Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



28 Μαρτίου 2011

Βαρλίκι, Το χρέος μιας γενιάς.... Της Αναστασίας Κορινθίου Χατζηρήγα (ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)

Ξέρω από τώρα τι θα μου πείτε: Κι άλλο βιβλίο για την Πόλη; Θεωρώ ότι για το ίδιο θέμα, κάθε συγγραφέας έχει να δώσει την δική του πλευρά και άποψη των πραγμάτων. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει απλά να πει για την Πόλη, αλλά για τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της και τα όσα οι Έλληνες της Πόλης βίωσαν. Τους διωγμούς, τους εξευτελισμούς, την βάναυση καταστροφή της ίδιας της ζωής τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Σαν παραμύθι ξεκινάει η αφήγηση από την γιαγιά Μαργαρίτα στην εγγονή της. Για μια Μαργαρίτα κόρη του Γιώργου και της Έλλης. Ράφτης ο πατέρας της και μάλιστα πολύ καλός. Τόσο που η κυρία Ευγενία Καλόγλου και ο άντρας της θα τον πάρουν στην δουλειά τους και μαζί την Μαργαρίτα, την όμορφη πρωτότοκη κόρη. Αυτό που κανείς δεν περιμένει και μόνο η κυρία Έλλη παρακαλάει είναι να προσέξει την κόρη της ο όμορφος Δημήτρης Καλόγλου για να ζήσει η κόρη της μια καλύτερη ζωή μέσα στα πλούτη και την αγάπη. Οι προσευχές της μάνας στην Μπαλουκλιώτισσα πιάνουν τόπο και ο νεαρός Δημήτρης ερωτεύεται την Μαργαρίτα και την ζητάει σε γάμο, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της μητέρας του που απέβλεπε σε μια πλούσια νύφη. Ο Δημητρός επιμένει και ο αρραβώνας γίνεται με την κυρία Έλλη να πετάει στα σύννεφα από την χαρά της για την μεγάλη τύχη που ήρθε στο κορίτσι της. Η ατυχία όμως αρχίζει να χτυπάει την Πόλη και τους Έλληνες. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος παρ’ όλο που η Τουρκία δεν συμμετέχει, της δίνει απλώς την ευκαιρία να υλοποιήσει σχέδιο εξόντωσης του Ελληνικού πληθυσμού. Τα τάγματα εργασίας είναι ο τρόπος. Παρ’ όλο που οι Καλόγλου επισπεύδουν τον γάμο μήπως και γλιτώσει ο μοναχογιός τους το ταξίδι στον θάνατο, ο Δημήτρης συλλαμβάνεται αμέσως μετά το μυστήριο και η Μαργαρίτα αρχίζει να καταλαβαίνει πως ήταν μόνο το σωτήριο μέσο και τα πεθερικά της την έχουν ουσιαστικά καταδικάσει να γίνει χήρα πριν καν γίνει σύζυγος. Και αφού δεν καταφέρνει να σώσει τον Δημήτρη, τους είναι άχρηστη και περιττή. Αποφασισμένη να μην αφεθεί στην μοίρα της, ξεκινάει για τα βάθη της Ανατολίας για να τον σώσει….. Δεν περιμένει όμως την συνάντηση με την μοίρα που καραδοκεί…..

Το βιβλίο είναι συναρπαστικό, και δεν είναι το πρώτο της κυρίας Κορινθίου Χατζηρήγα που διαβάζω. Πέρσι σας είχα παρουσιάσει το «Γυναίκες από πέτρα» με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ξέρει να ζωντανεύει εικόνες και να πλάθει όμορφους χαρακτήρες, να γεννά συναισθήματα. Το συγκεκριμένο δε, πολλές φορές μου προκάλεσε κόμπο στο στομάχι με την ζωντάνια των περιγραφών του και τον λυρισμό του. Είναι ένα βιβλίο που διδάσκει χωρίς να κουράζει, που μιλάει για έρωτα και ζωή. Που μας μαθαίνει πόση δύναμη κρύβει μέσα του ο άνθρωπος....  Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε!
Την Μαργαρίτα, την ηρωίδα, την αγάπησα πάρα πολύ μου θύμισε κάποιες στιγμές με το πείσμα της την Θεανώ μου... Η κυρία Κορινθίου Χατζηρήγα, κατάφερε με την πένα της να μου μεταδώσει εκτός από δυνατά συναισθήματα και  το κλίμα της εποχής. Με τράβηξε από το χέρι και με έκανε κοινωνό στην ατμόσφαιρα της Πόλης, στα ήθη και στα έθιμα των Ελλήνων της, όπως έκανε με το "Γυναίκες από πέτρα" για την Κρήτη.. Μπράβο της για άλλη μια φορά!
Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος που αν δεν κάνω λάθος έχει πουληθεί στις εκδόσεις ΟΞΥ, έχει δώσει στο παρελθόν θαυμάσια δέιγματα γραφής και γνώρισε στο κοινό συγγραφείς όπως η Μαρια Χανιώτου, η Πένυ Παπαδάκη (θυμάστε το καταπληκτικό Ζεΐμπέκικο της Κατίνας και το Αντίο φιλενάδα;)  αλλά δεν ξέρω τι κάνει τώρα πια. Πάντως τα βιβλία του υπάρχουν. Ίσως πρέπει να τα παραγγείλετε, αλλά θα τα βρείτε!
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Αναστασία Κορινθίου Χατζηρήγα γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και νηπιαγωγός. Ζει μόνιμα στη Ρόδο και ασχολείται με τη διαφήμιση, το ραδιόφωνο, τη διοργάνωση και παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων και το παιδικό θέατρο. Είναι μέλος του συλλόγου γυναικών "Μεσόγειος". Γράφει από πολύ νεαρή ηλικία και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο της Ρόδου. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Βοηθά εθελοντικά στο σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ (κέντρο βοήθειας ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως προτιμά να λέει η ίδια) και ταυτόχρονα συντονίζει, διοργανώνει και παρουσιάζει πολιτιστικά φεστιβάλ. Με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Καλυθιών και τη βοήθεια του Δήμου έχει δημιουργήσει μία θεατρική ομάδα που θα κάνει το ντεμπούτο της το χειμώνα του 2007 με το έργο της "Νεραϊδοκατασκοπίες". Αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο, ενώ τα τελευταία εφτά χρόνια ασχολείται και με το χώρο της μόδας. Έχει γράψει το παιδικό μιούζικαλ "Παραμυθοσαλάτα" που θα παιχτεί από την παιδική σκηνή Ρόδου, ενώ στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Α. Παπαντωνίου. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία της "Γυναίκες από πέτρα" και "Για την καρδιά ενός αγγέλου" που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον ALPHA, σε σκηνοθεσία Στράτου Μαρκίδη.



7 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδο.Εύχομαι και αυτό το βιβλίο της κ.Κορινθίου να γνωρίσει επιτυχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία μου! Το βιβλίο της κ. Κορινθίου δεν κυκλοφόρησε τώρα, είναι παλιό, απλά εγώ τώρα το διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάσου πόσο πολύ ξεμάκρυνα από τη χρυσή εποχή της Εμπειρία Εκδοτική.......
    Ευχαριστώ και για την αναφορά σου στο όνομά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αναστασια κορινθιου χατζηρηγα10 Απρ 2011, 9:26:00 μ.μ.

    Λενα μου.....ποσο με τιμα το οτι σου αρεσε το..ΒΑΡΛΙΚΙ μου!!!!!
    Η Πόλη γεννά έντονα συναισθήματα...Βαριά κληρονομιά να..κρατάς από εκεί....
    Η Εμπειρία εκδοτική ήταν το..σπίτι μου για πολύ καιρό..Ενα σπίτι που αγάπησα και νομίζω πως ήταν ότι πιο δύσκολο να κλείσω πίσω μου την..πόρτα!
    Το νέο μου βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και λέγεται Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΚΡΙ ΚΡΟΤΑΦΩΝ!!Θα σε ενημερωσω ...
    Σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλιά!!!
    Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναστασία: Παρ' όλο που λόγω καταγωγής με τράβηξε το Βαρλίκι, σε γνώρισα συγγραφικα΄από το καταπληκτικό "Γυναίκες από πέτρα" που διάβασα πέρσι. Θερμά συγχαρητήρια για την δουλειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ.Μαντα και του χρονου με υγεια και παντα επιτυχιες.Ειμε απο τη ΧΙΟ το νησι της μαστιχας και του ρουκετοπολεμου πιστευω αν μας επισκευτητε θας σας μεινουν ωραιες εντυπωσεις το πασχα ειδικα που το νησι μοσχοβολαει απο τις εντονες μυρωδιες του γνωστου ΚΑΜΠΟΥ με τις πορτοκαλιες και τις μανταρινιες,και την ανασταση με το θεαματικο ρουκετοπολεμο. Σας φιλω και ευχομε να ερθετε στο νησι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πονος θλιψη θυμος παθος αγαπη και ερωτας Ολα τα συναισθηματα υπαρχουν και αναμεσα τους αυτα τα γεγονοτα που σου κανουν κομματια τη καρδια ...για οσα οι Ελληνες εζησαν και για οσα ερθουν... (?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή