Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



24 Απριλίου 2009

Επέστρεψα....

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν! Και του χρόνου να είμαστε καλά!
Πάνε οι ευχές! Πάει και το Πάσχα! Μπροστά μας τώρα τι; Μα φυσικά το καλοκαίρι! Γεμάτο υποσχέσεις κι αυτό, για ξενοιασιά, ήλιο, θάλασσα και μην ξεχνιόμαστε: πολλά, πολλά, πολλά βιβλία!
Οι μέρες που έφυγαν ήταν έτσι όπως τις περίμενα και έτσι όπως τις είχα ήδη περιγράψει. Το καινούριο για φέτος, ήταν ένα ταξίδι αστραπή μέχρι την Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά όχι για δουλειά, αλλά για ψυχαγωγία.... για να δω από κοντά φίλους αγαπημένους.... Κι εδώ νιώθω την ανάγκη να πω κάποια πράγματα....
Αυτά τα χρόνια που τα βιβλία μου μ' έκαναν γνωστή και άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με τους αναγνώστες, γνώρισα εκατοντάδες ανθρώπους και με εκατοντάδες αντάλλαξα mails, κάποιους από αυτούς τους γνώρισα, ενώ κάποιοι ξέφυγαν από το αναγνωστικό κοινό και ήρθαν ακόμα πιο κοντά μου. Απροσδιόριστο πράγμα η χημεία, ανάμεσα στους ανθρώπους, μυστήριο μέγα που δεν εξηγείται, που δεν αναλύεται, που δεν το μπορείς να το ψάξεις όσο κι αν το θέλεις.... Όλοι ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία: Με μια κριτική που έστειλαν στις εκδόσεις Ψυχογιός και που εγώ απάντησα. Πώς έγινε το θαύμα, δεν θυμάμαι... Με την Βάλη ας πούμε, όλα ξεκίνησαν από μια διαφωνία μας, πάνω σε μια κριτική που είχα γράψει για τα Δάκρυα του Θεού της Δημουλίδου! Αυτό το θυμάμαι. Με τους υπόλοιπους όμως, η μνήμη μου με γελάει. Κι όμως ήρθαν πολύ κοντά. Και συναντηθήκαμε και μετά άρχισε η αλληλογραφία συχνή και επί της ουσίας. Δεν γίνεται πάντα, δεν ξέρω αν θα ξαναγίνει. Μία η Κλημεντίνη, ένας ο Περικλής, ένα το Αεράκι και μία και μοναδική η Θάλεια..... Εκεί ήμουν το διήμερο που πέρασε. Για να την δω, να γνωρίσω τους γονείς της που μιλάμε από το τηλέφωνο αλλά δεν τους ήξερα. Και ήρθα ν΄ αντιμετωπίσω μια μεγάλη αγκαλιά και την αίσθηση μιας δεύτερης οικογένειας. Σαν να βρήκα συγγενείς που είχα χάσει. Η Ειρήνη και ο Στέλιος, οι γονείς της, που η λέξη "φιλοξενία" είναι το δεύτερο όνομά τους. Και δίπλα μου πάντα η Θάλεια, να με κοιτάζει και να μην πιστεύει ότι έκανα 500 χιλιόμετρα για χάρη της, λες και δεν ήταν εκείνη που έκανε το ίδιο πέρσι για να είναι κοντά μου στην πρώτη παρουσίαση του νομίσματος! Πώς τρύπωσε αυτό το κορίτσι μέσα μου, δεν το κατάλαβα ποτέ. Περάσαμε ώρες στα τηλέφωνα, ζήσαμε μαζί απίστευτες καταστάσεις, κλάψαμε και γελάσαμε μαζί, χτυποκάρδισα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Είναι μόλις 25 χρονών και κάθε φορά το ξεχνάω και αφήνομαι μαζί της σε συζητήσεις που θα έκανα μόνο με μια συνομήλικη... Γι αυτό της έκανα την έκπληξη και πέρασα ένα υπέροχο διήμερο με την οικογένειά της και τις φίλες της που με άκουγαν αλλά δεν με ήξεραν... Αυτό που πήρα μαζί μου φεύγοντας εκτός από την αγάπη τους, τα χαμόγελα και τις αγκαλιές, ήταν ότι με αντιμετώπισαν σαν την Λένα και όχι σαν την Μαντά.... (Είναι πολύ σημαντικό αυτό, τον τελευταίο καιρό για μένα και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν τι εννοώ....)
Κλείνοντας, οφείλω να πω, ότι αυτά τα χρόνια, κάποιοι (ευτυχώς λίγοι) ξεπέρασαν τα όρια, είχαν πολύ περισσότερες απαιτήσεις από μένα, στις οποίες δεν μπόρεσα ν' ανταποκριθώ και θύμωσαν γιατί δεν κατάλαβαν σε πόσο δύσκολη θέση μ' έφεραν και πως αναγκάστηκα να βάλω φρένο, πριν....εκτροχιαστούν εντελώς τα πράγματα. Αγάπη υπάρχει για όλους, αλλά η χημεία, είναι κάτι που όπως ήδη είπα, δεν αναλύεται, ούτε επιβάλλεται. Κάποιοι με κατηγόρησαν για...Δημόσιες σχέσεις και ήταν έξω από την λογική μου κάτι τέτοιο. Δεν πειράζει, τους κατάλαβα κατά βάθος, αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.... Και ούτε θ' αλλάξω τακτική. Απλώς λυπάμαι....

19 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη !! και στο «σπιτικό» σου.... Να τους χαίρεσαι όλους!
    Δεν θα σου πώ πολλά’ ένα μόνο ευχαριστώ που αν και τόσο μικρό κρύβει τόσα πολλά!!!


    Και σ΄αγαπώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εσύ που με ξέρεις, καταλαβαίνεις οτι ήταν λόγια καρδιάς αυτά, όπως πάντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια πολλα και χριστος ανεστη κ.λενα.σας ευχαριστω για ολα οσα μας προσφερετε και που μας μιλατε μεσα απο την καρδια σας και μας κανετε να θυμομαστε οτι δεν χαθηκε ακομα η ευαισθησια και η αγαπη στις καρδιες των ανθρωπων.δεν σας εχω γνωρισει απο κοντα αλλα να ξερετε πως παντα θα εχετε μια θεση στη καρδια μου και σας ευχομαι παντα υγεια,ευτυχια,γαληνη στη ψυχη σας και χαμογελο στα χειλη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αληθώς ο Κϋριος. Αυτές είνα εκπλήξεις, αυτά είναι ταξίδια - αστραπή και τώρα φυλλομετράς τις όμορφες στιγμές. Η Θεσσαλονίκη και μένα με γοητεύει κάθε φορά που την επισκέπτομαι. Όχι ότι θα μπορούσα, φυσικά, να απαρνηθώ την ομορφιά των μικρών τόπων, μη γελιόμαστε. Απλώς έχει ως πόλη κάτι το διαφορετικό, το πιο οικείο προς κάποιον σαν εμένα, της ελληνικής, μικρής επαρχίας.

    Να είσαι καλά, να ευχηθώ καλά να πάνε όλα και με το τελευταίο σου πόνημα το οποίο σε λίγες βδομάδες θα είναι στα βιβλιοπωλεί.

    Φιλιά από τη Νίσυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλώς όρισες:)
    Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Geia sas ki apo mena!
    Xronia Polla, Alithos anesti!
    Einai to deftero comment pou afino se blog sas. Sas parakoloutho (k esas k ta vivlia sas :p) pollous mines twra! Eimai alli mia fanatiki anagnwstria sas k proswpika sas efxaristw giati me kanate ki agapisa to vivlio. Twra exw ksekinisei na diavazw kai Mamalouka ;)

    Diskolo pragma i ximeia stis diaproswpikes mas sxeseis.. me kapoious tairiazoume amesws, me kapoious pali niwthoume apo tin prwti stigmi oti tha meinoume stis tipikes kouventes..
    Agapi iparxei gia olous nai. Ousiastiki ximeia omws kai anagki gia tin agapi sigkekrimenwn anthropwn einai lepto zitima..kai fisika den mporei na epivlithei se kanenan.

    Tin kalispera mou se olous! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα και Χρονια πολλα
    Νομιζω πως καταλαβα τι θελετε να πειτε σε καποιους οπως καθε φορα που διαβαζω οτι γραφετε καταλαβαινω ποσο αληθινος ανθρωπος ειστε και ποσο τυχεροι ειναι και αυτοι που καταφεραν να εχουν χωρο στη ζωη σας χωρο στην καρδια σας.
    να ειστε παντα καλα και ευχομαι οτι καλυτερο.
    Περιμενω την 11 Μαιου ( ειναι και μερα που εχω και επετειο γνωριμιας με τον αντρα μου ) να διαβασω το βιβλιο σας .
    καλο μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ..αχ καλοκαιρι..επιτελους Λένα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλωσορίσατε κα Μαντά και Χριστός Ανέστη.
    Απ' ότι βλέπω περάσαμε πάρα πολύ ωραία τις γιορτές του Πάσχα!! Ξεφύγαμε από την ρουτίνα!! Είναι νομίζω ωραία εμπειρία να γνωρίζετε από κοντά ανθρώπους που καθημερινά μιλάτε είτε από το τηλέφωνο ή τα e-mails, και ακόμα καλύτερα να βλέπετε....πως ταιριάζετε!! Από τέτοιες εμπειρίες γεννιούνται πραγματικές και γνήσιες φιλίες και ναι συμφωνώ μαζί σας πως είτε έχεις ή δεν έχεις χημεία με κάποιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή δεν αγοράζεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και από εμένα….που μόλις που βρήκα την φωνή μου μετά από τα απανωτά σοκ που μου προκαλείς με τις εκπλήξεις σου…μια με το ταξίδι σου και μια με όσα γράφεις τώρα…Θέλω κι εγώ να πω πολλά, αλλά μου είναι δύσκολο για πολλούς λόγους! Κυρίως όμως γιατί τα βαθιά και αληθινά συναισθήματα είναι πολύ δύσκολο να βγουν στην επιφάνεια και να αποτυπωθούν, γιατί σχεδόν πάντα χάνουν κάτι από το νόημα τους. Είναι περίεργη η καρδιά και καμιά φορά ιδιότροπη ,γιατί δεν ικανοποιείτε εύκολα όταν οι λέξεις προσπαθούν να την αντιπροσωπεύσουν, ίσως γιατί εκείνη έχει πάντα να πει περισσότερα…Θα προσπαθήσω όμως να εκφραστω….αν δεν τα καταφέρω καλά, να λάβεις σοβαρά υπ’όψην σου την τετραπληγία που μου προκάλεσες!!!!
    Όλα από ένα «Ποτάμι» ξεκίνησαν….ένα ποτάμι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου έφερνε στην ζωή μου, έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο, μια πολύτιμη φίλη για τις χαρές αλλά και τις λύπες….και μια δεύτερη οικογένεια όπως είπες γιατί το συναίσθημα είναι αμοιβαίο!!Το σόκ όπως είπαμε, μεγάλο όταν συνειδητοποίησα πως βρέθηκες στην πόλη μου έτσι ξαφνικά, αλλά η ευτυχία απερίγραπτη γιατί με τον ερχομό σου….είχα πια δίπλα μου συγκεντρωμένους όλους όσους αγαπάω……επιτέλους, χωρίς να λείπει κανείς, συμπληρώθηκε το παζλ των αγαπημένων μου ανθρώπων!! Ήταν ένα συναίσθημα απόλυτης πληρότητας και η ατμόσφαιρα, δεν μπορούσε να μην ξεχειλίζει, από αγάπη, ευτυχία και χαμόγελα! Προσπαθώ εδώ και ώρα να βάλω σε τάξη όλα όσα θέλω να πώ και να τα γράψω ,αλλά δεν τα καταφέρνω όπως θα ήθελα και μου είναι αδύνατον να αποτυπώσω όλη την ένταση των συναισθημάτων…δεν έχουμε όλοι το ίδιο ταλέντο ;-) . Γι’αυτό λέω να παραιτηθώ…να μην μιλήσω άλλο, γιατί όσα και να σου πω ποτέ δεν θα φτάνουν και ποτέ δεν θα είναι ικανά να με εκφράσουν!! Θέλω όμως να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην χημεία…που αν και ποτέ δεν υπήρξα καλή μαζί της…φέρθηκε με ανωτερότητα και υπήρξε τώρα εκείνη πάρα πολύ καλή μαζί μου, δημιουργώντας μια χημική ένωση, δυνατή και ουσιαστική, που ελπίζω να αντέξει σε κάθε… διαλύτη!!!
    Αυτά από έμενα λοιπον…κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα….και με μια ..δέσμεση ότι το σόκ που μου προκάλεσες…θα το πληρώσεις με το ίδιο..νόμισμα!!
    Περιττό να στο πώ γιατί πια το ξέρεις…αλλά με ξέρεις πως είμαι όταν έχω την ανάγκη να το πω…..σ’αγαπάω πολύ!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λένα μου, γλυκιά μου, χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και χαμόγελο - αυτο το υπέροχό σου!
    Πόσο πολύ σε καταλαβαίνω σε όσα έγραψες, σα να τα έγραφα εγώ, τόσο ταυτίστηκα! Ακριβώς το ίδιο πέρασα πρόσφατα, υπερβολικές απαιτήσεις, παράπονα και επίθεση κατά μέτωπο και η κατηγορία η ίδια: "με χρησιμοποίησες για δημόσιες σχέσεις!" Μα σε πόσα κομμάτια να κοπείς, ειδικά όταν γράφεις το επόμενο βιβλίο σου, μου λες;
    Η Θάλεια συνυπογράφω ότι είναι μια γλύκα σκέτη, όπως και η Κλημεντίνη και το Μαράκι κι όσους είχα την τύχη να γνωρίσω και αυτό το οφείλω σε σένα. Από σένα με μάθανε, από σένα απέκτησα αυτούς τους φίλους και να είσαι σίγουρη πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε θα πάψω να το λέω ποτέ σε σένα το ευχαριστώ...
    Πολλά πολλά γλυκά φιλιά, να χαίρεσαι τον αντρούλη σου που γιόρταζε και να του δώσεις την αγάπη μου και σε περιμένω να δεις και τη νέα προσπάθειά μου.... Λεπτομέρειες στο μπλογκ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά Λένα μου. Να είσαι πάντα καλά. Κάθε επιτυχία. Περιμένω με ανυπομονησία το νέο σου μυθιστόρημα. Δεν έχει έρθει ακόμη στην Κύπρο - δεν ξέρω αν στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει. Ανυπομονω πραγματικά να το διαβάσω. Είμαι σίγουρη πως θα είναι εξαιρετικό όπως και τα προηγούμενα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν σας προλαβαίνω! Πάμε λοιπόν από την αρχή!
    galleti25:Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την αγάπη, είναι η απόλυτη δύναμή μου τα συναιθήματα των αναγνωστών μου!
    Νικόδημε χρόνια πολλά και σε σένα και συμφωνώ οτι τα ξαφνικά έχουν την γλύκα! Όσο για την Θεσσαλονίκη κι εγώ την αγαπώ πολύ.... Για το βιβλίο, άρχισε πια η αντίστροφη μέτρηση! 15 και σήμερα!
    Έλενα χρόνια πολλά και σε σένα!
    Σοφία, χαίρομαι και για την...παρακολούθηση, και για το γεγονός οτι κερδίσαμε μια αναγνώστρια εμείς οι βιβλιόφιλοι! Από δω και πέρα θα βρίσκεις πολλές προτάσεις για βιβλία εδώ, καθώς αρχίζει η ευλογημένη περίοδος ανάγνωσης! (έτσι χαρακτηρίζω το καλοκαίρι!)
    Έφη: δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά δεν είμαι και τόσο εύκολος άνθρωπος, αλλά όταν αγαπώ, γίνομαι χαλί..... Όσο για την επέτειό σου.... Εύχομαι εσύ και ο άντρας σου, να νιώθετε πάντα όπως την πρώτη μέρα! Και μια πρόταση: Την ημέρα της επετείου σας, αφιερώστε τη στο να θυμηθείτε από την αρχή όλα εκείνα τα μικρά και όμορφα που σας ένωσαν!
    Ηλία μου, ναι! Καλοκαιράκι! Ευλογημένη Ελλάδα!
    Γιάννα μου, έτσι ακριβώς είναι τα πραγματα ανάμεσα στους ανθρώπους και αυτή είναι η μαγεία....
    Θάλεια: Με δύο και τρία τηλέφωνα την ημέρα που ανταλλάσσουμε, δεν νομίζω οτι χρειάζεται να πω τίποτα από δω και εγώ...
    Μαρία Τζιρίτα:, όπως σου έχω πει ήδη, τώρα άρχισες και έχεις πολλά να μάθεις, όχι πάντα με τον εύκολο τρόπο. Είναι γεγονός οτι όσο είσαι και παραμένεις προσιτή, τόσο οι απαιτήσεις του κοινού αυξάνονται και το κίνητρο είναι το ωραιότερο: Η αγάπη!
    Μαρία Προδρόμου: Αληθώς Ανέστη και ευχαριστώ για τις ευχές. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 11 Μαίου και στην Κύπρο θα πρεπει να είναι μέχρι τις 15 απ' ότι μου είπαν,από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Κι εγώ βιάζομαι να βγει, να δω τον Έρωτα με "σάρκα και οστά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λένα μου χρόνια πολλά και τις καλύτερες ευχές μου για το νέο σου βιβλίο που σε λίγες μέρες θα το γνωρίσουμε κι από κοντά.
    Ελπίζω την επόμενη φορά που θ'ανηφορίσεις προς τα μέρη μας, να μπορέσουμε να πιούμε ένα καφεδάκι ή ακόμα καλύτερα ένα ουζάκι από κοντά.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λένα μου χρόνια σου πολλά και καλή επιτυχία στο νέο σου βιβλίου που σε λίγες μέρες θα το γνωρίσουμε κι από κοντά.
    Ελπίζω την επόμενη φορά που θα ανηφορίσεις προς τα μέρη μας, να μπορέσουμε να πιούμε ένα καφεδάκι ή ακόμα καλύτερα ένα ουζάκι και να τα πούμε από κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διάβασα με προσοχή... σε έχω γνωρίσει από κοντά.. και καταλαβαίνω πόσο τυχερός μπορεί να είναι όποιος σε έχει φίλη του....

    να είσαι πάντα έτσι ..... και άσε τις "δημόσιες σχέσεις" για τους άλλους που το ΚΑΤΕΧΟΥΝ το άθλημα...

    δεν είναι αυτά για αληθινούς ανθρώπους όπως εσύ..............

    φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λενάκι μου καλημέρα.
    Πάντα η αγκαλιά σου θα είναι αρκετά μεγάλη για να χωράει την αγάπη αυτών που σε αγαπάνε, όσο μακρυά κι αν βρίσκονται. Μοιραία θα εισχωρήσουν και οι διάφορι "Ιάγοι" και "Ιούδες" για να σε προδώσουν με ένα φιλί...
    Μην σε νοιάζει. Η Αγάπη υπερισχύει πάντα. Και εσύ έχεις αποθέματα για όλους.
    Σε καμαρώνω πάντα για ότι κι αν κάνεις. Κυρίως γιατί έχεις ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ και τσαγανό!
    Να μείνεις πάντα έτσι όπως είσαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ζαχαρούλα μου ζαχαρένια, ευχαριστώ.... Απλά και μόνο ευχαριστώ.....
    Κύριε Καρακάση μου, εμείς θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε από κοντά! Κάτι μου λέει πως ο ήχος του βιολιού και της βροχής, θα κάνουν πολύ παρέα αυτό το καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λένα μου Χριστός Ανέστη. Περιμένω κι εγώ το νέο σου πόνημα, και την ευκαιρία, να σε γνωρίσω επιτέλους κι απο κοντά σε κάποια παρουσίαση.Πρέπει να βρείς λίγο χρόνο να κανονίζουμε συναντήσεις οι bloggers και φίλοι σου, να προπονούμε το πνεύμα μας, με την βοήθεια αθάνατων παραδοσιακών ελιξήριων,βλ.ουζάκι. Οσο για τα σχόλια περί "δημοσίων σχέσεων" ,τι να πώ;
    Εχει απαντήσει αλλος πιο ειδικός.
    Συγχωρέστε τον, που πιστεύει ότι οι συνήθειες της φυλής του είναι οι νόμοι του σύμπαντος! G.B. Shaw

    ΑπάντησηΔιαγραφή