Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



22 Αυγούστου 2011

Σιγά μην πω: "Καλό χειμώνα"!!!!!

Το οτι τελειώνει ο Αύγουστος, το παραβλέπω! Το οτι γύρισα από τις διακοπές μου, επίσης! Το καλοκαίρι ΔΕΝ τελείωσε, έχει δρόμο ακόμα, απλώς θα βρω τον τρόπο να κάνω διακοπές και σπίτι μου! Λιγότερες δουλειές, καφές παγωμένος και διάβασμα μέχρι να βραδιάσει, έξω το βράδυ για ούζο, (έστω και στην βεράντα!) και οτι άλλο που θα μου δίνει την ψευδαίσθηση οτι είμαι ακόμα σε διακοπές!
Φέτος ήταν η Τήνος που επιλέξαμε για τις διακοπές μας  και δεν μου έκανε το χατήρι να μην....μας πάρει και μας σηκώσει από τον αέρα! Το τι γέλιο κάναμε όταν χρειάζονταν τρεις να κρατούν την πόρτα του αυτοκινήτου για να βγει ο τελευταίος γιατί ο αέρας την ήθελε...κλειστή, δεν λέγεται. Ο πρώτος που έβγαινε βέβαια ...έτρωγε το ζόρι και αυτός ήταν ο άντρας μου που έχει και τα...φυσικά προσόντα!
Δεν βαριέστε... Πρώτον θέλαμε να πάμε οπωσδήποτε για το τάμα μας, τόσο εγώ όσο και η παρέα μας. Δεύτερον, όταν έχεις μαζί σου ανθρώπους που αγαπάς, πάντού καλά περνάς!
Γενικότερα η Τήνος, είναι ένα όμορφο νησί, κυκλαδίτικο, που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, έχει πολύ όμορφες παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους. Εξαιτίας του αέρα, βρήκαμε καταφύγιο στην Κολυμπήθρα, στην μικρή κλειστή της παραλία, που εκτός του ότι ήταν οργανωμένη, είχε κι ένα πολύ όμορφο ταβερνάκι (Δρακονήσι) με καταπληκτικούς μεζέδες και ουζάκι. (Αν δεν έχετε πιει Μπαμπατζιμ ούζο, χάνετε!)
Να και η Κολυμπήθρα, φωτογραφημένη από το ταβερνάκι που λέγαμε...


Μια μέρα πάντως, ήταν αδύνατον ούτε και εκεί ακόμα να κάνουμε μπάνιο και πήραμε τους δρόμους για να γνωρίσουμε την ενδοχώρα. Ψάχναμε να βρούμε λίγο πράσινο και μας είπαν για το χωριό Πύργος με το πλατάνι στην πλατεία του. Ήταν από τις πολύ όμορφες μέρες μας (κι ας είχαμε τον κολλητό μου να μας λέει συνέχεια οτι εκείνος επέμενε να πάμε και μας έσπασε τα νεύρα!)
Γραφικότατος ο Πύργος, κρατάει στα στενά του δρομάκια όλο το παρελθόν, τα σπίτια πανέμορφα, οι μπουκαμβίλιες να σου κλέβουν το βλέμμα με την ομορφιά τους και η πλατεια με τον πλάτανο, γεμάτη κόσμο και...μαγαζιά παραδοσιακά. (Αυτή η λούζα και το τυράκι της Τήνου, μεγάλη ζημιά έκαναν στην ζυγαριά μου, μαζί με τα ούζα εννοείται!)
Και για του λόγου το αληθές....
Πανέμορφα ήταν σας λέω...
Αλλά και τα ούζα...
Όπως βλέπετε, ακόμα το τραπέζι είναι άδειο, κοιτάμε κατάλογο. Μετά έγινε όμως....

Οι φίλοι μας.... Πες καλύτερα αδέλφια....
Και το ζεύγος φυσικά!
Σιγά που δεν θα βγαίναμε να δούμε και λίγο κάποια κοσμήματα στις βιτρίνες!
Οι...κουμπάρες! 
Και οι.... κουμπάροι φυσικά!

Παράλληλα στο χωριό αυτό, βρίσκεται και το σπίτι του γλύπτη Χαλεπά, το οποιο και επισκεφθήκαμε.
Γενική άποψη της κουζίνας του.....

Επιστροφή στο παρελθόν....

Λεπτομέρεια από την κρεβατοκάμαρα....

Το πλυσταριό του... Φαίνεται  (δεξιά) και η πέτρινη σκάφη που έπλεναν....

Φύλαξα για το τέλος, αλλά χωρίς φωτιογραφίες, την επίσκεψή μου στην Παναγιά της Τήνου, την Μεγαλόχαρη. Και δεν ανεβάζω φωτογραφίες γιατί δεν είναι αξιοθέατο ένα προσκύνημα που κάνει η ψυχή και γι αυτό θα πω μόνο αυτό. Με εντυπωσίασε η λιτότητα, η αυστηρότητα και η κατάνυξη....  Βαρυφορτωμένη η εικόνα αλλά και ολόκληρη η εκκλησία με τα τάματα, τα καντήλια που στην βάση τους κρέμοντας αντικείμενα που πρόδιδαν την αιτία... Αλλού κρεμόταν ένα καράβι, αλλού ένα σπίτι, αλλού η Κύπρος.... Τα ένιωθα από πάνω μου και ταυτόχρονα στον αέρα αιωρούνταν οι προσευχές και οι αγωνίες χιλιάδων ανθρώπων.... Παρ' όλο που η μέρα της μεγάλης γιορτής ήταν μακριά, είδα αρκετές γυναίκες κάθε ηλικίας να κάνουν γονατιστές την διαδρομή μέχρι την εικόνα, κάποιες ερχόμενες και από το λιμάνι ακόμα και άθελα αναρωτήθηκα τι πόνο κουβαλούσαν άραγε , ποια εσωτερική τους ανάγκη και παράκληση ή και ευχαριστία ακόμα, τις έκανε ν΄ακολουθήσουν την επίπονη αυτή διαδρομή. Κανένας δεν μένει ανεπηρέαστος όταν πάει για προσκύνημα στην Τήνο....

Όπως είπα δεν λέω ακόμα καλό χειμώνα... Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού θα πω, κι ας μοιάζει με.... ρετάλι αυτή η ευχή!
Και του χρόνου όμως..... θα πω!!!!!

ΥΓ: Εννοείται οτι από δω και πέρα, έρχονται αναρτήσεις για...βιβλία! Τόσα που διάβασα φέτος....

37 σχόλια:

  1. ..καλη βδομάδα Λενα!! :)
    καλοκαιρι συνεχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή συνέχεια λοιπόν και περιμένουμε τα βιβλία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού Λένα μας! Και του χρόνου να είστε καλά να έρθετε στο νησάκι μας (Λήμνος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, μεν, το καλοκαίρι δεν τελειώνει τώρα, αλλά αυτές οι έρημες διακοπές τελειώνουν και μάλιστα γρήγορα.
    Ουζο/τσιπουρο-κατανύξεις όμως γίνονται "all year long", που λέμε και στο Ελλάντα!!!
    Και μεις οικογενειακά είμαστε "φανς" όλων των αποσταγμάτων του "Μπαμπατζίμ", γιατί έχουν μέσα κομμάτια από την ψυχή του.
    Να τον ακούσεις να μιλάει για την δουλειά του, μαγεύεσαι.
    Μόνο που δεν τα βρίσκεις συχνά.
    Μια μικρή αναφορά βρίσκεις πατώντας ΕΔΩ
    Καλή συνέχεια, για όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένα μου,
    η Μεγαλόχαρη να σας έχει κάτω από την Σκέπη Της!
    Καλή...διαδρομή σε ό,τι επιθυμείς,
    πάντα με αγάπη,
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι αγαπητή κ. Μαντά, να μην πείτε ακόμα Καλό Χειμώνα, ας κρατήσουμε ακόμα το Καλοκαιράκι μας...
    Να είστε καλά να ξαναπάτε στην Μεγαλόχαρη.
    Σας εύχομαι να είστε καλά
    και να περνάτε ακόμα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχχχ, αυτό ακριβώς ζω και εγώ μετά τις διακοπές Μέρος Α. Ναι ευτυχώς φέτος τις έχω σπάσει και έχω να περιμένω και μέρος Β στις 25 Σεπτεμβρίου που θα συνταξιδέψω με το κορίτσι μου στην Αγγλία όπου θα την συνοδεύσω στο πανεπιστήμιο της. Ανοίγει τα φτερά της και πετάει μακριά και χαίρομαι μα και μαραζώνω λιγουλάκι. Επιστρέφω όμως στο δικό σου που μ’ άρεσε πολύ. <>>>!!! Και όπως έχω πει και εγώ…. Διακοπές είναι όπου είσαι ελεύθερος!!!!
    Καλή συνέχεια τότε γλυκιά Λένα και εννοείται περιμένουμε την νέα αποκάλυψη. Εγώ προσωπικά περιμένω πως και πώς να γράψεις ένα βιβλίο γεμάτο έρωτα, πάθος από αυτά που κόβουν την ανάσα. Νομίζω σε περιμένει καιρό αυτό το βιβλίο *χαμόγελο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιστρέφω όμως στο δικό σου που μ’ άρεσε πολύ.....απλώς θα βρω τον τρόπο να κάνω διακοπές και σπίτι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. iLiAs: Ευχαριστώ! Να περνάς καλά όπου κι αν βρίσκεσαι, ότι κι αν κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ellie: Ευχαριστώ.! Το επόμενο είναι ήδη έτοιμο και ψάχνουμε για τίτλο!
    Mantarini: το ίδιο εύχομαι και για σένα. Όσο για την Λήμνο....γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυσπιστος: Δεν είχα δοκιμάσει στο παρελθόν και είναι όντως θεσπέσιο! Όσο για τις διακοπές, ίσως αυτή είναι η γοητεία τους. Ότι τελειώνουν! αλλά ακριβώς επειδή ειμαστε στο... Ελλάντα και είμαστε Έλληνες, ξέρουμε να περνάμε καλά παντού και πάντα, με πολλά ή με λίγα ή και με καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αστοριανή: ήταν μια πολύ σημαντική εμεπιρία για μένα αυτή η επίσκεψη. Να είσαι καλά Γιώτα μου!

    Levina: Μ' αρέσει να κρατάω το καλοκαίρι μέσα μου ακόμα και το καταχείμωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Domenica: Πρώτα απ' όλα καλή επιτυχία στο αετόπουλο που ανοίγει φτερά και εννοώ την κόρη σου. Να είναι γερή, ευτυχισμένη και καλότυχη στην ζωή της. έπειτα συμφωνώ, σημασία δεν έχουν οι εποχές, αλλα΄η ψυχή μας να έχει καλοκαίρι!
    Όσο για το επόμενο βιβλίο, όπως ήδη είπα, έχει μέσα και έρωτα και πάθος και λάθη και πάθη ....όπως πάντα! Μαντά είναι αυτή, αλλάζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα κυρία Μαντά. Περιπλανιόμουν στην ιστοσελίδα σας διαβάζοντας τις προτάσεις σας, και είδα το τελευταίο σχόλιο που κάνατε. Διαβάζοντας όλα σας τα βιβλία εκτός από το χειροκρότημα το οποίο δε το έχω πάρει ακόμα...ήθελα να σας ρωτήσω αν σκέφτεστε στο μέλλον να γράψετε ένα βιβλίο με διαφορετική θεματολογία...πχ αστυνομικό, μεταφυσικό, κωμωδία...
    Γιάννης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιάννης: Ωραία ερώτηση! Λοιπόν κωμωδία αυτούσια, προς το παρόν όχι. Προτιμώ να δίνω μικρές πινελιές χιούμορ όπου αυτό "χωράει" μέσα στα βιβλία μου, με εξαίρεση το "Δεν μπορεί θα στρώσει" που τα περισσότερα κείμενα ήταν χιουμοριστικά. Μεταφυσικό δεν μ' αρέσει για να το γράψω και αστυνομικό με τίποτα. Δεν ήμουν ποτέ καλή στα μαθηματικά και το αστυομικό θέλει μαθηματικό τρόπο σκέψης γι αυτό και θαυμάζω τόσο πολύ, όσους γράφουν τέτοιο είδος του οποίου είμαι φανατική αναγνώστρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ, κα Μαντά, προτιμώ να σας ευχηθώ γενικά "καλή επιστροφή" - που υπονοεί κιόλας ότι μπορεί καν να μην έχουμε γυρίσει από εκεί που η διάθεσή μας ταξιδεύει, κι ας είναι το σώμα εδώ :) Ευχαριστήθηκα πολύ τις φωτογραφίες από το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, ταξίδι σ' εποχή αλλοτινή. Να είστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ.... ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΑΦΟΥ ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ . ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡ.ΣΟΥ. Ο ΧΑΛΕΠΑΣ Ο ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ.ΜΙΚΡΗ ΠΡΩΤΟΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Α ΝΕΚΡΟΤ. ΑΡΑΓΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρεται αγαπημένη κ. Μαντά!! Και εγώ με τη σειρά μου καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού θα ευχηθώ, παρόλο που αρχίσαμε σιγά-σιγά να επιστρέφουμε από τις διακοπές! Σημασία έχει να αξιοποιήσουμε πλήρως και τις υπόλοιπες μέρες! ! Φαίνεται όμορφο νησί η Τήνος!! Οι γεμάτες χαμόγελα φωτογραφίες όμως, μαρτυρούν και το πόσο ωραία περάσατε!! Καλό υπόλοιπο λοιπόν στις διακοπές σας και καλά να περνάτε!! Πολλά, πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου γλυκιά μου Λένα για το αετόπουλο μου! Τι ωραία λέξη! Σίγουρα γραφή Μαντά = έρωτας, πάθη, λάθη, ανατροπές και βάλε!!! Σου εύχομαι το ταλέντο σου να είναι αστείρευτο για να συντροφεύει και εμάς! *χαμόγελο*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητή Λένα welcome back home! Η διάρκεια των διακοπών εξαρτάται από το χώρο που διαθέτει για αυτές ο καθένας στην ψυχή του!
    Νά 'σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημήτρη, Σ' ευχαριστώ και συμφωνώ! Εγώ είμαι ακόμα με την ψυχή μου σε διακοπές κι ας είναι το σώμα εδώ! Όσο για το σπίτι του Χαλεπά, είχα κι άλλες φωτογραφίες που κάπου...χάθηκαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Effie's Sweet Home Designs: Δεν έχω ιδέα, δεν έχω πάει ποτέ στο Α΄Νεκροταφείο, αν και θα ήθελα για να είμαι ειλικρινής. Όσο για την Τήνο, την ώρα που ήμασταν εκεί, γινόταν μια βάφτιση και νομίζω οτι ήταν περισσότερο μυστήριο, παρά κοσμικό γεγονός, όπως το έχουμε πλόεν κάνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στέφανη, περάσαμε πολύ όμορφα γιατί ήταν όμορφη η παρέα και αυτό έχει σημασία! Αλλά καλό χειμώνα, με τίποτα ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Domenica: Ευχαριστώ, ελπίζω να σας αρέσει και αυτό, όταν έρθει η ώρα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βασίλη, σ' ευχαριστώ, μόλις γύρισα από τις διακοπές με περίμενε το βιβλίο σου, το οποίο μπήκε στα προς ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. και βέβαια δεν θα πεις καλό χειμώνα, αφού εγώ στις 30/08 φεύγω για διακοπές!!!!!

    Λένα μου έχω πάει πολλές φορές στην Τηνο, τα τελευταία χρόνια αυθημερόν.... η επιβλητική παρουσία της Παναγίας σε ξεπερνάει νομίζω...

    καλημέρα γλυκιά μου... σε φιλώ!!!

    ΥΓ περιμένω τις προτάσεις σου... διάβασα και το βιβλίο της Γιόλας Δαμιανού... απλά υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα και από μένα. Αν η ευχή "καλός χειμώνας" σας πέφτει βαριά (χεχεχεε) τότε υπάρχεικαι η εναλλακτική "καλό αποκαλόκαιρο"! Σήμερα την έμαθα κι εγώ ανοίγοντας το μπλογκάκκι μου. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα, Λένα στις διακοπές σου. Βουνό στην αρχή, το οποίο καιλατρεύεις, θάλασσα έπειτα. Εγώ να ευχηθώ οι πρώτες βροχές του Σεπτέμβρη (οιοποίες έρχονται όπως τον παλιό καιρό στην ώρα τους) να γεννήσουν το θέμα ενός επόμενου βιβλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλώς μας ήρθες Λένα μας!!! Ελπίζω να περασατε ομορφα αλλα οπως βλέπω η παρεα ήταν πολύ ζεστή! Περιμενω προτασεις για βιβλία μιας και το καλοκαιράκι ειναι οτι πρέπει για διαβασμα και σιγουρά ολοι διαβασαμε αρκετα. Εγω προσωπικ'α τώρα ξεκινάω το 4ο (Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ-ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ'. μΟΥ άρεσε ιδιαίτερα το ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ. Αρκετα διαφορετικό βιβλιο με πολ'υ ωραια γραφή.Όσο για το χειροκροτημα αν και ηξερα τι θα γινει στο τέλος η γραφη σας μ'έκανε να πιστευω οτι θα γινει κάτι άλλο (οπως γινετε σε κάποιες ταινιες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε γιατι μας αρεσουν και κάθε φορά όμως αγωνιουμε ενω ξέρουμε τι θα γίνει μετά). Σίγουρα μου αρεσε λιγοτερο απο τα προηγουμενα βιβλια σας αλλα αυτο ειναι υποκειμενικο και σιγουρά περιμενω το επομενο βιβλιο σας να με εκπλήξει..
    Καλο φθινόπωρο σε όλους και συνεχίστε να διαβαζετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ζαχαρένια μου καλά να περάσεις! Τι ωραία να φεύγεις για διακοπές όταν όλοι έχουν τελειώσει με αυτές! Αν έχεις ξεμείνει από βιβλίο, διάβασε το Μετά την καταιγίδα της Ευαγγελίας Ευσταθίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νικόδημε, μου άρεσε η ευχή με το...αποκαλόκαιρο! Κλείνει μέσα την λέξη καλοκαίρι, οπότε μου κάνει!Κι εγώ τις βροχές περιμένω, μη νομίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ελένη, παρ' όλο που όλοι "κόλλησαν" με την Αθηνά του Καρακάση, εγώ λάτρεψα το "Η αγάπη δεν έχει τέλος", το βρήκα πιο μεστό, πιο ώριμο και με την ικανότητα να σχηματίζει στο μυαλό έντονες εικόνες. Όσο για το δάκρυ του κρίνου, αγαπημένο και αυτό, το προτείνω πάντα και ανεπιφύλακτα σε όλους! Και συμφωνώ για το υποκειμενικό του πράγματος σ' ένα βιβλίο! Ειδικά το τελευταίο μου, μάλλον χώρισε το κοινό σε δύο...στρατόπεδα! Ραντεβού τον Μάιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τελευταία η κυρία Μαντά γράφει σενάρια και όχι βιβλία . Οι περισσότερες σελίδες της καταλαμβάνουν διαλόγους και όχι περιγραφές όπως θα έπρεπε να έχει ένα βιβλίο. Και αυτό λέγεται σενάριο και όχι μυθιστόρημα. Λυπάμαι πολύ αλλά ένας συγγραφέας πρέπει να θυμίζει κρασί που με τον χρόνο να γίνεται καλύτερο και όχι να ξινίζει. Και δυστυχώς η κυρία Μαντα ειδικά στα 2 τελευταία βιβλία της έχει παραξινίσει. Επαναπαυμένη προφανώς στο το καλό της όνομα και τις μεγάλες πωλήσεις των προηγούμενων έργων της, θεώρησε πως ότι γράφει είναι άξιο δημοσίευσης. Και καλά η συγγραφέας, ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός δεν διαβάζει τα έργα της πριν τα εκδώσει και μάλιστα με πρώτη έκδοση 50.000 αντίτυπα;. Εγώ τα έχω με τον εκδότη που έχει καταντήσει έμπορος διαφημίζοντας την συγγραφέα του σαν μεταξωτή κορδέλα ενώ είναι φύκι. Λυπάμαι πολύ που εκδοτικός οίκος και συγγραφέας υποτιμούν το πνευματικό μας επίπεδο και τον δείκτη νοημοσύνης μας. Το βιβλίο είναι επιεικώς απαράδεκτο και όχι μόνο κλέβει μια χιλιοειπωμένη ιστορία της γνωστής τραγουδίστριας , αλλά είναι και γραμμένο στο γόνατο. Φαίνεται πως η κυρία Μαντά βιαζότανε πολύ να το ολοκληρώσει και έγραφε όπως μια έφηβη το ημερολόγιο της. Το βιβλίο το δανείστηκα αυτή την φορά με επιφύλαξη διότι δεν περισσεύουν και χρήματα για πέταμα μια και πέρυσι και κάποιες άλλες φορές τα πέταξα. Και το ολοκλήρωσα με πολύ κόπο και αγανάκτηση ελπίζοντας ότι θα αλλάξει ύφος στις επόμενες σελίδες. Και έκανα λάθος . έχασα και τον χρόνο μου και αγανάκτησα. Μαργαρίτα Πανάγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μαργαρίτα Πανάγου: Το ύφος σας είναι εντελώς προσβλητικό, αλλά φαντάζομαι οτι αυτό το ξέρετε. Το να μην σας αρέσει ένα βιβλίο είναι σαφώς αποδεκτό και σεβαστό. Το πώς θα εκφράσετε όμως αυτή την αντίθεση κάνει την διαφορά. Και φυσικά στις εκδόσεις Ψυχογιός διαβάζονται όλα τα βιβλία προς έκδοση. Και αν έχετε διαβάσει και άλλα βιβλία μου, θα βλέπατε οτι πάντα υπερέχουν οι διάλογοι της περιγραφής, αυτό ανήκει στο προσωπικό μου ύφος από την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω. Επιπλέον, ποιος σας είπε οτι σ' ένα βιβλίο πρέπει να καταλάμβανουν περισσότερες σελίδες οι περιγραφές; Το αν το έγραψα στο γόνατο, είναι δικό σας αιθαίρετο συμπέρασμα και το αφήνω ασχολίαστο. Δεν έκλεψα τίποτα κυρία Πανάγου, πήρα την ιδέα από την δολοφονία και "έχτισα" κάτι καινούριο, δημιουργώντας χαρακτήρες όπως του Γρηγόρη, της κυρά Βάγιας και κυρίως της Βένιας.
    θέλω ακόμα να τονίσω, οτι δεν επαναστατώ για το γεγονός οτι δεν σας άρεσε το βιβλίο, αλλά ο τρόπος σας μου είναι απεχθής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ λυπάμαι που καποιοι άνθρωπο έχουν βρει το μπλοκ και σας "χτυπάνε"!

    Εχει τυχει να διαβασω και αλλα κακεντρεχεί σχόλια σε άλλες αναρτήσεις σας αλλά δεν έχω πει τη γνώμη μου ανοιχτά, όμως τώρα θα ήθελα να πω στη κυρία Πανάγου πως το σχόλιό της ήταν απο τα πιο άκομψα που έχω διαβάσει.

    Σιγουρα δε μπορει ενα βιβλίο να αρέσει σε όλους τους ανθρώπους αλλά δε μπορεί να τους κάνει να βγάλουν και τόση κακία προς τους συγγραφείς τους.

    Είμαι της άποψης πως έπρεπε το συγκεκριμένο μύνημα να το στείλει προσωπικά και όχι να το αναρτήσει εδώ. τετοια σχολια πρεπει να ειναι προσωπικα!!

    Επισης θα ηθελα να πω πως δε συμφωνω σε οσα υποστηριξε σε σχεση με τους διαλογους. Εμενα προσωπικα οι πολλες περιγραφες και ειδικα αυτες που αναφερουν τη λεπτομερεια τις λεπτομερειας με κουραζουν απιστευτα. εχει τυχει να προσπερασω σελιδες ολοκληρες επειδη με εκαναν να βαριεμε να τις διαβασω. ο διαλογος αντιθετα ειναι αυτος που σε κανει να ζεις τη καθε ιστορια ενος βιβλιου. ο διαλογος ειναι αυτος που σε κανει να ζησεις τη καθε σελιδα και να αισθανθεις ολα οσα πρεπει. μεσω των διαλογων θα συγκινηθεις, θα κλαψεις, θα γελασεις, θα θυμωσεις αλλα ετσι θα ζησεις οπως πρεπει την ιστορια που διαδραματιζεται!

    εξαλλου τη σημασια μπορει να εχει σε ενα βιβλιο το χρωμα ειναι ο σεμες ενος ξυλινου τραπεζιου; σημασια εχει η ιστορια του τραπεζιου που θα τη μαθεις μεσω ενος διαλογου.

    στο κατω κατω δεν ειναι καλυτερα εγω να φανταστω ασπρο το σεμε και καποιος αλλος να τον φανταστει ροζ;

    νομιζω πως καταλαβαινετε τι θελω να πω...

    αυτα ηθελα να πω γιατι καποιες φορες το αδικο πνιγει πολλους ανθρωπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΕΚΦΡΑΣΟΥ: Όταν εκτίθεσαι με οποιοδήποτε τρόπο, επι του προκειμένου με την δουλειά μου, είναι φυσικό να δέχομαι και χτυπήματα πολλές φορες άκομψα όπως της κυρίας Πανάγου. Αυτό δεν σημαίνει οτι συνηθίζεις ή οτι δεν σε πονάει αυτή η έλλειψη ευγένειας που χαρακτηρίζει πλέον την εποχή μας. Όσο για τις περιγραφές σε σχέση με τους διαλόγους, εγώ προτιμώ να δίνω την εξέλιξη με διάλογο και όχι με περιγραφή όπου αυτοί είναι εφικτό. Είναι όπως είπα το προσωπικό μου στυλ γραφής. Επείσης κι εγώ σαν αναγνώστρια αρέσκομαι σε τέτοια βιβλία, τα προσιμώ από αυτά που αναλύουν για ν' αναλύσουν και δεν γενικεύω φυσικά. Κάθε θέμα που πραγματεύεσαι, απαιτεί σαφώς διαφορετική προσέγγιση και απόδοση. Όσο για το άδικο... αφήστε καλύτερα.... Αυτό κι αν το έχω συνηθίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Otan mou dwsane na diavasw to vivlio sas <> katen8ousiasthka...kapoies fores den shkwnomouna apo ton kanape gia wres...to kuriotero omws einai oth h zwh ths hrwidas einai sxedon idia me th dikh mou...spoudazw sthn kerkura kai menw ekei ki olas...exw travhksei fotografies olo to nhsi me th mhxanh thn opoia exw trela...spoudazw maestros orxhstras kai to kuriotero uphrksan sth zwh mou duo antres kati san ton paulo kai to nikhforo...kai ola auta prin kan diavasw to vivlio sas...oi omoiothtes einai sugklonisthkes...ta vivlia sas einai h monh mou suntrofia...sas euxaristw polu kai perimenw me enupomonhsia to kainourgio sas aristourghma..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος/η: Χαίρομαι που σας άρεσε ένα βιβλίο που είχα πει οτι και για μένα ήταν ...έρωτας! Αυτό που πρέπει να προσθέσω είναι οτι λιγάκι σας ζηλεύω που ζείτε στην Κέρκυρα την λατρεμένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή