Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



31 Ιανουαρίου 2011

Θέατρο Χ 2!!!!!!

Απλή ενημέρωση: Το βιβλίο που γράφω, προχωράει με κανονικούς ρυθμούς. Κάτι θεματάκια που είχα, απλή διαφωνία με την ηρωίδα, τα έλυσα....δημοκρατικά. (τελικά έκανε αυτό που ήθελα εγώ να κάνει!) Να διαβάσω δεν μπορώ τίποτα, η τηλεόραση πάλι στο τίποτα μας καταλήγει, τι μένει; Το θέατρο! Λόγω της ... περίεργης ψυχολογικής μου κατάστασης αποφέυγω τα δύσκολα και πήγα σε παλιές λατρεμένες συνταγές!

Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ ( Πειραιώς 115, Γκάζι)
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα....  του Γιώργου Τζαβέλλα

Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Φαίδρα Δρούκα, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος κ. α.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, Σκηνικά - κουστούμια Γιώργος Πάτσας.
Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη, από την Δήμητρα Γαλάνη κάτι που σπάνια βλέπουμε πια σε παραστάσεις και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. Εξαιρετικό το ντουέτο Μπέζου - Τσαλίκη σαν Αντωνάκης και Ελενίτσα στο τραγούδι "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα", πολύ μελωδικό και συγκινητικό.
Αυτό που με μάγεψε στο έργο αυτό, που το ξέρω απ' έξω και ανακατωτά, ήταν οτι κράτησε την ατμόσφαιρα, δίνοντας όμως και μια νέα ματιά στο κείμενο. Το έβλεπα και με έκανε να αφήσω στην άκρη το γνωστό κινηματογραφικό έργο, να ξεχάσω τον Κωνσταντίνου και την Κοντού... Δύσκολο, αλλά τελικά όχι ανέφικτο.
Το έργο έχει ξανανέβει φυσικά. Πρώτος διδάξας ο Βασίλης Λογοθετίδης με την Ίλυα Λιβηκού, την θεατρική σαιζόν 1959- 1960. Και ενώ ήταν άγραφος νόμος οτι στα κινηματογραφικά έπρεπε να πρωταγωνιστούν όσοι το είχαν ανέβασει και στο θέατρο, έγινε μια εξαίρεση γιατί ήθελαν πιο νέους πρωταγωνιστές και έτσι πήραν το ρόλο ο Κωνσταντίνου, σε μια από τις ωραότερες, αν όχι την ωραιότερη παρουσία του στον κινηματογράφο, και η Κοντού.
Το έργο ανεβαίνει πάλι σε περιοδεία την θεατρική σαιζόν 1960-1961 με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Θεανώ Ιωαννίδου.
Το 1970 στην Κύπρο με τον θίασο του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη και τέλος....
Το 2000-2001 στο θέατρο Βέμπο με Παρτσαλάκη και Τζομπανάκη (επίσης το είχα δει)  σε μια εξίσου καλή παράσταση που είχε σπάσει και τότε τα ταμεία με πολλούς καλούς ηθοποιούς να πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές, όπως η Ν. Μανίσαλη, ο Θ. Βισκαδουράκης, ο Τ. Παπαματθαίου κ.α....


               

Θέατρο ΗΒΗ  (Σαρρή 27 Ψυρρή)
Φωνάζει ο κλέφτης.... του Δημήτρη Ψαθά.

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάσος Κωστής, Γιώργος Καπουτζίδης, Γιώργος Λέφας, Δημήτρης Γεροδήμος, Κλέλια Ρένεση.
Σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης, Σκηνικά Κουστούμια Γιάννης Μετζικώφ.
Κι εδώ μια από τα ίδια, κι εδώ ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έπρεπε οι ηθοποιοί του σήμερα να καταφέρουν να παρασύρουν τον θεατή μακριά από την Βλαχοπούλου, τον Παπαγιαννόπουλο και τον Ηλιόπουλο. Για μένα τα κατάφεραν και ο Γ. Καπουτζίδης, απέδειξε οτι έχει ταλέντο και στο να παίζει, εκτός από το να γράφει σειρές που άφησαν εποχή.
Το έργο είναι αγαπημένο ανά τις δεκαετίες και έχει ανέβει πολλές φορές, επιλογή για πολλούς θιάσους ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς.
Η πρώτη του φορά ήταν το 1958 στο θέατρο Μ. Κοτοπούλη  με τους Μαίρη Αρώνη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο ενώ και τότε τον ρόλο του Τιμολέοντα, κρατούσε ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Η παράσταση έσπασε στην κυριολεξία τα ταμεία, κάνοντας είσπραξη μέσα σε 6 μέρες, 145.000 δραχμές, ποσό μυθικό γαι την εποχή και έτσι συνεχίστηκε με διθυραμβικές κριτικές. 
Το επόμενο καλοκαίρι ταξιδεύει στην Ρόδο με τον θίασο του Ηλιόπουλου  και αυτή τη φορά παίζει η Μάρω Κοντού και ο Βασίλης Ανδρεόπουλος.
Την σαιζόν 67-68, ανεβαίνει στο θέατρο Αμιράλ με τον Γ. Κωνσταντίνου, τον Κώστα Βουτσά και την Σμαρούλα Γιούλη.
Πιο πρόσφατα, το έργο ανέβηκε  το 1990 στο θέατρο Λουζιτάνια με την Πηνελόπη Πιτσούλη και τον Μπάμπη Σαρηγιαννίδη, ενώ τον ρόλο του Τιμολέοντα ζωντάνεψε ο Φαίδωνας Γεωργίτσης.
Το 1995 ανεβαίνει στο θέατρο Μπροντγουαίη  Με την Μάρθα Καραγιάννη, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Παύλο Χαϊκάλη στο ρόλο του Τιμολέοντα.

Και οι δύο παραστάσεις αξίζουν τα λεφτά τους και θα περάσετε όμορφες ώρες, που όλοι έχουμε ανάγκη....

5 σχόλια:

  1. Πωπω!Κάνετε εξαιρετικές επιλογές!Λατρεύω το ζευγάρι Τσαλίκη-Μπέζος και ήθελα πάρα πολύ να δω την συγκεκριμένη παράσταση!Αφήστε που τους πλαισιώνουν εξαιρετικοί ηθοποιοί της γενιάς μας!Λατρεύουμε και παλιό ελληνικό κινηματογράφο οπότε αυτά που είδατε θα είναι οι πρώτες μου επιλογές αν έρθουν Θεσσαλονίκη!
    Ευελπιστώ πως η "ανυπάκουη" ηρωίδα είναι από το επόμενο βιβλίο κι όχι από αυτό που θα εκδοθεί τον Μάιο!Γιατί αν παέι κάτι στραβά(Χτυπήστε ξύλο!)και δεν εκδοθεί τον Μάιο δεν θα το αντέξουμε!Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυαγαπημενη ταινια το πρωτο εργο...ο Μπεζος φοβερος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lia: Πραγματικά θα είναι υπέροχα αν έρθουν στην θεσσαλονίκη και αξίζει τον κόπο! Όσο για την ηρωίδα μου, είναι του επόμενου βιβλίου. Αυτό που θα βγει τον Μάιο, είναι ήδη στο στάδιο της επιμέλειας, εξωφύλλου κ.λ.π. Σύντομα θα έχετε νέα από δω για την πρόοδο του! Καλό μήνα!
    cook: Ούτε θυμάμαι πόσες φορές την έχω δει! Όσο για τον Μπέζο, όλες του οι δουλειές στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο, με έχουν ενθουσιάσει! Καλό μήνα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό βράδυ Λένα μας. Μακάρι να έρθουν και προς Κύπρο μεριά, να χαρούμε και εμείς!!! Καλό μήνα σε όλους μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα και από μένα με ζεστή τη καρδιά στο τσουκτερό το κρύο. Καλώς να ορίσουν και στην Κύπρο μας ναι να τους χαρούμε και εμείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή