουθούν να παραμένουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί; Τους ρωτήσατε γιατί; Μήπως γιατί τώρα πια είναι σίγουροι κι οι ίδιοι ότι η Ελλάδα μας χρειάζεται πάρα πολλές δεκαετίες «έντιμου πολιτικού βίου» (και όχι περισσότερων «εθνικιστικών αντιλήψεων») για να μπορέσει να λειτουργήσει με μηχανισμούς τέτοιους που οι πολίτες θα εμπιστεύονται το κράτος και το κράτος τους πολίτες…και δεν θα αντιμετωπιζόμαστε όλοι σαν ύποπτοι «διεφθαρμένοι»!!! Δεν υπαινίσσομαι ότι η Γερμανία είναι ένας επίγειος παράδεισος αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι σε πολλούς τομείς καλύτερες!
    Αναρωτιέμαι εσείς πού ζείτε; Δεν βλέπετε και δεν ακούτε τους ανθρώπους γύρω σας; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν δουλειές στο εξωτερικό και να μεταναστεύσουν..ΟΧΙ γιατί δεν αγαπούν την χώρα μας αλλά γιατί δεν έχουν και δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή γιατί ο μισθός τους δεν αρκεί πια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους..
    Λυπάμαι γιατί μου πέρασε από το μυαλό ότι με την δεύτερη ανάρτηση σας θέλατε κάπως να δείξετε ότι καταλάβατε πόσο προκλητική ήταν η πρώτη ..αλλά εσείς «επανήλθατε δριμύτερη»!!!!!!

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρωτη φορα μπαίνω εδω.
    Αιτια ο τιτλος της ανάρτησης σου.
    Πραγματικα δεν ξερεις ποσο μου έφτιαξες την διάθεση, δεν ειμαι ουτε εγω ρατσιστρια σε λαους και έθνη, παρα μονο σε ανθρωπους που απαξιώνουν κατι καλο, οποίας εθνικότητας και γλώσσας ειναι.
    Χαιρομαι που καποιος ειδε πως στην πατριδα μου δεν ειναι ολα χάλια και άχρηστα.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπάρχει ένα ωραίο ρητό κυρία Μαντά που λέει …. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me !Και αυτό το αναφέρω σχετικά με το που συνεχίζεται να επιρρίπτεται ευθύνες στους ομογενείς Έλληνες που συναντήσατε στη Γερμανία. Δηλαδή ότι σας πούνε, αυτό είναι, το υιοθετείτε αυτομάτως? Θα σας τιμούσε μια ταπεινή συγνώμη. Δύσκολες λέξεις προφανώς για σας, αλλά υπάρχουν στιγμές που όλοι καλούμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε και να τις εννοούμε φυσικά. Μαρία Καλλίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι εμείς μπορούμε να έχουμε την ελευθερία της γνώμης μας εκτός από την κυρία Μαντά, που στην τελίκη μιλάει με σεβασμό σ'όλους και δεν προσβάλει κανέναν ούτε για τη νοημοσύνη του (είτε αυτη υπάρχει, είτε δεν υπάρχει) ούτε για την κριτική του σκέψη. Μας γράφει ένα κείμενο που μπορείς να διαβάσεις και πίσω από τις λέξεις και την κατακεραυνώνετε. Μας γράφει έπειτα πιο απλά για να καταλάβουμε όλοι μας και της προσάπτεται κατηγορίες που δεν στέκουν ούτε στην πιο νοσηρή μου φαντασία για έναν άνθρωπο σαν την κυρία Μαντά που έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως τι ΨΥΧΗ και ΜΥΑΛΟ έχει.

    Παναγοπούλου Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Ωραίοι δρόμοι αλλά το μποτιλιάρισμα καμία σχέση με Ελλάδα! Εδώ μένεις και γερνάς εγκλωβισμένος στο οδόστρωμα σε ώρες αιχμής!"

    Προφανώς δεν κυκλοφορείτε ποτέ στις 2 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Είστε τυχερή, αν δεν το έχετε ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν πήρα θέση σε ό, τι διαβάζω αυτές τις μέρες σε τούτο το ιστολόγιο γιατί διέκρινα από την αρχή πως ότι και να εκφράσει ο μεν θα έχει κάτι διαφορετικό να φωτίσει ο δε. Σε μια λέξη όμως παρέμεινα "εθνικιστές". Είχα μετανιώσει που δεν το έγραψα αλλά χάρηκα όταν το διάβασα από την κυρία Μαντά.Ας είμαστε "εθνικιστές" ας υπερασπιζόμαστε τη πατρίδα μας και τους ανθρώπους της, όπως πολύ καλά μας έμαθαν οι κυρίες που σίγουρα έχουν δεσμούς με τη Γερμανία και τον λαό της.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επειδή απορείτε μερικοί γιατί όλο αυτό θα σας κάνω μια παρομοίωση, ίσως καταλάβατε γιατί η κυρία Μαντά έχει προκαλέσει και εξοργίσει ίσως μερικούς από τους αναγνώστες εδώ. Είναι σαν να κατηγορείς ένα παιδί ότι είναι άσχημο επειδή έτσι είναι το DNA του και να καμαρώνεις που το δικό σου που έτυχε και είναι όμορφο. Είναι σαν να λες ‘ μα δεστονε μωρέ πως γέρασε ‘. Λες και φταίει που γέρασε? Είναι σκληρό να κρίνεις ανθρώπους επειδή κατασκευαστήκαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο λόγω DNA. Ακόμη και έτσι να είναι όπως τα περιέγραψε η Κυρία Μαντά τα πράγματα με τους Γερμανούς, δεν μας πέφτει λόγος παιδιά. Ο κάθε λαός με την κουλτούρα και νοοτροπία του. Δεν έχει νόημα να κρίνεις και να κατακρίνεις κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν έλεγα αριθμό λαχείου! Ό, τι σκέφτηκα νάτο ξεφυτρώνει σε λίγο στο ιστολόγιο της Μαντά.Έλεγα λοιπόν ε! και δεν κατάλαβα αν είναι άσχημος κάποιος τι να κάνουμε είναι.Τα ματάκια μας ψέματα δεν λένε.Τα αυτιά μας το ίδιο.Είδε, άκουσε και έγραψε η Λένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ουδέ σχόλιο κυρία Χανιώτου αλλά και απ την άλλη αφού το θέτετε έτσι, δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει …. Ο νοών νοείτω.
    T.M.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μένω στο τελευταίο: το χέρι που σε ταϊζει; Αστειεύεστε βέβαια! Δεν θέλησα από την αρχή να το πάω πιο μακριά, αλλά τελικά με αναγκάζετε. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα στόχος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης για όλους τους λαούς και στο στόχαστρο επίσης για όλα τα επιτεύγματα της αρχαιότητος. Προσπάθησαν να την αλώσουν, να την κατακερματίσουν, να πάρουν κομμάτια της. Ακόμα και μετά την απελεύθερωση μπήκαν εδώ οι... μεγάλες δυνάμεις και την έκαναν ακόμα χειρότερα. Με την επίφαση της...βοήθειας προχώρησαν σε διάβρωση. Ακόμα και στο θέμα της Κύπρου όλοι όσοι μας...ταϊζουν δεν δέχτηκαν ποτέ να βοηθήσουν και υπάρχει ένας λαός που υποφέρει με τον τόπο του διχασμένο και οι λύσεις που...προτείνουν είναι χειρότερες και από την εισβολή! για να συνέλθουμε λίγο όλοι και να θυμηθούμε οτι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!Με τα λάθη μας, με τα καλά μας, αλλα΄αυτοί είμαστε! Τόλμησα να πω όσα δεν μου άρεσαν και σηκωθήκατε όλοι υπερασπιστές της Γερμανίας και όλων των λαών γενικότερα! Την Ελλάδα πότε και ποιος θα την υπερασπιστεί, ποιός θα εμποδίσει την συρρίκνωση και την αλλοτρίωση που προσπαθούν να της επιβάλλουν; Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων ενώνονταν στις δυσκολίες, τώρα ούτε και αυτό βλέπω να συμβαίνει! Κάθε χώρα έχει τα καλά και τα άσχημα κι εγώ είπα και τα μεν και τα δε, όπως τα είδα και τα άκουσα γιατί δεν περιμένατε βέβαια μέσα σε 4 μέρες να γίνω παντογνώστης! Στηρίχθηκα σε όσα άκουσα, ρώτησα και έμαθα. Αν αισθανόμουν οτι έχω κάνει λάθος γιατί εξέφρασα την άποψή μου, θα ζητούσα συγνώμη, δεν έχω ντραπεί να τη ζητήσω ακόμα και από τα παιδιά μου! Και κάτι ακόμα: Σαφώς και υπάρχει σύγχρονο κύμα μετανάστευσης, ακόμα και σήμερα άκουγα σ' ένα ρεπορτάζ του MEGA για ανθρώπους από Β. Ελλάδα, που πηγαίνουν στην Βουλγαρία για να δουλέψουν σε φάμπρικες. Και στην Γερμανία υπάρχουν μετανάστες του 2000. Πηγαίνουν όχι γιατί τους αρέσει, αλλά γιατί η Ελλάδα καταφέρνει και πληγώνει πάντα τα παιδιά της και έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα γι αυτό. Αλλά ΟΛΟΙ έχουν ένα όνειρο.... Να γυρίσουν. Κάτι λέει και αυτό νομίζω. Και δεν είναι εθνικισμός νομίζω ν' αγαπάς την χώρα σου, να την βρίσκεις γλυκιά και να την υπερασπίζεσαι με πάθος. Δεν απορρίπτω κανέναν λαό, αλλά προτιμώ τον δικό μου. Ζω στην Ελλάδα, κυκλοφορώ στους δρόμους της, ξέρω τα προβλήματά της, αλλα΄και το μεγαλείο της. Αν πρέπει να ζητήσουμε όλοι μας συγνώμη από κάπου είναι η ίδια η Ελλάδα. Εμείς επιτρέψαμε να φτάσει ως εδώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κυρία Μαντά μα θα μας τρελάνετε? Λέτε … «Δεν απορρίπτω κανέναν λαό, αλλά προτιμώ τον δικό μου.» …. Αλλά στην πρώτη σας ανάρτηση είχατε πει ότι είναι ένας λαός χωρίς ψυχή. Όχι μόνο τον απορρίψατε, τον σκοτώσατε. Γιατί ότι είναι χωρίς ψυχή, νεκρό δεν είναι?
    Φάσκετε και αντιφάσκετε επιτέλους αποφασίστε τη θέση θέλετε να κρατήσετε.
    Τ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νομίζω ότι το σχόλιο περί χεριού που δαγκώνει πήγαινε στη Χανιώτου που θα της έλεγα κι εγώ να βάλει ταμπελάκι στην πόρτα της ότι δέχεται μόνο μοντέλες στο χώρο της. Και θέλω να πω «ΑΙΣΧΟΣ» στις πατριώτισσες, Μαντά και παρατρεχάμενες της, που νομίζουν ότι μπορουν να αποφασίζουν για το ποιος είναι όμορφος και άσχημος και ποιος έχει καλό DNA ή όχι...και ο Χίτλερ τις ίδιες χυδαιότητες πίστευε!!! Κατά τα άλλα σας πειράξανε οι Γερμανοί και η ψυχρότητα τους. Δείξατε τελικά το αληθινό σας πρόσωπο και έτσι οι αναγνώστες σας αλλά και οι πελάτες σας (για Χανιώτου αυτό) ξέρουν με ποιες έχουν να κάνουν.
    Π.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ..περί χεριού που ταϊζει εννοούσα..
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αρχίσαμε και της επί προσωπικού επιθέσεις... Μάλιστα... Για να ξέρετε την κυρία Χανιώτου και την δουλειά της, είστε προσωπικός της "φίλος". Αυτό όπως καταλαβαίνετε μειώνει κατά πολύ την....αντικειμενικότητα των σχολίων σας. Στο δικό μου το ιστολόγιο βρήκατε χώρο για την επίθεση; Ας σας κρίνουν οι αναγνώστες λοιπόν.
    Τ.Μ: Ακούτε τι λέτε; Η τουλάχιστον διαβάζετε όσα γράφετε; Το γεγονός οτι μίλησα μεταφορικά το συνυπολογίσατε ή σας άφησε αφιάφορο/η; Έχω νομίζω καθαρίσει την θέση μου και οι απόψεις μου είναι ξεκάθαρες. Για τις προθέσεις σας, δεν είμαι σίγουρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εσείς διαβάζετε τι γράφετε? Πραγματικά η αναρτήσεις σε σχέση με τα μηνύματα που απαντάτε μια βδομάδα τώρα, είναι πέρα για πέρα αντιφατικά. Κυρία Μαντά το θέμα είναι ότι εσείς είστε κάτω απ τους προβολείς αυτή τη στιγμή. Εγώ, η Μαρία, η Βίκυ, ο Μάριος, η Ζαχαρούλα και οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να λέει ότι θέλει. Ποιος τον ξέρει. Εσείς όμως δεν σκέπτεστε πριν μιλήσετε? Δεν σκεφτήκατε τις συνέπειες πριν αναρτήσετε εκείνη την ανάρτηση σας για την Γερμανία. Μα είναι δυνατόν να σας καλούν σε μια χώρα έστω Έλληνες εκεί στη Γερμανία και να έρχεστε πίσω και να μιλάτε τόσο άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους επειδή κουβαλούν άλλες συνήθειες και νοοτροπία. Είναι δυνατόν μια συγγραφεύς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφραστούν τα βιβλία της σε άλλες γλώσσες να είναι τόσο απρόσεκτη και αγενής? Ναι είναι αγένεια να χαρακτηρίζεται τόσο άσχημα ένα λαό που σας προσκάλεσε επειδή απλά αγαπάτε πολύ την Ελλάδα. Και εγώ αγαπώ την Ελλάδα, κόβω φλέβες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βάλω με τους Γερμανούς. Μα είναι πράματα αυτά.
    Τ.Μ. γένους θηλυκού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αρχίζω να πιστεύω οτι μπαίνω στη ζώνη του Λυκόφωτος και δεν ξέρω αν έχει νόημα ν' απαντήσω... Δηλαδή έπρεπε όλα καλά και ωραία να τα πω, για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι; Πρέπει να μου αρέσουν τα πάντα;Δεν πρέπει να έχω άποψη και αν έχω να μην την λέω! Όσο για την μετάφραση ελληνικών βιβλίων, μια και το θίξατε, θα μου επιτρέψετε να σας πω οτι όλη η Ευρώπη απαξιώνει τους έλληνες συγγραφείς και φυσικά δεν μιλάω για τα δικά μου βιβλία! Κανένας ξένος εκδοτικός οίκος δεν ασχολείται με τους έλληνες συγγραφείς πλην ελαχίστων και ελπιδοφόρων εξαιρέσεων που είναι όμως ελαχιστες. Το Ελληνικό περίπτερο στην Φρανκφούρτη, δεν το επισκέπτεται κανείς, ούτε ενδιαφέρεται για το τι βγάζει η Ελλάδα στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα. Ποιος απαξιώνει ποιον λοιπόν; Και δεν έχει σημασία αν τα βιβλία μου, για να επανέλθω στο θέμα μας, μεταφραστούν σε όλο τον κόσμο! Δεν θα σταματήσω να πιστεύω όσα πιστεύω. Και η Θεανώ μεταφράστηκε στα Τούρκικα, αλλα΄αυτό δεν με κάνει ν' αλλάζω την γνώμη που έχω για την Τουρκία! Και επιδή κάποιοι με ξέρουν, αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Δεν θα σταματήσω να έχω το θάρρος της γνώμης μου και να την εκφράζω στην ελεύθερη και δημοκρατική χώρα που ζούμε. Τέλος, ελπίζω οριστικά πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η σοφία πνεύματος, πηγάζει από το τι λέμε, αλλά κυρίως από το, πως το λέμε. Κι αυτό ισχύ φυσικά για όλους μας.
    Τ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σέβομαι την επιθυμία της κ. Μαντά ό, τι δεν είναι το δικό της ιστολόγιο για προσωπικές επιθέσεις και έτσι δεν το συνεχίζω. Αν θέλετε περισσότερα από μένα στο ιστολόγιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χα χα κάτι σαν αρένα μου θυμίζει αυτή η δήλωση …. Στο ιστολόγιο μου, για ελάτε μέσα, θα σας φάω …. Σόρρυ αλλά μου φάνηκε πολύ αστείο … άντε μονιάστε γιατί η καλή καρδιά θα μας μείνει – Χαρά και αγάπη και η κρητικές είναι για τους αργόσχολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κυρία Μαντά μου, όμορφο Σαββατοκύριακο να έχουμε και νομίζω λίγη αποχή από όλο αυτό θα φέρει ξανά τις ισορροπίες. Σκεφτείτε να κάθεστε απέναντι από κάποιον/κάποια και στη μέση επάνω σε ένα τραπέζι να υπάρχει ένα φλιτζάνι του καφέ. Το χερούλι απ τη μεριά σας θα είναι πάντοτε στα δεξιά και αυτό είναι σωστό. Το χερούλι επίσης στην μεριά του απέναντι σας θα είναι πάντοτε στα αριστερά και αυτό θα είναι πάλι σωστό για τον απέναντι. Και όσο και να το φωνάζουνε οι δύο πλευρές θα έχουν και οι δύο δίκαιο απ τη πλευρά που θα το κοιτάνε. Οπόταν είναι θέμα point of view. Εύχομαι να είμαστε όλοι πάντα καλά και με χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν υπήρχε πιο σωστό σχόλιο για να κλείσουμε επιτέλους αυτό το θέμα! Ευχαριστώ την /τον ανώνυμο/η που το έγραψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και εγώ χαίρομαι που βρέθηκε κάποιος με αίσθηση χιούμορ, και καλή καρδιά.Ωραίο και το τελευταίο σχόλιο περί οπτικής του καθένα που αν θυμάστε έτσι ξεκίνησα να γράφω περί μαγικού ραβδιού.... οπότε αυτόματα υιθετούσα την άποψη πως ο κάθε λαός έχει και καλά και όχι καλά σημεία.Καλή μέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. αγαπητοι φιλοι,

    διαβασα με προσοχη ολες τις αναρτησεις σας και μου εχει σηκωθει η τριχα καγκελο. λοιπον η ειστε πολυ ρομαντικοι, η ειστε πολυ επιφανειακοι. η κ. μαντα εγραψε αυτο που αισθανθηκε. ζω εδω και 30 χρονια στην γερμανια και ξερω πολυ καλα την ρατσα αυτην. σημερα οι γερμανοι μπορει να φαινονται φιλικα προσκειμενοι προς ολους εμας αλλα σας πληροφορω και σας το υπογραφω οτι ειναι ακομα οι ιδιοι ρασιστες και φασιστες οπως πριν 50 χρονια. απλα τωρα εχουν τους νομους που τους επιβαλλουν να δειχνουν ανοχη. σιγουρα υπαρχουν και αυτοι που ειναι φιλελευθεροι. αλλα ειναι μικρο το ποσοστο. μην ξεχνατε τα σχολια περυσι και φετος κατα της ελλαδος. εκει φανηκε ο φανατισμος τους σε ολο του το μεγαλειο. κυρια μαντα αγαπημενη μου κυρια μαντα. τα σχολια σας μπορει να θιξανε μερικους θολοκουλτουριαρηδες αλλα εισασταν πιστευω αρκετα αντικειμενικη στο γεγονος. και σεις φιλοι φιλογερμανοι ευχομαι να εχετε δικιο και εμεις αδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλά ρε συ φίλε τι σοι Ελληνας είσαι εσύ που ανέχεσαι να ζείς σε μια φασιστική (σύμφωνα με τα λεγόμενα σου)χώρα επι 30 χρόνια και δεν μαζεύεις τα μπογαλάκια σου να ρθεις πισω; Σε στρατόπεδο συγκέντρωσης σε κρατάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. γιατι ρε φιλε ανωνυμε, καταρχας με το υφος μονο που ρωτας καταλαβαινω το στυλ σου, θιγεις ενα μεγαλο θεμα. δεν θα σου εξηγησω γιατι και πως μια και δεν τιθεται θεμα της προσωπικης μου ζωης εδω περα. σου λεω μονο ενα. αν δεν ξερεις αραξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τοτε φίλε μαζεψου και μη πετάς κοτρονες. Ρωτα να μάθεις πως αντιμετωπιζουν πολλοί Ελληνες εδω τους δικους μας μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γιατί ανώνυμα τα σχόλια, μπορώ να μάθω; Γιατί δεν έχετε το θάρρος της γνώμης σας να υπογράψετε με το όνομά σας, όποια πλευρά κι αν στηρίζετε, γιατί τελικά΄μια ανάρτηση, κατάφερε να μας κάνει δύο στρατόπεδα!
    Πάντως όποιος αφήνει την πατρίδα του, όποιος κι αν είναι, για να το κάνει, σημαίνει οτι δεν έβλεπε φως στο τούνελ της ζωής του και ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να φύγει.Η επιλογή "μετανάστης", δεν γίνεται ποτέ για λόγους.... πλήξης! Και όποιος μένει στην ξένη χώρα, πάλι για λόγους ανάγκης το κάνει γι αυτό καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σεβομαι το μπλογκ και την κυρια Μαντα ανωνυμε αλλιως θα σου ελεγα τι πετας εσυ. Ανοιξες το στομα σου και δεν ξερεις τι λες. Δεν νομιζω να περναν καπως διαφορετικα απο οτι περνουσαν οι πρωτοι μεταναστες στην γερμανια. οποτε μαζεψου εσυ και σταματα να πουλας πνευμα γιατι δεν εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ρε φίλε έλα λιγο να ζήσεις εδώ και να παρεις μάτι μονος σου τι εννοώ και να μην νομιζεις μόνο. Κι αν ερθεις θα δεις τι ωραία που περνάμε κι εμείς οι Ελληνες που κοντεύουμε να παθουμε καταθλιψη από την κατασταση που υπάρχει.
    Κ. Μαντά εσεις πεταξατε την πρωτη κανονια και άρχισε ο πολεμος εδω. και απο οτι είδα δεν σας ενοχλούν ολα τα ανώνυμα σχόλια, για εκεινα που σας αρέσουν ευχαριστείτε κιολας. Καλά δεν σκέφτεστε μηπως διαβασει την ανάρτηση κανένας επίσημος απο καμια πρεσβεία και μετα έχετε τραβήγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. re exete ksefugei merikoi akou ekei mhn diavasei thn anarthsh kanenas epishmos apo kamia presveia kai exete travhgmata giati epidh debn ths aresei h germania? xounta exoume kai giati 8a eprepe na aresei se olous h germania.kai emena den mou aresei kai emeis edw sthn ellada pername kata8lhpsh kai me hn vohtheia ths germanias pou me toso s8enos uperaspizese.as mas feroun pisw olous tous 8usavrous pou eklepsan apo thn ellada ton xruso kai tis zwes kuriws wlwn twn ellhnwn pou aferesan me tosh eukolia kai meta 8a tous goustaroume kai emeis.mexri tote omws as prosexoun se pia agalmata deixnoun to kolodaxtulo kai poious upotimoun.kai an ayto apokalute ratsismos e nai eimai ratsistria kai goustarw.an eimai ratsistria epidh agapw me pa8os thn xwra mou kai thn uperaspizome e nai to goustarw, an den 8elw zugo sto kefali mou giati ayto exoume twra me thn katadia pou mas eftasan oi agaphmenoi sas germanoi e nai eimai ratsistria.kai den kathgwrw tous germanous mono kai ta dika mas koumasia mazi kai gia aytous ta idia niwthw prodotes ths xwras mou einai.kai kserete kati nai re AGAPW THN XWRA MOU KAI THN 8EWRW OTI KALUTERO UPARXEI KAMIA ALLH XWRA DEN MPORW NA DW OPWS THN DIKI MOU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. σΤΟΝ "ΦΙΛΟ" ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΌΣΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. DEUTSCHLAND IST NICHT UBERALLES. ΜΕΦΡΣ.
    Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλή μου Λένα. Αυτή είναι η ομορφιά του κόσμου, ότι μπορούν χιλιάδες μάτια να βλέπουν το ίδιο πράγμα αλλά να το κοιτάζουν από διαφορετική οπτική γωνία. Λίγα σχόλια θα κάνω μόνο στα χαριτωμένα σημεία. Η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας είναι παροιμιώδης (έχω ζήσει 2 χρόνια έξω απ'την Φρανκφούρτη). Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι το καλύτερο πάρκινγκ είναι οι αυτοκινητόδρομοι (εξ αιτίας της μακράααααααας αναμονής). H συνοδεία του νερού στο καφεδάκι καλή μου είναι Ελληνική συνήθεια μάλλον. Εγώ δεν το βρήκα και σε άλλα μέρη. Εκτός βέβαια κι αν ήθελε κανείς να παραγγείλει χωριστά εμφιαλωμένο νερό αντί αξιόλογου τιμήματος. Τα γλυκά, αχ τα γλυκά, ούτε εδώ στη Βουδαπέστη αξίζουν. Σε νοιώθω. Ολα μεταγλωτισμένα, όντως, ακόμα κι εδώ στην Ουγγαρία όλα είναι μεταγλωτισμένα, δυστυχώς. Ετσι όμως μου μένει χρόνος να διαβάζω περισσότερο.
    Σε γενικές γραμμές πάντως εγώ βλέπω ότι κρατάς μιά καλή ισορροπία ανάμεσα στα υπέρ και τα κατά. Εγώ που την έζησα από κοντά και δεν επιρρεάζομαι από της δραστηριότητες της κας Μέρκελ συμφωνώ μαζί σου. Θα πρόσθετα και τα πανέμορφα κάστρα της Γερμανίας. Κι έχω και προσωπική γνώμη γιά την Γερμανική ευγνωμοσύνη αλλά δεν θέλω να κεντρίσω μερικούς απ'τους παραπάνω σχολιαστές οπότε την κρατάω γιά τον εαυτό μου. Φιλιά πολλά αγαπημένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τελικά το μήνυμα μου περί οπτικής γωνίας (αναφέρομαι στο χερούλι του φλιτζανιού) δεν στάθηκε αρκετό να κατευνάσει τη θύελλα και αυτή συνέχισε δριμύτερη. Νομίζω σε αυτό το στάδιο, βγαίνει περισσότερο αγανάκτηση προς τα έξω για άλλα θέματα που ίσως απασχολούν τον καθένα, παρά τόσο το θέμα τον Γερμανών. Αυτό που λένε, αλλού μας τρώει και αλλού κνυθόμαστεν (ξυνόμαστε). Εν πάση περιπτώσει είναι ωραίο να συζητάμε και ας έχουμε διαφορές, αυτή είναι και η μαγεία της ζωής, οι διαφορές μας. Αλλοίμονο να ήμασταν όλοι το ίδιο, να συμφωνούσαμε στα πάντα. Δεν θα ζευγαρώναμε ποτέ. Να ευχηθώ καλή βδομάδα έτσι δειλά-δειλά και με αγάπη. Εύχομαι σύντομα τα μεγάλα τουλάχιστον προβλήματα του τόπου μας, να λυθούν. Χθες άκουγα εκείνο το τραγουδάκι της Αλεξίου ….Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο, κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει …. Τι σας λέει εσάς αυτός το στίχος? Εγώ είμαι λίγο μπερδεμένη.
    SUNFLOWER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τελικά όντως έχουμε ξεφύγει, όταν μου λέτε οτι η Γερμανική πρεσβεία θα με τραβολογήσει, γιατί δεν μου άρεσαν τα γλυκά της Γερμανίας, γιατί δεν είχε νερό ο καφές και τα υπόλοιπα. Ας είμαστε και λίγο σοβαροί σας παρακαλώ!
    Χαίρομαι που κάποιοι όπως η Ginger επιβεβαίωσαν κάποιες πληροφορίες όπως πχ για το θέμα της κίνησης. Γεγονός είναι οτι και στην Ιταλία που έχω πάει το νερό πρέπει να το παραγγείλεις και δεν θεωρείται αυτονόητο όπως στην Ελλάδα που πρώτα έρχεται ο σερβιτόρος με τα ποτήρια και μετά παίρνει παραγγελία για να μην πω για την υπέροχη συνήθεια να σου γεμίζουν ξανά και ξανά το ποτήρι μέχρι να φύγεις! Όσο για τα κάστρα, είδαν μερικα, από μακριά φυσικά, αλλά ο βιβλιοπώλης κ. Τάκης που μας ξεναγούσε, μας είπε για ένα χωριό (ίσως υπάρχουν κι άλλα) παραδοσιακό, χτισμένο γύρω από ένα κάστρο, με τείχος γύρω του και μεγάλη καγκελόπορτα που κατέβαινε και κλείδωνε τα βράδια.... Πρέπει να ήταν πανέμορφο.
    Θέλω να πω και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με το σχόλιο της κ. Παπαδάκη, εκλεκτής ομότεχνης. Σίγουρα η Γερμανία δεν είναι πάνω απ' όλους εκτός ίσως από τους ίδιους τους Γερμανούς που την τιμούν όπως πρέπει κάθε λαός να σέβεται την πατρίδα του και να την αγαπάει. Σ' αυτό ίσως πρέπει να τους μιμηθούμε!
    Έχουμε νομίζω μπερδέψει κάποιες έννοιες. Βάζουμε την ταμπέλα "εθνικιστής" όταν κάποιος αγαπάει υπερβολικά τον τόπο του, τον υπερασπίζεται, θυμάται την ιστορία του και την σέβεται και ξεχάσαμε την λέξη "πατριώτης" ή την κατάξαμε στην γραφική διάλεκτο; Και αναρωτιέμαι μήπως, βρήκαν επιτέλους τον τρόπο; Προσπάθησαν να μας υποτάξουν και όταν δεν τα κατάφεραν, βρήκαν την δική μας Κερκόπορτα και μας εκφυλίζουν για να μας αλώσουν; Μας έφεραν στο σημείο να θαυμάζουμε κάθε τι ξενόφερτο, χωρίς κριτική σκέψη;
    Όπως και αν σας βολεύει να με πείτε, παραμένω ρομαντική σ' αυτόν τον τόμέα. Λατρεύω την Ελλάδα και την προτιμώ με τα καλά και τα άσχημα, με τα θετικά και τα αρνητικά και σκέφτομαι οτι όλοι ζητάμε από εκείνη να κάνει για μας τα πάντα, ενώ εμείς δεν κάνουμε όσα έπρεπε και όσα της αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Είναι και άλλοι πρωινοί τύποι λοιπόν, περιπατητές των ιστολογίων!
    SUNFLOWER: Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Για άλλη μια φορά εύστοχο το σχόλιό σου που πρέπει να το έγραφες παράλληλα με το δικό μου και το είδα τώρα. Θαυμάσιο το τραγούδι της Αλεξίου.... Νομίζω οτι και οι δύοπλευρές έχουν κάνει λάθη, αλλά η ελλάδα από μόνη της σαν χώρα, δεν έχει την δύναμη να σε πεθαίνει.... Σε ανασταίνει ο ήλιος της, η θάλασσά της, το χρώμα και η γεύση της. Οι πολιτικοί όμως είναι μια άλλη ιστορία και νομίζω οτι αυτοί κρατούν τα όπλα για έναν θάνατο.... Πάντα έτσι ήταν άλλωστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Άμα σκεφτώ ότι κι ο άντρας μου που τον λατρεύω, με ‘πεθαίνει’ ε τότε ναι με αυτή την έννοια μας πεθαίνει κι η Ελλάδα. Με την καλή την έννοια. Ότι με κάνει ζωντανή, ότι με ανασταίνει με πεθαίνει!!!! Αυτό είναι!! Τις προάλλες ήρθε η κόρη μου και με ρώτησε. ‘Μαμά είναι αλήθεια ότι στην ιστορία οι Έλληνες άμα δεν πολεμούσανε με άλλους, κάνανε πόλεμο μεταξύ τους?’ Ε το ιστολόγιο σου Λένα θα έπρεπε να της δείξω να δει πως πολεμάνε οι Έλληνες μεταξύ τους άμα δεν έχουν ξένους να τους πολεμούν. Ακόμα και γι αυτό μας καμαρώνω!!!!sunflower

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κατάλαβες τώρα τι φοβάμαι; Οτι δεν μας πολεμούν ανοιχτά, τα τερτίπια της πολιτικής άλλαξαν πια, είναι πιο ύπουλα! Κι έτσι είμαστε ελεύθεροι να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας! Δεν θέλουμε να καταλάβουμε οτι πάλι πρέπει να πολεμήσουμε όχι με όπλα που σκοτώνουν, αλλά με το πείσμα μας, με το αθάνατο DNA μας και να κρατήσουμε την ταυτότητά μας! Η οικογένεια όμως είναι το κύτταρο και πρέπει να είναι υγιές για μια σωστή Ελλάδα. Ας μάθουμε τα παιδιά μας να καμαρώνουν που είναι Έλληνες! Κανέναν δεν απορρίπτουμε, όλοι πλάσματα του ίδιου Θεού, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι όλοι είναι καλύτεροι από μας και οτι δεν έχουμε το δικαίωμα να βλέπουμε τα στραβά και να τα λέμε!
    ΥΓ: Και δεν θέλω να ξέρω για πόσες "εθνικιστές κορώνες" θα με κατηγορήσουν πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Kalhspera
    mia kai eimai kainourgia sto istologio ai simera eixa ton xrono ekatsa kai diavasa ola ta sxolia .panagia mou o kathenas mpori na ekfrazetai eleythera kai panw apo ola na sevetai egw eimai sthn germania genithika stin germania eimai kai efera ta pedia mou edw ston kosmo sthn germania alla min ksexname eimaste ellines kai polles fwres poname dipla giati megalosame ellinika didaxtikame ellinika ithoi to oti zoume edw den mas kanh ligotero ellines.kiria manta exete dikio megala parka skilakia anti gia pedakia polles fwres kai sygoura den yparxi h zwh pou zh o ellinas sthn ellada omws exoume epiloges? oxi vreste enan ellina pou tha eithele na zh edw ama eixe eki mia sigouri doulia egw tha efeyga.eimai sthn poli pou episkeytikate kai eimouna kai egw ekh sto krefeld.kai ama proseksate oi elines exoune thn gwnies tous pou einai kai edw ellinikes.tha mporousa na pw polla. den to kanw eipa ematha na sevomai thn gnwmi tou kathenos .o kathenas leh ths dikies tou alithies kai h epithetikotita den odigh pouthena.
    Dessi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Dessi: Κατ΄αρχήν καλώς όρισες στην παρέα! Έχεις δίκιο καλή μου, με όλους όσους μίλησα, το όνειρο ήταν η επιστροφή στην Ελλάδα. Και όποιος φεύγει από τον τόπο του, όποιας εθνικότητας κι αν είναι, λαχταρά τον γυρισμό αλλά μένει μακριά από την πατρίδα του από ανάγκη. Ειδικά οι Έλληνες, νομίζω, οτι όπου κι αν βρέθηκαν, πήραν κι ένα κομμάτι της Ελλάδας μαζί τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή