Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



21 Ιουνίου 2011

Το ταξίδι της φωτιάς... Σοφία Βόικου (ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

Ανάμεσα σε παρουσιάσεις και ένα απίστευτα βαρύ πρόγραμμα,  (δεν θέλω να ξαναδώ βαλίτσα για όσο ζω) και άλλο ένα βιβλίο που πρόλαβα να διαβάσω!
 Η Σοφία Βόικου, το 2009 εμφανίστηκε στα εκδοτικά δρώμενα και η παρουσία της έκανε αίσθηση και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: έδωσε ένα βιβλίο που αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό. Το «Κόκκινο σημάδι» απέσπασε θετικότατα σχόλια και γοήτευσε. Άξια συνέχειά του το επόμενο της βιβλίο…
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Νηρηίς και Νεφέλη. Δύο γυναίκες, η μία στο χθες και η άλλη στο σήμερα. Και οι δύο με το χάρισμα να μιλούν με τα φυτά και τα βότανα, γνωρίζουν τις ιδιότητές τους για θεραπεία και τα χρησιμοποιούν πάντα για καλό. Δύο μάγισσες της βοτανολογίας. Παρακολουθούμε παράλληλα τις ιστορίες τους. Η Νηρηίς ζει το 1506 στην Γαλλία, γνωρίζει τον φόβο των ανθρώπων για το διαφορετικό και τις συνέπειές του. Η μητέρα της θύμα της εποχής, ρίχνεται στην πυρά σαν μάγισσα και η Νηρηίς ζει ουσιαστικά κυνηγημένη μαζί με τον Μιχαήλ, τον σύντροφο που έφερε η μοίρα στον δρόμο της. Στο λαιμό της πάντα μια πέτρα. Ένας λάπις λάζουλι,  που κλείνει μέσα του, τη φωνή των γυναικών που προηγήθηκαν, των προγόνων της. Από την άλλη ο Μιχαήλ έχει πάνω του ένα μικρό μπουκαλάκι με ένα λαμπερό πορτοκαλί υγρό, που κουβαλάει την φωτιά της κόλασης., την οργή του ίδιου του Θεού. Δύο στοιχεία που συναντήθηκαν όταν οι κάτοχοί τους ενώθηκαν. Δύο στοιχεία που κυνηγάει με πάθος ο άρχοντας Λέων.
Στο σήμερα, στην Ελλάδα,  η Νεφέλη, διακεκριμένη βοτανολόγος, δράττεται της ευκαιρίας να ξεφύγει από μια σχέση που τελείωσε άσχημα  αποδέχεται την πρόταση του αρχαιολόγου Νικολά και φεύγει για την Γαλλία όπου γίνονται ανασκαφές σ’ ένα μεσαιωνικό χωριό. Η Νεφέλη έχει πάντα κρεμασμένη στο λαιμό της μια πέτρα που της κληροδότησε η μητέρα της. Ένας λάπις λάζουλι, που κάποιες φορές είναι σαν να της μιλάει, σαν να την προειδοποιεί. Ο Νικολά από την πλευρά του κουβαλάει πάνω του ένα μικρό μπουκαλάκι με μια λαμπερή σκόνη, απομεινάρι ενός πορτοκαλί φλογερού υγρού, που βρήκε στην ανασκαφή. Δεν το ξέρει ακόμα, αλλά ο χρηματοδότης του, ο Λέο Ντε Βίκτορις, κυνηγάει αυτό το μπουκαλάκι και η ανασκαφή είναι μόνο μια πρόφαση. Λάπις Λάζουλι και φωτιά συναντιούνται ξανά, σε απόσταση αναπνοής και ο διώκτης τους.
Θα μπορούσα να πω πολλά για ένα βιβλίο που με συνεπήρε και με κατέκτησε απόλυτα, αλλά θα σας χαλάσω την μαγεία και την αγωνία που θα δοκιμάσετε διαβάζοντάς το. Είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό βιβλίο, που η δομή του είναι τόσο αριστοτεχνική, ο τρόπος απόδοσης του θέματος τόσο ζωντανός που γεύσεις και αρώματα κατακλύζουν τον αναγνώστη συνεχώς. Μ’ ένα μαγικό τρόπο, η Σοφία Βόικου, καταφέρνει να μας ενσωματώσει στην ιστορία, να μας κάνει να νιώσουμε κομμάτι της, να βλέπουμε, ν’ ακούμε και να νιώθουμε ότι και οι ηρωίδες της.  Όπως λέει και η ίδια είναι ένα παραμύθι για μεγάλους, με νεράιδες μάγισσες και ξωτικά. Εγώ θα έλεγα ότι είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι αυτό ίσως που δηλώνει ο τίτλος του. Ένα ταξίδι φωτιάς, που το τέλος του, πανέμορφο, λυτρωτικό, φτάνει να μας διδάξει πως το ταξίδι της φωτιάς, είναι τελικά το ταξίδι προς την αυτογνωσία. Είναι ο δρόμος για ν’ ανακαλύψετε όσα κρύβετε μέσα στην καρδιά σας και να τα κυνηγήσετε. Είναι ο τρόπος να πετάξετε από τις αποσκευές σας τα βάρη του παρελθόντος και να χαράξετε τη δική σας πορεία.
Κι αν το «Κόκκινο σημάδι» ήταν μια σπουδή σ’ ένα κομμάτι της ιστορίας που άγγιξε πολλούς, αν χρειάστηκε μελέτη από την συγγραφέα για τα γεγονότα που αποδόθηκαν με ακρίβεια, σ’ αυτό βιβλίο η Σοφία Βόικου μας δίνει το καλύτερο κομμάτι της φαντασίας και της ψυχής της και της αξίζουν συγχαρητήρια.
Άλλα λόγια για την συγγραφέα!
Δεν υπάρχει λόγος να πω όσα γράφει το βιογραφικό της, αφού είναι πιο σημαντικό να μιλήσω για την ίδια την Σοφία Ένας εξαιρετικά ευγενικός άνθρωπος, με ποιότητα. Με έμφυτη ευγένια, εξαιρετικά χαμηλών τόνων, θα την χαρακτήριζα "ήρεμη δύναμη". Και είναι αυτή η δύναμη που βγαίνει στα βιβλία της. Με την Σοφία μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα και να ακούσει τα πάντα. Έχει δίπλα της και εκείνη, έναν άντρα που την στηρίζει, την αγαπάει και... την φωτογραφίζει, αφού ο Σάκης είναι έμφυτο ταλέντο σ' αυτή την τέχνη.
Και για του λόγου το αληθές, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο! Θα βρείτε φωτογραφίες από το δικό της ταξίδι της φωτιάς!

http://www.psichogios.gr/datafiles/videos/To_taxidi_gia_TO_TAXIDI_THS_FOTIAS_artwork.pdf!

12 σχόλια:

  1. αχ βρε Λενάκι μου... τι καλά!!!
    αυτό το βιβλίο διαβάζω τώρα... έχω ήδη διαβάσει το 1/3 του...
    όμορφο βιβλίο!!!!

    φιλάκια πολλά και ζαχαρένια καλή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκρως ενδιαφέρουσα η πλοκή του. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Καλημέρα, Λένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..χμ..μου κεντρισατε το ενδιαφερον και οι 3 σας! :)

    ..θα το "δοκιμασω"!! ;)

    καλο απογευμα να εχετε!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό βράδυ Λένα μου. Το βιβλίο της Σοφίας το διάβασα και ....το πάντρεμα του τότε και του τώρα ΜΟΝΑΔΙΚΟ, η ιστορία καταπληκτική καθολου βαρετή και καθόλου κουραστική, το δε τέλος ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ!!! Συγχαρητήρια στην Σοφία και ελπίζω να την δούμε και από κοντά στην Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λύστε μου απορία. Παρατηρώντας τις ημερομηνίες των αναρτήσεων σας είδα ότι διαβάζετε ένα βιβλίο κάθε 15 μέρες;;;;; Τι είστε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λένα μου το διάβασα.
    Εκτιμώ την Σοφία που "γνώρισα" μέσα από την ιστοσελίδα της.
    Θα πω μόνο παραφράζοντας τον δικό σου τίτλο που επίσης διάβασα(δεν το συζητώ!)
    ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ!
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νικόδημος: Να είσαι καλά!
    ilias: Είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό βιβλίο!
    Yianna: Χαίρομαι που σου άρεσε και καλή αντάμωση αύριο!
    Ανώνυμος: Διαβάζω πολύ περισσότερα βιβλία μέσα σε 15 μέρες, αλλά με καθυστερούν οι πολλαπλές παρουσιάσεις του δικού μου!
    Γιαγιά Αντιγόνη: Και πραγματικά της αξίζει όχι μόνο για την γραφή της, αλλά και για το ήθος της. Θαυμάσιος άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ!!!!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΥΓΕΙΑ-ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.
    ΑΡΓΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. JK: Επίσης! Καλό καλοκαίρι να έχουμε! Ξένοιαστο και χαμογελαστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τάδε έφη Λένα Μαντά: "Ανώνυμος: Διαβάζω πολύ περισσότερα βιβλία μέσα σε 15 μέρες, αλλά με καθυστερούν οι πολλαπλές παρουσιάσεις του δικού μου!" Διακρίνω μια κατινιά ή είναι ιδέα μου;;;; Τς τς τς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΒΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ20 Σεπ 2012, 10:26:00 μ.μ.

    ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή