Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



15 Ιουλίου 2010

Δράκος στο χιόνι.... της Καίτης Οικονόμου (ΩΚΕΑΝΙΔΑ)


Σε λίγες μέρες φεύγω για ολιγοήμερες διακοπές στο αγαπημένο μου Πάπιγκο με καλή παρέα και κυρίως τα παιδιά μου, που όπως ξέρετε εδώ και λίγο καιρό, χάρη στο γιο μου, έγιναν τρία! Και κοιτάξτε τι βιβλίο έπεσε στα χέρια μου.... Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Κίτσος Ντούσκος από τα Γιάννενα, για να σώσει την πατρική επιχείρηση, δέχεται να παντρευτεί την πολύ μεγαλύτερή του Αφροδίτη με την ακόμη μεγαλύτερη προίκα. Το πρώτο παιδί της οικογένειας, ο Ράκιας, θα γεννηθεί με νοητική στέρηση και ο κακός χαρακτήρας της Αφροδίτης, θα διώξει από κοντά της τον άντρα της για να βρει τον έρωτα, στην αγκαλιά της όμορφης Αννέτας που δουλεύει στο σπίτι τους. Όταν η Αφροδίτη θα μάθει για την σχέση του άντρα της, θα πετάξει έξω την Άννετα γνωρίζοντας ότι η κοπέλα περιμένει παιδί.
Ο Ντούσκος θα φροντίσει την Άνετα που έχει καταφύγει πάλι στους γονείς της στο χωριό, με τον όρο να μην πατήσει ποτέ στα Γιάννενα και ξεσπάσει σκάνδαλο. Ο γιος που γεννιέται, ο Χρήστος, είναι ίδιος ο πατέρας του και όσο μεγαλώνει του μοιάζει. Οι δυσκολίες θα ξεκινήσουν όταν πάει σχολείο και όλοι τον φωνάζουν «νόθο». Ο Χρήστος δεν το βάζει κάτω, αλλά κάθε μέρα γυρίζει χτυπημένος στο σπίτι από τους καυγάδες που προκαλούνται. Η Άννετα, αψηφώντας τις απειλές του Ντούσκου, γυρίζει στα Γιάννενα και ξενοδουλεύει για να μεγαλώσει τον γιο της. Μόνο που τον αφήνει μόνο του στα 13 του χρόνια όταν πεθαίνει από πνευμονία. Ο μικρός Χρήστος γυρίζει στους δρόμους βρώμικος και πεινασμένος για μήνες, δουλεύει και κοιμάται όπου βρει, μέχρι που τον μαζεύει μια φίλη της μητέρας του η Γιαννούλα. Ο Ντούσκος θα μάθει τον θάνατο την Αννέτας και θα προσφερθεί να βοηθήσει. Προτείνει να φύγει το παιδί να το στείλει σε έναν ξάδελφο για να το μεγαλώσει με την γυναίκα του, αλλά ο Χρήστος αρνείται και μένει με την Γιαννούλα. Κρυφά τότε ο πατέρας του βοηθάει την χήρα να τον σπουδάσει. Ο Χρήστος καταφέρνει να φτιάξει την ζωή του, γίνεται ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος, αλλά πάνω απ’ όλα ένας ακέραιος άνθρωπος.
Παράλληλα υπάρχει και η Δήμητρα, κόρη του ιδιοκτήτη του καναλιού που δουλεύει ο Χρήστος και παντρεμένη με βουλευτή. Οι δρόμοι τους δεν ενώνονται πουθενά με τον Χρήστο, εκείνη είναι παντρεμένη και ευτυχισμένη με την ζωή της. Αλλά όλα έχουν ένα τέλος και η ζωή τρελαίνεται να σκαρώνει παιχνίδια….
Πρώτη φορά ήρθα σ’ επαφή με την γραφή της Καίτης Οικονόμου, παρ’ όλο που για το συγκεκριμένο βιβλίο είχα ακούσει πολλά. Λυπάμαι που άργησα τόσο… Είναι ένα εξαιρετικά καλό βιβλίο που δεν κατάφερα να διακόψω την ανάγνωσή του παρά μόνο όταν το τελείωσα. Ο χαρακτήρας του Χρήστου ήταν συναρπαστικός από τα παιδικά του χρόνια. Η αξιοπρέπεια και το ήθος του μοναδικά και σπάνια. Η πλοκή και οι ανατροπές ήταν συγκλονιστικές και οι περιγραφές του χώρου σε μετέφεραν αυτόματα εκεί που περιέγραφε η Καίτη Οικονόμου. Και ήταν το Πάπιγκο αυτό που περιέγραφε τόσο ζωντανά, ένα μέρος που αγαπώ και που είπαμε: σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι εκεί!
Εξαιρετικά ευφυής και τρυφερός ο τρόπος που ξεκινάει και ο τρόπος που τελειώνει το βιβλίο, όταν το διαβάσετε θα με καταλάβετε. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, είναι απόλυτα δεμένος με την όλη ιστορία. Ο χαρακτήρας του Ντούσκου, εμένα με κέρδισε στο τέλος, παρ’ όλα τα λάθη…. Είπαμε έχω αδυναμία στα λάθη….
Ένα πολύ ζωντανό και όμορφο βιβλίο που θα σας κάνει να ταξιδέψετε γλυκά…. Εγώ πάντως το αγάπησα!  Όπως θαυμάζω πάρα πολύ την γυναίκα που το έγραψε και έχω πολύ σοβαρούς λόγους που το λέω. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα στις μέρες μας σπανίζει και όταν την βρίσκω χαίρομαι σαν παιδί που ανακάλυψε θησαυρό....

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
 
Η ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα ως μεταφράστρια δεκάδων βιβλίων για ενηλίκους και παιδιά, μεταξύ των οποίων και της πιο αγαπημένης σειράς παγκοσμίως με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Αυτό είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της. Tα τρία προηγούμενα, "Ο κήπος με τις μουριές", "Tο σκουλαρίκι της τύχης" και "Μου το είπε ένας άγγελος", κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα». Φέτος η Καίτη Οικονόμου "μετακόμισε"  στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, απ' όπου και κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της "Λευκή ορχιδέα"
 
Δέχεται επισκέψεις καθημερινά στο: http://kaitioikonomou.blogspot.com/
αλλα΄διατηρεί και προφίλ στο fb!

19 σχόλια:

  1. Λενάκι μου αγαπημένο... διακοπούλες ε???? καλά να περάσεις..... καλές εμπνεύσεις....

    όσο για το βιβλίο που λες.. το έχω διαβάσει, και αυτό , όπως και όλα τα υπόλοιπα της Καίτης Οικονόμου!!!

    Το συγκεκριμένο ήταν βιβλίο, που το τελείωσα πριν καν το αρχίσω.. δεν ξέρω αν με κερδίσε περισσότερο ο Ντούσκος, αλλά σίγουρα μου έμεινε χαραγμένος!!!
    Συστήνα όλα τα βιβλία της.. ακόμα και η λευκή ορχιδέα, το τελευταίο, έφυγε γρήγορα..πολύ γρήγορα!!!!

    φιλάκιααααααααααααααααα............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Λένα. Την κα Οικονόμου την είχα ακουστά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Διάβασα μετά από παρότρυνση κάποιου φίλου το βιβλίο της Το σκουλαρίκι της τύχης και μου άρεσε η γραφή της. Πήρα και την Λευκή Ορχιδέα αλλά ακόμα δεν τηνέχω ξεκινήσει. Σιγά σιγά ελπίζω να διαβάσω όλα της τα βιβλία.
    Υ.Γ. Τώρα ξέρω για το Πάπιγκο δεν χρειάζεται να ρωτήσω!!!!!!! Καλές διακοπές και καλή ξεκούρση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζαχαρένια μου, εγώ πρόσφατα την ανακάλυψα (κακώς) και φυσικά θα διαβάσω και τα άλλα της βιβλία! Τώρα έχω μπλέξει με τον εμφύλιο, στις κόρες της λησμονιάς του Παπαθεοδώρου! Εξαιρετικά καλό βιβλίο, αν και σκληρό, όπως σκληρή ήταν κι αυτή η περίοδος της ιστορίας μας....
    Γιάννα μου, μετράω τις μέρες για να βρεθώ στο Πάπιγκο! Όσο για την Λευκή ορχιδέα κι εγώ την έχω και θα την διαβάσω οπωσδήποτε! (Μαζί με τα άλλα της Καίτης!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα από τα καλυτερα βιβλία που διάβασα πέρυσι το καλοκαίρι και μία από τις αγαπημένες μου συγγραφείς. Τη γνώρισα από το βιβλίο της "Μου το είπε ένας άγγελος" και αμέσως έγινα οπαδός της. Μόνο ένα δεν έχω διαβάσει.
    Τούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τούλα χάιρομαι που σου άρεσε το βιβλίο, εγώ τώρα πια τα έχω όλα της και θα ξεκινήσω να τα διαβάζω! Εϊμαι οπαδός όμως και του ανθρώπου, γιατί η Καίτη Οικονόμου είναι όντως καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω στα υπόψη Λένα μου, αλλά τώρα που διάβασα την κριτική σου θα το επισπεύσω. Εν τω μεταξύ,αν προφταίνω, έχω να σου συστήσω και άλλο ένα ωραίο βιβλίο για εκεί που πας. "Το Ξέφωτο" της Τατιάνς Αβέρωφ.Αν δεν τον έχεις διαβάσει, πάρε το τώρα. Νομίζω πως θα σου αρέσει. Εμένα πάντως ήταν από τα βιβλία που διάβασα με πολύ ευχαρίστηση και έχει μείνει ακόμη στη μνήμη μου η γεύση του.
    Φιλιά και πολλές ευχές για το Καινούργιο μέλος της οικογένειας. Είμαι σίγουρη πως είναι τόσο γλυκό και καλό που πραγματικά θα είσαστε όλοι μαζί μια αγαπημένη, ευτυχισμένη οικογένεια.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη μου! Πού είσαι; Ελπίζω να είσαι καλά! Ο Δράκος είναι πραγματικά καλό βιβλίο και όταν γνωρίσεις και την Καίτη θα ενθουσιαστείς! Είναι έντιμη σαν άνθρωπος, ακέραιη και αξιοπρεπής!Όσο για το βιβλίο που μου πρότεινες μπήκε ήδη στα υπόψιν! Χίλια φιλιά Ελενάκο μου! Μου έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ.. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΠΑΠΙΓΚΟ.ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΠΑΠΙΓΚΟ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΗΝ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ.
    ΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ti na leme twra gia ta biblia ths kaiths mas!!!!ta exw olaaa!!!8aumazw thn grafh ths kai ton tropo skechs ths...exei mia sigouria h pena ths kai makari na aresoun se olous ta biblia ths.oso gia sena lena mou den exw logo...eisai h aitia gia auton ton mikro mou 8hsauro,pou einai,ta biblia mou!!!3ekinhsa me to spiti dipla sto potami kai meta teleiwmw den eixa...twra exw mia mikrh biblio8hkh kai dia bazw to xwris xeirokrothma!!!!perimenw to epomenw!!!!se filw!!!sunxarhthria gia ta paidia,kala stefana!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρύσα: χαίρομαι που σου αρέσουν τα βιβλάι της Καίτης. Πρόσφατα διάβασα και το "Φθινόπωρο της Μάγισσας και....μαγεύτηκα! Ευχαριστώ πολύ, καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΄Εχω διαβάσει αρκετά βιβλία..αυτό θα μου μείνει στην καρδιά.Ελπίζω να το ζήσω και εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλλη μια νυχτα χωρις να κοιμηθω λεπτο! Δε μπορουσα να αφησω με τιποτα απο τα χερια μου το βιβλιο "μου το ειπε ενας αγγελος". Τωρα που το τελειωσα, με μια αισθηση ηρεμιας και γαληνης στην ψυχη μου, νομιζω οτι θα μπορεσω να κοιμηθω... Συγχαρητηρια και στις 2 σας για τις καταπληκτικες δουλειες! τιποτα απο τα χερια μου το βιβλιο "μου το ειπε ενας αγγελος". Τωρα που το τελειωσα, με μια αισθηση ηρεμιας και γαληνης στην ψυχη μου, νομιζω οτι θα μπορεσω να κοιμηθω... Συγχαρητηρια και στις 2 σας για τις καταπληκτικες δουλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμες/οι: Ότι είναι Οικονόμου, αποτελεί εγγύηση όπως καταλάβατε! Το "Μου το πε ένας άγγελος, είναι στα υπόψιν φυσικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. exw diavasei ola ta vivlia tis kurias oikonomou ektws apo to drakos sto xioni pou tha to danistw apo tin vivlothiki tin deutera.exw eklpagei me to tropo grafis tis.kathe tis vivlio gia mena apotelei ena mikro thisauro.to polu se 2 meres ta teleiwnw kai meta to telos niwthw paraksena mou leipoun toso polu oi irwwes pou polles fores ksana diavazw fraseis lekseis pou mou aresan.milame me tin eirini tin fili mou pou ki auti mesw emou egine thaumastria tis kurias oikomou gai ta sunaisthimata mas meta apo kathe tis vivlio.xarikame afantasta otan sto fthinwporo tis magissas sunantisame tin eli pou tin eixame gnwrisei stin leuki orxidea kai mathame gia tin zwi tis ki alles leptomeries.perimenw suntoma kai alo muthistorima.sas euxaristw mesa apo tin kardia mou gia ola osa ematha mesa apo ta vivlia sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. prosfata diavasa to leuki orxidea pou epese kata lathos sta xeria mou einai ena fantastiko vivlio. molis to teleiwsa piga k agorasa to fthinopwro tis magissas k itan ena poli wraio vivlio pou tha meinei gia panta sti kadia mou .. sinexiste na grafete etsi kuria oikonomou na mas dwsete k alla tetoia vivlia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ, "Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ". ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!! ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Η Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ κα ΜΑΝΤΑ! ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ Π. ΤΡΑΥΛΟΥ ΕΙΣΤΕ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και αυτό αγαπημένο! Γενικά αγαπώ πολύ την Καίτη και σαν συγγραφέα και σαν άνθρωπο! Και φυσικά φαν κι εγώ των Τραυλού και Παπαθεοδώρου!

      Διαγραφή
  17. Den uparxoun logia gia suggrafeis opws h ka Manta kai h ka Oikonomou!Sugxarhthria kai stis duo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΘΙΓΕΙ ΠΟΛΛΑ *ΣΥΝΝΕΦΑ *ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΟΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή