Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



21 Ιουλίου 2009

Οδηγίες για νέους συγγραφείς!

Δημοσιεύθηκε στο PUBLISHERS WEEKLY 08/06/2009 και σας το μεταφέρω αυτούσιο! Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, δοσμένο με χιούμορ, χωρίς να χάνει τίποτα από τις αλήθειες (πικρές) που εμπεριέχει.
Ένας βιβλιοπώλης δίνει 10 χρυσούς κανόνες για να μείνεις
στην καλή πλευρά του βιβλιοπωλείου

1. Αν το βιβλίο σου πρόκειται να εκδοθεί από έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, μπορείς να περάσεις και να συστηθείς στα κοντινά σου βιβλιοπωλεία Θα φανούμε κακοί και οι δύο όταν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο και δεν θα έχουμε ακούσει ούτε για εκείνο ούτε για εσένα! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις και να πεις ένα γεια. Είμαστε φιλικοί. Επίσης: ποτέ μην κάνεις παρατήρηση αν δεν υπάρχει το βιβλίο σου. Οι βιβλιοπώλες, όπως και οι ελέφαντες, δεν ξεχνούν ποτέ.
2. Μην τηλεφωνείς ή περνάς περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα για να μάθεις πώς πηγαίνει το βιβλίο. Ο ενθουσιασμός σου θα γίνει εκνευριστικός αν επιμένεις να ενοχλείς κάθε μία ώρα. Αν χρειαστούμε αντίτυπα του βιβλίου σου, θα τα παραγγείλουμε Και αν σε αναγνωρίζουμε στο τηλέφωνο από τη φωνή, δεν είναι γιατί έχουμε γίνει φίλοι, αλλά γιατί έχεις γίνει κολλιτσίδα.
3. Μην μας ζητάς να προτείνουμε το βιβλίο σου σε λέσχες ανάγνωσης. Το να θέλεις να εκβιάσουμε την πώληση του βιβλίου σου είναι σαν να εκβιάζεις κομπλιμέντο… είναι περίεργο!
4. Μην μετακινείς το βιβλίο σου κάθε φορά που έρχεσαι στο βιβλιοπωλείο Είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό. Και μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου: το να τοποθετήσεις το βιβλίο σου στον πάγκο των ευπωλήτων δεν σημαίνει ότι είναι ή θα γίνει ευπώλητο.
5. Μην ζητάς πληροφορίες για τους ευπώλητους συγγραφείς. Ναι ,κάποιοι μένουν στην περιοχή. Ναι, μερικές φορές έχουμε τα νούμερα των τηλεφώνων τους και τα e-mails τους. Όχι, δεν θα σε φέρουμε σε επαφή με κάποιους για να τους στείλεις το βιβλίο σου. Και όχι, δεν θα σας συστήσουμε αν κάποια φορά βρεθείτε ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο
6. Μην επιμένεις να ρωτάς το προσωπικό του βιβλιοπωλείου αν έχει διαβάσει το βιβλίο σου. Είναι σαν να τρως χυλόπιτα ζητώντας ραντεβού, μόνο που γίνεται μπροστά σε κόσμο και σε εβδομαδιαία βάση. Και μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αν το διαβάσαμε και το αγαπήσαμε θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθεις.
7. Όταν βρίσκεσαι στο βιβλιοπωλείο μην προσπαθείς να πείσεις τους πελάτες να αγοράσουν το βιβλίο σου. Αν ακούσεις κάποιον να μας ζητάει ένα μυθιστόρημα μυστηρίου μην τρέξεις να προτείνεις το δικό σου βιβλίο. Και αν ακόμη ήταν μυστηρίου –που δεν είναι, δεν είναι σωστή η συμπεριφορά σου.
8. Στείλε κόσμο να αγοράσει το βιβλίο σου. Ένας μεγάλος αριθμός συγγραφέων μάς έχει πείσει να τοποθετήσουμε τα βιβλία τους και δεν έχουμε πουλήσει ούτε ένα αντίτυπο. Σε υποστηρίζουμε, πρέπει να μας υποστηρίξεις
9. Μην στέλνεις τη μαμά σου, τον/την φίλη σου, τη baby sitter να μας κατασκοπεύσει Δεν θα τοποθετήσουμε το βιβλίο σου δίπλα στο ταμείο, στη βιτρίνα ή στα ευπώλητα επειδή θα μας το πουν. Και κυρίως μην στείλεις τη μαμά σου να μας υποδείξει τρόπους βελτίωσης της τοποθέτησης και προώθησης: η μαμά σου δεν διευθύνει το βιβλιοπωλείο
10. Παρακαλώ να σέβεσαι τα όρια μας. Μην μας ρωτάς για το βιβλίο σου όταν μας βλέπεις στην τράπεζα, όταν είμαστε σε ραντεβού ή όταν αγοράζουμε φάρμακα. Μια τέτοια συμπεριφορά θα σημάνει τη μεταφορά του βιβλίου σου στα πιο απόκρυφα και σκοτεινά μέρη του βιβλιοπωλείου και θα δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά στο φως.

Ανώνυμος Βιβλιοπώλης

34 σχόλια:

  1. ...Λένα μου,
    "σοφός" ο...Βιβλιοπώλης! και , ναι, καλά έκανες και το έβαλες... υπάρχουν κι οι νεοσύλλεκτοι... πρέπει να ξέρουν.
    Όσο και στην δική μου υπερατλαντική ...θητεία, το μόνο που δεν μας απασχολεί, είναι τα..."ευπώλητα"!!!
    Αφού, κορίτσι μου γλυκό, ΟΛΑ είναι α-πώλητα, λόγω του ότι "Κανένας δεν διαβάζει..."
    Βρε έχουν και κάτι τρανταχτούς τίτλους και ονόματα από την Πατρίδα,...(τα διαλέγουν από το γραφείο της Αθήνας... βλέπεις, είναι και τα μεγάλα νούμερα αξίας...του βιβλίου(!!!), αγοραστική κίνηση ΜΗΔΕΝ)
    κι ας προσπάθησαν ένας-δυο να ανοίξουν και να διατηρήσουν "ελληνικό βιβλιοπωλείο..." ΤΙΠΟΤΑ!!!
    και... ξέρεις ΠΟΥ ζούμε? στη Νέα Υόρκη, μάτια μου γλυκά.
    Έλα, καλοκαιριάτικα, τί σου γράφω;
    Καλό είναι όμως να μοιραζόμαστε που και που την..."γυμνή" πραγματικότητα.
    Σε φιλώ,
    α! χαιρετισμούς από τον Δημήτρη μου και στον άνδρα σου! είναι λεβεντιά, λέει.
    Με αγάπη,
    Υιώτα
    "Αστοριανή"
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως είναι οι ρυθμοί της ζωής εκεί, που δεν αφήνουν χρόνο για μια ενασχόληση που απαιτεί απομόνωση και αυτοσυγκέντρωση. Γενικά το ελληνικό βιβλίο δεν έχει τύχη στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Αμερική.
    Φιλιά πολλά και από μένα και από την...λεβεντιά μου! Να περνάς καλά μακρινή φίλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Λένα χαίρομαι πολύ που αναρτήσατε το θέμα αυτό. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω και τα τελευταία χρόνια να γράφω επίσης. Δεν γράφω κάτι συγκεκριμένο... Διάφορα πράγματα... Κάποια στιγμή όμως θα το γράψω το βιβλίο μου! Εχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου (όχι δεν είμαι ψώνιο) , απλά πιστεύω πως θα τα καταφέρω! Από τότε μάλιστα που ξεκίνησα να διαβάζω τα βιβλία σας είμαι ακόμα πιο σίγουρη! Μου δώσατε μεγάλη έμπνευση και σας ευχαριστώ πολύ! Το θέμα λοιπον αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρων αν το δω απο πλευράς "νέου συγγραφέα" (έχω πολύ δρόμο ακόμα).
    Εύχομαι να συνεχίσετε να γράφεται το ίδιο αξιόλογα βιβλία που θα μιλάνε κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη!Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και βέβαια δεν είσαι ψώνιο, αλλά αν δεν έχεις το...ψώνιο μέσα σου, δεν θα γίνεις ποτέ αυτό που θέλεις! Το μόνο που σου εύχομαι είναι καλή επιτυχία σε οτι κι αν κάνεις και η μόνη συμβουλή: Μην σταματάς να γράφεις, έστω και μόνο για σένα ή....κυρίως για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..και μετα απο αυτές τις οδηγίες..καλές εκδόσεις και καλες πωλήσεις :P

    Να είσαι καλα Λένα..καλο υπόλοιπο καλοκαιριού!!
    Να ξεκουραστείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό βράδυ κα Μαντά
    Εγώ ίσως επειδή είμαι ...εκτός, γέλασα πάρα πολύ με αυτή την ανάρτηση ιδιαίτερα με το 2 και το 5!!!! Να πιστέψω τώρα πως έστω και ένα από αυτά συμβαίνει??????? Ε, δεν πάμε καλά ....καθόλου καλά!!!!

    Φιλιά από την ζεστή Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό καλοκαίρι Ηλία μου.... Δεν ξέρεις πόση ανάγκη έχω αυτή την περίοδο την ξεκούραση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννα μου, συμβαίνουν από τα 10 τα...10! Να το πιστέψεις! Μπορεί να είναι δοσμένο με χιούμορ το κείμενο, αλλά οι αλήθειες του είναι πολλές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λένα μου,
    να που... συμφωνούμε για τα "..εξ απο δω"...
    Είναι κι αυτός ένας λόγος που συμμετέχω σε... διαγωνισμούς, να φανεί και η "δουλειά" και τ' όνομα.
    Αν έχεις λίγο... καιρό, πήγαινε στην Αστοριανή ή και στον Στράτο (Μυθημναίο) να δεις την μακρινή φίλη σου να "υπάρχει" σε διήγημα, στο Διεθνή διαγωνισμό του Μπουένος Άυρες(Αργετινή) για τον Μέγα Αλέξανδρο...
    Πάντα φίλη,
    Υιώτα
    Αστοριανή,
    Ν.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ...ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ,ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ..Ή ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ...ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΘΕΣΑΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩς ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ...ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ...''ΣΟΦΟΣ'' Ο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με χιούμορ λέγονται πολύ σοφά πράγματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λένα μου καλημέρα και καλό μήνα μαζί και καλές διακοπές.
    Γέλασα και εγώ με αυτή την ανάρτηση. Είναι χάρμα! Και ίσως ίσως είναι για τους περισσότερους εξ ημών -και εγώ μέσα- που λίγο πολύ τα έχουμε κάνει. Τώρα αν ορισμένοι το παρακάνουν...ε! κακό της κεφαλής τους, όπως και τόσα άλλα που διαπράτουν.
    Να περάσεις υπέροχα όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο! Θα το εκτυπώσω και από αρχές Οκτώμβρη θα εφαρμόσω τις συμβουλές μία προς μία! :-)

    Μην παραπονιούνται και οι βιβλ/δες...με 35% και αντίσκηνο θα έπρεπε να μας έχουν...

    Λένα μου, είμαι σίγουρος ότι ο εν λόγω βιβ/λης θα κυκλοφορήσει δοκίμιο για την γραφή, αλλά όπου πετύχω το πονημά του θα εφαρμόσω την 4η συμβουλή του αντίστροφα...Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ κύριε Θεοφάνους, σας εύχομαι ολόψυχα να πετύχετε τους στόχους σας... όσο για το 35% των βιβλιοπωλών, ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα ποστοστά κέρδους των βιβλιοπωλείων ή των εκδοτών, ούτε καν τα δικά μου. Αυτό που μ' ενδιέφερε ήταν πρώτα η προώθηση του βιβλίου από τον εκδότη και φυσικά το αναγνωστικό κοινό. Ειναι ο απόλυτης κριτής της δουλειάς μας και η αγάπη του, το εισιτήριο για τα...ευπώλητα που τόσο συζητούν όλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ ωραια αναρτηση.Συμπεριλαμβανει καθε τι που πιθανοτατα μας περασε απο το μυαλο να κανουμε ,αλλα η αξιοπρεπια μας ,σταθηκε διπλα μας,τη τελευταια στιγμη, για να μας αποτρεψει .Οσο για τους λειγοτερο <> που βρισκουν τον εαυτο τους να ειναι προθυμος να κανει μια τετοιου ειδους αυτοδιαφημηση αυτος ο δεκαλογος πρεπει να αποτελεσει το <> του βιβλιοπωλειου.
    καλο μας καλοκαιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. *ντροπαλους
    **savoir vivre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε, καμιά φορά η αξιοπρέπεια υποχωρεί μπροστά στην λαχτάρα της επιβεβαίωσης, αλλά είναι λάθος αυτός ο τρόπος και δημιουργεί "εχθρούς", ακριβώς εκεί που δεν πρέπει.... Στα βιβλιοπωλεία! Γι αυτό και έκανα την ανάρτηση γιατί είχε τόσες αλήθειες όσες ένας νέος συγγραφέας πρέπει να μπορεί ν' αντέξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένας συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα έκανε τίποτα απο όσα είπε ο βιβλιοπώλης. Εγώ τουλάχιστον δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω ούτε και ένα απο όσα ανέφερε. Πιστεύω στον εαυτό μου και δεν θα εξευτελιζόμουν με το να ρωτάω πως παει το βιβλίο μου, η αν το αγόρασαν κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σωστό δρόμο είστε αγαπητέ/η, ανώνυμε/η! Αλλά όχι τόση αυστηρότητα. Εϊναι λογική η λαχτάρα του πρωτοεμφανιζόμενου, αλλά πρέπει να έχει μέτρο!

      Διαγραφή
  19. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ!
    Ένας συγγραφέας δεν γίνεται. Γεννιέται. Δεν ελπίζει πως κάποιος θα εκδόσει το βιβλίο του. Ξέρει Σίγουρα πως το βιβλίο του θα εκδοθεί. Ένας συγγραφέας δεν εμπνέεται από άλλους συγγραφέες ούτε διαβάζει οδηγίες για το πως να γίνει συγγραφέας. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ... Κάποιος που παίρνει απλά σημειώσεις και λεει πως στο μελλον θα βρει την όρεξη να γράψει βιβλίο το πιο πιθανό είναι να μην το γράψει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι η έμπνευση από άλλους συγγραφείς. Όλοι υπήρξαμε αναγνώστες, όλοι εμπνευστήκαμε από κάποιον συγγραφέα ή και επηρεαστήκαμε από τα γραφόμενα κάποιου συγγραφέα. Κακό δεν υπάρχει εδώ. Κακό υπάρχει στην αντιγραφή!Και κάτι ακόμα: Όσοι κάποτε ξεκινήσαμε, ξεκινήσαμε γιατί η λαχτάρα του να βγάλουμε από μέσα μας όσα μας έπνιγαν ήταν επιτακτική. Το τελευταίο που μας ενδιέφερε ήταν η έκδοση, η επιτυχία, τα ευπώλητα, τα βιβλιοπωλεία, τα ποσοστά και ούτω καθ' εξής. Τέλος συμφωνώ και προσυπογράφω την τελευταία σας πρόταση:
      "Κάποιος που παίρνει απλά σημειώσεις και λεει πως στο μελλον θα βρει την όρεξη να γράψει βιβλίο το πιο πιθανό είναι να μην το γράψει ποτέ."

      Διαγραφή
  20. Γεια σας κυρία Μαντά,απο όταν θυμάμαι τον εαυτό μου,μου άρεσε να γράφω,πάντα κατασκεύαζα ιστορίες στο μυαλό μου.Έσι πήρα την απόφαση να γράψω ένα βιβλιο.Βέβαια μιας και σας θαυμαζω απεριόριστα θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι.Το γεγονός ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον αριθμό των σελίδων.Μπορεί να έχω ιδέες αλλά δεν έχω ακόμα την πείρα να τ οριοθετώ σε σελίδες.Έχτε να μου προτείνετε κάποιο τρόπο για να βελτιωθώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χαιρετώ την όμορφη παρέα :) Είδα φως και μπήκα για να γράψω κι εγώ ένα μικρό σχόλιο, είναι και το πρώτο που γράφω σε blog.
    Γράφω από παιδί, γράφω συνέχεια και όνειρό μου πάντα ήταν η έκδοση. Δεν ξέρω πως κατάφερα κι έφτασα 40 χρονών και δεν έδωσα κάτι προς αξιολόγηση.
    Για το λόγο αυτό γράφω και το σχόλιο .... γράφουμε για 'μας, αλλά μέσα από την έκδοση ίσως μπορούμε να κάνουμε τους γύρω μας λίγο διαφορετικούς.
    Μην περιμένετε καλοί μου φίλοι, δώστε τα κείμενά σας για αξιολόγηση, τσαλακωθείτε, φάτε τα μούτρα σας και συνεχίστε. Τουλάχιστον δεν θα μετανιώσετε για το χρόνο που χάσατε σε απορίες και εσωτερικές συγκρούσεις.
    Οσο για μένα, θα κάνω την προσπάθειά μου με κάποιο εκδοτικό οίκο και καλού κακού θα φοράω και κράνος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα χαρώ να μάθω οτι τα καταφέρατε! Και δεν χρειάζεται κράνος, πιστέψτε με!΄Μετά την αποστολή του χειρογράφου σας, θα περιμένετε από 2-6 μήνες και αν η απάντηση είναι αρνητική, θα την πάρετε σε φάκελο! Στα θετικά έρχεται το τηλέφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σας ευχαριστώ κ. Μαντά για το σχόλιο και το φιλόξενο blog :)
    Οποια κι αν είναι η απάντηση, θα το γράψω εδώ, σαν ευχαριστώ σε 'σας και για να νιώσουν οι αναγνώστες σας και το συναίσθημα της πρώτης φοράς (γλυκό ή πικρό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητη Λένα,
    Δεν θα πω ψέματα. Έχω διαβάσει μόλις δύο βιβλία σου, το "Σπίτι στο ποτάμι" και "Τα πέντε κλειδιά" και αυτό διότι δεν προλαβαίνω λόγω φόρτου εργασίας. Δυστυχώς όπως ανέφεραν και άλλοι φίλοι, ο κόσμος ΔΕΝ διαβάσει πια και αν διαβάσει, αυτά θα είναι ελαφριά αναγνώστατα τύπου βιπερ.
    Κι εγώ είμαι ένας από τους χιλιάδες δόκιμους συγγραφείς που προσπαθούν να δείξουν στον κόσμο ότι τα βιβλία τους αξίζουν, ΑΛΛΑ.... Το μεγάλο αλλά που ταλανίζει την σκέψη μας συνέχεια. Οι εκδοτικοί δεν εκδίδουν νεους συγγραφείς όσο καλό και να είναι το βιβλίο και ειδικότερα στην Ελλάδα. ΓΕΓΟΝΟΣ.
    Έχω γράψει 2 βιβλία μέχρι τώρα, έχω σπαταλήσει χρόνια για να βρω στοιχεία και να τα ολοκληρώσω ( το δεύτερο, φαντάσου, είναι 910 σελίδες), αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει ανταπόκριση. Δεν ξέρω, ίσως να φταίει το κινηματογραφικό στυλ που έχω. Ίσως να είναι πολύ Hollywood.
    Σε όσους οίκους τα έχω στείλει, αν και είναι λίγοι γιατί απογοητεύτηκα νωρίς, άκουγα πάντα το ίδιο (ποτέ δεν πήρα γραπτη απάντηση σε φάκελο όπως λες) : "Δυστυχώς το έργο σας δεν μπορει να εκδοθεί, λόγω του ότι, αν και καλογραμμένο, ο εκδοτικός μας βάζει κάποιες προτεραιότητες εξαιτίας του budget".
    Kαι ερωτώ: Γιατί να κόβονται 70.000 αντίτυπα ενός βιβλίου από έναν/μία συγγραφέα (πολυδιαβασμένο/η) που δεν έχει να προσφέρει τίποτε πια και αναμοχλεύει τα ίδια και τα ίδια και να μην δίνεται η ευκαιρία σε ένα νέο συγγραφέα;
    Και απαντώ: Γιατί οι εκδοτικοί δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα, αλλά για το εύκολο χρήμα.
    Ξέρω ότι έγινα κουραστικός, αλλά έπρεπε να τα βγάλω από μέσα μου. Ελπίζω σε κάποιο σχόλιο, θετικό ή αρνητικό σε όσα σχολίασα.
    Υ.Γ. Διαθέτω τα βιβλία μου πλέον δωρεάν σε μορφή pdf για όσους θέλουν να τα διαβάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα διαφωνήσω αγαπητέ Τerence Wilson με πολλά απ' όσα γράφετε. Πρώτον οι εκδότες φυσικά και εκδίδουν νέους συγγραφείς, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσα νέα ονόματα στον χώρο της λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια! Σαφώς και υπάρχει υπερπροσφορά και χιλιάδες χειρόγραφα κατακλύζουν τους εκδοτικούς οίκους γιατί αυτό που είναι ΓΕΓΟΝΟΣ, είναι ότι οι Έλληνες γράφουν περισσότερο από όσο διαβάζουν! Ίσως γι αυτό οι εκδοτικοί οίκοι έχουν την "πολυτέλεια" να επιλέγουν από το καλό, το καλύτερο με γνώμονα φυσικά το κέρδος. Είναι επιχειρήσεις και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα και ο κάθε εκδότης για να βγει ένα βιβλίο και να γίνει και η προώθησή του, καταθέτει σεβαστό ποσό και είναι λογικό να θέλει να κερδίσει. Σας αναφέρω ενδεικτικά, τα πρώτα ονόματα που μου ήρθαν στο μυαλό.: Σοφία Βόικου, Πασχάλης Πράντζιος, Σόφη Θεοδωρίδου, Πένυ Παπαδάκη, Μαρία Τζιρίτα και πολλοί πολλοί άλλοι! Κάποιοι εκδότες πίστεψαν σε αυτούς και δικαιώθηκαν.
    Το ότι το δεύτερο βιβλίο σας είναι 910 σελίδες, δεν το κάνει απαραίτητα καλό και απ' όσα γνωρίζω και μόνο ο όγκος του, το κάνει αντιεμπορικό. Ένα βιβλίο τέτοιου μεγέθους, θα βγει με υψηλό κόστος και στις μέρες μας είναι απαγορευτικό για τον αναγνώστη. Επιπλέον απ' ότι μου γράφετε δεν μπήκατε στον κόπο να το στείλετε σε πολλούς εκδοτικούς. Όλοι όσοι ξεκινήσαμε, κάποτε, στείλαμε παντού τα χειρόγραφά μας και εισπράξαμε ισάριθμες απορρίψεις, αλλά δεν το βάλαμε κάτω.
    Τέλος, γιατί αναρωτιέστε για συγγραφείς που ο εκδότης τυπώνει 70.000 αντίτυπα; Δεν βλέπετε ότι αυτά τα βιβλία κάνουν και ανατυπώσεις και τυπώνονται και άλλα αντίτυπα; Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος για κάποιους λόγους τα επιλέγει και τα διαβάζει και περιμένει τον επόμενο χρόνο να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του συγγραφέα!
    Βλέπετε αγαπητέ το αποτέλεσμα και όχι την πορεία, αυτό είναι το πρόβλημα.Όλοι "σπάσαμε τα μούτρα μας" άπειρες φορές πριν καταξιωθούμε, αλλά αγαπούσαμε τόσο αυτό που κάναμε και το πιστεύαμε που επιμέναμε.
    Σας εύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή Λένα,
    Το γνωρίζω πολύ καλά πως έχετε δίκιο στο ότι οι εκδοτικοί κατακλύζονται καθημερινώς από εκατοντάδες χειρόγραφα, ίσως και χιλιάδες κάθε χρόνο και γι' αυτό είναι πολύ δύσκολη η επιλογή νέων "κομματιών". Το θέμα όμως είναι πως η αγορά έχει κατακλυστεί από μυθιστορήματα που έχουν ΤΟ ΙΔΙΟ θέμα ξανά και ξανά. Δεν υπάρχουν νέες ιδέες και αν υπάρξουν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία.
    Το αναγνωστικό κοινό, αυτό στο οποίο προσανατολίζονται οι μεγάλοι εκδοτικοί, είναι περιορισμένο σε μία κατηγορία. Φυσικά και δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Κατανοητό. Αλλά δυστυχώς πλέον πρέπει να συμβιβαστείς μαζί τους και να γράψεις κατι που πουλάει.
    Όσον αφορά στο μέγεθος του βιβλίου μου πιστεύω πως δεν παίζει ρόλο. Πολλά βιβλία που είχαν μεγάλο όγκο, και εκδόθηκαν, και έκαναν επιτυχία. Ποιος δεν θα διάβαζε το "A la recherche du temps perdu" του Proust, το "Ο Άτλας επαναστάτησε" της Ayn Rand, το "Οι άθλιοι" του Ουγκό ή ακόμη και το "Zettels Traum" του Arno Schmidt, λόγω του μεγέθους τους; Βεβαίως, θα μου πείτε: "Άλλες εποχές, άλλα κτιρήρια και συνθήκες".
    Μπορεί και να κάνω λάθος... Και διορθώστε με γι' αυτό...
    Υπάρχει όμως μεγάλη απογοήτευση όταν αγαπάς κάτι και έχεις δώσει το είναι σου για να γράψεις κάτι που είναι αντικειμενικά καλό (σύμφωνα με κριτικές φίλων και μη) και να μην μπορείς να το "προωθήσεις" σε μεγαλύτερο κοινό λόγω των παραπάνω λόγων...
    Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ. Απλώς η άποψή σας είναι πολύ σημαντική.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χα, χα, χα! Αν καταφέρω ποτέ να γράψω βιβλίο και να το εκδόσω θα το έχω υπόψη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητή Λένα.

    Είμαι νέος συγγραφέας αν και θεωρώ πολύ βαριά αυτή τη λέξη. Μόλις εκδόθηκε και κυκλοφόρισε η Πρώτη μου ποιητική συλλογή και λέγεται Ηθική Αυτουργία. πραγματικά βοηθάει αρκετά το άρθρο το οποίο αναρτήθηκε. Προσωπικά όμως έχω μία απορία: πώς γίνεται η προσέγγιση με το βιβλιοπωλείο;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Γ. Σ. Αλεξάνδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η προσέγγιση γίνεται από τον εκδοτικό οικο. Το τμήμα δημοσίων σχέσεων κανονίζει αν θα γίνει παρουσίαση και ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το θέμα είναι ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα, ποιοι βιβλιοπώλες κτλ... Κανένας εκδοτικός οίκος δεν δείχνει εμπιστοσύνη σε νέα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητή μου Κυρία Λένα...
    Επιτρέψτε μου να σας πω με κάθε ειλικρίνεια και σεβασμό ότι είστε πηγή έμπνευσης για εμένα και πως κάθε βιβλίο σας με ταξίδεψε σε κόσμους μοναδικούς.
    Είμαι νέα συγγραφέας και έχω τελειώσει ήδη το πρώτο μου βιβλίο... Η ιστορία μου όμως, οι ήρωες μου δεν έχουν ολοκληρωσει ακόμη το ταξίδι τους... υπάρχει και συνέχεια και γράφω ήδη το δεύτερο βιβλιο. Νιώθω πως θα υπάρξει και ένα τρίτο βιβλίο το οποίο θα είναι και το τελευταίο... Σας παρακαλω κυρία Λένα λύστε μου μια απορία... Όταν φτάσει εκείνη η Άγια στιγμή που έχω ολοκληρώσει και τα τρία βιβλία μου, εγώ ενημερώνω τις εκδοσεις ότι έχω στα χέρια μου μια τριλογία ή στέλνω απλά το πρώτο βιβλίο και αναμένω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!! Σας εύχομαι υγεία και δύναμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα! Εφόσον έχετε ολοκληρώσει το πρώτο βιβλίο, βγάλτε φωτοτυπίες και στείλτε το σε δύο και τρεις εκδοτικούς της αρεσκείας σας. Συνοδέψτε το έργο σας με περίληψη και αναφέρετε ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Παράλληλα πρέπει να έχετε μέσα στο φάκελο και πλήρες βιογραφικό σας μαζί με στοιχεία επικοινωνίας. Τηλέφωνο μειλ. Η αναμονή είναι συνήθως από 2-6 μήνες! Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή