Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



19 Οκτωβρίου 2010

Τσιγάρο τέλος! (Ή μήπως όχι;)

Από 1η Σεπτέμβρη τα μέτρα έγιναν πιο σκληρά, απαγορεύτηκε παντού το κάπνισμα, σηκώθηκαν τα τασάκια και.... άδειασαν τα καταστήματα! Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες; Όχι... ήρθε μια κρίση, πάνω στην κρίση! Οι καταστηματάρχες δήλωσαν πως δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν άδεια τα μαγαζιά τους. Ο κόσμος προτιμούσε το σπίτι του γιατί δεν δεχόταν και να καταπιέζεται και να πληρώνει από την στιγμή που δύσκολα τα φέρνει  βόλτα. Να στερηθώ για να πιώ έναν καφέ ή να φάω ένα σουβλάκι και να γεμίσω νεύρα; Γιατί;
Πριν βιαστείτε εσείς του αντικαπνιστικού να με βάλετε στη θέση μου, ακούστε και την δική μου πλευρά, τεκμηριωμένη:
Ανήκω σε μια γενιά όπου οι καπνέμποροι έκαναν τα πάντα για να μας προσελκύσουν με την ανοχή του κράτους και το ίδιο το κράτος μια χαρά βολευόταν με τους φόρους που εισέπραττε και εισπράττει από το …πάθος μας! Και ούτε νομίζω τώρα ξαφνικά ν’ ανακάλυψαν ότι το …κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία! Το ήξεραν και το ξέραμε από την πρώτη στιγμή, γιατί τώρα αποφάσισαν να μας προστατέψουν; Γιατί να μην υποθέσω ότι κάτι άλλο κρύβεται από αυτή την … ζέση με την οποία κυνηγούν τους καπνιστές σαν να κάνουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;
Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι παράλογη και δεν θέλω να ενοχλώ κανέναν, αλλά γιατί πρέπει να ενοχλούν οι άλλοι εμένα και να με καταπιέζουν σε σημείο που και να ήθελα να το κόψω, δεν το κάνω από… πείσμα!
Αγαπητοί υπέρμαχοι της αντικαπνιστικής εκστρατείας, θέλω απλώς τους χώρους μου για να καπνίζω, δεν θέλω να σας φορτώνω με τον καπνό μου, αλλά δεν θέλω και να …ιδρώνω από τα νεύρα μου γιατί μου λείπει το τσιγάρο! Θέλω τους δικούς μου χώρους, όπου θ’ αερίζονται απλόχερα, θα έχουν την ίδια ψύξη και θέρμανση με σας γιατί σε μένα που …βασανίζουν δεν κάνουν έκπτωση! Όσο πληρώνετε όλοι εσείς για να φάτε και να πιείτε με την ησυχία σας, πληρώνω και εγώ, αλλά εγώ υποφέρω, ενώ εσείς όχι! Στο αεροπλάνο, στο καράβι και παντού αλλού, τα ίδια πληρώνουμε! Εσείς ταξιδεύετε με την ησυχία σας κι εγώ…. Πού είναι τα δικά μου δικαιώματα; ….
Όσοι γίνατε τώρα… αντικαπνιστές: Θυμάστε πώς ήταν όταν θέλατε τσιγάρο και δεν το είχατε; Γιατί με υποβάλλετε στο ίδιο μαρτύριο με μια διεστραμμένη ευχαρίστηση ; Εσείς πάλι, που δεν καπνίσατε ποτέ, θέλετε να μάθετε πώς είναι όταν σου λείπει; Κατ’ αρχήν αρχίζεις και αισθάνεσαι έναν εκνευρισμό. Όλα σου φταίνε. Εγώ νιώθω ότι ιδρώνω ας πούμε. Μετά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου ή όταν σου μιλάνε. Τέλος είσαι έτοιμος για φόνο, ενώ στην πραγματικότητα είσαι ένας φιλήσυχος πολίτης! Είτε θέλετε να το καταλάβετε είτε όχι, είναι βαριά η εξάρτηση!
Δέχομαι πως ότι γίνεται, καλό είναι για την νέες γενιές για να μην το συνηθίσουν. Αλλά χρειάζεται πρόληψη για μας που μας θεωρείτε καμένα χαρτιά και ίσως και να είμαστε! Αλλά δεν θα μας εξαφανίσετε ως δια μαγείας! Υπάρχουμε!
Δεν θέλω να βρίσκομαι σε μια καφετέρια , να καπνίζω και δίπλα μου να κάθεται μια μαμά με το μωρό της. Όχι! Είναι λάθος! Θέλω να κάθομαι σε μια καφετέρια, στον χώρο μου, με καθαρή ατμόσφαιρα και να καπνίζω χωρίς να ενοχλώ κανέναν! Δεν έχω απαίτηση να καπνίζω στο λεωφορείο ή στο τρένο που μπαίνω για λίγο. Δεν είμαι παράλογη, αλλά θέλω να ταξιδεύω με το πλοίο ή το αεροπλάνο και να καπνίζω για να καταπολεμώ τα νεύρα και τον εκνευρισμό της απραξίας χωρίς να υποφέρει ο διπλανός μου που δεν καπνίζει!
 Θέλω να κατανοήσετε πως υποφέρω! Και το νέο μέτρο δεν θα με κάνει να το κόψω! Θα βγαίνω λιγότερο και θα πηγαίνω μόνο εκεί που επιτρέπεται, αρνούμαι να πίνω ένα ποτό και κάθε τρις και λίγο να πρέπει να βγαίνω στο κρύο για να κάνω ένα τσιγάρο στα κλεφτά. Αρνούμαι να ταξιδεύω με κόστος, εκτός από του εισιτηρίου, της ψυχικής μου υγείας.
Επιπλέον, τώρα, πάνω στην πιο δύσκολη φάση της ζωής όλων μας, τώρα που το τσιγάρο είναι μια διέξοδος και ίσως από τις λίγες απολαύσεις που μας έμειναν, τώρα το κόβετε κι αυτό και πού; Όχι σε νοσοκομεία μόνο, που είναι απολύτως αποδεκτό (αν και θα έπρεπε και εκεί ακόμα να υπάρχουν καπνιστήρια), αλλά στους χώρους που θα πάμε να πιούμε ένα κρασάκι, ένα ποτάκι, έναν καφέ.... Στους χώρους δηλαδή που ανέκαθεν ο Έλληνας έκανε την.... ψυχοθεραπεία του! Μιλούσε με φίλους, γελούσε και έβγαζε όλη του την ένταση.....
Και όσο πιο ανάλγητοι είστε όλοι εσείς του υπουργείου, η αντίσταση θα μεγαλώνει γιατί το μέτρο σας αρέσει δεν σας αρέσει είναι φασιστικό και ως γνωστόν εμείς οι Έλληνες δεν τα πάμε καλά με τα φασιστικά καθεστώτα. Το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", ήταν για την εποχή του και είδαμε πόσο κράτησε.....
Για να μην θυμηθώ οτι θελήσατε να κάνετε όλους τους Έλληνες χαφιέδες όσων δεν... συμμορφώνονταν, με ανοιχτή γραμμή για καταγγελίες! Δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά κάτι τέτοιο συνέβαινε και στην Κατοχή  και οι προδότες φορούσαν μαύρες κουκούλες.... Αυτό θέλετε; Να βάλετε τους πολίτες να βγάζουν ο ένας το μάτι του άλλου;
Με άλλα λόγια θέλω συνύπαρξη των δύο πλευρών και όχι εμφύλιο!

42 σχόλια:

  1. Κ. Μαντά σας διαβάζω και σας θαυμαζω αλλά με αυτή την ανάρτηση θα διαφωνήσω. Όπως εσείς θέλετε να βγείτε και να απολαύσετε το ποτό και τον καφέ σας έτσι και εμείς οι μη καπνιστές θέλουμε να τα απολαύσουμε αλλά στους χώρους που υπάρχει τόση κάπνα δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε. Και δεν είναι μόνο η κάπνα του μαγαζιού αλλά και οι καπνιστές της παρέας. Πείτε μου όταν είστε σε μία ταβέρνα και θέλετε κατά τη διάρκεια του φαγητού να ανάψετε τσιγάρο, πόσες φορές ρωτήσατε τους συνδαιτημόνες σας, οι οποίοι ακόμη τρώνε, αν τους ενοχλεί. ΠΟΤΕ. Μέχρι τώρα δεν άκουσα κανένα μη καπνιστή να λέει "δε θα βγω γιατί έχει καπνό εκεί που θα πάμε" και τώρα ξεσηκωθήκατε όλοι οι καπνιστές και αντιδράτε. Όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό πώς προσαρμόζεστε; Δεν άκουσα κανέναν να λέει "δεν πέρασα καλά γιατί δεν επιτρεπόταν το τσιγάρο και ήμουν συνέχεια μέσα στα νεύρα" ή "δεν ξαναπάω ταξίδι στο εξωτερικό επειδή δεν επιτρέπεται το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους". Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουμε Ευρώπη; Τούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κ. Τούλα! Όλα αυτά τα χρόνια κανένας μη καπνιστής δεν έλεγε τίποτα και ανεχόταν αυτήν την κατάσταση παρόλο που για τον παθητικό καπνιστή είναι πολύ χειρότερο! Δεν είναι θέμα να γίνουμε Ευρώπη (δυστυχώς έχει και πολλά στραβά αυτή η Ευρώπη) αλλά επιτέλους ας σεβαστούμε τον συνάνθρωπο μας και ας μην κοιτάμε μόνο την "πάρτη" μας! Τα προβλήματα άλλωστε δεν αντιμετωπίζονται με το τσιγάρο! Όλα αυτά ειναι προφάσεις εν αμαρτίαις!! Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τούλα: Νομίζω οτι πέσατε στην περίπτωση! Είμαι της άποψης: "Μην κάνεις όσα δεν θέλεις να σου κάνουν" και το σέβομαι απόλυτα! Προσέχω πάντα να μην ενοχλώ, να μην πηγαίνει ο καπνός μου πάνω στον άλλο,καπνιστή ή μη καπνιστή. Σε καφετέρια δεν κάθομαι κοντά σε μαμάδες με παιδιά και σε όποιο σπίτι και να βρεθώ, ρωτάω αν επιτρέπεται το κάπνισμα. Επιπλέον έχω φύγει από ταβέρνα, γιατί είχε τόση... ομίχλη που ενοχλούσε ακόμα και μένα! Το θέμα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί αν οι καταστηματάρχες, επένδυαν στον εξαερισμό του μαγαζιού τους. Έχω βρεθεί σε ταβέρνα και νόμιζα οτι δεν κάπνιζε κανείς και όμως οι καπνιστές αποτελούσαν το 80% των θαμώνων. Δεν θέλω να ενοχλώ κυρία Τούλα, αλλά ούτε και να με ενοχλούν!
    Επίσης είμαι από τους ανθρώπους που όντως δεν περνάω καλά στο εξωτερικό γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα, ευτυχώς στην Γερμανία ήταν πολύ πιο ελαστικά τα πράγματα, το πιστεύετε ή όχι και τέλος προτιμώ να πηγαίνω οδικώς όπου είναι εφικτό, από το να ταξιδέψω με αεροπλάνο! Πρέπει να είμαι περίπτωση, αλλά δέχομαι οτι και εσείς οι μη καπνιστές έχετε δίκιο. Απλώς λέω οτι θέλω λύσεις που να επιτρέπουν την συνύπαρξη.
    Δημήτρη: Δεν είπα οτι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με το τσιγάρο, όπως και καμιά λύση δεν βρέθηκε στον πάτο κάποιου ποτηριού για όσους πίνουν. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιήμένη καπνίστρια και .... λάτρης του σπορ. Ειλικρινά αγαπάω πολύ αυτή μου την συνήθεια και΄όπως έγραψα καιστην κυρία Τούλα δεν θέλω να κοιτάξω μόνο τον εαυτό μου, αλλά και τους συνανθρώπους μου. Γι αυτό μιλάω για λύσεις που υπάρχουν, ώστε να μην ενοχλώ, αλλά να μην σπάνε και τα δικά μου νεύρα... Προς το παρόν, προτιμώ να μην βγαίνω ή να κάθομαι έξω. Το έχω κάνει στο Μιλάνο με επιτυχία και με θερμοκρασία που ήταν σε μονοψήφια νούμερα! Ακόμα και κει όμως, όλα τα μαγαζιά ήταν άδεια και έξω τα πεζοδρόμια γεμάτα καπνιστές που υπέμεναν το κρύο, αλλά απολάμβαναν τον καφέ ή το ποτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρία Μαντά,αποτυπώσατε στο ''χαρτί'' όλα όσα είχα στο μυαλό μου,όλα όσα χρησιμοποιώ σαν επιχειρήματα στους ''αντικαπνιστές'',όλα όσα με κάνουν κι εμένα να αισθάνομαι καταπιεσμένη.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και επιτέλους διαβάζω ένα άρθρο,μια άποψη από ένα άνθρωπο που δεν κρύβεται πίσω από τα δήθεν της σημερινής ευρωπαικής κουλτούρας που ξαφνικά όλοι καλούμαστε να ακολουθήσουμε.
    Καλώς ή κακώς (για μένα κακώς)στο εξωτερικό ούτε τον δικό μας τρόπο διασκέδασης έχουν,ούτε την δική μας ελληνική ψυχή.(βλ.Αγγλία που ζουν για ένα Σάββατο,κι αυτό απο τις 8 το βράδυ έως τις 2 το πρωί,όσοι έχουν επισκεφτεί ή έχουν ζήσει στην εν λόγω χώρα θα καταλάβουν αμέσως τι εννοώ).
    Ευχαριστώ!
    Κυρία Μαντά,συνεχίστε έτσι ...Σας αγαπάμε και μας εμπνέετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία: Με το "δήθεν" είμαι χρόνια τσακωμένη, εκ γενετής μπορώ να πω και ποτέ δεν φοβήθηκα να πω την άποψή μου λάθος ή σωστή, αλλά είναι δική μου, φερέφωνο κανενός δεν γίνομαι. Όσο για το κάπνισμα, να εξηγουμαστε, δεν το επικροτώ, δεν παροτρύνω κανέναν να το ξεκινήσει, αλλά μ' ενοχλεί ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο διχασμός! Γι αυτό και έγραψα στο κείμενο, οτι ίσως και να είμαστε "καμένα χαρτιά" αλλά υπάρχουμε και κανένας νόμος δεν θα μας εξαφανίσει! αντίθετα ας επενδύσουν στην νέα γενιά.... Οι ζώνες στα αυτοκίνητα, έφεραν αντιδράσεις, ακόμα και γελοία μπλουζάκια με την ζώνη ζωγραφισμένη, αλλά η αλλαγή ήρθε από τα νέα παιδιά, από τους νέους οδηγούς που η αγωγή τους την θεώρησε δεδομένη. Όπως και το αλκοόλ κατά την οδήγηση. Ξεκινάμε από την αρχή να λύνουμε το πρόβλημα ή να το εξαφανίσουμε. Δεν το πάμε από το τέλος ή έστω από την μέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aυτό ακριβώς!!Πόσο μα πόσο ,μέσα στο μυαλό μου είστε!
    Και να φανταστείτε ότι τα νέα παιδιά που δεν καπνίζουν ,είναι αυτά που είναι διαλλακτικά στο θέμα του τσιγάρου και βλέπουν το θέμα αντικειμενικά.
    Μια μεγάλη καλημέρα!!!!!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αδιανόητα μου φαίνονται όλα τα επιχειρήματα των καπνιστών. Διότι: 1ον Αν γνωρίζουν (και το πιστεύουν πως το τσιγάρο είναι βλαβερό = καρκινογόνο και ... καρδιοκτόνο), τότε δεν υπάρχει "ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ!!!" Αν θέλουν μπορούν. 2ον. Οι περισσότεροι καπνιστές ΠΟΤΕ δεν σέβονται τους μή καπνιστές (μέχρι και μέσα στα μούτρα μας φυσάνε το καπνό τους). 3ον Βλέπω καθημερινά οδηγούς με το τσιγάρο στο χέρι (συχνά ταυτόχρονα και να μιλάνε στο ... κινητό!)- πραγματική απειλή για τον εαυτό τους και τους άλλους. 4ον. Η μυρωδιά του καπνού (και τα παράγωγα του τσιγάρου) παραμένουν (εκτός από τα χνώτα) στα ρούχα και ενοχλούν τους γύρω τους, είναι δε αιτία και αφορμή για την εκδήλωση άσθματος στα παιδιά (τα δικά τους κυρίως, αλλά και σε άλλα). Όσο για το επιχείρημα πως η βλαβερότητα του τσιγάρου ήταν πάντα γνωστή, δεν είναι σωστό. Πριν από 30-40 χρόνια δεν ήταν επιστημονικά εξακριβωμένες οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος (ή τουλάχιστον δεν ήταν όλες γνωστές - αποδεδειγμένες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mike: Συγκέντρωση αντικαπνιστών σο ιστολόγιο και μ' αρέσει η αντιπαράθεση, ειδικά όταν γίνεται έτσι. Λοιπόν αγαπητέ Mike, μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου, λέω οτι δεν ΘΕΛΩ να το κόψω, το έχω δηλώσει πολλές φορές, αλλα΄εκνευρίζομαι αφόρητα και γινομαι και αγενής, όταν μου φυσάνε τον καπνό στο πρόσωπο και ας είμαι καπνίστρια. Ίσως λοιπόν εκτός από λύσεις χρειάζεται και αγωγή στον κόσμο γενικότερα, κάτι που βλέπω με λύπη μου οτι έχει χαθεί στις μέρες μας και αυτό δεν αφορά μόνο στο τσιγάρο. Σε σπρώχνουν και δεν ζητούν ποτέ συγνώμη, αδυνατούν να περιμένουν τη σειρά τους σε οποιαδήποτε ουρά κλπ. Το κάπνισμα σίγουρα είναι επικίνδυνο στην οδήγηση, αλλα περισσότερο το κινητό! Και για τα υπόλοιπα, εμείς οι νυκοκυρές, σταματήσαμε να αερίζουμε το σπίτι, τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια, ακόμα και τα ρούχα, όπως έκαναν παλιά. Φοβόμαστε ν' ανοίξουμε παράθυρο στο σπίτι μην... κρυώσουμε και αυτό το έχω προσέξει παντού, σε όλα τα φιλικά σπίτια που πηγαίνω.
    τέλος δεν κρύβω την ηλικία μου, αλλα΄δεν μιλάω για τόσα χρόνια πριν. Ειμαι 46 χρονών και πριν 25 χρόνια, οι συνέπειες ήταν γνωστές, σας διαβεβαιώ αλλά και η διαφήμιση τεράστια! ήταν ένα είδος μόδας και ακολουθήσαμε. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες ανήκω που το λάτρευα από μικρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι 44 χρονών και καπνίζω απ τα 17 μου. Ήταν και είναι μια μεγάλη απόλαυση για μένα ο το τσιγάρο αλλά……..
    Η αλήθεια είναι πως το πρωί ποτέ δεν καπνίζω, αισθάνομαι ότι θα κάνω εμετό αν πιω τσιγάρο πρωινές ώρες. Στη δουλειά μου ποτέ δεν καπνίζω επειδή μου αρέσει να μυρίζω όμορφα όταν μιλώ με πελάτες στο γραφείο. Το μεσημέρι καπνίζω 2 μετά το φαγητό και το βράδυ 3-4 εξαρτάται κ απ το κρύο ή ζέστη επειδή καπνίζω πάντα εκτός σπιτιού, όχι μόνο επειδή υπάρχει έφηβη στο σπίτι αλλά και γιατί απεχθάνομαι να μυρίζει το σπίτι τσιγαρίλα. Στο αυτοκίνητο ποτέ δεν καπνίζω και ο λόγο πάλι επειδή απεχθάνομαι να μυρίζουν τα μαλλιά και τα ρούχα μου τσιγάρο. Οπόταν όταν πάω σε ένα μπαράκι με μια φίλη να τα πούμε κ δεν μπορώ να ανάψω τσιγάρο με το κρασάκι μου, εκεί βιδώνομαι κανονικά. Απ την άλλη όμως το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Στην τελική όμως καπνίζω από 3 έως 6 τσιγάρα την ημέρα λόγω του τρόπου ζωής μου και λόγω του νόμου. Κατοικώ Κύπρο και εδώ το θέμα τηρείται αυστηρώς. Είμαι λίγο τσιτωμένη που δεν μπορώ επίσης να καπνίσω σε χώρο διασκέδασης το βράδυ με ελληνικό τραγούδι αλλά παιδιά κι απ την άλλη επισημάνω ευχάριστα ότι δεν κάνω και κατάχρηση και αυτό είναι για το καλό μου! Και των άλλων φυσικά. Όλα μια συνήθεια είναι. Θα συνηθίσουμε παιδιά που θα πάει. Είναι για το καλό μας λένε αν και εγώ πιστεύω πως από ένα σημείο και μετά, είναι όλα τυχερά στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν είμαι καπνίστρια. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, λόγω αντίδρασης. Όλοι στο σπίτι μου κάπνιζαν κι αυτό με εκνεύριζε αφάνταστα. Έβγαινα έξω, τα ρούχα μου μύριζαν "τσιγαρίλα" κι όλοι μου οι καθηγητές και οι συμμαθητές ήταν σίγουροι ότι ήμουν φουγάρο. Ενώ σχεδόν όλοι οι συνομίληκοι μου έκρυβαν το πακέτο, για να μην τους πιάσουν οι γονείς τους, εγώ ήμουν σίγουρη ότι και να κάπνιζα κανείς δεν θα μου έλεγε τίποτα.
    Όμως, με τίποτα δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή την ξαφνική ολική απαγόρευση του καπνίσματος. Είναι ένα μέτρο σαφώς ρατσιστικό, χωρίς λογική. Δέχομαι να υπάρχουν χώροι καπνιστών και μη-καπνιστών, δέχομαι την απαγόρευση στα αεροπλάνα, τρένα κλπ, αλλά μου φαίνεται αδιανόητη η απαγόρευση στους χώρους διασκέδασης.
    Είναι τόσο "ψεύτικο" ότι ξαφνικά το κράτος ενδιαφέρθηκε για την υγεία των πολιτών του. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεται, ας κάνει μια αληθινή αντικαπνιστική εκστρατεία στους νέους και ας τους ενημερώσει σωστά για τις ενδεχόμενες βλάβες του καπνίσματος. Από κει και πέρα, η βούληση είναι δική τους.
    Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι αγαπώ πολύ τους φίλους μου τους καπνιστές και ώρες - ώρες μ'ενοχλεί και μένα που δεν μπορούν να κάνουν ένα τσιγαράκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυρία Μαντά, καλώς σας βρίσκω!

    Δεν θα μπορούσα, παρά μόνον να συμφωνήσω σε όλα μαζί σας -στα 44, καπνίστρια από... τα 14 (ερασιτεχνικά!) και φανατική από τα 16.
    (Η θεία μου, καπνίζει από τα 20... είναι 90, σήμερα και καπνίζει φανατικά).

    Πάντα ρωτούσα και ρωτώ τους άλλους εάν θα τους ενοχλούσε να καπνίσω [ίσως η κυρία Τούλα με το τόσο απόλυτο "ΠΟΤΕ" της, δεν έχει τον ανάλογο... ευρωπαϊκό κύκλο; Ρωτώ διότι, φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς να γίνουμε Ευρώπη...]
    Όπως εσείς, έτσι κι εγώ, δεν καθόμουν κοντά σε οικογένειες με μωρά και, όταν έβγαινα με το δικό μου παιδί, δεν κάπνιζα σε κλειστό χώρο.
    Δεν κάπνιζα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και στο σπίτι, δεν καπνίζω ποτέ σε χώρο που κινείται το παιδί -ενώ πάντα, στο χώρο που εργάζομαι, υπάρχει ανοιχτό παράθυρο... χειμώνα καλοκαίρι.
    Αντίθετα... έχω βρεθεί με (πρώην) καπνιστές που τώρα... με λένε "τριτοκοσμική" -επειδή καπνίζω.
    Έχω βρεθεί με φανατικούς αντικαπνιστές που... μου "ξεκαθαρίζουν" πως, είτε θα είμαι μαζί τους και δεν θα καπνίζω, είτε... καλύτερα να κάτσω στ' αυγά μου! (Ακόμη και αν υπάρχει μέση λύση που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές).

    Αλλά... μου δημιουργούνται κι εμένα κάποια εύλογα ερωτήματα...
    - Έστω ότι το τσιγάρο, το κάπνισμα... "βλάπτει σοβαρά την υγεία"... Τότε γιατί το κράτος "προστατεύει" τους αντικαπνιστές... ενώ υπάρχει χλιαρή (έως καθόλου) αντίστοιχη προστασία για εμάς; Διότι, εάν είναι τόσο βλαβερό το τσιγάρο... γιατί δεν απαγορεύει την κυκλοφορία του; Μήπως για λόγους φοροεισπρακτικούς (όπως και με το αλκοόλ)... ή μήπως δεν είναι τελικά τόσο "τραγικά" τα πράγματα, όσο μας παρουσιάζονται;
    - Μολυσμένα τρόφιμα, επιβλαβή φάρμακα... αποσύρονται / απαγορεύεται η κυκλοφορία τους. Το τσιγάρο όμως, κυκλοφορεί ελεύθερα. Εφόσον είναι τόσο επιβλαβές, μήπως πρέπει να μηνύσουμε -καπνιστές και μη- τις καπνοβιομηχανίες που το κατασκευάζουν και το κράτος που επιτρέπει την κυκλοφορία του;
    - Γιατί δεν απαγορεύεται η χρήση του αλκοόλ; Ένας μεθυσμένος οδηγός, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από έναν καπνιστή στο τιμόνι. (Και μην μου πείτε ότι τα αλκοτέστ είναι επαρκή...)
    - Καταστρέφονται τα δάση, πνιγόμαστε στο καυσαέριο, δημιουργούμε τσιμεντουπόλεις... αλλά αίφνης! Βρήκαμε τον ένοχο για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας: το τσιγάρο!
    - Τέλος... Για όλα τα δεινά, φταίει το τσιγάρο...;! Πόσο υποκριτικό ακούγεται, μοιάζει -και εν τέλει- είναι αυτό, όταν οι βιομηχανίες γεμίζουν την ατμόσφαιρα ρύπους, ή οι ΗΠΑ (πρωτοστάτησαν στην αντικαπνιστική εκστρατεία) αρνήθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έτσι ακριβώς Λενα μου...ξαφνικά μας αγάπησαν
    και θέλουν να μας προστατέψουν!!!
    Με καλύψατε απόλυτα όπως και η Ντρουσίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Domenica: Με 3-6 τσιγάρα την ημέρα, χωρίς να καπνίζεις πρωί, χωρίς να καπνίζεις στην δουλειά, καπνίζοντας 2 μετά το φαγητό κλπ, θα έλεγα πως έχεις βρει την χρυσή τομή και ούτε ενοχλείς ούτε σε ενοχλουν τα νέα μέτρα.. ανήκεις θα έλεγα στους...... ελεγχόμενους καπνιστές και μακάρι να ήταν όλοι έτσι, τότε το τσιγάρο δεν θα έβλαπτε "σοβαρά την υγεία". Διαφωνώ οτι θα συνηθίσουμε όμως. Να επαναστατήσουμε είναι πιο πιθανό!
    Σοφάκι, μακάρι όλοι όσοι δεν καπνίζουν να κσέφτονται σαν και σένα. Εσύ δεν κάπνισες ποτέ και δείχνεις κατανόηση, όσοι το έκοψαν έγιναν φανατικοί στην μάχη...
    Ντρουσίλα: Προσυπογράφω κάθε λέξη απ' όσα έγραψες και την επικροτώ, χωρίς να μπορώ να προσθέσω ούτε ένα "και"! Άψογη επιχειρηματολογία, όλα αυτά κουβεντιάζονται στις παρέες και κανε΄ςι δεν τα λεει δυνατά. Πολύ δυνατά,μήπως και τ' ακούσουν οι ιθύνοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με χαρά μου διαπιστώνω ότι υπάρχουν δύο καπνίστριες οι οποίες ρωτούν την παρέα τους αν τους ενοχλεί να καπνίσουν, άντε να δεχτώ ότι είναι το 1% των καπνιστών. Μη μου πείτε περισσότερο γιατί δε μου έχει συμβεί ποτέ ούτε σε καφετέρια ούτε σε ταβέρνα ούτε καν στη δουλειά. Επίσης από τη μία παρέα μπορεί να απλώσουν το χέρι στην άλλη παρέα για να μην ενοχλεί τους ίδιους. Δεν δηλώνω αντικαπνίστρια απλώς μη καπνίστρια και θέλω κι εγώ το δικαίωμά μου να βγω να πιω ένα ποτό και να μπορώ να αναπνεύσω κανονικά, να φύγω και να μη μυρίζουν τα ρούχα μου και τα μαλλιά μου. Όπως λέει και η Domenica όλα μια συνήθεια είναι και πιστεύω θα είναι για το καλό όλων μας. Καλημέρα σας Τούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό σου βράδυ Λένα!!! Τι θέματα διαλέγεις και συ ρε παιδάκιμου...μια η Γερμανία τώρα το τσιγάρο!! Εγώ είμαι 39 και δεν έχω καπνίσει ποτέ μου. Στην παρέα υπάρχουν παιδιά που καπνίζουν και ομολογώ ότι μου αρέσει η μυρωδιά του, ίσως να μου αρέσει γιατί μεγάλωσα μαζί της, τόσο ο πατέρας μου όσο και ο συζυγος μου ήταν καπνιστές.Λέω ήταν γιατί το έκοψαν εδώ και λίγα χρόνια. Μ΄άρεσει η μυρωδια του αλλά με ενοχλεί να πάω κάπου και να καπνίζουν σε σημείο που να μυρίζουν ρούχα και μαλλιά, να καίνε τα μάτια από τον καπνό και να υπάρχει εκείνη η θολούρα στον αέρα. Συμφωνώ και γω μαζί σου πως ΠΡΕΠΕΙ να βρεθεί η χρυσή τομή γιατί όλοι έχουν δικαιώματα και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξακολουθώ να μη καταλαβαίνω.... Οκ, θέλετε οι καπνιστές να καπνίζετε, δεν σας ενδιαφέρει αν θα πεθάνετε από καρκίνο ή πνευμονικό οίδημα ή ..ή...ή. Δικαίωμα σας. Δεν έχετε δικαίωμα όμως να καπνίζετε σε χώρους που άλλοι ενοχλούνται από το καπνό. Υπάρχουν άνθρωποι (μικροί και μεγάλοι) που πάσχουν π.χ. από άσθμα, και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο καπνό. Και για να μη νομίσετε πως εγώ δεν καπνίζω! Είμαι περιστασιακός καπνιστής, αλλά ουδέποτε καπνίζω σε κλειστό χώρο, ουδέποτε καπνίζω μέσα σε αυτοκίνητο, ουδέποτε κάπνισα μέσα στο σπίτι και ουδέποτε καπνίζω αν οι άλλοι στην παρέα δεν καπνίζουν.- (τελεία και παύλα0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τούλα: Θα συμφωνήσω οτι υπάρχουν καπνιστές που δεν σέβονται τον άλλον που δεν καπνίζει που φτάνουν να φυσούν τον καπνό τους στο πρόσωπο του άλλου πράγμα που είναι τεράστια αγένεια πάνω απ' όλα! το να βγαίνει να πας κάπου και να μην υπάρχει ...νέφος όμως, είναι θέμα που λύνεται. Απλώς ελάχιστα μαγαζιά διαθέτουν σωστό σύστημα εξαερισμού και έχουν πληρώσει για πραγματική μελέτη! Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στην συνύπαρξη!
    Γιάννα: Είδες τι κάνω κι εγώ; Πάντως κι εγώ που είμαι καπνίστρια και μάλιστα φανατική, ενοχλούμαι όταν η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή!
    Mike: Είναι φυσικό να μην καταλαβαίνετε, αφού δεν είστε ουσιαστικά καπνιστής, άρα κανένα στερητικό σύνδρομο, κανένας εκνευρισμός δεν σας αγγίζει, επομένως δεν μπορείτε να καταλάβετε τα συμπτώματα! Πιστέψτε με, είναι επώδυνα για τα.... νεύρα μας. Γι αυτό λέω, οτι πρέπει να βρεθεί λύση για αρμονική συμβίωση καπνιστών και μη, ώστε ο ένας να μην καταπιέζει τον άλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα κ Μαντά, ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ!!! Είναι η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό μόλις διαβάζω τα όσα γράψατε εσείς και οι υπόλοιποι καπνιστές. Είμαι 32 χρονών και κάπνιζα τα τελευταία 13 χρόνια(εκτός της περιόδου εγκυμοσύνης και θηλασμού της πριγκίπισσάς μου) μέχρι που αναγκάστηκα να το κόψω πριν 3 μήνες λόγω "τρελλής" μείωσης του μισθού μου και επειδή αυτά τα 100 ευρω έπρεπε να πάνε αλλού. Τα τελευταία 10 χρόνια ταξιδεύω κάθε Χριστούγεννα Γερμανία και ποτέ μα ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκα για την απαγόρευση καπνίσματος που επικρατεί εκεί γιατί απλώς ποτέ δεν άκουσα κανένα φίλο μου εκεί να διαμαρτύρεται. Αυτή η χώρα που όλοι λέμε πόσο την αγαπάμε και πόσο θέλουμε να πάει μπροστά δεν θα το πετύχει ποτέ γιατί εμείς ως άνθρωποι δεν έχουμε ΠΑΙΔΕΙΑ. Δεν έχουμε μάθει (είτε απο την οικογένεια μας είτε από το σχολείο) να σεβόμαστε τους νόμους και τους κανόνες που εφαρμόζονται αλλά πάνω από όλα να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γενικότερα. Έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αυτή είναι η αρρώστια μας. Και αρχίζει ο κάθε ένας "εγω δεν καπνίζω μπροστά σε παιδιά" ο άλλος "εγω πάντα ρωτάω έαν ενοχλεί ο καπνός μου" και ποιοι είναι βρε παιδιά όλοι αυ΄τοί πυ τα κάνουν, να απαγορεύσουμε μόνο σε αυτούς τότε να καπνίζουν, να χωριστούμε σε καλούς και κακούς καπνιστές. Μα είμαστε σοβαροί; Ως πολιτισμένοι άνθρωποι δεν μπορούμε να δεχτουμε ένα νόμο που είναι για καλό; Και κλέινοντας να πω επίσης ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ κουτό να ακούω να λένε "τόσα προβλήματα έχει η χώρα το κάπνισμα θα μας σώσει;" Απο κάπου πρέπει να αρχίσουμε για να προχωρήσουμε αλλιώς πάντα θα μένουμε στάσιμοι. ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
    Καλημέρα σας, Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νίκη: Προφανώς ανήκετε στην κατηγορία των πρώην καπνιστών που έγιναν .... φανατικοί αντικαπνιστές και το κατανοώ. Να σας θυμίσω όμως, οτι οι νόμοι δεν απορρέουν πάντα σαν αποτέλεσμα μιας κοινωνικής ανάγκης. Ενίοτε δημιουργούνται για οφέλη μικρών ομάδων, πλείστα όσα τα παραδείγματα και δεν θεωρώ οτι όλοι πρέπει να συμφωνούμε και να μην επαναστατούμε με κάθε νόμο μόνο και μόνο γιατί είναι.... νόμος! Παιδεία όμως σημαίνει να σέβεσαι όλους! Και τους μεν και τους δε. Παιδεία σημαίνει κατανοώ και δεν ρίχνω στην πυρά μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που καλώς ή κακώς απέκτησαν μια συνήθεια... Παιδεία σημαίνει ξεκινώ καμπάνια για να σώσω την νέα γενιά, αλλα΄βρίκσω λύση και γι αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να λειτουργήσουν χωρίς τσιγάρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...Να συμπληρώσω κι εγώ (που, παρεμπιπτόντως, με ενοχλεί αφάνταστα το... τσιρότο - "έλεος" (όπως και το "βασικά", παλαιότερα...) το γνωστό ρητό: "δεν αισθάνομαι να με πιέζουν οι νόμοι, γιατί, ελεύθερα τους τηρώ".
    [Κάτι που είναι προφανές ότι δεν ισχύει στην περίπτωσή μας].
    Επίσης, δεν είδα κανέναν αντικαπνιστή ή τέως καπνιστή, ν' απαντά έστω και σε ένα από τα (λογικά, νομίζω) ερωτήματα που έθεσα πιο πάνω!

    Να πω επίσης στην κ. Νίκη (και ας με συγχωρήσει) ότι κι εγώ θεωρώ πολύ κουτό να δεχόμαστε τους εκάστοτε "νόμους" που, ουσιαστικά, στοχεύουν στη χειραγώγησή μας. Σίγουρα, η χώρα έχει πολλά προβλήματα και αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου και να μην μείνουμε στάσιμοι -αλλά ούτε και η αγανάκτησή μας να μοιάζει υποκριτική- θα ήταν ίσως από... θέματα Παιδείας (ίσως και Δημοκρατίας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φανταστείτε να φτάσουμε μια μέρα να έχουμε πόλεις, χωριά καπνιστών ή μη καπνιστών και να διαλέγει ο καθένας που να πάει να ζήσει. Ε? Πως το φαντάζεστε κάτι τέτοιο? Δίκαιο? Λογικό? Παράλογο? Μια πιθανή λύση? Αλλά και πάλι θα πρέπει ο καθένας να αγαπήσει αναλόγως …. Γιατί που θα ζήσουν άμα ο ένας είναι καπνιστής και ο άλλος δεν είναι? Ιδού η ‘θυσία’!!! Και ποιος θα την κάνει? *χαμόγελο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάντως οφείλω να ομολογήσω πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιο σας με καυτά θέματα αγαπητή Λένα. Είστε πολυτάλαντη τελικά! Πάω τώρα γιατί έχω μείνει στη μέση με Το Τελευταίο Τσιγάρο (το βιβλίο σας) …. Τους άφησα όλους στο σαλόνι της Εύας που συζητούν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα χρέη του γλυκού μας Μιχάλη και αυτή η Εύα να κάθεται στη γωνιά και να πλήττει λες και δεν είναι η ζωή της. Μα υπάρχουν τέτοια άτομα? Πάω να δω που θα βγει και επιστρέφω να διαβάσω τυχόν καινούργιες γνώμες για το άλλο ‘τσιγάρο’! Το δικό μας τσιγάρο, το γλυκό μας βασανάκι. *χαμόγελο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Domenica: άρα λοιπόν μεγάλη θυσία κάνει ο άντρας μου που δεν είναι καπνιστής, ήταν, το έκοψε και τώρα είναι με το μέρος των καπνιστών, σπάνιο για πρώην καπνιστή! Όσο για θέματα.... έρχεται και άλλο ακόμα πιο... οξύ ίσως.... Σε λίγο.... Όσο εσείς διαβάζετε εγώ γράφω αυτό τον καιρό και είναι θαύμα πώς καταφέρνω να συνδυάζω ιστολόγιο και συγγραφή, μαζί με mail και fb!
    Καλο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αφού σου είπα, είσαι πολυτάλαντη! Γι αυτό και το μπορείς και τα συνδυάζεις όλα! Είναι και που τα αγαπάς. Ότι έχει αγάπη, είναι δυνατό! Όσο για την θυσία!!!!! Και μένα δεν καπνίζει ο άντρας μου, δεν κάπνιζε ποτέ αλλά τον προσέχω, δεν καπνίζω ποτέ σε κλειστούς χώρους. Να σου πω και την αλήθεια μου έμεινε συνήθειο από τότε που ζούσαμε Αμερική. Εκεί είναι λες και είναι αρρώστια το τσιγάρο. Βγαίναμε μες τα χιόνια να καπνίσουμε. Είναι να μην σου πουν ΜΗΝ ΤΟ Κ ΑΝΕΙΣ. Ανθρώπινη φύση παιδιά. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα σχόλια και αυτό που διακρίνω είναι μια επιθετικότητα από κάποιους ''αντικαπνιστές''.Συγγνώμη για την εκφραση, αλλά όλα αυτά τα σχόλια ,τα θεωρώ αν μη τι άλλο ψυχαναγκαστικά.Τόσα χρόνια που είσασταν;Δεν άκουσα κανένα να επαναστατεί..Αίφνης όλοι βγαίνουν και καταδικάζουν τους καπνιστές.Φορέστε και απο μια μαύρη κουκούλα λοιπόν και βγείτε στους δρόμους.
    Μιλάτε για ευρωπαικές χώρες όπου απαγορεύεται το κάπνισμα,κοιτάξτε όμως και λίγο το ποσοστό χρήσης σκληρών ναρκωτικών που έχουν...
    Μιλάτε για νόμους και κολλάτε στα μικρά και ασήμαντα κατ 'εμέ, όταν ζούμε σε μια κοινωνία που όλα λειτουργούν λάθος και η σαπίλα ξεχειλίζει από παντού.
    Είμαι 27 καπνίζω από τα 16 ,είχα και παιδεία και γονείς να με συμβουλέψουν .Αναφέρεστε στους καπνιστές σαν να είμαστε αγκαθια για την κοινωνία.Όλα φίλοι μου είναι θέμα επιλογής και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου το στερήσει.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά ένιωσα αγανακτισμένη με όλα αυτά τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συμφωνώ με όσα έγραψε η Νίκη.... Και είμαι αγανακτισμένος με αυτά που γράφει η ... Μαρία. Επιθετικότητα αισθάνονται οι μή καπνιστές, επιθετικότητα που προέρχεται από τους καπνιστές, οι οποίοι είτε άμεσα είτε έμμεσα υποχρεώνουν τους γύρω τους να εισπνέουν καπνό και όλα τα παράγωγα του μαζί με όσα εκπνέουν μέσα από τους καταυμαρισμένους πνεύμονες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Mike: Τώρα ποιος είναι επιθετικός; Από την αρχή αυτής της συζήτησης, αναφέρεστε με... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στις παθήσεις που προκαλεί το τσιγάρο. Αν προσπαθείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως τρόπους.... αναχαίτησης, άδικα!
    Και για να μιλήσω γενικότερα, τελικά το πρόβλημα, που βγήκε μέσα από αυτή την συζήτηση, είναι για μένα η έλλειψη κατανόησης και από τις δύο πλευρές και δεν είναι μόνο για το κάπνισμα. Κανείς δεν θέλει να δει και να κατανοήσει την πλευρά του άλλου, ούτε κανείς προτείνει λύσεις που να εξυπηρετούν και τους δύο. Ο ένας αφορίζει τον άλλο.... Και αυτό κανένας νόμος δεν μπορεί να το διορθώσει.... Η κατανόηση για τον διπλανό μας, είναι απλά ζήτημα ανθρωπιάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα συμφωνήσω με το τελευταίο σχόλιο "κατανόηση για το διπλανό μας". Τόσα χρόνια όμως δεν έχω δει καμία κατανόηση από κανέναν καπνιστή. Θεωρούμε μαγκιά να πάμε κόντρα στον άλλο. Γι αυτό και υποστηρίζω με πάθος την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Τούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τούλα: Μαγκιά; Γιατί δεν κατανοείτε την λέξη "ανάγκη"; Η λέξη "εξάρτηση", σας λέει κάτι; Κι αν οι καπνιστές τόσα χρόνια δεν φέρθηκαν σωστά, τώρα εσείς οι μη καπνιστές τι ζητάτε; Αντίποινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γειά σου Λένα μου. Χαίρομαι να κουβεντιάζω μαζί σου τέτοια θέματα και με ενδιαφέρον διάβασα τις απόψεις όλων. Και με το χέρι στην καρδιά σου λέω πως τους καταλαβαίνω ΟΛΟΥΣ. Η μόνη λύση που μου έρχεται στο μυαλό είναι να δημιουργηθούν μαγαζιά ξεχωριστά για καπνιστές και για μη καπνιστές. Ο ξεχωριστός χώρος στο ίδιο μαγαζί μάλλον δε βοηθάει. Προσωπικά υπάρχουν φορές που δε με ενοχλεί η απαγόρευση και το βρίσκω σα μια ευκαιρία για να καπνίσω λιγότερο. Φυσικά αν έχω επιλογή σε ποιό μαγαζί να πάω, εννοείται ότι θα πάω εκεί που μπορώ να καπνίσω. Επίσης καταλαβαίνω πως όταν θες ένα τσιγάρο εκείνη την ώρα, το θες εκείνη την ώρα, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα! Δε θα μπορούσα ποτέ να αντιπαρατεθώ με έναν μη καπνιστή που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, ειλικρινά τους καταλαβαίνω. Και κάθε φορά που καπνίζω κι ο καπνός μου ενοχλεί την κόρη μου και μου φωνάζει, νιώθω ενοχικά, το ομολογώ. Γι αυτό κι αποφεύγω να καπνίζω μέσα στο σπίτι και βγαίνω στη βεράντα ή πάω στον απορροφητήρα στην κουζίνα.
    Όσο για τα μέτρα που εφαρμόζονται πλέον και στη χώρα μας, ναι, είναι εκνευριστικό για μας, αλλά είναι και καλό για τα παιδιά μας. Οπότε τι θέση να πάρω; Προσπαθώ απλά να πηγαίνω εκεί που μπορώ να καπνίσω, ειδικά αν είναι για καφέ - κι ευτυχώς για μένα οι φίλες μου καπνίζουν όλες!
    Φιλιά πολλά Λένα μου, χαίρομαι που τα είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καταλαβαίνω κι εγώ τους καπνιστές που λένε :"Ξέρω πως είναι βλαβερό το κάπνισμα, αλλά μου αρέσει και ΔΕΝ ΘΕΛΩ να το σταματήσω". Δεν καταλαβαίνω όμως όσους λένε : "ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ". Υπάρχουν σήμερα πολλές μέθοδοι για να σταματήσει μια εξάρτηση - ξέρω πολύ καλά πως από μόνος του σχεδόν κανένας δεν μπορεί να απεξαρτοποιηθεί. Υπάρχουν χάπια, υπάρχουν ψυχολόγοι ειδικοί στην απεξαρτοποίηση κλπ κλπ. Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις - έχω φίλους, συγγενείς και γνωρίζω πολλούς που έχουν κόψει το κάπνισμα. - Αλλά για να αναφερθώ και στον τρόπο πολλών καπνιστών που μας "υποχρεώνουν" να εισπνέουμε το καπνό τους, θα σας αναφέρω παράδειγμα που το έζησα μόλις χθες. Επισκέφθηκα σε χώρο εργασίας συναδέλφους και φίλους/φίλες, που είχα καιρό να συναντήσω. Μια πολύ αγαπητή μου κυρία, άναψε τσιγάρο, και μόλις πήγα κάτι να πω, είπε : "Μα θα με κάνεις να φύγω, με διώχνεις". Αναγκαστικά το υπέμεινα διότι δεν ήθελα να φύγει. Άρα, με "ανάγκασε" να υποστώ το κάπνισμα της. Αλλιώς είτε έπρεπε να φύγω εγώ είτε εκείνη. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν καταστήματα για καπνιστές και για μη καπνιστές. Πολλοί από τους δεύτερους, προκειμένου να μη χαλάσουν την παρέα, θα πηγαίνουν οπουδήποτε, με αποτέλεσμα να μη προφυλάσσονται από τις δυσμενείς συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μαρία: Αν τα μέτρα, δεν συνοδευτούν με μια εκτεταμένη καμπάνια ενάντίον του καπνίσματος στα σχολεία κυρίως, τότε θα μείνουν μόνο μέτρα, αποτέλεσμα δεν θα έχουν! Όσο για μας, περιμένω αυτά τα μαγαζιά για καπνίζοντες.... Εκεί θα έίμαι τακτική θαμών γιατί ευτυχώς και μένα οι φίλοι είναι καπνιστές!
    Mike: Ο άντρας μου κάπνιζε 4 πακέτα την ημέρα και το έκοψε εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς χάπια, χωρίς γιατρούς, χωρίς τσιρότα και τσίχλες! Εδώ συμφωνούμε λοιπον, οτι όποιος θέλει, δύσκολα ή εύκολα, πάντως το κόβει. Όσο για τα υπόλοιπα, γιατί κανείς δεν μιλάει γι αυτό που ήδη είπα; υπάρχει λύση, το έχω δει να συμβαίνει σε όσα μαγαζιά, σεβάστηκαν τους πελάτες τους (όλους) και απέκτησαν με όποιο κόστος ένα σύστημα εξαερισμού που έκανε το μαγαζί τους να φαίνεται αλλά και να είναι καθαρό από καπνό! Μίλησα με αρκετούς επαγγελματίες, μηχανολόγους κυρίως και μου ανέπτυξαν γιατί δεν έχει αποτέλεσμα ένα συνηθισμένο σύστημα εξαερισμού και το μυστικό είναι πού τοποθετείται ο αγωγός που φέρνει φράεσκο αέρα και πού ο αγωγός που απομακρύνει τον καπνό.... υπάρχει λύση για συνύπαρξη και θα το λέω συνεχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. <<<<…..και το μυστικό είναι πού τοποθετείται ο αγωγός που φέρνει φρέσκο αέρα και πού ο αγωγός που απομακρύνει τον καπνό.... υπάρχει λύση για συνύπαρξη ….>>>>>
    Γουάου, αυτό είναι. Μα αυτό είναι υπέροχη ιδέα και ανθρώπινη ρε παιδιά. Χωρίς ταμπέλες, καπνιστές, μη καπνιστές κλπ. Γιατί όχι? Ακόμα και η εφαρμογή πριν καιρό μέσα σε ορισμένα εστιατόρια και άλλα μαγαζιά με smoking area and non smoking area. Και με ένα καλό εξαερισμό νομίζω ότι μια χαρά!!!! Εγώ ξέρω πως δεν μας φθείρει τίποτα περισσότερο από το να ανησυχούμε συνέχεια μέσα μας. Ας χαλαρώσουμε, είμαστε για πολύ λίγο εδώ, τίποτα δεν είναι για πάντα, ούτε εμείς οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ομολογώ πάντως ότι μετά από πολλά χρόνια απόλαυσα το καφεδάκι μου σε καφετέρια και όχι μόνο αυτό αλλα έφυγα και δεν βρωμοκοπούσαν τα ρούχα μου και το δέρμα μου! Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Εσείς ταξιδεύετε με την ησυχία σας κι εγώ…. Πού είναι τα δικά μου δικαιώματα; …."

    Διαφωνώ μαζί σας.

    Η ελευθερία σας δεν σταματάει εκεί που ξεκινάει η δικιά μου; Δεν έχω δικαίωμα να κυκλοφορώ όπου και σεις;

    Δεν σας ενοχλώ με τις δυσωδίες μου όμως εγώ. Εσείς γιατί να με ενοχλείτε με τον καπνό σας, όσο και μακριά να βρίσκεστε;

    Έχετε υπόψη σας πόσο οξεία είναι η όσφρηση ενός μη καπνιστή; Αντιλαμβάνεται οσμές που οι καπνιστές τις έχετε απωλέσει σχεδόν ολοκληρωτικά και από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

    Γι αυτό και απολαμβάνει την καθαρή ατμόσφαιρα περισσότερο από τους καπνιστές.

    Δεν σας ενοχλώ, γιατί να με ενοχλείτε; Τι ποιο δίκαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γ. Μαραγκουδάκης: το ίδιο θα μπορούσα να πω και εγώ όμως για την ελευθερία μου που καταπατάται βάναυσα, ενώ πληρώνω το ίδιο με σας εισιτήριο.... Και μπορεί να μην μ' ενοχλείτε με τις.... δυσωδίες σας, αλλά με ταλαιπωρείτε ψυχικά πάρα πολύ. Άρα μ' ενοχλείτε και σας ενοχλώ το ίδιο. Αυτό προσπαθώ να πω σε όσους δεν καπνίζουν. Δεν καταλαβαίνετε τελικά όσοι δεν καπνίζετε, πόσο πολύ βασανίζομαι εγώ και αρνείστε να δείτε την πλευρά του καπνιστή. Επιμένω οτι υπάρχουν λύσεις που θα επιτρέψουν την συνύπαρξη!
    Δημήτρη: Ευτυχώς, για το θέμα του καφέ, ζούμε σε μια χώρα που τον χειμώνα οι περισσότερες μέρες είναι γεμάτες ήλιο. Έτσι προτιμώ να κάθομαι έξω, να μην ενοχλώ και να μην μ' ενοχλούν.... Προχθές πάντως τσακώθηκα με μη καπνιστή, που καθόταν κοντά μου (ήρθε μετά από μένα και κάθισε και έχει σημασία αυτό) και διαμαρτυρήθηκε γιατί τον ενοχλούσε ο καπνός του τσιγάρου μου, το οποίο τσιγάρο μου ήταν η αιτία που καθόμουν έξω! Και στις δύο πλευρές λοιπόν, υπάρχει θράσσος, αλλά και διάθεση..... εκδίκησης να την πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γιώργος Μαραγκουδάκης29 Οκτ 2010, 3:52:00 μ.μ.

    Κα Μαντά, δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Ξέρετε τι γίνεται στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

    Επίσης το ίδιο επιχείρημα μπορεί να φέρει κάποιος που είναι εθισμένος σε μια ισχυρότερη ουσία και επιθυμεί να την καπνίσει δίπλα μου επειδή πλήρωσε το ίδιο εισιτήριο. Αυτός να δείτε πόσο βασανίζεται και πόσο νομίζει ότι τον ταλαιπωρώ ψυχικά.

    Ούτε μπορείτε να επικαλεστείτε "κατάληψη" χώρου δεκαπλάσιου του τραπεζιού σας, επειδή μετά από σας ήρθε και κάθισε δίπλα κάποιος που ενοχλείται από την δυσοσμία του τσιγάρου και βλάπτεται η υγεία του. Κάπως έτσι δεν δίνονταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας γης τον 18ο αιώνα στο Far West; Όποιος τό' πιανε πρώτος, ήταν δικό του!

    Γεγονός είναι ότι και σε εξωτερικό χώρο καφετέριας, τα ρούχα των μη καπνιστών βρωμίζουν και πάλι, το ίδιο και οι πνεύμονες. Εμένα με ενοχλεί πολύ κι αυτό και το συναντώ μόνο στην Ελλάδα.

    Λύσεις για συνύπαρξη υπάρχουν και τις εφαρμόζουν ειρηνικά και χωρίς διάθεση εκδικητικότητας εκατομμύρια πολίτες της γης.

    Με σεβασμό και εκτίμηση σε σας και στο συγγραφικό σας έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κύριε Μαραγκουδάκη, φτάσατε σε ακρότητες νομίζω. Αν κατάλαβα καλά λοιπόν οι καπνιστές πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης, γιατί και στην ύπαιθρο να καπνίζουν, πάλι ενοχλούν και....λερώνουν τα ρούχα των μη καπνιστών! Μόνο στο σπίτι μας επιτρέπεται; Και όταν βλέπεις έναν καπνιστή, σε υπαίθρια καφετέρια, πρέπει να καθίσεις στο διπλανό τραπέζι; Για ποιο λόγο; για να έχεις την διεστραμμένη ευχαρίστηση να του κάνεις και εκεί ακόμα την ζωή δύσκολη; Νομίζω οτι όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό δεν βοηθούν στην συνύπαρξη. Ο ένας διεκδικεί την εξαφάνιση του άλλου τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φακιολά Ελένη2 Νοε 2010, 1:27:00 μ.μ.

    Καλησπέρα σας,

    Θα ήθελα να εκφράσω την αποψή μου για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω καπνίσει ποτέ μου, παρόλο που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που όλοι καπνίζουν. Προσωπικά το τσιγάρο δεν με τραβηξέ ποτέ ούτε καν να το δοκιμάσω. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του και κανένας δε μπορεί να επεμβένει στη ζωή του άλλου και να του λέει τι να κάνει και τι όχι. Για μένα κακώς εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος νόμος με τις σημερινές υποδομές της Ελλάδας. Όταν θες σαν κράτος, σαν άτομο να κάνεις μια αλλαγή πρώτα φτοιάχνεις τις κατάλληλης συνθήκες και μέτα την κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΕΛΕΝΗ ΦΑΚΙΟΛΑ: Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας! Απόψεις με λογική είναι πάντα οι ορθότερες και πιο εποικοδομητικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγαπητή κυρία Μαντά,είμαι φανατική αναγνώστριά σας!Αλλά αυτή τη φορά θα μιλήσω σαν καπνίστρια,που σέβεται απόλυτα και ολοκληρωτικά και τα δικαιώματα των μη καπνιστών.Και για μένα το πιο δίκαιο είναι να γίνει πλήρης διαχωρισμός στα μαγαζιά,σε καπνιστών και μη.Έτσι,όποιος δε θέλει να υφίσταται το παραμικρό ψήγμα καπνού,απλά δε θα πηγαίνει στα πρώτα.
    Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες,τα τρένα,τα αεροπλάνα και τα πλοία,να υπάρχει ειδικός χώρος ως καπνιστήριο.Νομίζω ότι το μόνο μέρος που είναι απόλυτα αποδεκτό να μην υπάρχει τέτοιος χώρος είναι τα νοσοκομεία...
    Να σημειώσω ότι,κατά τη γνώμη μου,το να καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά είναι απαράδεκτο και εγκληματικό σαν ενέργεια...
    Αν θέλει κάποιος αντικαπνιστής να κόψει όλες τις κοινωνικές επαφές και παρτίδες με τους καπνιστές,είναι επίσης δικαίωμά του...Βέβαια,έτσι οι φανατικοί αντικαπνιστές θα καταλήξουν να είναι μια απομονωμένη και αντικοινωνική κλίκα,αλλά αν δεν τους πειράζει,εμάς μας περισσεύει...
    Τόσα χρόνια το κράτος έχει βγάλει αρκετά από τους φόρους του καπνού και του αλκοόλ,τώρα θυμήθηκαν να επιβάλουν αντικαπνιστική χούντα?
    Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και ψεύτικο,όπως είπατε...
    Η προσωπική μου γνώμη είναι να προσέξουμε γενικά την παιδεία και τον πολιτισμό μας και να προσπάθησουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας σε όλα τα επίπεδα...Δεν έχουμε και λίγα προβλήματα.Ρύπανση,καυσαέρια,μολυσμένα τρόφιμα και ύδατα...Δε φταίει για όλα το τσιγάρο...Έλεος!
    Τελειώνοντας,να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον άντρα σας,που κατάφερε να το κόψει οριστικά,με φανατική καπνίστρια σύζυγο και κύκλο καπνιστών!
    Σας ευχαριστούμε για την ωραία αφορμή που μας δώσατε να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα,σε γόνιμο και αποδοτικό διάλογο!Καλή σας νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Εχθές τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου "το τελευταίο τσιγάρο". Μέσα στο κείμενο, διέκρινα την αγάπη τον χαρακτήρων(Μαρκέλλα, Μιχάλης)για τον Θεό(στο τέλος ο Μιχάλης ευχαριστεί τον Θεό που τον έσωσε). Οπότε συμπέρανα, πως και εσείς θα έχετε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έτσι, θα ήθελα να σας παραθέσω την άποψη της Εκκλησίας για το κάπνισμα:"Κάπνισμα: περιττή και βλαβερή ασωτία και σπατάλη ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα, που γίνεται...καπνός-άχρηστος! Είναι πάθος βλαβερότατο στην υγεία, όχι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής. Ο σοφότατος Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης το χαρακτηρίζει "Λιβάνι του Διαβόλου". Ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός το χαρακτηρίζει "πορνεία του στόματος".(από το 128 τεύχος του "Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη Οικογένεια"). Αυτά απλά πληροφοριακά, γεια σας και καλή συνέχεια στο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή