Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



24 Σεπτεμβρίου 2011

Για την φιλία....

Χθες ένας αναγνώστης μου έστειλε ένα mail και μου έλεγε οτι θεωρεί το "Βαλς" ύμνο στην φιλία. Όπως κι εγώ....
Αυτό μου έδωσε την ιδέα για να σας μεταφέρω ένα κείμενο από ένα λατρεμένο μου βιβλίο, στου οποίου τις σελίδες ανατρέχω πολύ συχνά....

" Για την φιλία...
Ο φίλος σας, είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας.
Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε μ' ευγνωμοσύνη.
Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας, γιατί πηγαίνετε στον φίλο με την πείνα σας και τον αναζητάτε στην γαλήνη σας.
Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δεν φοβάστε το "όχι" στην δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το "ναι".
Κι όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν' ακούσει την καρδιά του, γιατί στην φιλία όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη.
Όταν χωρίζεσαι από τον φίλο σου δεν λυπάσαι, γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ' αυτόν, μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα.
Και μην βάζετε κανένα σκοπό στην φιλία, εκτός από το βάθαιμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου, δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στην θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.
Και δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας στον φίλο σας. Αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του.
Είναι ο φίλος σας κάτι που θα έπρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε;
Καλύτερα να γυρεύετε τον φίλο σας, πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε. Γιατί έργο του φίλου, είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.
Και μέσα στην γλύκα της φιλίας, κάνετε να υπάρχει γέλιο, μοίρασμα χαράς.
Γιατί στις δροσοστάλες των μικρών πραγμάτων, η καρδιά βρίσκει την αυγή της και ξανανιώνει. "
                                                                                      Χαλίλ Γκιμπράν
                                                                                             Ο Προφήτης

14 σχόλια:

  1. sas parakalw na m peite pio vivlio einai /...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχο!...Ευλογημενος οποιος στη ζωη του γνωρισει εστω και εναν αληθινο φιλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος/η: Αυτό που έγραψα στο τέλος είναι: Ο Προφήτης του Χαλιλ Γκιμπράν. Δεν ξέρω εκδότη γιατί η δική μου έκδοση είναι του 1974(!!!) και το είχα αγοράσει 180 δραχμές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. BUTTERFLY: Είναι κάτι σπάνιο και γι αυτό εξαιρετικά πολύτιμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λένα μου τυχερός όποιος συναντά στη ζωή του αληθινούς φίλους...
    Εξαιρετική απόδοση από τον Γκιμπραν!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό απόγευμα αγαπημένη κυρία Μαντά!! Τι υπέροχο κείμενο και τι ωραία λόγια είναι αυτά για τη φιλία! Έτυχε να διαβάσω σε διάφορα λογοτεχνικά βιβλία αποσπάσματα από το συγγραφικό έργο του Χαλίλ Γκιμπράν και είναι όλα τόσο ωραία και ξεχωριστά! Θα επιδιώξω τότε να διαβάσω και τα βιβλία του!! (Κάτι πήρε το μάτι μου στη βιβλιοθήκη της μαμάς!!) Πολλά, πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλο σας απογευμα κυρια Μαντα.
    Υπερτατο αγαθο η φιλια,τυχεροι οσοι την απολαμβανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό απόγευμα Λένα μου. Υπέροχα λόγια του Χαλίλ Γκιμπραν και ναι .....οι φίλοι είναι μοναδικοί. Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε μ' ευγνωμοσύνη.Γιατί έργο του φίλου, είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.
    Και μέσα στην γλύκα της φιλίας, κάνετε να υπάρχει γέλιο, μοίρασμα χαράς. Αυτά θα τα κρατήσω!!! Φιλιά πολλά Λένα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Λένα μου!

    Μετά τον... "Έρωτα σαν βροχή..."

    διαβασα και αλλού για τον "Ερωτα στην ομίχλη"...

    Μεγάλο πράγμα ο ¨ερωτας!
    Μα μεγαλύτερο η Φιλία!

    Χαιρετισμούς μας,
    Υιώτα
    Αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα κυρία Μαντά! Πολύ ενδιαφέρον κείμενο και με πολλές αλήθειες. Μόλις χθες τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου σας "Έρωτας σαν βροχή" και έχω να σας πω ότι το βρήκα συγκλονιστικότατο! Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, με ακόμη πιο ενδιαφέροντες ήρωες και γεγονότα. Παρακολουθώ το ιστολόγιό σας και κάπου διάβασα ότι υπάρχει μία πιθανότητα να γίνει σειρά στην τηλεόραση... Τελικά ισχύει; Με ενθουσίασε η ιστορία της Κλαίλιας σε βιβλίο, θα ήθελα πολύ να την δω και σε σειρά, αν και ξέρω πως τα βιβλία αποδίδουν πολύ καλύτερα μια ιστορία. Επίσης διάβασα και το έργο σας "Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης" και όπως ήταν αναμενόμενο με κέρδισε και αυτό! Όπως βλέπετε κράτησα την υπόσχεσή μου, συνεχίζω και θα συνεχίσω να είμαι μεγάλη θαυμάστρια της δουλειάς σας! Στη λίστα μου τώρα έχει σειρά το "Τελευταίο τσιγάρο", για το οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, ενώ ψάχνω τρόπο να έρθουν στα χέρια μου και τα υπόλοιπα έργα σας το συντομότερο δυνατό! Όπως σας είχα πει σε προηγούμενο σχόλιό μου στο ιστολόγιό σας, άργησα να συναντήσω τη γραφή σας, χαίρομαι όμως που τελικά το έκανα! Ελπίζω να μη σας κούρασα με τη φλυαρία μου. Ένα μεγάλο "συγχαρητήρια" θα σας πω πάλι και θα τελειώσω. Έχετε καταφέρει να είστε πρώτη στη λίστα με τους αγαπημένους μου συγγραφείς και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσετε να είστε! Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά λοιπόν και καλή τύχη σε ό,τι κι αν κάνετε στο μέλλον!
    Μια μεγάλη θαυμάστριά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά υπέροχο... Κάθε του λέξη άγγιξε την ψυχή μου και ξύπνησε αγαπημένες αναμνήσεις... Γιατί η φιλία είναι το ύψιστο αγαθό που μπορεί να δοθεί σε κάποιον... Καλό βράδυ κυρία Μαντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρομαι που άρεσε σε όλους σας ένα κείμενο που αγαπώ από ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό για μένα. Έρχεται και άλλο σύντομα, και μάλιστα ένα κείμενο που έχω κάνει ευαγγέλιο ζωής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εχω συγκλονιστει με τα βιβλια σας,αγγιζουν τοσο πολυ την ψυχη μου....

    συγχαρητηρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή