Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



1 Σεπτεμβρίου 2011

Ώστε θέλεις να γίνεις συγγραφέας;

Μου το έστειλε μια φίλη από το fb και το λάτρεψα..... Σας το μεταφέρω λοιπόν... Έτσι για ν' αρχίσει ο μήνας!



Ώστε θέλεις να γίνεις συγγραφέας;
Αν δεν ξεχύνεται από μέσα σου ενάντια σ' όλα τ' άλλα,
μην το κάνεις.
Αν δεν έρχεται, χωρίς καν να το 'χεις ζητήσει, από την καρδιά σου και το μυαλό σου και το στόμα σου και τα σπλάχνα σου,
μην το κάνεις.
Αν χρειάζεται να κάτσεις για ώρες κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σου ή να καμπουριάζεις πάνω από τη γραφομηχανή σου ψάχνοντας για τις λέξεις,
μην το κάνεις.
Αν το κάνεις για τα λεφτά ή τη δόξα,
μην το κάνεις.
Αν το κάνεις γιατί θέλεις γυναίκες στο κρεβάτι σου,
μην το κάνεις.
Αν χρειάζεται να κάθεσαι και να γράφεις ξανά και ξανά τα ίδια,
μην το κάνεις.
Αν σου είναι δύσκολο και μόνο να σκέφτεσαι ότι θα το κάνεις,
μην το κάνεις.
Αν προσπαθείς να γράψεις σαν κάποιον άλλο,
καλύτερα ξέχνα το.
Αν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να ουρλιάξει από μέσα σου, τότε περίμενε υπομονετικά, κι αν δεν ουρλιάξει ποτέ από μέσα σου,
κάνε κάτι άλλο.
Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στη γυναίκα σου ή στη φιλενάδα ή στον φίλο σου ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε,
τότε δεν είσαι έτοιμος.
Μην είσαι σαν τόσους άλλους συγγραφείς, μην είσαι σαν τόσες άλλες χιλιάδες ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς, μην είσαι πληκτικός και βαρετός και ξιπασμένος, μην κατατρώγεσαι από την αυτολατρεία σου.
Οι βιβλιοθήκες του κόσμου χασμουριούνται από τη νύστα μπροστά στο είδος σου μην προσθέτεις σε αυτό.
Αν δεν βγαίνει από την ψυχή σου σαν ρουκέτα, αν το να μείνεις ήσυχος δεν σε φέρνει στην τρέλα ή την αυτοκτονία ή τον φόνο,
μην το κάνεις.
Αν ο μέσα σου ήλιος δεν σου καίει τα σπλάχνα,
μην το κάνεις.
Όταν θα 'ναι στ' αλήθεια η ώρα, και αν είσαι ο εκλεκτός, θα συμβεί από μόνο του και θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι που θα πεθάνεις ή που θα πεθάνει μέσα σου αυτό.
Δεν υπάρχει άλλο τρόπος. Και ποτέ δεν υπήρξε…..

Henry Charles Bukowsk

52 σχόλια:

  1. καλημέρα και καλό μήνα!

    πολύ ωραίο το άρθρο που μοιραστήκατε μαζί μας.

    αν και μου άρεσε πολύ, ομολογώ πως δε συμφωνώ καθόλου σε ένα από σημεία του.

    συγκεκριμένα δε συμφωνώ σε αυτό που λέει:

    " Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στη γυναίκα σου ή στη φιλενάδα ή στον φίλο σου ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε,
    τότε δεν είσαι έτοιμος.¨ γιατί θεωρώ πως το να διαβάσεις το οτιδήποτε και αν έχεις γράψει στην οικογένειά σου δε το κάνεις για να σου τονώσουν το ηθικό, ούτε για επιβεβαίωση, το κάνεις απλά γιατί είναιευλογια να μοιράζεσαι κάτι που σου δίνει χαρά με τους ανθρώπους που αγαπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκφράσου: Νομίζω οτι μιλάει γι αυτούς που αν δεν πάρουν το "okey"από κάποιον δικό τους δεν συνεχίζουν! Κατά τα άλλα κι εγώ διαφωνώ μ' αυτό το σημείο. Οι πρώτοι αναγνώστες πρέπει να είναι δικοί σου άνθρωποι. Αρκεί να τους ζητήσεις στο μέτρο του δυνατού να είναι...αντικειμενικοί και να επιχειρηματολογήσουν για το κείμενό σου. Τότε είναι εποικοδομητικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω μα και θα διαφωνήσω σε πολλά άρθρα αυτού του κειμένου.
    Δηλαδή για να γράψει κάποιος πρέπει να είναι μια ανεξάντλητη πηγή με στρωτή, ομαλή γραφή, που μπορεί να βγάζει από μέσα του ανεμπόδιστα και χωρίς διακοπές οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα, που δεν χρειάζεται να το διαβάσει σε κανέναν πέραν του εκδότη του!!
    Αν δεν είσαι δηλδ. τουλάχιστον Τολτσόι, Τσέχωφ, Ζολά, μη γράφεις!
    Αν είναι δε να βάλεις και το μυαλό να σκεφτεί, ξέχντα το!!!
    Ο Σεφέρης ήταν αν δεν κάνω λάθος που έγραφε δέκα λέξεις σε ένα χαρτί για να πάρει αυτή που έκανε την πιο σωστή ρίμα ?
    Πόσοι συγγραφείς και ποιητές δεν έχουν γράψει ότι υπήρχαν περίοδοι στην ζωή τους που δεν είχαν διάθεση να πιάσουν μολύβι στο χέρι τους!
    Και στην τελική,(αυτό για τις βιβλιοθήκες και τους αναγνώστες που χασμουριούνται ) κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν να διαβάσει κάτι, αν από τις πρώτες συλλαβές το βρει βαρετό ας το πετάξει και ας παει στο επόμενο βιβλίο, κείμενο, οτιδήποτε!!
    Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο κ. Μαντά.
    Σας εύχομαι Καλό Μήνα σε εσάς και τους Αναγνώστες σας.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μας μήνα και καλό φθινόπωρο μας εύχομαι!
    Εγώ πάλι πιστεύω πως όταν έρθει η στιγμή να γράψει κάποιος δε χρειάζεται ν'αναρωτηθεί αν είναι η "σωστή στιγμή" γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός που θα το επιλέξει..η στιγμή είναι εκείνη που θα Τον επιλέξει.. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα σίγουρα δε θα υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας ότι συμβαίνει.. Η Έμπνευση έρχεται όχι όταν έχει στα χέρια της πρόσκληση από εμάς αλλά συνήθως όταν βρίσκει την πόρτα μας ερμητικά κλειστά..δε χτυπάει την πόρτα αλλά μπαίνει ορμητικά και κάθεται στο σαλόνι σου..μακάρι εσύ να βρίσκεσαι εκεί και να την καλοδεχτείς γιατί έχε υπόψη σου πως θα φύγει ξαφνικά μόλις εκείνη βαρεθεί όταν Εκείνη το επιλέξει..
    Συγνώμη για το μεγάλο μου κείμενο..
    Ωραία επιλογή άρθρου κυρία Μαντά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Levina: Σαφώς και υπάρχουν σημεία στο κείμενο με τα οποία διαφωνώ, αλλά περισσότερα σε αυτά τα οποία συμφωνώ. Το θέμα δεν είναι να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί, αλλά αν όσο κι αν το "στίβεις" δεν έρχεται τίποτα. Το θέμα είναι να μην αντιγράφεις δουλειά άλλων (το έχω δει να γίνεται) και σαφώς η έμπνευση είναι κάτι που μοιάζει με ποτάμι. Άλλοτε κυλάει ορμητικά και άλλοτε πιο ήρεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε/η: ΘΑ συμφωνήσω. Μάλλον η στιγμή μας επιλέγει και όχι εμείς. Λέω πάντα ότι όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσω να γράφω, το μυαλό μου μοιάζει έτοιμο να εκραγεί, καίει το κεφάλι μου, μέχρι να βγάλω από μέσα μου οτι υπάρχει εκεί και δεν περιμένει πια για να βγει!
    Και ναι, κι εμένα μου άρεσε το κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν υπαρχουν κανονες,αν,πρεπει κλπ για να ειναι ή να γινει καποιος συγγραφεας.
    γι αυτο υπαρχουν μικροι και μεγαλοι,γνωστοι και αγνωστοι,ταλαντουχοι και μη.
    ομορφο αρθρο αλλα και η διαφωνια ειναι υγεια.

    καλο μηνα, αν και το καολοκαιρι ειναι μεσα μας!φιλια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και σε κάποια σημεία θα διαφωνήσω.. με κάλυψε η Levina..κάποια άλλα είναι αληθινά, αν και αυτό πάλι είναι υποκειμενικό.
    Το τι είναι ωραίο έγκειται στη στιγμή που το διαβάζεις και πόσο αγγίζει τον καθένα.

    Καλό μήνα Λένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...αν σε "πνίγουν" οι λεξεις και θέλουν να "ξεχειλίσουν" απο μέσα σου... καν το! :)

    καλο μήνα Λένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. koukouroukouprigkipissa: Σαφώς και η διαφωνία είναι υγεία! Νομίζω οτι το πρωταρχικό προσόν του συγγραφέα είναι μια ζωηρή και γόνιμη φαντασία και η ικανότητα να μεταφέρει στο χαρτί σκέψεις και συναισθήματα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν οτι συγγραφέας γεννιέσαι, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες για ν' αναπτυχθείς και να βελτιωθείς. Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαγιά Αντιγόνη: Δεν υπάρχει κάτι πιο υποκειμενικό από την άποψη ενός αναγνώστη για κάποιο βιβλίο. Και η άποψή του πραγματικά έχει να κάνει και εμ την χρονική στιγμή που το διαβάζει, τις συνθήκες και την ψυχολογική του κατάσταση. Όσο για την συγγραφή το έχω πει πολλές φορές: είναι τρέλλα, είναι ψυχαναγκασμός, είναι πάθος και έρωτας, είναι χαρά και λύπη, δάκρυα και γέλια... απλώς μαγεία!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. iLiAs: Αυτό το "πνίξιμο" είναι η μαγεία που λέγαμε! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ-ΦΙΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο εκλεκτός... Ας χαλαρώσουμε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θωμάς Γκόγκος3 Σεπ 2011, 6:04:00 μ.μ.

    Συμφωνώ με όσα λέει αλλά θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχουν σύγχρονοι/ες Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που γράφουν επειδή έχουν το ταλέντο και όχι επειδή ενδιαφέρονται για τα λεφτά και τη δόξα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λένα μου καλό απόγευμα από Κύπρο! Καλό μήνα να έχουμε! Χαίρομαι που είσαι και πάλι κοντά μας! Φιλιά πολλά!!!!ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας κυρία Μαντά, προχθές αγόρασα το βιβλίο σας Χωρίς Χειροκρότημα και ανυπομωνώ να τελειώσω με τα διαβάσματα που έχω για την σχολή και να το ξεκινήσω. Παρόλο που διάβασα πάρα πολύ άσχημες κριτηκές και ειδικά στο greekbooks δεν επηρεάστηκα, προτιμώ να έχω την δική μου άποψη, και όταν το διαβάσω θα σας τη στείλω...Σήμερα που μπήκα μάλιστα είδα και ένα σχόλιο της κυρίας Δημουλίδου και σας το στέλνω....

    Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, όχι γιατί έχω αρνητική γνώμη, αλλά διότι δεν έχω καθόλου χρόνο τελευταία. Επομένως δεν μπορώ να ασκήσω κριτική. Όμως αναγκάζομαι να γράψω εδώ για άλλο λόγο. Θεωρώ τελείως απαράδεκτο να γίνεται τέτοια επίθεση σε μια συγγραφέα σαν την Λένα Μαντα. Πολύ ωραία, για κάποιους λόγους το βιβλίο της δεν ήταν το προσδοκώμενο ή θύμιζε μια γνωστή ιστορία. Μετά από τόσες επιτυχίες που έχει γράψει της αξίζει τέτοια συμπεριφορά; Δηλαδή ένας συγγραφεας δεν έχει το δικαίωμα να γράψει ένα βιβλίο που μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένει ο αναγνώστης η δεν έχει το δικαίωμα να εμπνευστεί από ένα αληθινό γεγονός που του τράβηξε την προσοχή; Δεν ξέρω κατά πόσο μοιάζουν τα γεγονότα, όμως ακόμη κι αν είμαστε αρνητικοί, να ασκούμε την κριτική μας με τακτ και σεβασμό στον δημιουργό , ειδικά όταν μας έχει χαρίσει πολύ καλές στιγμές. Χρυσηίδα Δημουλίδου
    Μαρία Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάθε δημιουργός όταν θέτει το έργο του σε δημόσια κρίση είναι έτοιμος να δεχθεί την όποια κριτική. Τό ότι η κα Μαντά μας έχει χαρίσει υπέροχα βιβλία δεν τη θέτει στο απυρόβλητο για τις μελλοντικές της κυκλοφορίες. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά και έτσι γινόμαστε καλύτεροι. Σαφώς αυτό που είνια κατακριτέο είναι το να βρίζεις ή να μιλάς άκομψα για τη δουλειά κάποιου, ακόμη κι αν δε σου άρεσε. Μπορείς να το πεις πάντα με ωραίο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θωμάς Γκόγκος: Σε κάθε τι υπάρχουν κανόνες και εξαιρέσεις.... Και κάτι ακόμα: Για να έρθει η δόξα και το χρήμα, πρέπει κάπου να υπάρχει και κάποιο ταλέντο. Ίσως όχι αποδεκτό απ' όλους, αλλά δεν μπορεί, κάτι υπάρχει. Ένα όνομα δεν φτιάχνεται μόνο από το marketing αν το υπόβαθρο είναι σαθρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Yianna: Καλό μήνα γλυκιά μου! Ναι, επανήλθα και αρχίζω από σήμερα με βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαρία Γεωργίου: Κι εγώ είμαι αυτής της άποψης, θέλω να έχω γνώμη, αφού γνωρίσω κάτι, η ίδια. Δεν αρκούμαι σε κριτικές άλλων.
    Όσο για την κυρία Δημουλίδου, την ευχαριστώ θερμά για την τόσο σωστή τοποθέτησή της αν και δεν με εκπλήσσει. Όποιος την γνωρίζει ξέρει οτι πρόκειται για έναν πολύ ζεστό και ευαίσθητο άνθρωπο, καλλιεργημένο, πολλά χρόνια στα εκδοτικά δρώμενα. Επιπλέον ως πρώτο όνομα στις γυναίκες συγγραφείς, αν κάτι έμαθε καλά, είναι οι γενικευμένες επιθέσεις, οι άνθρωποι που σε περιμένουν στην γωνία για ένα σου λάθος ή σου επιτίθενται και χωρίς να περιμένουν αφορμή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος/η: Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα, πίστευα οτι δεν μπορεί όλα ν' αρέσουν σε όλους και σαφώς κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο! Και να προσθέσω οτι όταν έχεις ανέβει, είσαι και μόνιμος στόχος. Όλα δεκτά. Εξάλου και με το ποτάμι δέχτηκα επιθέσεις (ίσως τις περισσότερες) και με όλα μου τα βιβλία. Όπως εσείς έτσι κι εγώ, ενοχλούμαι από τον τρόπο ορισμένων. Έμαθα όμως να λέω "δεν πειράζει" και να συνεχίζω... Ή αλλιώς " Ψυχή βαθιά".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανήκω και εγώ στις θαυμάστριες της κυρίας Μαντά και συμφωνώ με με όσα ειπώθηκαν ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήταν το προσδοκώμενο και θύμιζε τη γνωστή ιστορία . Η αλήθεια είναι ότι θα σκεφτώ να αγοράσω ξανά βιβλίο της συγγραφέως αν και έχω την πεποίθηση ότι θα καταβάλλει τα μέγιστα προκειμένου την επομένη φορά να μην απογοητεύσει το κοινό της. Η επιρροή που ασκεί ένα βιβλίο διαβάζοντάς το είναι πολλή μεγάλη και με το συγκεκριμένο -σας μιλώ μετά πλήρους ειλικρίνειας- το πρωί πίνοντας καφέ και ανοίγοντας την τηλεόραση σε πρωινάδικο , νόμιζα ότι θα δω την Ειρήνη στα κανάλια και το Γρηγόρη από πίσω της ,"σκυλάκι " της. Και επιπροσθέτως , επειδή σπούδασα στα Γιάννενα και γνωρίζω πολύ καλά και τις γύρω "παραμεθόριες " περιοχές , ο κόσμος δεν είναι τόσο πίσω από τον πολιτισμό και ομολογώ πως εξεπλάγην με όσα διάβασα.Θα ταν λοιπόν προτιμότερο να διαδραματιζόταν η ιστορία του βιβλίου σε εποχή προγενέστερη. ΜΑΡΙΑ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαρία Κ: Δεν αμφισβητώ τα όσα λέτε, αλλά σαν "θαυμάστριά" μου, θα έπρεπε να ξέρατε οτι ποτέ δεν επαναλαμβάνομαι, άρα το επόμενο θα έιναι πάλι κάτι άλλο και ως αναγνώστρια σας λέω, οτι έναν συγγραφέα που θαυμάζω την δουλειά του, δεν φτάνει ένα βιβλίο για να τον... απορρίψω και να μην ενδιαφερθώ ξανά γιά το επόμενο βιβλίο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν το δουμε γενικά αυτο το άρθρο και αν δε το οριοθετησουμε στην εννοια 'συγγραφεας', ουσιαστικά εγω αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι γενικά στη ζωη μας (και πιστευω σε αυτο από προσωπικη μου εμπειρια) οτι ειναι να γινει θα γινει..Και δε το λέω για να βολευτουμε με αυτη την ιδιεα αλλά το λέω γιατι οταν κατι ειναι να βγει απο μεσα μας, όλο μας το σωμα η ψυχή και το μυαλο συνομωτουν κι αρχιζουν και μας δινουν σημαδια.. Αν κάτι δεν ειναι να γίνει όσο και να πιεζομαστε δε θα γινει ή θα γίνει αλλά με ελλέιψεις ή παραπλευρες 'απώλειες'..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα παρακαλούσα για λίγο ελεος εκ μερους των εκδόσεων Ψυχογιός! πόσα παρόμοια βιβλία θα βγάλουν με στόχο την εμπορικότητα και όχι τη λογοτεχνία. κ. Μαντά σύντομα θα μείνετε χωρίς χειροκρότημα αν δεν επιστρέψετε στη παλιά καλή Λένα Μαντά των πρώτων σας βιβλίων.
    Μάρθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάρθα: Νομίζω οτι κάνατε κάποιο λάθος. Εδώ είναι το ιστολόγιό μου και όχι το επίσημο site τωνε κδόσεων Ψυχογιός. Αν λοιπόν έχετε παράπονα από το είδος των βιβλίων που εκδίδουν πρέπει να αποταθείτε εκεί για να σας εξηγήσουν όσα θέλετε να μάθετε γύρω από τον χώρο των εκδόσεων. Όσο για μένα, λέω χρόνια ώς γράφω οτι μου αρέσει εμένα να διαβάζω, έτσι ξεκίνησα, τότε που ούτε σκεφτόμουν οτι θα δω βιβλίο μου στις προθήκες, έτσι συνεχίζω. Αν δεν σας άρεσαν κάποια βιβλία μου, απόλυτα δεκτό. Δεν μπορεί όλα ν' αρέσουν σε όλους! Επιπλέον, ίσως τα δικά σας δεδομένα άλλαξαν και ήρθε η ώρα να στραφείτε σε άλλα βιβλία. Θα σας πρότεινα το Άγιοι και δαίμονες, το Μέρες Αλεξάνδρειας, το Έτσι θέλω να θυμάμαι που ίσως σας αρέσουν πολύ περισσότερο. Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ελένη Κ: Πραγματικά δεν έχει να κάνει με ηττοπάθεια ή φυγομαχία, αλλά νομίζω οτι μέσα μας, όλοι λίγο πολύ, ξέρουμε πότε είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σας κυρία Μαντά δε ξέρω τι λένε οι άλλοι αλλά εμένα το Χωρίς Χειροκρότημα μου άρεσε. Βέβαια το αγαπημένο μου είναι η Θεανώ. Ξέρετε αν θα κυκλοφορήσει σύντομα καινούργιο βιβλίο της κ. Τσαμαδού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το καλοκαίρι διάβασα το χωρίς χειροκρότημα κι αυτό γιατί όπως έμαθα αφορούσε γνωστή ιστορία τραγουδίστριας. Έμεινα κατάπληκτος από την αφελή περιγραφή κάποιων γεγονότων που συνέβησαν αλλά και την άγνοια της συγγραφέως για τον κόσμο της νύχτας τον οποίο έζησα σαν εργαζόμενος σε νυκτερινά κέντρα πάνω απο δεκαετία. Καλό θα ήταν να έχει γίνει μια μικρή έρευνα πριν καταπιαστεί μ ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και έχει πολύ βρωμιά πίσω του. Μοιάζει σαν να γράφτηκε από μια έφηβη και όχι μια καταξιωμένη συγγραφέα. Βρήκα τους διαλόγους αφελείς, παιδικούς σχεδόν που δεν έχουν καμιά σχέση με την σκληρή πραγματικότητα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γράφτηκε και αν αποσκοπούσε σε κάτι .Και δεν αναφέρομαι μόνο στην γνωστή ιστορία, αλλα γενικότερα σε ότι συμβαίνει παρασκηνιακά.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι θλιβερό να υπάρχουν αναγνώστες που ενθουσιάζονται με τέτοιες ανούσιες εξυπνακίστικες ιστοριούλες. Αυτό δείχνει δυστυχώς πόσο χαμηλό αναγνωστικό επίπεδο έχουμε σ' αυτή τη χώρα. Άρλεκιν. Τίποτα παραπάνω. Όσο για το κριτήριο των πωλήσεων, αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει την ποιότητα του βιβλίου. Ποια ποιότητα δηλαδή, που εδώ μιλάμε για προϊόν υποκουλτούρας. Όσοι αγαπάμε την πραγματική λογοτεχνία έχουμε αγανακτήσει με όλες αυτές τις ψυχοκόρες που βγάζει ο Ψυχογιός. Δέσποινα Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργος: Το βιβλίο δεν είχε σαν στόχο την... δημοσιογραφική έρευνα για να περιγράψω τον κόσμο της νύχτας. Αυτός ο κόσμος αποδόθηκε ....εξ απαλών ονύχων για συγκεκριμένο λόγο και αυτός εξυπηρετούσε την πλοκή. Σαφώς και ο κόσμος της νύχτας έχει περισσότερη... ίντριγκα, αλλά ΔΕΝ ήθελα να τον δώσω για δικούς μου λόγους. Όσο για τον λόγο που γράφτηκε αυτό το βιβλίο.... Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος εκτός από έναν και απλό. Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η ιστορία, έτσι την έδωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δέσποινα: Αυτό που μου κα΄νει εντύπωση τόσα χρόνια τώρα είναι το εξής: Ολοι εσείς που δηλώνετε υπέρμαχοι της λογοτεχνίας και θεωρείτε εαυτούς ανώτερους από εμας της.... υποκουλτούρας, μεταχειρίζεστε πάντα τον χειρότερο τρόπο για να το εκφράσετε. Γίνεστε ανάγωγοι και προσβλητικοί μ' έναν τρόπο που οι...ψυχοκόρες του Ψυχογιού, δεν το έχουν κάνει ποτέ. Έχω διαβάσει ένα σωρό βιβλία που δεν μου άρεσαν και ποτέ δεν έχω πει λέξη για κανέναν ομότεχνο. Σέβομαι επίσης την δουλειά κάθε ανθρώπου ακόμα κι αν ...καθαρίζει πεζοδρόμια. Θεωρώ λοιπόν οτι για να θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος της...ποιότητας πρέπει πρώτα να διδαχθείς τι σημαίνει σεβασμός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος/η: Χαίρομαι που σας άρεσε το βιβλίο μου, αλλά και για μένα η Θεανώ είναι η λατρεμένη μου! Όσο για την Ελένη Τσαμαδού, απ' όσο ξέρω, στο εκδοτικό δεν υπάρχει κάτι μέχρι το τέλος του 2011. Επειδή αγαπώ πάρα πολύ την γραφή της, περιμενω κι εγώ ανυπόμονα το επόμενο βιβλίο της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μετά από κάποια καλά βιβλία που με έκαναν να αγοράζω στα τυφλά τα επόμενα σας (γνωρίζοντας πάντα το στυλ γραφής σας και τη θεματολογία) έφτασε το τέλος. "Το τελευταίο τσιγάρο" ήταν τελικά ο προάγγελος - και όχι μια κακή στιγμή της ΛΜ, όπως αρχικά νόμιζα και έτσι διάβασα και το "Χωρίς χειροκρότημα". Προφητικός ο τίτλος - Έτσι εξηγείται γιατί δυσκολεύτηκαν οι συντελεστές να τον βρούνε. Κατερίνα Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δυστυχως....η κυρια Μαντα μας απογοητευσε ολους τους φανατικους της αναγνωστες...κριμα και παλι κριμα...μετριοτατο...και η ιστορια πασιγνωστη...το χειροτερο της...οντως μια μικρη παυση θα της εκανε καλο....παρολαυτα θα πουλησει και θα ξαναπουλησει γιατι ειναι Μαντα....Ποπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Απ' ότι κατάλαβα, όσα σχόλια γράφτηκαν στο greek books, επαναλαμβάνονται και εδώ. Πληροφορώ λοιπόν τους πάντες, οτι έχω μπει και έχω ενημερωθεί, για να μην κάνουν τον κόπο να επαναλαμβάνονται.
    Μια μικρή παρατήρηση ως αναγνώστρια αυτή τη φορά, γιατί υπήρξα, είμαι και θα είμαι αναγνώστρια και με αυτή μου την ιδιότητα λέω, οτι όταν είμαι....φανατική ενός συγγραφέα, διαβάζω πάντα τα βιβλία του, κρίνω την ιστορία του (σίγουρα δεν μου αρέσουν όλες), αναγνωρίζω το προσωπικό του στυλ και αυτό είναι που με έλκει, προσπαθώ να δω τι ήθελε να πει, αλλά όσες βαριές κουβέντες γράφτηκαν σ' αυτό το ιστολόγιο, δεν έχω εκστομίσει ποτέ.
    Όσο για την παύση, θα μου επιτρέψετε να κρίνω εγώ πότε θέλω να σταματήσω και δεν θεώρησα ποτέ δεδομένο τίποτα στην ζωή μου, οτι κατάφερα το κατάφερα με πείσμα και δουλειά. Η ... Μαντά πάντα προσπαθεί να γράφει και να δίνει το καλύτερο κομμάτι της. Το να μην αρέσει σε κάποιους αυτό, αποδεκτό. Μην δηλώνετε όμως φανατικές αναγνώστριες γιατί πολύ φοβάμαι οτι δεν είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ταπεινη μου αποψη...οταν καποιος ειναι συστηματικος αναγνωστης ενος συγγραφεα και ερχεται καποια στιγμη που δεν τον καλυπτει η δουλεια του και εχει την ευκαιρια να μιλησει μαζι του και να "ακουστει" η αποψη του, του λεει τεκμηριωμένα τις ενστασεις του και με επιχειρηματα προσπαθει να του εξηγησει οσα τον ενοχλησαν σε αυτα που διαβασε. Αυτο βοηθαει και τον αναγνωστη να εκφραστει και τον συγγραφεα να....διορθωθει και νομιζω πως ειναι και ενας απο τους λογους που λειτουργουν τα blogs και οι συγγραφεις εχουν πια αμεση επαφη με τους αναγνωστες. Θα ηταν τουλαχιστον ανοητος οποιος συγγραφεας πιστευε πως η καθε του δουλεια ειναι δεδομενο πως θα ειναι αρεστη απο ολους και πως δεν θα υπαρξει αντιλογος. Αν θυμαμαι καλα η κυρια Μαντα εχει δηλωσει πολλες φορες πως θεωρει την διαφωνια επικοδομητικη.....να γινετε ομως με επιπεδο και επιχειρηματα.....γιατι ειναι τουλαχιστον ανοητος επισης, οποιος με κακεντρεχειες και με μη εμπεριστατωμενα σχολια, απλα και μονο επειδη ασκει μια αρνητικη και κακοβουλη κριτικη θεωρει εαυτον αποστασιοποιημενο απο την...υποκουλτουρα...διοτι με την σταση του ειναι...δημιουργος της!!!!Σχολια του τυπου...."καλο θα ηταν η συγγραφεας να κανει μια μικρη παυση" και αλλα πιο βαρυγδουπα τα οποια αρνουμαι και να αντιγραψω, ειναι παντελως περιττα εφοσον δεν συνοδευονται απο κανενα...κοσμιο επιχειρημα και καποιο επικοδομητικο σχολιο. Ποιος να παρει στα σοβαρα καποιον που ζηταει...δια καως επιπεδο και κουλτουρα στα βιβλια που διαβαζει και που ενοχλειτε απο τις...υποκουλτουρες..αλλα η τοσο εύθικτη κουλτουρα και το επιπεδο του ιδιου, δεν του επιτρεπουν να εκφραστει ,ουτε καν με δυο κοσμιες εκφρασεις που να κινουνται τουλαχιστον στην σφαιρα του σεβασμου προς τον συνομιλητή μας!?!Οταν λοιπον δεν υπαρχουν καν οι βασικες αρχες καλης συμπεριφορας και σεβασμου...καλο θα ειναι καποιος να μην μπαινει στον κοπο καν να εκφραστει για πιο βαθυτερα θεματα και να παραστησει τον θιγμενο γιατι η κακια δεν κανει ...εντυπωση αλλα.....φασαρια!!!Και μια φασαρια ειναι παντα ενοχλητικη και περιττή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το καλύτερο κομμάτι από το Χωρίς Χειροκρότημα υπάρχει στην εισαγωγή, όπου μας λέει πως κάθε ομοιότητα με πρόσωπα είναι σύμπτωση! Ένα βιβλίο γεμάτο ασυναρτησίες. Βίκυ Καρρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Και συνεχιζετε με τα copy/paste απο τα greekbooks!!Δεν τα χρειαζομαστε..νομιζω πως και η κ.Μαντα ειπε πως ενημερωνετε και οι υπολοιποι το ιδιο....ας μην παπαγαλιζουμε λοιπον. Ειναι κριμα. Κι εσεις χανετε χρονο με το να επαναλαμβανεστε....κι εμεις χανουμε φαια ουσια με το να σας...ανεχομαστε!Κρατηστε το πολυτιμο επιπεδο σας για τον εαυτο σας και αφηστε τους υπολοιπους να ηρεμησουν.Αυτο που κανετε μονο κακοηθεια μπορει να χαρακτηριστει....δεν ειναι ουτε καν αρνητικη κριτικη...γιατι καθε κριτικη εχει και την επιχειρηματολογια της.Αν επιχειρηματολογουσατε λοιπον θα μπορουσε να γινει μια πολυ ομορφη συζητηση και κανεις δεν θα αντιδρουσε γιατι ολοι εχουμε το δικαιωμα να εχουμε την αποψη μας....μονο που αυτο παει..."πακετο" με το να σεβομαστε και τον αλλον και να μιλαμε χωρις να τον προσβαλουμε...Καπου εκει στα..ψηλα που βρισκεται το επιπεδο σας λοιπον εχετε χασει λιγο τις ισσοροπιες σας και εχετε μπερδεψει το επιπεδο με το "δηθεν"!Επιπεδο πρωτα-πρωτα σημαινει παιδεια και αρχη της παιδειας ειναι η αξιοπρεπεια και οι καλοι τροποι.Ασχοληθειτε με αυτο λοιπον, ψαξτε εκει ψηλα μην σας...παραπεσαν ολα αυτα καπου και μην ασχολειστε με το να μπαινετε στον κοπο να κανετε αντιγραφες εδω. Βρειτε κατι πιο ενδιαφερον να γεμισετε τον προφανως τοσο πολυ ελευθερο χρονο σας γιατι το νεο σας....χομπυ δεν μας χρειαζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ Κ.ΜΑΝΤΑ.ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΔΕΝ ΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ.ΑΛΛΑ ΤΟ -ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ-ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ -ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΙ-.ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΣΤΩΝΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ''ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΕΝΟΣ 16ΧΡΟΝΟΥ''.ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ-ΕΦΗΒΙΚΑ ΓΡΑΠΤΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΩΡΗΣΩ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΟΥΤΕ Σ ΕΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ Κ.ΜΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος/η: (Αν και θα προτιμούσα να είναι ενυπόγραφο το σχόλιο). Σαφώς λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος για υποκριτικά σχόλια που απλά θα με κολάκευαν. Είναι ξεκάθαρο και απολύτως αποδεκτό, οτι δεν σας "πάει" η γραφή μου και τα θέματα που επιλέγω, ούτε ο τρόπος με τον οποίο δίνω την εξέλιξη της ιστορίας σε κάθε βιβλίο. Χωρίς ίχνος λοιπόν ενόχλησης, σας λέω να προχωρήσετε και ν' ανακαλύψετε άλλους συγγραφείς που η δουλεια τους μπορεί να είναι πιο κοντά σε αυτά που σας αρέσει να διαβάζετε. Καλή εβδομάδα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. κ.Μαντα θα ηθελα να ρωτησω διοτι θελω να γραψω κ εχω κατι στο μυαλο μου εδω κ καιρο δεν εχω κανει τις απαραιτητες σπουδες μα ειναι κατι που πραγματικα το θελω με ποιον τροπο να ξεκινησω την συγγραφη μου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κέφι, μεράκι, χαρτί και μολύβι! Πραγματικά δεν θα ήξερα τι άλλο να σας απαντήσω! Έτσι ξεκίνησα κι εγώ και πολλοί άλλοι που γνωρίζω. Και το πιο σημαντικό: Κανείς δεν είπε "θέλω να γράψω". Απλώς... γράψαμε!
      ΥΓ: Ίσως να σας βοηθούσε αν ξεκινούσατε με σημειώσεις, μια περίληψη που θ' αναπτύξετε μετά....

      Διαγραφή
  44. Κυρία Μαντά, γράφω ένα βιβλίο εδώ και δύο μήνες. Έχει πολύ καλό θέμα κατά τη γνώμη μου. Θα ήθελα να μου δώσετε μία συμβουλή, αν μετανιώσω για ένα από τα σημεία του βιβλίου μου, θα μπορούσα να το διορθόσω και να γράψω κάτι άλλο ή να το αφήσω και να αφήσω τους άλλους να πούνε τη γνώμη τους; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα μετράει η δική σας γνώμη! Μην παραδώσετε χειρόγραφο σε κανέναν αν εσείς δεν είστε σίγουρος/η οτι έτσι ακριβώς θέλετε να βγει αυτό που γράφετε....

      Διαγραφή
  45. Εντάξει! Εχω την ιστορία, εχω γραψει αρκετες σελιδες αλλα οταν με το καλο το τελειώσω τι γίνεται? Φυσικα θα μου παρει καιρο ακομα γιατι ο γιος μου εχει ολο μου το χρόνο αλλα υπαρχουν στιγμες που νιώθω οτι δε χωρανε ολα αυτα που θελω να γραψω μεσα στο κεφάλι μου. Η ιστορια που γραφω είναι η δικη μου ιστορία και το προβλημα μου ειναι οτι οσο γραφω θυμάμαι κι άλλα πράγματα που εγιναν τοτε και γυρναω στο κείμενο που εχω ήδη γραψει και το αλλαζω. Κάποια στιγμη θα το τελειώσω, δε μπορει. Το συγκεκριμένο βιβλίο το γραφω για να το δωρίσω στον άντρα μου αλλα εκείνος επιμένει οτι πρεπει να το εκδοθεί. Επίσης απο τη στιγμη που το ξεκινησα εχω γραψει καμιά 25 ποιηματα, 5 τραγουδια που περιμένουν μουσικη απο ενα φιλο, 5 κειμενα και αλλη μια ιστορία-θρίλερ. Τι πρέπει να κανω αν αποφασίσω να εκδοθει; πιστευετε οτι είναι λάθος η έκδοση της προσωπικης μου ιστοριας; καλη συνέχεια σε οτι κανετε. Ελένη Μπουντζουκλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αφου δεν μπορείτε να κατανοήσετε το βαθύτερο νόημα στα λόγια του Μπουκόφσκι και νομίζετε πως σας θίγει προσωπικά γιατί όλοι είστε κατα βάθος ξιπασμένοι - ψωνισμένοι ψευτοκουλτουριάρηδες εκκολαπτόμενοι συγγραφίσκοι, αστε το να πάει στο δι...ο...ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Το λάτρεψα το κείμενο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Γεια σας !! Μπορειτε να μου συστεησετε καποια βιβλια της Λενας Μαντας ; Ειμαι 13 χρονων . Ευχαριστω πολυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλημέρα και από μένα...
    Εγώ πάλι ταυτίστηκα με όσα διάβασα Λένα μου...
    Δεν με γεμίζει τίποτε άλλο εκτός από αυτό... όπου σταθώ και όπου βρεθώ μπορώ να γράψω, να χαθώ...
    Αλλά δεν θέλω να το αφήσω να πεθάνει μέσα μου...
    Θέλω να το μοιραστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλημέρα και από μένα...
    Εγώ πάλι ταυτίστηκα με όσα διάβασα Λένα μου...
    Δεν με γεμίζει τίποτε άλλο εκτός από αυτό... όπου σταθώ και όπου βρεθώ μπορώ να γράψω, να χαθώ...
    Αλλά δεν θέλω να το αφήσω να πεθάνει μέσα μου...
    Θέλω να το μοιραστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή