Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



25 Ιανουαρίου 2013

Βαλς με 12 θεούς στην Ελλάδα!

ΒΑΛΣ ΜΕ 12 ΘΕΟΥΣ

Από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου

Καθημερινά στις 16:50 στον ΑΝΤ1

Βασισμένο στο ομώνυμο best seller της Λένας Μαντά, η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, κέρδισε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού στην Κύπρο. Από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου η επιτυχημένη σειρά θα προβάλλεται και στην Ελλάδα. Συντονιστείτε στον ΑΝΤ1, ένα συναρπαστικό ΒΑΛΣ ΜΕ 12 ΘΕΟΥΣ, έρχεται για να σας καθηλώσει!
 
 
Εδώ και καιρό ακούω τις φήμες... Φίλες από την Κύπρο, μου το έγραψαν πολλές φορές γιατί τα εκεί έντυπα το έλεγαν ξεκάθαρα... Περίμενα μέχρι να το ακούσω από τους αρμόδιους. Χθες έστειλαν δελτίο τύπου....
Είναι η πρώτη Κυπριακή σειρά που προβάλλεται από ελληνικό κανάλι  και θεωρώ οτι έγινε μια καλή αρχή αν και τα ελληνικά κανάλια ακόμα προβάλλουν την μια Τούρκικη σειρά μετά την άλλη...
Έχω δει μέσω διαδικτύου τα πρώτα επισόδια και μου έκανε κατάπληξη το πόσο καλογυρισμένη είναι η σειρά σε μια εποχή κρίσης και επιπλέον από μια Κύπρο με πολύ μικρό τηλεοπτικό κοινό. Κρίμα που και η Ελλάδα δεν έκανε καμιά προσπάθεια να προσφέρει στον κόσμο ελληνικές μυθοπλασίες με Έλληνες ηθοποιούς. Γνωρίζοντας με πόσες δυσκολίες και πενιχρά μέσα ο παραγωγός Κούλης Νικολάου δημιούργησε αυτή την σειρά, εκτίμησα πολύ περισσότερο την προσπάθειά του.
Η Μαρία Γεωργιάδου που έχει την επιμέλεια του σεναρίου πάνω από μια ομάδα έμπειρων σεναριογράφων, θεωρώ οτι έκανε άριστη δουλειά. Στα πρώτα επεισόδια, σίγουρα θα αναγνωρίσετε το βιβλίο. Από κει και μετά απολαύστε το σαν ένα καλογυρισμένο σήριαλ που κάτι σας θυμίζει. Πάντως οι αλλαγές και οι προσθήκες όσο τις έβλεπα, σκεφτόμουν οτι θα μπορούσα να τις έχω κάνει και εγώ, τόσο εναρμονισμένες είναι με τους χαρακτήρες του βιβλίου.
Αγαπημένη μου η Μαρίνα Βρόντη που υποδύεται την Ελπίδα, αλλά τόσο η Χρυσή Ανδρέου που έχει τον ρόλο της τρυφερής Ναταλίας, όσο και η Αντωνία Χαραλάμπους που κρατάει τον ρόλο της Μαρίνας, έχουν δώσει άλλη διάσταση στους χαρακτήρες του βιβλίου.  Ευχάριστη νότα η Ελένη Οδυσσέως που υποδύεται την γραμματέα του Κωστή την Ευγενία και τολμώ να πω οτι κατάφερε να μπει στο "πετσί του ρόλου"!
Και φυσικά δεν μπορώ να πω ούτε μια λέξη, παρά μόνο να υποκλιθώ στην κ. Κάτια Δανδουλάκη που υποδύεται την Νάσια Αγραφιώτου, την συγγραφέα. 
Όταν είδα τον Μάνο Παπαγιάννη που κρατάει το ρόλο του Κωστή, νόμιζα οτι έβλεπα τον Κωστή μου....
Ο Στράτος Τζώρτζογλου  είναι ο πρόεδρος της εταιρείας, που φυσικά ο ρόλος του έχει μεγαλώσει για τις ανάγκες της σειράς.
Ελπίζω να σας αρέσει η σειρά, ελπίζω να έχει και εδώ την επιτυχία που έχει στην Κύπρο καθώς είναι σταθερά ανάμεσα στις πρώτες σε θεαματικότητα .
Εγώ θα κλείσω μ' ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρία Γεωργιάδου, που αγάπησε το βιβλίο όσο και εγώ, το πίστεψε και εδώ και χρόνια προσπαθούσε την μεταφορά του στην μικρή οθόνη, μέχρι που το κατάφερε στην αγαπημένη μου Κύπρο.
 
 

 

89 σχόλια:

  1. Δοξα το Θεό επιτέλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ με την ώρα, αλλά δεν περνάει από μένα...

      Διαγραφή
    2. Ολοι διαφωνουμε με την ωρα περιμεναμε να το βαλουν στις 22.15! αν ειναι δυνατον δηλαδη το μονο που μπορουμε να δουμε οταν σχολαμε απ την δουλεια μας στις 21.00 ειναι τουρκικα?

      Διαγραφή
    3. Και δυστυχώς, απ' ότι πληροφορήθηκα, μετά τον Σουλεϊμάν, ο ΑΝΤ1 προγραμματίζει και άλλο τούρκικο....

      Διαγραφή
    4. eine mia katapliktikh seira!!!!!!!!!!!11

      Διαγραφή
  2. efoson diafwnoume oloi me tin wra to kalutero 8a itan na stelanme auta pou leme edw stin selida tou ant1.an doune oti oloi exoun provlima me tin wra MPOREI na kanoun kati....
    Krima gt einai mia poluuu wria seira opws kai to vivlio alloste kai ekeini tin wra den 8a exei aki toso tin tile8easi pou tou aksizei...:/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ από πλευράς μου ότι μπορούσα να πω το είπα, εκεί που έπρεπε... Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω...

      Διαγραφή
  3. Το είδα να διαφημίζεται και πολύ το χάρηκα!!!!
    Μια ....διακοπή στις Τούρκικες σάχλες!!!

    ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΚΑΛΆ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου κι εγώ το περίμενα και το ήθελα, είναι ένα βιβλίο που αγαπώ τόσο. Ελπίζω να το αγαπήσει ο κόσμος και να ξεπεράσει εύκολα, όπως και εγώ που το βλέπω διαδικτυακά, τους ιδιωματισμούς στην γλώσσα που όμως έχει μια υπέροχη μελωδικότητα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Κυρία Μαντά! Επιτέλους!!! θα προσπαθήσω να το συνδιάζω όταν μου βγαίνει το πρόγραμμα με τη σχολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρεται αγαπημένη μου κ. Μαντά!! Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους το Βαλς θα μεταδίδεται και τον ΑΝΤ1 Ελλάδος!! Καιρός ήταν!! Είναι μια εξαιρετική παραγωγή, καλοδουλεμένη, με τους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν πολύ καλά τους ρόλους τους! Είμαι σίγουρη πως η επιτυχία της θα είναι δεδομένη και στην Ελλάδα γιατί εδώ στην Κύπρο είναι πρώτη στους πίνακες τηλεθέασης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ελπίζω! Όσο για την παραγωγή, είναι πραγματικά άψογη!

      Διαγραφή
  6. Αχ τέλεια. Το περίμενα. Ας έχει και η Ελλάδα κάτι καλό να δείξει στις μέρες μας γιατί τώρα τελευταία έχει ρίξει πολύ το επίπεδο της. Περιμένουμε με ανυπομονησία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους!!!!! Το περιμέναμε πως και τι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΓΩ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΜΕΣΩ WEB TV ΚΑΙ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΛΠ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ Ή ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!!! ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ Ν ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ!!! ( ΄΄ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ΄΄ ΑΣ ΠΟΥΜΕ???ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ).Κα ΜΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΡΘΕΙ Ο ΜΑΙΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τα Τούρκικα είναι πραγματικά μεγάλη πληγή, αλλά οι μεγάλες τηλεθεάσεις που αποσπούν, κάτι σημαίνουν. Κάπου φταίμε και εμείς!

      Διαγραφή
  9. Η ανυπομονησία μου για αυτή τη σειρά ήτανε απερίγραπτη. Την ημέρα της πρεμιέρας ήμουνα πάρα πολύ χαρούμενη γιατί επρόκειτο για το αγαπημένο μου βιβλίο!! Ομολογώ ότι τόση διαφήμιση δεν έχω ξανακάνει, πολλές ήτανε οι φίλες μου που αγόρασαν αυτό αλλά καιεπόμενα βιβλία σας.
    Τη σειρά τη παρακολουθώ και εγώ καθημερινά μέσω WEB TV και ομολογώ πως είμαι μαγεμένη από τις μουσικές επιλογές αλλά και με τον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία και με τις ερμηνείες. Αν και έχει αποκλείσεις συνεχίζει να είναι από τις αγαπημένες μου σειρές.
    Εύχομαι και άλλα βιβλία σας να καταφέρουν να μεταφερθούν στην τηλεοράση γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη από ωραίες σειρές και μάλιστα ποιοτικές. Κατερίνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός των ηθοποιών που κάνουν άριστη δουλειά, θα σταθώ στον ΠΕΤΡΟ ΣΕΡΓΑΚΟ που κάνει τις μουσικές επιλογές. ΚΑλύτερες, δεν έχω συναντήσει σε σειρά!

      Διαγραφή
    2. Πέτρος Σεργάκης λέγεται το παιδί και δεν κάνει αυτός την μουσική επένδυση.Όπως και να'χει πολύ ωραίo

      Διαγραφή
  10. Ειναι πολυ ωραία σειρά και αξιολογους Έλληνες και Κύπριους Ηθοποιούς! Στην Κύπρο προβάλλεται στις 9 το βράδυ και ειναι πολύ βολική ώρα!! Ας σταματήσουν 2-3 Τουρκικα και να παιχτεί κάτι καλό επιτέλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η τηλεθέαση; Τα τούρκικα κρατουν την προτίμηση του κοινού (δεν ξέρω για πιο λόγο) και όσο οι Έλληνες τα βλέπουν, στην Κύπρο μόνο θα γίνονται δουλειές....

      Διαγραφή
  11. Exw stenaxwrethei me tin seira eina teleios diforetiki apo to vovlio...to vivlio einai uperoxo..i seira einai xalia alloi xaraktires...alla proswpa...les k den einai to vals me 12 theous....leipamai....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σειρά είναι καθημερινή και οι προσθήκες απαραίτητες. Πάντως εγώ που την παρακολουθώ δεν μ' ενόχλησαν οι προσθήκες και οι αλλαγές γνωρίζοντας οτι δεν παρακολουθώ το Βαλς, αλλά μια σειρά βασισμένη σ' αυτό με γνώριμους και αγαπημένους ήρωες...

      Διαγραφή
    2. Μέχρι τώρα, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλό το σίριαλ, και πλησιάζει πολύ κοντά σε όσα φανταζόμουν, έχω μια απορία όμως, το όνομα της κόρης του Κωστή γιατί άλλαξε από Ισμήνη σε Σοφία; Βεβαίως και τα δύο ονόματα είναι πολύ όμορφα.

      Διαγραφή
    3. Γιατί το "Ισμήνη" δεν υπάρχει στην Κύπρο, δεν συνηθίζεται και γι αυτό το άλλαξαν, απ' ότι μου είπε η Μαρία Γεωργιάδου.

      Διαγραφή
  12. I k Manta exei dei tin seira¡¡¡¡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω δει τα πρώτα 25 επεισόδια και συμφωνώ οτι έχει αλλαξει το βιβλίο, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν στην Κύπρο χρειαζόταν καθημερινό σήριαλ. Από κει και πέρα, θεωρώ οτι με τα πενιχρά μέσα,(μην ξεχνάμε οτι μιλάμε για 800.000 ψυχές στην Κύπρο και οι δυνατότητες λογω οικονομικών περιορισμένες) έχει γίνει θαυμάσια δουλειά. Ας σταθούμε λοιπόν στο γεγονός, οτι για πρώτη φορά Κυπριακή σειρά έρχεται στην Ελλάδα και ας γνωρίσουμε με ανοιχτό μυαλό τα Κυπριακά μήπως και καθαρίσει το μυαλό μας από τα τούρκικα που κοντεύουν να γίνουν οικεία με την ίδια λογική που κάποτε κοντέψαμε να μάθουμε όλοι βραζιλιάνικα! Ας δώσουμε μια ευκαιρία και σε κάτι άλλο που έδωσε όμως δουλειά και σε έλληνες ηθοποιούς και σε έλληνες σεναριογράφους... Ίσως, έτσι επιστρέψουμε στην ελληνική μυθοπλασία ξανά, ίσως γυριστούν και πάλι σήριαλ γαι την τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι το αγαπημένο μου από τα βιβλία της Λένας Μαντά και σήμερα που παρακολούθησα το 1ο επεισόδιο του σήριαλ σκέφτηκα: επιτέλους κάτι που ταιριάζει με την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα......

    Καλή επιτυχία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι νομίζω κι εγώ και παρ' όλες τις αλλαγές, όπως είπα, δεν ενοχλήθηκα. Όσοι επιλέξετε να το δείτε, αντιμετωπίστε το σαν μια σειρά και όχι σαν βιβλίο....

      Διαγραφή
    2. Είναι διαφορετικό αλλά και τόσο ίδιο.

      Διαγραφή
  15. ειδα το πρωτο επεισοδιο και ηταν πολυ καλο..εχω διαβασει και αυτο το βιβλιο σας και μπορω να πω οτι με καθηλωσε.ελπιζω να μην αλλαξει πολυ η σειρα, το βιβλιο..συνχαρητηρια κ καλη επιτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημενη μου Κ.λενα.ομολογο οτι η σειρα θα γινει η αγαπημενη καθημερινη συνηθεια.απο το πρωτο κολας επισοδιο σ λεντρηζει τ ενδιαφερον.αξιοι ηθοποιοι,υπεροχες σκηνρς καλογυρισμενο.οπος ακριβως ειναι κ το βιβλιο σας.....ενα ακομα βιβλιο σας που ισως θα μπορουσε να βγει σε σειρα ειναι το τελευταιο τσιγαρο....μμμ κ γτ οχι να μην εγραφα ενα σεναριο γ αυτο..καποια στιγμη θελω να το επιχηρησω...αξιζει να
    βλεπουμε τετια αριστουτγηματα.καλη συνεχεια!Χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σας κυρία Μαντά ωραίο βιβλίο και ωραία σειρά δε λέω αλλά γιατί να μην κάνουν σίριαλ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι ή το έρωτας σαν βροχή που είναι τα αγαπημένα μου; Ομολογώ οτι θα προτιμούσα αυτά τα δυο γιατί είναι υπέροχα ελπίζω να το επιχειρήσουν κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Έρωτας σαν βροχή, σε σενάριο δικό μου έχει ήδη απορριφθει από την Ελληνική τηλεόραση.....

      Διαγραφή
  18. ΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ!!!!!!!!ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑ!! ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ; ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΩΤΑΣ ΣΑ ΒΡΟΧΗ; ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!!!!!!!!!!1 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΠΟΛΥ...ΠΟΛΥ...ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιτέλους ένα διαμάντι μετά από πολλά σκουπίδια. Δεν βλέπω τηλεόραση γιατί θεωρώ ότι με υποτιμάμε με αυτά που δείχνουν. Είδα τα 2 πρώτα επεισόδια και ανυπομονώ για την συνεχεία. Το βιβλίο το ξέρω απ έξω και το θεωρώ ένα από τα πιο έξυπνα και πρωτότυπα που έχω διαβάσει. Να είσαι καλά Λένα και θα τα ξαναπούμε κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει κι εμένα το ίδιο. Και παρ' όλο που στην συνέχεια απομακρύνεται από το βιβλίο γιατί είναι καθημερινή σειρά και χρειαζόταν μεγάλωμα, είναι σαν να το έγραψα εγώ, τόσο καλά το ξέρει η Μαρία Γεωργιάδου το Βαλς!

      Διαγραφή
  20. Επιτέλους στην ελληνική τηλεόραση... Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, όταν βλέπω τους ηθοποιούς είναι σαν να ακούω όσα είχα φανταστεί από το βιβλίο, και κυρίως οι τέσσερις πρωταγωνιστές... Σχετικά με την ώρα πάντως, λόγω φροντιστηρίων, ό,τι ώρα και να μπει λογικά θα το βλέπω από web tv, αλλα σίγουρα θα το βλέπω! Μπράβο πραγματικά σε όλους, και κυρίως σε εσάς, που επιτέλους ενισχύουμε ως χώρα τις ποιοτικές παραγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προσωπική άποψη πάντα! ΚΑΜΙΑ σχέση με το βιβλίο.Κυλάει αργά,,οι ηθοποιοί μου φαίνεται δεν ταιριάζουν, είναι μέτριο εντελώς και δεν θα το παρακολουθήσω γιατί θα χασω τη μαγεία του βιβλίου που τόσο αγαπώ.

    Κατα τ'άλλα συγχαρητήρια αγαπητή Λένα για το βήμα αυτό στην Ελλάδα και χαίρομαι πολύ για όλα όσα κάνετε για μας. Ανυπομονώ για ένα νέο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η υποχρεωτική ροή ενός καθημερινού ενώ παράλληλα πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν και προτιμούν να μένουν στην μαγεία του βιβλίου γενικώς! Εγώ θα έλεγα, όποιος επιλέξει να το παρακολουθήσει, ας το κάνει χωρίς να περιμένει να ζωντανέψει το βιβλίο.

      Διαγραφή
    2. έχει γίνει μια σαπουνόπερα, πως επιτρέπετε το βιβλίο σας να ξεχυλώσει τοσο πολύ;;;

      Διαγραφή
  22. Λένα μου καλό σου βράδυ και καλώς να δείτε το Βαλς και εκεί!! εδώ η σειρά πάει σούπερ!!! παίζεται στις 9+30 κάθε βράδυ εκτος Παρασκευής.Σε κάποια σημεία μοιάζει πολύ με το βιβλίο σε άλλα όχι, έχει υπέροχη μουσική κάλυψη, μοναδική και ερμηνείες πολύ καλές. Εκτός από την ερμηνεία της Μαρίνας Βρόντη εγώ ξεχώρισα και εκείνη του Γιώργου Τζωρτζή που παίζει τον ρόλο του Νικήτα....πολύ καλός στον ρόλο του κακού, υπολογιστή, ψεύτη και ύπουλου Νικήτα Ανθρακιώτη. Καλή απόλαυση!!!!!!
    Φιλιά, Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδυ καλή μου! Εδώ η σειρά ξεκίνησε και διένυσε την πρώτη ης εβδομάδα και μέχρι στιγμής, παρ' όλο που η ώρα προβολής είναι η χειρότερη δυνατή (πέντε το απόγευμα) κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε ποσοστό 20,5%, πράγμα εξαιρετικά ευχάριστο. Δεν θα διαφωνήσω για τον Τζωρτζή, είναι πολύ καλός, αλλά και ποιος δεν είναι σε αυτή την σειρά; Όσο γαι τις μουσικές επιλογές, ο Πέτρος Σεργάκος που έχει την επιμέλεια, είναι τουλάχιστον χαρισματικός! Πιο πετυχημένες μουσικές επιλογές σε σειρά, δεν έχω ξανατύχει! Να είσαι καλά και όμορφο μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  23. Παρά τη μεγάλη αγάπη που είχα στο βιβλίο και χωρίς κανένα αίσθημα κακοήθειας πρέπει να πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου η σειρά. Φαίνεται τόσο πολύ στο σενάριο ότι έχουν προσπαθήσει να ξεχειλώσουν την ιστορία από παντού. Λυπάμαι τόσο πολύ γιατί ήταν το πρώτο σας βιβλίο που διάβασα και αυτό με το οποίο αγάπησα τη δουλειά σας. Μιά δουλειά που ακολούθησα από τότε και μετά μέχρι το τέλος με ζήλο και εξακολουθώ. Είναι θεωρώ πολύ κρίμα να κακοποιείται έτσι μια τόσο όμορφη πλοκή όπως αυτή του βιβλίου σας. Επίσης, λυπάμαι που δεν μπορώ να την παρακολουθήσω διότι με ενοχλεί τόσο πολύ η κυπριακή διάλεκτος. Δεν έχω προς θεού κάτι με την Κύπρο και τον κυπριακό λαό,ίσα ίσα που τρέφω μεγάλη συμπάθεια, αλλά η διάλεκτος αυτή είναι τόσο ξένη στα αυτιά μου που μου κλωτσάει πολύ. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και να προσπαθώ να καταλάβω τί θέλουν να πουν οι ηθοποιοί όταν ανοίγω την τηλεόραση να δω κάτι για να χαλαρώσω ή να γελάω επειδή μου φαίνεται αστείο σε μια δραματική σειρά. Επίσης λυπάμαι που εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων που με έχουν κάνει να μην μου αρέσει η σειρά δεν μπορώ να εκτιμήσω ούτε την καλή υποκριτική των ηθοποιών ,ούτε την όμορφη μουσική επιμέλεια όπως λέτε. Ειλικρινά απογοητεύτηκα πολύ. Καμιά φορά ίσως είναι καλύτερα οι συγγραφείς να προστατεύουν το έργο τους να δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα αποδοθεί σωστά και σε κάποια άλλη μορφή. Αυτό βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη αλλά θεωρούσα ότι έπρεπε να την εκφράσω όπως έχω εκφράσει παλαιότερα την αγάπη μου για τα έργα σας. Δυστυχώς φοβάμαι ότι ο όμορφος κόσμος του βιβλίου σας για μένα γκρεμίστηκε. Ήθελα να πιστεύω πάντα ότι η ιστορία σας και μετά την τελευταία σελίδα εξακολουθεί κάπου να εξελίσσεται και δυστυχώς τώρα βλέπω μιά πολύ άσχημη διαστρέβλωση σαν μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη. Ίσως είμαι πολύ ρομαντική αλλά δυστυχώς είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που αρχίζω να αμφιβάλλω για το αν θα ακολουθήσω το έργο σας από εδώ και πέρα καθώς δεν περίμενα να έχετε αυτή την αισθητική-βέβαια η αισθητική είναι υποκειμενική υπόθεση.
    Με συγχωρείται πολύ για το εύρος του κειμένου μου αλλά είχα πληθώρα συναισθημάτων να εκφράσω. Καλή συνέχεια και ελπίζω να μην μετανιώσετε για την συγκεκριμένη σας επιλογή ποτέ. Άννα, μια θαυμάστριά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάστηκε να διαβάσω δύο φορές την τελευταία σας παραγραφο για να βεβαιωθώ οτι δεν κατάλαβα λάθος! Δεν σας αρέσει το σήριαλ (αποδεκτό και σεβαστό) και θα σταματήσετε να διαβάζετε τα βιβλία μου που όπως λέτε σας αρέσουν; Το καταλαβαίνετε οτι δεν έχει λογική ή εγώ δεν κατάλαβα καλά; Δεν είχα να κάνω σε τίποτα με το σήριαλ απλή τηλεθεάτρια και εγώ και όσο κι αν διαφωνώ σε πολλά, γεγονός είναι οτι ΄στην Κύπρο έκαναν μια προσπάθεια, ενώ εδώ, όσα από τα βιβλία μου προτάθηκαν στην ελληνική τηλεόραση απορρίφθηκαν και στην θέση τους βλέπουμε τούρκικα! Και δεν θα με πείραζε καθόλου αν απέρριπταν τα δικά μου, αλλά γύριζαν βιβλία άλλων ελλήνων συγγραφέων που αγαπώ πολύ! Πχ. Θα ήθελα πολύ να δω τον Χορό των μυστικών της Ελένης Τσαμαδού ή το Κλειδωμένο συρτάρι της Πασχαλίας Τραυλού και τόσα άλλα. Αλλα΄δυστυχώς μόνο στην Κύπρο γίνονται δουλειές πια και οι Κύπριοι στηρίζουν με πάθος την ντοπιολαλιά τους.

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που όπως λέτε σέβεστε την άποψή μου για το σίριαλ. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να σεβαστείτε γενικότερα τις απόψεις μου και ως προς τους προσωπικούς μου ενδοιασμούς, αυτούς δηλαδή που εξέφρασα για τα βιβλία σας και να μην κάνετε υπαινιγμούς όπως "δεν έχει λογική". Σας πληροφορώ πως και η λογική μου ικανότητα είναι σε άριστη κατάσταση και η αντίληψή μου στο ζενίθ της. Θεωρώ ότι δεν έχετε ανάγκη την ειρωνεία ή τον κυνισμό για να απαντήσετε στα πολιτισμένα πλαίσια του διαλόγου σε μια θαυμάστριά σας που ήθελε να εκφραστεί. Πραγματικά μένω έκπληκτη από την απάντησή σας παρόλα αυτά δεν έχω αντίρρηση ,ο καθένας μας άλλωστε είναι υπεύθυνος για τον δημόσιο λόγο του. Ελπίζω να μην σας πρόσβαλλα ή να σας ενόχλησε κάτι από τα λεγόμενά μου κι αν συνέβη κάτι τέτοιο σας ζητώ συγνώμη. Σκοπός μου ήταν μόνο να εκφράσω με ειλικρίνεια την αποψή μου. Για να σας απαντήσω λοιπόν τα βιβλία που διαβάζω θέλω να έχουν έναν συγγραφέα από πίσω τους που να μου εμπνέει ανώτερα συναισθήματα θαυμασμού καθώς θα προστατεύει το έργο του από οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει ή να το διαστρεβλώσει. Πίστευα πως κάτι τέτοιο με εσάς συνέβαινε αλλά τώρα αναθεωρώ. Επίσης, θεωρώ πως το ότι επειδή οι Κύπριοι έχουν λεφτά και κάνουν δουλειές δεν είναι λόγος για μένα που ανοίγω την τηλεόρασή μου στην Ελλάδα να χαίρομαι απαραίτητα με αυτό το γεγονός. Θα τρόμαζα αν άνοιγα την τηλεόρασή μου και ξαφνικά όλοι σε όλα τα κανάλια μιλούσαν κυπριακά, χωρίς υπότιτλο ούτε για δείγμα -απλά επειδή αυτοί έχουν τα λεφτά. Αν είναι έτσι να αφιερώσουμε σειρές και στα τσακώνικα και στα ποντιακά και στα βλάχικα και στα κρητικά και στα αρβανίτικα που είναι τόσο πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό ντοπιολαλιές..-αλλά ξέχασα δεν γίνεται αυτοί δεν έχουν λεφτά. Καλά έκαναν και έφτιαξαν μια σειρά στα μέτρα τους οι Κύπριοι για την τηλεόρασή τους αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προβάλλεται και στην Ελλάδα ακριβώς όπως είναι, για να μην βλέπουν οι τηλεθεατές τούρκικα. Θεωρείτε δηλαδή αυτό καλύτερη τηλεόραση?
      Άννα

      Διαγραφή
    3. Ούτε με θίξατε ούτε εγώ θέλησα να αμφισβητήσω την λογική σας, γιατί ξαφνικά τέτοια επίθεση; Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρετε και που κρύβονται πίσω από την μεταφορά ενός βιβλίου στην μικρή οθόνη αλλα΄το μόνο που δεν ισχύει είναι οτι δεν προστάτεψα το βιβλίο μου. Λυπάμαι που το βλέπετε έτσι, πάντως δεν είναι αυτή η καλύτερη τηλεόραση που έχουμε και σίγουρα θα έπρεπε όλοι μας να είμαστε θυμωμένοι που μας κατέκλυσαν τα τούρκικα. Αυτά δεν ενοχλούν γιατί έχουν υπότιτλους;

      Διαγραφή
    4. Αλοίμονο σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να σας επιτεθώ και να σας ανησυχήσω. Απλά δυστυχώς υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για μένα προσωπικά η σειρά. Σίγουρα έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι δεν γνωρίζουμε τί κρύβεται πίσω από τη μεταφορά ενός βιβλίου στην μικρή οθόνη. Ίσως να έχετε δίκιο και να κάνατε ότι μπορούσατε για το "καλύτερο" του βιβλίου σας ,αυτό είναι η δική σας πλευρά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το αμφισβητήσω. Μάλλον ήσασταν και εσείς ο αποδέκτης μιας δυσαρέσκειας που κανονικά θα επρεπε να έχει άλλους αποδέκτες, συγχωρέστε με για αυτό. Το πρόβλημα και εγώ όπως και εσείς το εντοπίζω στο ότι η τηλεόραση νοσεί και είμαστε υποχρεωμένοι ή να δεχτούμε το προϊόν που μας πλασάρουν ή να μην ξαναδούμε τηλεόραση. Δυστυχώς για κάποιους ανθρώπους η τηλεόραση είναι η μοναδική συντροφιά οπότε θα ήταν καλό να τη διαμορφώνουν με περισσότερη προσοχή ,αγάπη και φροντίδα για εκείνους που τη χρειάζονται.
      Άννα

      Διαγραφή
    5. Για πολλά χρόνια, όταν μεγάλωνα τα παιδιά μου χωρίς να δουλεύω,η τηλεόραση ήταν η καλύτερή μου φίλη, η μόνη μου διασκέδαση. Είμαι η πρώτη που λέω οτι με πρόδωσε, αλλά ακόμα την αγαπάω... Και γι αυτό θυμώνω που υπάρχουν τόσα τούρκικα, γι αυτό είδα μια αχτίδα φωτός που απέναντι σ' ένα τούρκικο το απόγευμα μπήκε το Βαλς και πάει καλά σε θεαματικότητα δεδομένης της άχαρης ώρας του. Και κάτι τελευταίο αλλα΄πολύ σημαντικό, για να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Οι λόγοι για μένα ΔΕΝ ήταν οικονομικοί! ΤΟ βιβλίο δεν πουλήθηκε, παραχωρήθηκε, αν μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Είναι από αυτά που σας είπα οτι δεν γνωρίζει ο κόσμος.....

      Διαγραφή
  24. Εγω ανακάλυψα εντελώς τυχαία την προβολή της σειράς και δυστυχώς δεν μου άρεσε καθόλου. Χρησιμοποιούν συχνά κυπριακούς διαλόγους πράγμα που μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι λένε και δεν μου άρεσε καθόλου η σκηνοθεσία. Το βρήκα πολύ προχειροδουλειά και δεν θα το παρακολουθήσω άλλο γιατί θα μου καταστρέψει τις εικόνες που δημιούργησα διαβάζοντας το βιβλίο που ήταν τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχώς καλέ μου δεν έβαλαν υπότιτλους γιατί σε κάποια σημεία είναι όντως δύσκολο να τα καταλάβεται. αλλά δεν μπορεί να κρίνεις όμως την επιλογή να χρησιμοποιούν την κυπριακή διάλεκτο γιατί έτσι είναι ο τρόπος ομιλίας στην Κύπρο και εξάλλου δεν υπολόγιζαν να προβληθεί και στην ελλάδα άρα δεν υπήρξε θέμα το να μην μιλούν στην κυπριακή διάλεκτο.

      Διαγραφή
    2. Αν σε Κυπριακό σήριαλ δεν υπήρχε η ντοπιολαλιά, δεν θα είχε θεαματικότητα γιατί οι Λύπριοι στηρίζουν την γλώσσα τους περισσότερο από εμάς. Και ναι, δεν περίμενε κανείς να έρθει Κυπριακό σηριαλ στην Ελλάδα, είναι πρώτη φορά που γίνεται αυτό και ίσως ήταν και καιρός. Περιοχή της Ελλάδος και η Κύπρος....

      Διαγραφή
  25. Κυρία Μαντά,
    Το βιβλίο σας είναι πραγματικά ένα από τα λίγα ελληνικά βιβλία που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια και αξίζει να διαβαστούν. Κάποιος που έχει γοητευτεί τόσο από το βιβλίο σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσει τη σειρά. Συνεχίζω να μένω πιστός στη δική σας γραφή και να πλάθω τους χαρακτήρες όπως την πρώτη φορά που το διάβασα. Η σειρά Βαλς με 12 θεούς, πιστεύετε ότι είναι ένα Βαλς με τη Λένα Μαντά, με αυτά που εσείς νιώθατε και πιστεύατε όταν γράφατε το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο που γεννήθηκε μέσα μου κυκλοφόρησε και αγαπήθηκε. Κάθε σήριαλ που δημιουργείται από βιβλίο είναι οτι ονειρεύτηκε ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός κ.λ.π. Βαλς με την Λένα Μαντά είναι ΜΟΝΟ από τις εκδόσεις Ψυχογιός....

      Διαγραφή
  26. Κυρία Μαντά, ήρθε ο καιρός να δω και εγώ το πρώτο μου επεισόδιο από τη σειρά. Το είχα διαβάσει το βιβλίο όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει και η σειρά με προκαλεί να το ξαναδιαβάσω. Σίγουρα ακριβής μεταφορά δεν είναι εφικτό να υπάρξει αλλά μπράβο στους συντελεστές που αγκαλιάσανε αυτό το βιβλίο και το γυρίσανε σε σειρά. Η ένσταση μου είναι οτι δεν θα έπρεπε να είναι καθημερινό αλλά εβδομαδιαίο για να μη το τραβάνε από κάθε πλευρά. Αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη προσπάθεια πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν το πρώτο που ζήτησα, να μην είναι καθημερινό. Στην Κύπρο όμως κανένα σήριαλ δεν είναι εβδομαδιαίο!

      Διαγραφή
  27. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε μία δήλωση της Άννας, η οποία αναγράφει ότι οι Κύπριοι οι οποίοι έχουν λεφτά, έκαναν ένα σίριαλ στα μέτρα τους, και ότι δεν σημαίνει ότι επειδή έχουν λεφτά και κάνουν σειρές όταν ανοίγει την τηλεόραση της πρέπει να είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί μία σειρά στην κυπριακή διάλεκτο. Να ενημερώσω την Άννα ότι πλέον ούτε εδώ στην Κύπρο 'έχουν' λεφτά και αυτό το σίριαλ είναι απλά μία προσπάθεια σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης όπου τα κανάλια και εδώ στην Κύπρο έχον πληγεί. Αγαπητή Άννα, έχεις την επιλογή να μην το παρακολουθείς, κανένας δεν σε αναγκάζει. Και μη μου πεις ότι όλα τα υπόλοιπα που προβάλλονται από την τηλεόραση σε αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένη. Αυτό το 'αναγκάζομαι' ακούστηκε κάπως. Συμφωνώ ότι η Κυπριακή διάλεκτος είναι κάτι όντως διαφορετικό για τα αυτιά πολλών Ελλαδιτών που δεν είχαν σχεδόν καθόλου επαφή με Κύπρο ή με Έλληνες της Κύπρου. Δεν παύει όμως από το να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαλέκτους της Ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι θέμα τοπικής περηφάνειας η κυπριακή διάλεκτος της Κυπριακής γλώσσας. Απλά στην καθημερινότητα, μεταξύ μας, έτσι μιλάμε. Θα ήτανε πιστεύω 'μη ρεαλιστικό' και ψεύτικο, σε ένα σίριαλ το οποίο διαδραματίζεται στην Κύπρο οι διαλόγοι να μην ήταν στην Κυπριακή διάλεκτο. Όλοι οι Ελληνικύπριοι μπορούν να μιλήσουν στην κοινή Ελληνική χωρίς να ενσωματώνουν κανένα στοιχείο ή ιδιωματισμό της Κυπριακής διαλέκτου. Απλά για το σίριαλ αυτό θα ήτανε ψεύτικο. ΣΤη σειρά πρωταγωνιστούν και κάποιοι Ελλαδίτες. Πίστεψε με, στην Κύπρο ζούνε πολλές χιλιάδες Ελλήνων εξ Ελλάδος, και έχουν συνηθίσει τη διάλεκτο. Αυτό που βλέπεις το να γίνονται διαλόγοι με κάποιους να μιλάνε την κοινή Ελληνική και άλλοι την Κυπριακή διάλεκτο είναι κάτι σύνηθες εδώ. Εγώ προσωπικά, μιλάω την Κυπριακή διάλεκτο αλλά μπορώ σε ένα δευτερόλπετο να το αλλάξω και να μην καταλάβει κάποιος ότι είμαι από Κύπρο. Όταν επευθύνομαι σε Ελλαδίτες συνήθως δεν μιλάω την Κυπριακή ή τουλάχιστον δεν χρησιμοποιώ εκφράσεις που να μην είναι κατανοητές. Όμως, επιμένω ότι η σειρά θα ήταν ΄ψεύτική', επιτηδευμένη, αν οι διαλόγοι δεν ήταν στην Κυπριακή διάλεκτο αφού διαδραματίζεται στην Κύπρο. Απ' την άλλη, καταλαβαίνω ότι μπορεί να ξενίζει κάποιους Ελλαδίτες το θέμα αυτό στη σειρά γιατί ίσως τους πάρει λίγο χρόνο να τη συνηθίσουν. Στη θέση σου θα το εκλάμβανα ως μία πρόκληση, ως κάτι διαφορετικό...ν ακούσω και να έρθω σε επαφή με ένα άλλο κομμάτι του Ελληνισμού, κάτι που δεν υπάρχει στην καθημερινότητα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω κάθε λέξη αυτού του κειμένου, δεν βρήκα να προσθέσω τίποτα, αλλά ήθελα να δηλώσω οτι είμαι απόλυτα σύμφωνη! Κι εγώ στην αρχή που πήγαινα στην Κύπρο λίγο δυσκολευόμουν, αλλά τώρα πια συνήθισα. Κι αν η τηλεόραση της Ελλάδος, έδειχνε πιο συχνά Κυπριακά σήριαλ αντί γαι τούρκικα, θα έιχαμε όλοι εξοικιωθεί!

      Διαγραφή
    2. Κυρία Μαντά, χάρηκα που τα πιο πάνω μου λόγια σας βρήκαν σύμφωνη. Δεν είχα σκοπό να θίξω το συγκεκριμένο άτομο (Άννα), απλά ως Έλληνας της Κύπρου με κουράζει που σε πολλά διαφορετικά θέματα από μόνοι μας ανοίγουμε κανάλι διαχωρισμού μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και Ελλαδιτών. Πάντα πολεμούσα αυτό τον 'αδικαιολόγητο΄' και χωρίς σκοπό ψιλοανταγωνισμό μεταξύΕλαδιτών και Ελληνοκυπρίων και ανέκαθεν με πλήγωνε όταν τον διαπιστώνω σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Επί ευκαιρία να σας πω ότι εγώ είμαι λάτρης ενός παλιού σας βιβλίου (Ενικός αριθμός). Παρόλο που αυτή τη στιγμή θυμάμαι μέσες άκρες την ιστορία που διαδραματίζεται, το σίγουρο όμως που θυμάμαι είναι στοιχεία ρεαλισμού και παραστατικότητας... Εκπληκτικό βιβλίο

      Διαγραφή
  28. Σίγουρα έπρεπε να υπάρχει κυπριακή διάλεκτος από τη στιγμή που η σειρά διαδραματίζεται εκεί! Δε βρίσκω το λόγο όμως γιατί να μην υπάρχουν υπότιτλοι έστω σε μερικούς από τους διαλόγους που εμείς που δε μιλάμε τα Κυπριακά, δεν μπορούμε με τίποτα να καταλάβουμε!
    Λενα μου, σου έχω εκφράζει το θαυμασμό μου πολλές φορές ως τώρα και δεν το κρύβω ότι είσαι η αγαπημένη μου συγγραφέας κι αυτό φυσικά δεν αλλάζει. Γι' αυτό και θέλω να πω πως κάτι που επίσης δε μου άρεσε ούτε εμένα είναι αυτό το καθημερινό που λες ότι "έπρεπε" να γίνει. Ξεχείλωσε πολύ την ιστορία, οι διάλογοι είναι υπερβολικάααα αργοί και με πολλά κενά. Ίσως αυτό λίγο να κουράζει. Την παρακολουθώ όμως και θα συνεχίσω ως το τέλος, κυρίως γιατί συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ και επαυξάνω σε όσα έχεις πει για τα τούρκικα σήριαλ. Σιχαίνομαι και μόνο που ξέρω ότι προβάλλονται στη δική μας ΤV!!!
    Όλα αυτά προσωπική άποψη, πάντα. Εύχομαι από καρδιάς να πάει καλά η σειρά και να ακολουθήσουν κι άλλες πολλές απ' τα βιβλία σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λέξη "έπρεπε" πήγαινε στο τηλεοπτικό status της Κύπρου. Εκεί όλα είναι καθημερινά! Όσο για υπότιτλους... Δεδομένης της κατάστασης, θα το θεωρούσα προκλητικό να υπάρχουν υπότιτλοι σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ σήριαλ και δεν θα΄ήθελα να μάθω τι θα έλεγε η τούρκικη προπαγάνδα!

      Διαγραφή
  29. Αντιγράφω ένα σχόλιο που ανάρτησε η Άννα στις 4/2

    '' Επίσης, θεωρώ πως το ότι επειδή οι Κύπριοι έχουν λεφτά και κάνουν δουλειές δεν είναι λόγος για μένα που ανοίγω την τηλεόρασή μου στην Ελλάδα να χαίρομαι απαραίτητα με αυτό το γεγονός. Θα τρόμαζα αν άνοιγα την τηλεόρασή μου και ξαφνικά όλοι σε όλα τα κανάλια μιλούσαν κυπριακά, χωρίς υπότιτλο ούτε για δείγμα -απλά επειδή αυτοί έχουν τα λεφτά. Αν είναι έτσι να αφιερώσουμε σειρές και στα τσακώνικα και στα ποντιακά και στα βλάχικα και στα κρητικά και στα αρβανίτικα που είναι τόσο πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό ντοπιολαλιές..-αλλά ξέχασα δεν γίνεται αυτοί δεν έχουν λεφτά. Καλά έκαναν και έφτιαξαν μια σειρά στα μέτρα τους οι Κύπριοι για την τηλεόρασή τους αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προβάλλεται και στην Ελλάδα ακριβώς όπως είναι, για να μην βλέπουν οι τηλεθεατές τούρκικα. Θεωρείτε δηλαδή αυτό καλύτερη τηλεόραση? ''

    Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Έλληνες που σήμερα σκέφτονται τόσο εγωκεντρικά/υπεροπτικά...Αγαπητή Άννα, μία κυπριακή σειρά σε non-prime ζώνη σου πλάσαρε η ελληνική τηλεόραση και το έκανες θέμα. Να υπολογίσω ότι η υπόλοιπη σαβούρα που σου σερβίρει η ελληνική τηλεόραση σε αφήνει ικανοποιημένη, σωστά? Σίγουρα ναι, γιατί αυτή η σαβούρα δεν έρχεται από αυτούς τους Κύπριους που έχουν λεφτά όπως εσύ σηλώνεις με τόσο ειρωνικό ύφος. Πρώτον οι Κύπριοι δεν έχουν λεφτά...και δεύτερον αφού εσένα την ΕΛαδίτισσα σε ενοχλεί τόσο πολύ μία σειρά στην Κυπριακή διάλεκτο που δεν έπρεπε να 'μολύνει' το ΕΠΙΠΕΔΟ της τηλεόρασης στην Ελλάδα, μάθε ότι καλώς η κακώς αυτή η πρόχειρη σειρά δίνει ψωμί και σε Ελλαδίτες, συντελεστές και μή. Ούτε εμένα μου άρεσε η σειρά, την βρήκα 'στεγνή' και πρόχειρη, αλλά οκ δεν τρελλάθηκα. Με ενόχλησε περισσότερο το ειρωνικό σου ύφος για τα 'λεφτά' και το ότι επειδή αυτοί έχουν τα λεφτά έρχονται και σε αναγκάζουν να βλέπεις τις σαβούρες τους. Μην ανησυχείς, δεν κινδυνεύει η τηλεόραση στην Ελλάδα να κατακλυστεί από κυπριακές παραγωγές, κάτι που τόσο φοβάσαι. Δεν πρόκειται να γίνει ποτε πρώτον γιατί δεν υπάρχουν τόσες παραγωγές και δεύτερον γιατί πρόλαβαν οι φίλοι μας οι Τουρκαλάδες και εισέβαλαν σε όλο το μήκος και πλάτος της ελληνικής τηλεόρασης. Φυσικα΄αυτοί, είτε έχουν λεφτά είτε οχι, έχουν δικαίωμα να παίζουν τις σειρές τους στην ελληνική τηλεόραση γιατί ανεβάζουν το επίπεδο της. Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται όπως εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πραγματικά αρνούμαι να συμμετέχω και να απαντήσω στις παραπάνω κριτικές και λοιδορίες. Συγνώμη που σας στο λέω αλλά πρέπει να είστε τουλάχιστον μάντης για να χαρακτηρίζετε τον τρόπο σκέψης μου εγωκεντρικό/υπεροπτικό χωρίς να με γνωρίζετε. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά που κατα8έτετε με όσα προείπα. Δεν έχω καθόλου πρόβλημα με την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και την κυπριακή διάλεκτο. Απλά εξεφρασα την προσωπική μου γνώμη(τονίζω την προσωπική)όπως έχει το δικαίωμα να κάνει όλος ο κόσμος,όπως έχετε το δικαίωμα να κάνετε και εσείς και μάλιστα ανώνυμα. Προσωπικά σαν τηλεθεατή με ενόχλησε το απόλυτο "κοπιάρισμα" χωρίς καμιά προσαρμογή για τα ελληνικά δεδομένα. Στα απαίδευτα αυτιά μου , σε σχέση με την κυπριακή διάλεκτο,όλοι αυτοί οι διάλογοι μου ακούγονται αστείοι και δεν μπορώ να δω το δράμα της υπόθεσης. Ακόμα η έλλειψη υποτίτλων πολλές φορές δεν με βοηθά στην κατανόηση. Δεν θέλω να βλέπω κάτι και να θέλω λεξικό. Δεν νομίζω ότι οφείλω σε κανέναν συγνώμη για τις προσωπικές μου επιλογές ,όπως και εσείς για τις δικές σας. Ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία αυτή ήταν να απευθυνθώ στην κα Μαντά εξαιτίας των απαιτήσεων που είχα ως θαυμάστριά της. Λέτε κάπου πως "αυτή η πρόχειρη σειρά δίνει ψωμί και σε Ελλαδίτες". Η χώρα μου δεν έχει ανάγκη από την ελεημοσύνη κανενός ούτε καν από τα αδέρφια της τους Κύπριους. Είναι μια χώρα που μαστίζεται καθημερινά από ανεργία,χρέοι,ηθική ,πνευματική, οικονομική εξαθλίωση αλλά είναι και μια περήφανη χώρα. Σκόπος της πρέπει να είναι να σηκωθεί πάλι στα πόδια της και να τα καταφέρει και όχι να φεύγουν οι ανθρωποί της στο εξωτερικό. Γιατί και εμένα μπορεί να με ενοχλεί που η Κύπρος δεν είναι ενοποιημένη με την Ελλάδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Κύπρος έστω και τυπικά δεν είναι άλλη χώρα, με άλλους κρατικούς μηχανισμούς και άλλο τραπεζικό σύστημα. Η χώρα μου πρέπει να μείνει ακέραιη και όχι να αποδομείται σιγα σιγα χάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι κρίμα που εσείς σκέφτεστε αρνητικά για μια Ελληνίδα που δεν σας πρόσβαλλε και δεν σας έθιξε. Επίσης για το προηγούμενο σχόλιο θα ήθελα να πω ότι δεν "με αναγκάζει" κανείς να το δω απλά με την έννοια ότι είναι κάτι διαφορετικό από τα τούρκικα σίριαλ ήθελα να το δω και τώρα δεν έχω επιλογές καθώς δεν με ικανοποιεί. Θα ήθελα να δω μία ελληνική σειρά στη θέση του,ούτε τουρκική,ούτε κυπριακή. Ακόμα δεν διαφωνώ πως είναι όντως μια πρόκληση για όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα άλλο σημείο του ελληνισμού αλλά δεν άρεσει η σειρά σε όλους για να γίνει κάτι τέτοιο. Τέλος να τονίσω ακόμα πως όλα αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις-προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δηλαδή. Αννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πώς καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα νέο....Κυπριακό από μια σειρά, ούτε που το κατάλαβα! Πάμε λοιπόν σε επόμενη ανάρτηση για να βάλω κι εγώ ορισμένα πράγματα στην θέση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δε νομίζω ότι θα υπήρχε τίποτα προκλητικό όσον αφορά τους υπότιτλους. Από πού κι ως πού είμαστε υποχρεωμένοι να καταλαβαίνουμε απόλυτα τα Κυπριακά? Η αν δεν υα καταλαβαίνουμε, πάει να πει ότι προτιμάμε τα τούρκικα? ΠΟΤΕ. Εξέφρασα ήδη την άποψή μου γι' αυτά. Επειδή όμως πράγματι έγινε "κυπριακό ζήτημα" όποιος θέλει το βλέπει. Όποιος δε θέλει, έχει πάντα στα χέρια του τον τρόπο να μην το κάνει! Εχει το τηλεκοντρόλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ας με πληροφόρηση κάποιος ποιά είναι αυτή η μαντά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και δεν είστε υποχρεωμένος/η να με γνωρίζετε, αλλά είστε στο ιστολόγιό μου και δεν ρίξατε μια ματιά;

      Διαγραφή
    2. κυρία Μαντά εμένα μου άρεσε πολύ η σειρά οκ σε κάποια σημείΑ ήταν παρατραβηγμενο αλλά φαντάζομαι θα ήταν λογο ΤΗΣ σειράΣ κ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ του σειράΛ σαν σειρά είχε δυνατ σκηνές που τολμώ να πω σε καποιες δάκρυσα ΚΙΟΛΑΣ Δυσκολα θα την ξεπερασω ...για μενα ηταν τοπ!!ο αγαπημενος μ ηρωας η ελπιδα...ολο το καστ ηταν εξαιρετικο..κ το τελος ηταν αυτο π ηθελα τωρα για το καλοκαιρι θα παρω το καινουργιο σας βιβλιο να με κραταειωσυντροφια στην παραλια κ το ταξιδι του συγουρα θα ειναι μαγικο..θα μου αρεζε να δω 3κυκλο απο βαλς αλλα ξερω δν ειναι ευφυκτο..ευχομαι να δω κ αλλη δουλεια σας στην τηλεοραση..μυρτω

      Διαγραφή
    3. *επισης θα μου ΑΡΕΖΕ να δω στην τβ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι κ όσο αντέχει η ψυχή. μακάρι να ΓΙΝΕι!! Μυρτώ

      Διαγραφή
  34. IOANNIS
    Προκαλώντας μου την περιέργεια έψαξα και βρήκα ότι βραβευτήκατε σαν «Συγγραφέας της Χρονιάς 2009 και 2011» από το περιοδικό ‘Life & Style’ και βιβλίο σας έγινε σειρά στην τηλεόραση των τουρκοσειρων.
    Ζητώ ταπεινά συγγνώμη για την άγνοια μου …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τολμώ να συμπληρώσω οτι είμαι στον χώρο του βιβλίου από το 2001 με 11 βιβλία και το 2010 παραιτήθηκα των δικαιωμάτων ΄μου από ένα βιβλίο μου και μαζί με τον εκδότη μου δώσαμε στο ΚΕΘΕΑ Διάβαση τα χρήματα αυτά για να συνεχίσει το έργο της.
      Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αλλά και την ειρωνεία σας...

      Διαγραφή
  35. να ρωτησω κατι που δεν καταφερα να το βρω με μια απλη αναζητηση online...
    το σιριαλ εχει ολοκληρωθει?? δηλαδη τα γυρισματα εχουν τελειωσει και το τελος του συμβαδισει με το τελος το βιβλιου? και ποσα επεισοδια ειναι συνολικα????
    ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ήθελα να σας έχω απάντηση, αλλά δεδομένου οτι δεν έχω σχέση με το σενάριο, δεν ξέρω! Κάτι ακούστηκε οτι επειδή στην Κύπρο είναι η απόλυτη επιτυχία, ίσως πάει και δεύτερη χρονιά....

      Διαγραφή
  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Συγχαρητήρια!!! Και σε εσάς Κυρία Μαντά και σε όλους όσους δούλεψαν για αυτό το εκπληκτικό σήριαλ!!! Πραγματικά είναι μια υπέροχη σειρά!!! Επιτέλους και κάτι ποιοτικό...από τι να αρχίσω...το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί μα και οι άριστες μουσικές επιλογές...όλα είναι υπέροχα!!! Από μικρή μου άρεσε πάρα πολύ να διαβάζω βιβλία...το "Βαλς με τους 12 θεούς" είναι ένα από τα βιβλία που είχα διαβάσει κάποια χρόνια πριν και χάρηκα ιδιαίτερα μόλις έμαθα για την προβολή του στην ελληνική τηλεόραση!!! Βλέποντας το με κάνει να γυρίζω πίσω στο χρόνο και να θυμάμαι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχα διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και τις εικόνες που εγώ είχα πλάσει με το μυαλό μου για τους ήρωες και τις διάφορες σκηνές. Με ταξιδεύει, με συγκινεί και με κάνει να βλέπω από μια άλλη σκοπιά τη ζωή!!! Έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία σας. Από τα αγαπημένα μου είναι "Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι" και "Η Θεανώ η λύκαινα της Πόλης". Επίσης κάτι που ξέχασα...πιστεύω πως για τον ρόλο της Νάσιας Αγραφιώτου δεν θα υπήρχε καλύτερη επιλογή από την Κυρία Κάτια Δανδουλάκη!!! Λατρεύω την Κύπρο και μου αρέσει ιδιαίτερα η κυπριακή διάλεκτος!!! Χαίρομαι πολύ που σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, και με την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική τηλεόραση με τα τούρκικα σήριαλ επιτέλους είδαμε και κάτι καλό!!! Συγχαρητήρια και πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κυρία Μαντά, (ο σύζυγος με πειράζει και σας αποκαλεί 'η φίλη σου η Λένα')
    θα συμφωνήσω με πολλούς προλαλήσαντες, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ. Γιατί μεταξύ μας, η κρατική τηλεόραση με όλα της τα ελαττώματα, μας είχε συνηθίσει σε καλές σειρές που βασίζονταν σε βιβλία. Και να σας πω την αλήθεια το Βάλς είναι ένα από τα δύο βιβλία στη ζωή μου που έχω διαβάσει δύο φορές και μάλλον θα το ξαναδιάβαζα. λίγο μου ξένισε στην αρχή η κυπριακή διάλεκτος, δεν την πολυκαταλάβαινα δηλαδή, αλλά τώρα που τη συνήθισα, όλα καλά. Το τέλειο δε με αυτή τη σειρά για μένα είναι οι μουσικές επενδύσεις. Έχω ανακαλύψει μουσικά κομμάτια που δεν ήξερα και τα ψάχνω στο youtube για να τα κατεβάσω. Η τηλεοπτική Ελπίδα είναι φοβερό ταλέντο....και νομίζω πως η κυρία Δανδουλάκη παραδίδει μαθήματα υποκριτικής...(ΑΣΧΕΤΟ Χάρηκα πάρα πολύ που το Μάιο έρχεται το επόμενο βιβλίο, φαντάζομαι είναι αυτό για το οποίο μας είχατε προϊδεάσει στο 'όσο αντέχει η ψυχή';)

    Μαίρη Ζώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μ' αρέσει αυτό το "η φίλη σου η Λένα"! Όσο για το Βαλς, γνωρίζοντας με πόσο πενιχρά μέσα έγινε αυτή η σειρά, λέω ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές και η Μαρίνα Βρόντη, η Ελπίδα, είναι η αγαπημένη μου, ενώ ο Σεργάκος που έκανε την μουσική επένδυση, θεωρώ οτι είναι καταπληκτικός! Ραντεβού στις 16 Μαίου όπου έρχεται η Ντάτα, η μυστηριώδης ΑΛεξάνδρα του Όσο αντέχει η ψυχή"! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  40. diafono kai o gia thn ora.ikyria manta to brabo einai poly ligo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. to biblio sas einai iperoxo... ofilo na pw oti thabmazw ton tropo skepsi kai tin ploki pou dinete sta mithistorimaton sas.....eiste sto best ton singrafeon pou exw diabasei ta biblia tous elpizw na grapsete kai alla tetia uperoxa mithistorimata tha anameno me anipomonisia kalo sas bradi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα! ονομάζομαι Μαρία, έτσι για το τυπικό. Σας έμαθα από μια φίλη, αλλά με κερδίσατε στην απάντηση σας σε μια ερώτηση που σας έγινε "γιατί γράφετε;" "Γιατί θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο όπως το θέλω εγώ" ή κάπως έτσι το είπατε. θαυμάζω το θάρρος σας να εκθέτεται τόσο τον εαυτό σας μέσω των χαρακτήρων. διάβασα στο ιστολόγιο σας πως αποστρέφεστε-( το μισητε, προσωπικά δεν μ'αρέσει καθόλου σαν λέξη) "Τα άδεια βλέμματα" δεν ξέρω πως το εννοείτε γιατί οι λέξεις δεν προσδίδουν πάντα αυτό που εννοούμε... οπότε συγχωρέστε με αν το παρανόησα, ήθελα απλά να πω ότι ίσως πρέπει και να τα συμπονουμε... Καλή συνέχεια εύχομαι στις αναζητήσεις των ηρώων σας! συγνώμη για την πολυλογία, μια ερώτηση, όταν τελειώνετε ένα βιβλίο κλείνει ο κύκλος της "ανάγκης" που σας απασχολούσε και σας έσπρωχνε στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου; ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω πει πως οταν γραφεις για ανθρωπους πρεπει να ξερεις να τους ακους και κυριως τις σιωπες τους. Το βλεμμα ειδικα των ανθρωπων εχει πολλα να πει. Παρ ολα αυτα υπαρχουν κι αυτα τα αδεια βλεμματα που δειχνουν μια ψυχη που τα συναγωνιζεται.... Λατρευω τα ανθρωπινα παθη και λαθη... Οσο γι αυτο που με ρωτησατε, ναι. Οταν ενα βιβλιο τελειωνει μαζι ολοκληρωνεται και μεσα μου. Οι ηρωες συνεχιζουν την ζωη τους μακρια απο τα...αδιακριτα βλεμματα ολων μας!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και την απάντηση σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα τόσο σε σας όσο και στους ανθρώπους που αγαπάτε!

      Διαγραφή
  43. Κυρία Μαντά καλή σας ημέρα

    Καταρχήν να σας πω συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Τολμώ να σας πω ότι δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σας, αλλά σας λάτρεψα μέσα από τη σειρά! Φανταστική σειρά! Εκπληκτικοί ηθοποίοί! Θα πάρω και το βιβλίο σας και στη συνέχεια θα πάρω και τα υπόλοιπα βιβλία σας! Συγχαρητήρια! Είστε εκπληκτική!!! Μία ερώτηση μόνο (αν ξέρετε να μου πείτε): η σειρά σταμάτησε στο 93ο επεισόδιο? Δεν θα συνεχιστεί; Γνωρίζετε κάτι; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!!! ΤΟ ΒΑΛΣ Μ 12 ΘΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕ,ΑΛΛΑ Κ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ Ν ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ Μ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ! ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ Κ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. εξαιρετικη σειρα και ερμηνεια απο τους ηθοποιους. μια σειρα που καταφερε να μας μεταφερει το αισθημα της φιλιας μεταξυ των 4 φιλων και να κρατησει το ενδιαφερον με την εξελιξη της...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ τέλειο σίριαλ κυρία Μαντα αλλά ορισμένα άτομα έχουν τη γνώμη τους απόλυτα δεκτό, δεν σου αρέσει δεν το βλέπεις αλλά τόσος διάλογος κουράζει ,σε αυτούς που αρέσει τη φταίνε, εγώ και η γυναίκα μου το βλέπουμε ποιο πολύ για τη κυπριακή διάλεκτο είναι τέλεια να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Η ελευθερία του να μπορείς να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι, είναι πολύτιμη αγαπητέ μου. Και όσο το κάνουν με κόσμιο τρόπο, δεν με στεναχωρεί. Κι εγώ παρακολουθώ το Βαλς κι ας έχει ξεφύγει τόσο από το βιβλίο μου. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κυρια Μαντα συγχαρητηρια για το βιβλιο σας!Ειμαι 16 ετων και ολες οι φιλες μου μου λενε οτι δεν τους ενδιαφερει η λογοτεχνια...Εγω εχω τρελα με τα βιβλια...Θεωρω πως η τηλεοπτικη σειρα δεν πιανει μια μπροστα στο βιβλιο.Δεν την εχω παρακολουθησει πολλες φορες αλλα δεν χρειαζεται.Χαρη στην παραστατικοτητα που δινετε εχω ηδη μπει κι εγω στην ιστορια!Ιδιαιτερα ο χαρακτηρας της Ελπιδας με κανει να νιωθω δεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή