Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



8 Μαρτίου 2012

Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα....

Ένα κείμενο που έγραψε για μια ομιλία του ο δάσκαλος και αγαπημένος μου φίλος Νίκος Πιλάβιος, ο γνωστός σε όλους Παραμυθάς. Νομίζω οτι δεν υπάρχει καλύτερο για μια τέτοια μέρα.....

«Όταν ο Θεός έπλαθε τη γυναίκα, έφτασε να δουλεύει ως αργά το βράδυ της έκτης μέρας της Δημιουργίας. Κάποια στιγμή, πέρασε ένας άγγελος και τον ρώτησε:
- Γιατί ξοδεύεις τόσο χρόνο σ’ αυτό το δημιούργημά σου; 
Και ο Θεός, απάντησε :
- Έχεις δει όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να καλύψω σ’ αυτή τη μορφή; Θα πρέπει να είναι φτιαγμένη από εύπλαστο υλικό και να έχει πάνω από 200 κινούμενα μέρη, να λειτουργεί με όλα τα είδη τροφίμων, να μπορεί να αγκαλιάζει κάμποσα παιδιά ταυτόχρονα και την ίδια στιγμή να δίνει ένα χάδι που να μπορεί να θεραπεύσει οτιδήποτε: από ένα τραυματισμένο γόνατο μέχρι μια ραγισμένη καρδιά. Και θα πρέπει να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά με δύο χέρια μόνο»
Ο άγγελος εντυπωσιάστηκε:
- Μόνο με δύο χέρια; Αδύνατον! Αυτό είναι πολύ δουλειά για μια μέρα, Κύριε... Περίμενε μέχρι αύριο, και τότε τέλειωσε την.
- Α, όχι», είπε ο Θεός. Είμαι τόσο κοντά στο να ολοκληρώσω αυτό το δημιούργημα, που το ‘χω μέσα στην καρδιά μου, που δεν μπορώ να σταματήσω. Θα το ονομάσω, “γυναίκα”….
Ο άγγελος πλησίασε κοντύτερα και άγγιξε την γυναίκα.
- Μα την έχεις κάνει πολύ τρυφερή, Κύριε.
- Είναι τρυφερή», είπε ο Θεός, «αλλά την έχω κάνει και πολύ ανθεκτική. Δεν μπορείς να φανταστείς τι θα μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει. Θα μπορεί να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα και να γιατρεύει τον εαυτό της όταν αρρωσταίνει.
- Θα μπορεί να σκέφτεται; », ρώτησε ο άγγελος.
Ο Θεός απάντησε :
- Όχι μόνο θα μπορεί να σκέφτεται, αλλά θα μπορεί να σκέφτεται πρακτικά και λογικά, και να διαχειρίζεται πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί.
Ο άγγελος άγγιξε το μάγουλο της γυναίκας.
- Κύριε, μοιάζει σαν αυτό το δημιούργημά σου να στάζει κάτ»!
- Δεν στάζει... είναι ένα δάκρυ, διόρθωσε ο Θεός τον άγγελο.
- Και σε τί χρειάζεται », ρώτησε ο άγγελος . Και ο Θεός είπε :
- Τα δάκρυα είναι ο τρόπος της να εκφράζει την λύπη, τις αμφιβολίες της, την αγάπη της, την μοναξιά της, τα βάσανά της και την αξιοπρέπειά της.
Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση στον άγγελο :
- Κύριε είσαι μεγαλοφυΐα! Σκέφτηκες τα πάντα! Η γυναίκα είναι πράγματι έξοχη!
- Ναι, πράγματι είναι», είπε ο Θεός. Η γυναίκα θα έχει δυνάμεις πού θα εντυπωσιάζουν τον άνδρα. Θα μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και να αντέχει βαριά φορτία. Θα αντέχει χαρά, αγάπη και γνώμες. Θα χαμογελάει όταν νοιώθει την ανάγκη να ουρλιάξει. Θα τραγουδάει όταν νοιώθει την ανάγκη να κλάψει. Θα κλαίει όταν είναι χαρούμενη και θα γελάει όταν φοβάται. Θα μάχεται γι’ αυτό που πιστεύει. Θα αντιστέκεται στην αδικία. Δεν θα δέχεται το «όχι» σαν απάντηση, όταν θα μπορεί να δει καλύτερη λύση. Θα δίνει όλο της τον εαυτό ώστε η οικογένειά της να θριαμβεύσει. Θα παίρνει μια φίλη της ή ένα φίλο της μαζί στο γιατρό όταν φοβάται. Η αγάπη της θα είναι άνευ όρων. Θα κλαίει όταν τα παιδιά της πετυχαίνουν. Θα είναι χαρούμενη όταν οι φίλοι της τα καταφέρνουν. Θα χαίρεται όταν μαθαίνει για μια γέννα. Η καρδιά της θα ραγίζει όταν ένας συγγενής ή ένας φίλος θα πεθαίνει, αλλά θα βρίσκει την δύναμη να συνεχίζει στη ζωή. Θα ξέρει ότι ένα φιλί και ένα χάδι, μπορούν να θεραπεύσουν μια ραγισμένη καρδιά.
Θα υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μ’ αυτήν: Θα ξεχνάει τι αξίζει....

5 σχόλια:

 1. Τι όμορφο, ζεστό, γλυκό κείμενο και με πόση αλήθεια!Σας ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε μαζί μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εμένα μου άρεσε τόσο όταν το διαβάσα! Άσχετα αν καμιά φορά οι αλήθειες πονάνε.....

   Διαγραφή
 2. Ένα πολύ σωστό κι αληθεινό κείμενο. Η γυναίκα είναι ακριβώς όπως αναφέρετε. Αν και θα συναντίσουμε πολλές που μοιαζουν να διαφέρουν απο αυτά που λέει, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι "αληθινές". Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να διαβάσω αυτό το κείμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι εξαιρέσεις πάντα επιβεβαιώνουν τον κανόνα....

   Διαγραφή
 3. Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που υμνούν την γυναίκα και καταλαβαίνουν πόσες δυνάμεις πρέπει να έχει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα της

  ΑπάντησηΔιαγραφή