Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



8 Απριλίου 2010

Το πορτρέτο της σιωπής.... της Τέσυς Μπάιλα Βενετούλη (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ)

Πάει το Πάσχα! Αυτό τι σημαίνει; άνοιξη! Και μετά; Καλοκαίρι! Καιρός για βιβλία λοιπόν!Ας ξεκινήσω λοιπόν σιγά σιγά τις αναρτήσεις κι εσείς ρίξτε μια ματιά και αρχίστε να σημειώνετε βιβλία για τις διακοπές και όχι μόνο!

 
Το πορτρέτο της σιωπής.

Γνώρισα την Τέσυ, μέσα από την Πασχαλία Τραυλού και αργότερα την συνάντησα σε πολλές της παρουσιάσεις. Μου έκανε εντύπωση η ευγένεια του χαρακτήρα της και το γλυκό της χαμόγελο. Πολύ αργότερα έμαθα οτι ήταν μια εν δυνάμει συγγραφέας που προσπαθούσε να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Όταν τελικά τα κατάφερε, χάρηκα πάρα πολύ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την λαχτάρα της δημιουργού. Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να το διαβάσω, εξαιτίας των δικών μου υποχρεώσεων αλλά τώρα που τα κατάφερα σας το παρουσιάζω:

Λίγα λογα για το βιβλίο:
Κεντρικός ήρωας ο Γιάννης ένας νέος και πολύ ταλαντούχος βιολιστής που οι γονείς του, ο Νικήτας και η Φωτεινή, περιμένουν να παντρευτεί την Κατερίνα που αγαπάει και να τον δουν διάσημο μουσικό. Ο Γιάννης θα ξαφνιάσει όλους με την απόφασή του να κλειστεί σε μοναστήρι, αναζητώντας την αυτογνωσία. Πίσω του η Κατερίνα θ' ανακαλύψει ότι περιμένει το παιδί του και η παπαδιά, την παντρεύει με τον καλύτερο φίλο του Γιάννη τον Στρατή που αγαπάει κι αυτός την Κατερίνα, αλλά έμεινε μακριά της για χατίρι της φιλίας του με τον μοναχό Χριστόφορο πλέον. Η Φωτεινή που μαθαίνει την αλήθεια δεν θα την αποκαλύψει, θα σταθεί δίπλα στο ζευγάρι σαν να είναι παιδιά της και θα μεγαλώσει την εγγονή της με αγάπη.
Στο μεταξύ στο μοναστήρι ο Χριστόφορος αναζητεί τον εαυτό του, δένεται με τον μοναχό Ευδόκιμο, έναν ηλικιωμένο που γίνεται ο δεύτερος πατέρας του και παίζει την αγαπημένη του μουσική με το βιολί του το ηλιοβασίλεμα. Ένας νέος μοναχός ο Ιάκωβος θα ταράξει για λίγο την καθημερινότητά του και όταν ο μοναχός Ευδόκιμος κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο του, αλυσιδωτές αντιδράσεις θα τινάξουν στον αέρα την ζωή του Χριστόφορου. Το μυστικό του Ιάκωβου αποκαλύπτεται και λίγο αργότερα θα μάθει για το παιδί του αλλά και για την φοβερή αρρώστια από την οποία πάσχει και μόνο ο ίδιος ίσως μπορεί να το σώσει....

Κατ' αρχήν το βιβλίο είναι καλό, ειδικά αφού είναι το πρώτο της Τέσυς Μπάιλα. Έχω τρομερές ενστάσεις για την επιμέλεια που το αδίκησε. Όχι μόνο για τα λάθη και τις ελλείψεις που διαπίστωσα, αλλά και γιατί θα έπρεπε να είναι λίγο πιο μεστό και ν' αναδείξει έτσι την πολύ μα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που είχε να διηγηθεί. Θεωρώ ότι η συγγραφέας το "βομβάρδισε" υπερβολικά, το στόλισε λίγο περισσότερο και αποδυνάμωσε την ιστορία της η οποία επαναλαμβάνω με κράτησε και πολλές φορές με συγκίνησε. Σαν αναγνώστρια, δεν μου έλυσε όλες μου τις απορίες και επιπλέον δεν βρήκα ήρωα ή ηρωίδα που να ταυτιστώ ή που να μπορώ να δικαιολογήσω τις αποφάσεις του. Εκτός ίσως από τον πατέρα Ευδόκιμο..... Η Φωτεινή σαν μάνα με θύμωσε, τον Γιάννη-πατέρα Χριστόφορο, δεν τον κατάλαβα μέχρι το τέλος, απλώς αποδέχτηκα την διαφορετικότητά του και την υπέρμετρη ευαισθησία που τον οδήγησε σε λάθος αποφάσεις.
Με θυμώνουν βιβλία που οι ήρωες χάνουν το δικαίωμα στην ευτυχία για πολύ λίγο ή που την ψάχνουν σε απάτητα και δύσκολα μονοπάτια όταν βρίσκεται μπροστά τους και στα πιο απλά, στα πιο καθημερινά. Το βιβλίο αξίζει να το διαβάσετε πάντως και να σταθείτε στα λόγια του πατέρα Ευδόκιμου που τα θεώρησα απόσταγμα σοφίας. Σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί τον αναγνώστη σε ....προσηλυτισμό, η θρησκεία και το Άγιο Όρος, απλά παρουσιάζονται, η συγγραφέας δεν πέφτει στην παγίδα της κατήχησης. Επιμένω όμως ότι αν ήταν πιο περιεκτικό, θα ήταν "δυναμίτης". Δεν έπληξα όμως διαβάζοντάς το. Μπορεί κάποιες στιγμές να θύμωσα, αλλά δεν έπληξα. Θεωρώ οτι ειναι μια πολύ καλή επιλογή και περιμένω επόμενο της συγγραφέως που εκεί πραγματικά θα κριθεί, όπως όλοι άλλωστε.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Τέσυ Μπάιλα Βενετούλη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι παντρεμένη και ασχολείται με την μετάφραση. Παράλληλα φοιτεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα του ελληνικού Πολιτισμού. Ωστόσο η μεγάλη της αγάπη είναι η φωτογραφία, ενώ η ατομική έκθεσή της, έχει φιλοξενηθεί από πανεπιστήμιο του Τόκυο. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε εφημρίδες και περιοδικά.
Το Πορτρέτο της Σιωπής είναι το πρωτο τη μυθιστόρημα.

Δέχεται επισκέψεις καθημερινά στο: http://tbailavaila.blogspot.com

62 σχόλια:

  1. Λένα μου χρόνια πολλά και καλά! Θα συμφωνήσω με τα καλά λόγια που γράφεις για την Τέση σαν άνθρωπο, την έχω γνωρίσει κι εγώ και μου έκανε την ίδια καλή εντύπωση! Το βιβλίο της δεν το έχω διαβάσει ακόμα, επιφυλάσσομαι για το καλοκαίρι! Σε φιλώ και περιμένω ν'ανταμώσουμε και πάλι με το καλό στη συμπρωτεύουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΓΚΟΣ9 Απρ 2010, 12:00:00 π.μ.

    ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΧΩ ΜΕΝΕΙ ΑΦΩΝΟΣ!ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΗ ΕΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΑΝΤΑΚΩΝΕΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΤΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ.
    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΠΑΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΝΩ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
    ΑΚΟΜΗ Η ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΡΑ ΕΥΣΤΟΧΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!
    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!
    ΩΣΤΟΣΟ ΣΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΙΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!!
    ΕΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ(ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ΣΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΠΛΩΣ ΜΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ): ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΕΤΕ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ 8Α ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητή κ. Μαντά, ειλικρινά μένω άναυδη με την επιολαιότητα με την οποία παρουσιάσατε το εν λόγω βιβλίο!!! αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τα λόγια που γράψατε τότε εικικρινά πιστεύω ότι δεν διαβάσατε με τη δέουσα προσοχή το βιβλίο αυτό. και θέλω να πιστεύω ότι έτσι συνέβη επειδή μικροψυχίες δεν ταιριάζουν με το προφίλ σας. Είμαι φιλόλογος, χρόνια στην εκπαίδευση και θαύμασα΄το Πορτρέτο της Σιωπής΄και για την πλοκή και για τον ιδιαίτερο τρόπο που η ιστορία πισωγυρίζει ας μου επιτραπεί η έκφραση! Γλωσσικά πρόκειται για ένα βιβλίο που ξαφνιάζει με την αρτιότητά του, γεγονός που σπανίζειστις μέρες μας που η λογοτεχνία, αλήθεια γιατί, ξέπεσε τοσο. είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο που συμπτωματικά μάλιστα έπεσε στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με τεράστια διαφορά. όσο για τον κεντρικό ήρωα, είναι ένας ήρωας νέος, που ανάλογος δεν υπάρχει σε άλλο βιβλίο! επιτέλους μια ιστορία με νόημα και βαθυτερα επίπεδα, πέρα από τις ροζ ιστορίες.
    Δικαιολογημένα δεν μπορέσατε να ταυτιστείτε με κανένα ήρωα, γιατι θα έπρεπε άλλωστε; Οι ήρωες της κ. ΜΠάιλα είναι πρωτότυποι και με τεράστια δυναμική, γραμμένοι με την αρτιότητα που τους κάνει συμπαγείς και γνήσιους.
    ως συγγραφέας της χρονιάς καλό θα ήταν να ξαναδείτε τα πράγματα με καθαρό βλέμμα αυτή τη φορά.
    αλήθεια είναι το μονο βιβλίο που "θ’αβετε" με την κριτική σας. γιατί;
    όσο για το δεύτερο βιβλίο της κ. ΜΠάιλα ένα έχω να πω: Με τον πήχυ τόσο ψηλά στο πρώτο της βιβλίο, καλό θα είναι να κάνει ένα πολύ προσεκτικό επόμενο βήμα. Εδώ είμαστε όλοι και την περιμένουμε!
    σας εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κάνετε και ευχαριστώ για τον χώρο σας
    Μελίνα Παπαδοπούλου
    φιλόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα Λενάκι!!!
    Χριστός Ανέστη!!!

    μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνω, γιατί εγώ διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση σου, και δεν κατάλαβα ότι θάβεις το βιβλίο.. ίσα ίσα που για ακόμα μία φορά μου κίνησες την περιέργεια να το διαβάσω...

    το αν μας αρέσει ένα βιβλίο ή όχι , είναι καθαρά υποκειμενικό... εσύ το βρήκες έτσι, οι προλαλήσαντες το βρήκαν αλλιώς.. όπως και να έχει οι κακίες και οι ειρωνίες θα μπορούσαν να λείπουν... αν δεν μπορούμε να συζητούμε πολιτισμένα, τότα ας μην το κάνουμε καθόλου!!!

    ααα δεν σου είπα, το βίβλιο της Ιουστίνης Φραγκούλη το διάβασα, όπως σου είπα.. το βρήκα εκπληκτικό!!!!!!!!

    φιλάκια γλυκιά μου... ο Μάης έφθασε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσω, οτι δεν θ' απολογηθώ γιατί κάποιοι πήραν τόσο στραβά τα λόγια μου, αλλά κι αν δεν απαντήσω θα είναι σαν να δέχομαι όσα ταπεινά μου αποδίδουν ο κ.Γκόγκος και η κ. Παπαδοπούλου. Αν εγώ δεν διάβασα προσεκτικά το βιβλίο κι αν το έκρινα επιπόλαια, άλλο τόσο και εσείς δεν διαβάσατε προσεκτικά την άποψή μου γι αυτό! Δεν θεωρώ "θάψιμο" το οτι πιστεύω οτι κάπου υπήρξε λίγο πιο "στολισμένο" απ' όσο θα ήθελα εγώ, τόνισα το πόσο ενδιαφέρουσα ιστορία είχε να διηγηθεί η Τέσυ. Ήμουν... καταδικαστική αν θέλετε στην επιμέλεια που είπα οτι το αδίκησε γιατί βρήκα μέχρι και ορθογραφικά λάθη μέσα κι αυτό δεν ήταν μομφή για την Τέσυ αλλά για τον εκδότη της και από κει και πέρα νομίζω οτι κάνατε το μεγαλύτερο λάθος. Η κριτική μου αφορούσε τις πράξεις και τις αποφάσεις των ηρώων γιατί δεν τους είδα σαν κάτι ψεύτικο, αλλά σαν οντότητες υπαρκτές και δυνατές κι αυτό είναι μεγάλο προσόν για μια συγγραφέα, να σκιαγραφεί έτσι τους ήρωες που ο αναγνώστης να θεωρεί οτι κάπου ζουν και υπάρχουν. Επιπλέον η ίδια η Τέσυ, ζήτησε την ειλικρινή μου γνώμη και νομίζω οτι θα εκτιμήσει πολύ περισσότερο την ειλικρίνεια με την οποία προσέγγισα το βιβλίο της γιατί η κολακεία δεν σε πάει ούτε ένα βήμα πιο πέρα και η Τέσυ που είναι πανέξυπνη και έντιμη θέλει να μαθαίνει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά΄( αν μπορούμε να τα πούμε έτσι) της δουλειάς της.
    Μέχρι εδώ, γιατί αν προχωρήσω πάρα πέρα θα πρέπει ν' απαντήσω και στην ειρωνεία και στα σχόλιά σας που θεωρώ οτι με θίγουν προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζιριτάκι, όπως θα έμαθες φαντάζομαι, σε παρουσιάσω στην Διεθνή της Θεσσαλονίκης και άρχισα ηδη να διαβάζω το βιβλίο σου. Υποψιάζομαι οτι πάλι "ζημιά" έχεις κάνει κι αυτή τη φορά μεγαλύτερη από το παιδί της αγάπης που ξέρεις οτι λάτρεψα! Φιλιά και καλή αντάμωση!
    Ζαχαρένια μου, χαίρομαι που σου άρεσε το Για την αγάπη των άλλων, όπως ομίζω οτι θα σου αρέσει και το συγκεκριμένο βιβλίο. Όταν το διαβάσεις, θα χαρώ να μάθω την γνώμη σου, όπως και η ίδια η Τέσυ φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Λενάκι!!! να τους χαίρεσαι όλους και να είσαι καλά !!!!

    καλό σ/κ

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας γνωστός σοφός της εποχής μας είπε:
    "Τα αριστουργηματικά έργα προυποθέτουν αριστουργηματικές αποδέκτες!Για τους άλλους, είτε πέφτουν στη μαύρη τρύπα του εγκεφάλου τους, είτε κάνουν γκελ στον κάλο τους και επανέρχονται στη θέση εκπομπής τους αχρησιμοποίητα"
    πιστεύω πως άμα πάσχεις από σοβαρού βαθμού ψυχική (και όχι μόνο) παχυδερμία δεν μπορούν να σε διαπεράσουν τα ιλιγγιώδη έργα.
    Η κ. Μαντά ως η κατεξοχήν εκπρόσωπος της υποκουλτούρας αναπόφευκτα θα προσπαθήσει να συνθλίψει ένα έργο που πιθανόν ενοχλεί. Της προτείνω όσο είναι νωρίς να αντιληφθεί τη μεγαλοψυχία της κ. Τραυλού που μας κατέπληξε με την ομιλία της! γιατί ούτως ή άλλως ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της.
    Απανταχού Κατίνες της λογοτεχνίας ενωθείτε... προέκυψε κίνδυνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω ποιος ή ποια είστε αλλά θεωρώ πρόστυχο το σχόλιό σας, αλλά δεν το διαγράφω γιατί θεωρώ οτι προσβάλει εσάς και όχι εμένα. Φυσικά δεν θ' απαντήσω στην χυδαιότητά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρατηρητής10 Απρ 2010, 1:28:00 μ.μ.

    Ρε παιδιά το τί αρέσει στον καθένα και τί τον αγγίζει είναι υποκειμενικό. Δε χρειάζεται όλοι να συμφωνήσουμε με τη Λένα Μαντά, επειδή είναι η Λένα Μαντά! Την άποψή της εξέφρασε, οκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θωμας Γκογκος10 Απρ 2010, 3:50:00 μ.μ.

    καλησπέρα κυρία Μαντά! Φυσικά και έπρεπε να απαντήσετε γιατί εξάλλου τα ιστολόγια γι' αυτό δημιουργούνται για να εκφράζει ο καθένας την άποψη του και μέσω της σωστής κουβέντας και του διαλόγου να υπάρξει ανταλλαγή γνωμών!
    Παίρνω το θάρρος να ξαναγράψω σχόλιο γιατί θέλω να σας υποβάλλω δύο ερωτήματα: λέτε πουθενά στην ανάρτησή σας ότι τα λάθη του βιβλίου οφείλονται στον εκδοτικό οίκο και όχι στην συγγραφέα; Επειδή δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο και ίσως να είναι δική μου παρεξήγηση! Έπειτα γιατί από τις τόσες αναρτήσεις που έχετε κάνει και στο συγκεκριμένο ιστολόγιο και στο προηγούμενο, είναι η μοναδική που περιέχει αρνητικά σχόλια; Ειδικά το δεύτερο ερώτημα μου με έχει προβληματίσει πολύ!
    Πιστεύω ότι όντως η κυρία Μπάιλα θα εκτιμούσε να της πείτε την κριτική σας παραθέτοντας της και τα αρνητικά σχόλια αλλά όχι σε ένα χώρο όπου μπορούν να την δουν όλοι! Νομίζω ότι αυτό την προσβάλλει σαν συγγραφέα ενώ παραπλανάει και τους αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει ακόμη το βιβλίο! Δεν νομίζετε ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με ένα mail ή με κάποιο άλλο μέσον που θα μπορούσε να το δει μόνο αυτή;
    Δεν ξέρω θεωρείτε ότι είναι παράλογη η τοποθέτηση μου σε αυτό το σχόλιο;
    Ίσως ο γραπτός λόγος να αλλοιώνει τα λόγια μου αλλά πιστέψτε με τα λέω εκατό τοις εκατό καλοπροαίρετα!
    Στην συγκεκριμένη ανάρτηση βλέπω μια αδικία και δεν είναι στον χαρακτήρα μου να μην την λέω!
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λένα μου καλησπέρα. Το βιβλίο αυτό το διάβασα και θα συμφωνήσω μαζί σου για τα ορθογραφικά λάθη τα οποία παρατήρησα και εγώ. Στις 24 του μηνός θα βρίσκομαι στην Διεθνή έκθεση, ελπίζω να τα πούμε και από κοντά. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διάβασα κι εγώ το βιβλίο αυτό, κ. Μαντά κια μπαίνω σήμερα στον κόπο να σας γράψω είναι επειδή λυπάμαι ειλικρινά να χαντακώνεται ένα βιβλίο επειδή΄στεκόμαστε σε κάποια τυπογραφικά λάθη ή λάθη επιμέλειας. ΚΑθώς η αδελφή μου προχτές από την ομολογουμένως τόσο επαγγελματική παρουσίαση της κ. Μπάιλα(μείναμε έκπληκτοι όλοι από την σχετική παρουσίαση του βίντεο κατά τη διάρκειά της)αγόρασε την Β έκδοση του βιβλίου, είμαι σε θέση να ξέρω ότι τα λάθη έχουν διορθωθεί στο βαθμό τουλάχιστον που μπορεσα να δω.
    Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για ένα εκλεκτό βιβλίο! αν αδικήθηκε από κάτι είναι επειδή ο εκδοτικός οίκος είναι μικρός και δεν μπορεί να το προωθήσει όπως του αξίζει. Αν ήταν σε μεγαλύτερο εκδότη τώρα θα μιλούσαμε για ένα νέο ταλέντο! έχει τόση δύναμη στην περιγραφή και στη γλωσσική του επεξεργασία!κανένα άλλο δεν είναι έτσι εκτός 'ίσως αό τους προκατόχους όλων σας, τους κλασικούς της λογοτεχνίας σήμερα.
    Η γνώμη μου είναι ότι η κ. Μπάιλα ήρθε και θα μείνει στο χώρο και καλό είναι να την αγκαλιάσουν όλοι οι συγγραφείς που υπάρχουν τόσα χρόνια στο χώρο, με πρώτη και καλύτερη τη συγγραφέα της χρονιάς, που είναι γνωστό πόσο large, ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι!
    Γεράσιμος Αριστέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. · Θέλω να μείνω ατάραχος όπως στον κόσμο όλοι,

    μα δεν μ’ αφήνουν ήσυχο ν’ αγιάσω οι δια(β)όλοι.



    · Κάτι θυμάμαι ανάλογο πριν από ένα έτος,

    μια δηκτική απάντηση που έδωσα εμμέτρως.



    · Τοιούτου είδους κριτικές διαβάζω και ανάβω

    κι αυτό που πέρσι έκανα θα το επαναλάβω.



    · Πάλι κοτσάνες διάβασα και έγινα μπουρλότο,

    σαν αντικρίζω τ’ άδικο μπροστά μου, βρε γ_ μώ το!



    · Δε γράφτηκε η κριτική ετούτη με μελάνι,

    περίσσεια ήταν χολή και διάχυτη η πλάνη.



    · Αυτή η εγωπάθεια που κάποιες διακατέχει,

    που θεωρούν ωσάν αυτές η πλάση άλλες δεν έχει.



    · Τις προσπερνάω βιαστικά, δε δίνω σημασία,

    τους λείπει η σοβαρότητα, στερούνται σε αξία.



    · Εγώ το λέω ευθαρσώς το γράφω και με θάρρος,

    όπου δεν είμαι πατρίκιος μα μόνο ποπολάρος.



    · Αχ να σουν τώρα στη ζωή, Ξενόπουλε Γρηγόρη,

    τρέλα θαρρώ θα σου ‘ρχετο και θα πιανες τα όρη.



    · Σου ‘τυχε συνεχίστρια στην Αναδυομένη

    όμως σε σύγκριση με σε πολλά υπολειπομένη.



    · Τέτοιες γυναίκες της χρονιάς, που τις αναγορεύσαν,

    νομίζω πως επάξια την κάλαμον ιππεύσαν.



    · Στέμμα τους η ανεγκεφαλιά, και το καλάμι σκήπτρο,

    μού προκαλούν το γέλωτα και του φαιδρού τον οίστρο.



    · Όντως για γέλιο η «κριτική» αφού ‘ναι σαχλαμάρα,

    κατ' όνομα η γράφουσα τα έκανε ΜΑΝΤΑρα!



    · Προσωπικά ποιους προτιμώ το έχω εκδηλώσει,

    που κρίνω με τα έργα τους πολλά μου έχουν δώσει.
    ένας συγχρονος Σουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κ. ΜΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΟΛΟΥΣ!
    ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΧΟΛΗ; ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΚΑΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ 'ΑΘΩΑ', 100% ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ! ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΗΘΕΛΕ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΔΑΙΟΤΑΤΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ, ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ! ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΗ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ. ΤΟ ΠΟΣΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ 'ΑΝΩΝΥΜΟΣ' ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΜΟΥΝΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ, ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΙΣΧΡΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΜΗ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΑ!
    Κ. ΜΑΝΤΑ, ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΥΤΑ. ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΡΙΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κ. ΜΠΑΙΛΑ. ΤΟ ΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ! ΚΑΚΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ' ΟΨΗ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΤΟΠΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΡΙΚΩΝ! Η ΖΗΛΙΑ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΩΝ ΑΝΙΔΕΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρατηρητή: Δεν θα μπορούσα να το πω κι εγώ πιο σωστά! Δεν ζήτησα από κανέναν να συμφωνήσει μαζί μου κι αν δεν κάνω λάθος, το ιστολόγιο λέει πάνω Λένα Μαντά, αρά αφού εγώ γράφω, έχω νομίζω το δικαίωμα να εκφράζω την γνώμη μου, ελέυθρα. Αλήθεια τι έγινε εκείνο το:" Δεν συμφωνώ με όσα λε αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης;" Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση Παρατηρητή.
    Θωμάς Γκόγκος: Μα είναι γνωστό οτι η επιμέλεια γίνεται από τους επιμελητές των εκδοτικών οίκων, μετά την παράδοση του βιβλίου από τον συγγραφέα!
    επιπλέον ΔΕΝ υπάρχουν αρνητικά σχολια για το βιβλίο. Μικρές παατηρήσεις υπαρχουν! Διαβάστε πάλι πώς ξεκινώ την ανάρτηση: "Ας ξεκινήσω λοιπόν σιγά σιγά τις αναρτήσεις κι εσείς ρίξτε μια ματιά και αρχίστε να σημειώνετε βιβλία για τις διακοπές και όχι μόνο!" Και κλείνω γράφοντας: " Θεωρώ οτι ειναι μια πολύ καλή επιλογή και περιμένω επόμενο της συγγραφέως που εκεί πραγματικά θα κριθεί, όπως όλοι άλλωστε."
    Και τέλος, η Τέσυ, όπως κάθε συγγραφέας εκτίθεται και θα πρέπει να αποδεχτεί την κριτική και κυριως το γεγονός οτι δεν μπορεί όλοι ν' αρέσουν σε όλους! Υπάρχουν δεκάδες αμιγώς βιβλιοφιλικά blogs που κάνουν κριτική και τις περισσότερες φορές ...κατακρεουργούν βιβλία, αλλά ποτέ δεν είδα τέτοια αντίδραση από κανέναν και ειλικρινά απορώ γιατί εδώ ξεσηκώθηκε τόσο μένος, επειδή απλώς τόλμησα να πω οτι το βιβλίο ήταν υπερβολικά "στολισμένο" για τις προτιμήσεις μου!
    Γιάννη, θα τα πούμε από κοντά στην θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεράσιμος Αριστέας: Χαίρομαι που τα λάθη διορθώθηκαν στν επανεκτύπωση του βιβίου και θέλω να πιστεύω οτι η Τέσυ ήρθε και θα μείνει στα εκδοτικά δρώμενα, γι αυτό και έκλεισα λέγοντας οτι περιμένω το επόμενό της από το οποίο θα κριθεί όπως συμβαίνει με όλους. Για τα υπόλοιπα τώρα, που περικλείουν την αξία της Τεσυς,ισότιμης με μεγάλους κλασσικούς, θα έλεγα οτι αυτό είναι στην δικαιοδοσία της ιστορίας και κάθε συγγραφέας κρίνεται από την αντοχή του στο χρόνο. Το αν "αγκαλιάζω" και βοηθάω νέους συγγραφείς, αυτό είναι κάτι που το ξέρω εγώ και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κύριε Αριστέα και σίγουρα δεν θα μιλήσω ποτέ γι αυτό! Εκείνοι ξέρουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ ανώνυμε, νομίζω οτι αν τα κόκκαλα του Ξενόπουλου τρίζουν εξαιτίας της Κλαίλιας μου, τότε του Σουρή κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο αν αυτοαποκαλείσθε έτσι. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που η τόση κουλτούρα που υποστηρίζετε εκφράζεται τόσο χυδαία. Και απ' ότι αντιλαμβάνομαι, το πρόβλημά σας είναι μαζί μου και βαθύ! Τι κρίμα που δεν έχετε το θάρρος να μας αποκαλύψετε την πραγματική σας ταυτότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δανάη: Χριστός Ανέστη και σ' ευχαριστώ. Ας διαβάσουν και οι υπόλοιποι όσα γράφω, αν έχουν την υπομονή φυσικά και δεν τους ενδιαφέρει μόνο να βγάλουν την ίδια χολή που μου καταλογίζουν. Κάποτε όταν ξεκινούσα την καριέρα μου ως blogger και έχοντας στο ενεργητικό μου δύο βιβλία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, βγήκα βόλτα στα ιστολόγια. Βρήκα εκεί κριτικές για τα βιβλία μου. Κάποιες ήταν γεμάτες επαίονους, κάποιες στην κυριολεξία με κατακεραύνωναν χωρίς έλεος! Από την αρχή αποδέχτηκα οτι όλοι δεν μπορούν ν' αρέσουν σε όλους και είχα το θάρρος όχι μόνο να μπω και να γράψω, όχι ζητώντας "τα ρέστα", αλλά απαντώντας επι της ουσίας. Αυτές τις κριτικές, τις αρνητικές, τις τύπωσα και τις διάβαζα (και τις διαβάζω συχνά). Κυρίως μετά τις όποιες επιτυχίες μου. Με βοηθούν να στέκομαι γερά στη γη, ν' αποφευγω την έπαρση και κυρίως να βετλτιώνω τη δουλειά μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και κάτι τελευταίο σε όλους όσοι μπήκαν να καταθέσουν την άποψή τους, με κομψό ή...άκομψο τρόπο. Κάποτε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όταν ζητάμε την γνώμη του άλλου για κάτι που μας αφορά, αυτό εννοούμε; Οτι θέλουμε την γνώμη του ή... απλώς την εξύμνηση των πεπραγμένων μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ..έχω μείνει άφωνη με την συνέχεια των σχολίων!!!!

    έχω blog και κρίνω βιβλία... έχω κρίνει και εσένα και το θυμάσαι.. και όχι μόνο... έχω κρίνει και άλλους συγγραφείς με τους οποίους έχω μιλήσει και έχω εξηγήσει όλα όσα δεν μου άρεσαν στο εκάστοτε βιβλίο!!!

    το πως θα "αντικρύσεις" κάθε βιβλίο και το πως θα σε ταξιδέψει έχει να κάνει με το πως θα είσαι και την στιγμή που το διαβάζεις... τον ψυχισμό σου και την διάθεσή σου!!!

    όσο για το χιλιοειπωμένο "συγγραφέας της χρόνιας".. φθάνει!!! συγγραφέα της χρονιάς σε ανακήρυξαν οι βιβλιοφάγοι της Ελλάδας.. όχι μητέρα Τερέζα... άλλωστε όταν κάνεις ένα καλό και το διατυμπανίζεις.. άστο μην το κάνεις καθόλου!!!

    αλήθεια εγώ αναρώτιεμαι για ένα πράγμα.. η συγγραφέας του περί ου ο λόγος βιβλίο που είναι, είμαι πολύ περίεργη να δω αν αυτή θα δει την υποκειμενικότητα και την καλή διάθεση σου, ή θα συμφωνήσει με τα κακεντρεχή σχόλια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΟΣΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ: ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙΣ ΤΑ 'ΛΑΘΗ ΣΟΥ'! ΕΜΕΝΑ ΑΠΛΑ ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ Η ΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΙΟΤΗΤΑ!
    ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 'ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ'; ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ; ΚΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ 15 ΜΑΪΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. το θεμα ειναι οτι η συγγεκριμενη κριτικη λειτουργει πολυ θετικα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θωμάς Γκόγκος11 Απρ 2010, 12:36:00 μ.μ.

    καλησπέρα!!!θα ήθελα να ρωτησω κάτι!!θεωρείτε ότι η δική μου ένσταση λέγεται με αγένεια???εχω μια διαφωνία σε ότι αφορά την συγκεκριμένη ανάρτηση και θεώρησα σκόπιμο να την πω!!εαν προσεβαλε κάποιον θα ήθελα να ζητήσω συγγνωμη!!
    όσο για τον ανώνυμο που συνεχιζει να γραφει χυδαιοτητες θα ήθελα να πω κατι: εαν εχει τα κοτσια ασ γραψει το ονομα του...η ενσταση και το καθετι που λεσ για να εχει νοημα θελει και την υπογραφη σου!!!
    Eυχαριστώ για άλλη μια φολρα για τον χωρο σας και ον χρόνο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΟΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΥΔΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ!! ΟΣΟΙ ΣΑΣ "ΓΛΥΦΟΥΝ" ΤΙ ΕΙΝΑΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμε, αν πραγματικά έχεις τα κότσια βγες και πες το όνομά σου. Δεν μπορεί να κρύβεσαι πίσω απο την ανωνυμία σου και να προσβάλλεις κόσμο.
    Χριστός Ανέστη σε όλους, είθε ο αναστημένος Χριστός να μας φωτίζει πάντα.
    Σμαραγδή Μητροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ ΛΟΓΩ ΦΩΤΙΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κα Μαντά,
    Εννοείται ότι αφού δε σας γνωρίζω ως άτομο, είναι φύσει αδύνατο να έχω οποιαδήποτε διαφορά μαζί σας. Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχω μαζί σας ούτε βαθύ ούτε ρηχό. Νομίζω ότι ο όρος χυδαιότητα και βωμολοχία είναι κατά κανόνα συνώνυμοι. Στο έμμετρο απουσιάζει η βωμολοχία. Όπως δεν αναφέρονται πουθενά φράσεις τύπου «... θα τρίζουν οστά» κλπ. Διαβάσατε πουθενά τέτοιου είδους φράση που αναφέρει οστά αειμνήστων συγγραφέων να τρίζουν; Σκωπτική, ή αν θέλετε δηκτική, αναφορά έγινε για την πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου πονήματός σας και μόνον, και όχι επί του έργου σας συλλήβδην.
    Έγινε αποφυγή σε αναφορές που θίγουν ατομική υπόσταση με ατυχείς και άστοχους χαρακτηρισμούς, που αφορούν σωματική διάπλαση, όπως έγραψαν άλλοι πριν. Αν εννοείτε τη σκόπιμη, χάριν ρίμας, παραποίηση του επωνύμου σας, δεν εμπεριέχει κακεντρέχεια. Η λέξη «μαντάρα» σαφώς παραπέμπει σε ανακατωσούρα κάτι που λίγο πολύ έγινε με τη διάσταση απόψεων. Ή μήπως δεν έγινε;
    Με το σκωπτικής φύσης έμμετρο καυτηριάστηκαν πρακτικές και μόνο. Καυτηριάστηκε καθαρά η πρακτική τύπου: «…..και αρχίστε να σημειώνετε βιβλία ….» ή «οδηγίες προς ναυτιλομένους» ή «οδηγίες προς νέους συγγραφείς» κλπ. Εδώ υπεισέρχεται ο όρος μεγαλοϊδεατισμός. Ας μη ξεχνάμε και τη ρήση των αξιωματικών, του πάλαι ποτέ ιππικού, ότι: «Το πλέον ατίθασο άτι είναι το … καλάμι!» Αυτό καυτηρίασα και ενδεχομένως να ήθελα να σας προφυλάξω από τέτοιου είδους ολισθηρά πεδία. Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα των πωλήσεών σας, που σας αναγόρευσαν στη θέση που κατέχετε. Αυτό είναι δεδομένο. Για την επίτευξη όμως του αποτελέσματος αυτού υπεισέρχονται και άλλου είδους μηχανισμοί στήριξης, εμφανείς και αφανείς. (Περί αυτού μπορώ να στοιχειοθετήσω αλλά δεν είναι επί του παρόντος.)
    Παρακαλώ να σεβαστείτε το αναγνωστικό κοινό που σας ανέδειξε και να μην το προκαταβάλλετε την επιλογή του με κριτικές διφορούμενες. Εν πάση περιπτώσει καλό είναι να τηρήσετε στοιχειωδώς τον κώδικα συναδελφικής δεοντολογίας.
    Διαχωρίζω σαφώς τη θέση μου από άλλους ανώνυμους. Αναλαμβάνω την ευθύνη του εμμέτρου και διατηρώ το δικαίωμά μου ν’ αποκαλύψω την ταυτότητά μου σε χώρο και χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξω. Επιστρέφω το χαρακτηρισμό περί χυδαιολογίας σ΄ αυτούς που τον προσήψαν αβασάνιστα χωρίς καν να γνωρίζουν την ακριβή σημασία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΠΑΡΕΞΗΓΙΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κυριολεκτικά έχω μείνει άναυδη με την έκταση που έχει πάρει η έκφραση της προσωπικής άποψης της Λένας για το βιβλίο μου, επειδή περίμενα ότι στο χώρο του βιβλίου τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
    Σαφέστατα έχει δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη της και πρώτη απ' όλους εγώ θιοθετώ τη γνωστή ρήση περί σεβασμού της προσωπικής άποψης κι αυτό ισχύειγια όλους εφόσον μιλούν επώνυμα, καλοπροαίρετα και κόσμια.
    Δεν γνωρίζω τους ανώνυμους και γι αυτό το λόγο δεν μπορώ να αναλάβω καμιά ευθύνη για τις δικές του πράξεις.
    Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου πράγματι διορθώθηκαν κάποια λάθη τυπογραφικά που εκ παραδρομής είχαν γίνει. Ωστόσο, πάντα με θλίβει όταν ένα βιβλίο γίνεται αντικείμενο τέτοιων σχολιασμών, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για το δικό μου.
    Επειδή πάντα πίστευα ότι όλοι μας χαρακτηριζόμαστε τελικά από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και πολύ περισσότερο από τα γραφόμενά μας θα παρακαλούσα να σταματήσει η τόσο χαμηλού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κα. Μπάιλα παρακολουθώ τόσο καιρό την εξελιξη αυτή και ειλικρινά περίμενα την απάντησή σας.
    Συγχαρητήρια για την αξιοπρεπή σας θέση! Αύριο κιόλας θα αγοράσω το βιβλίο σας
    Γιώργος Ανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μετα και την απάντηση της συγγραφέως που περίμενα , νομίζω οτι το θέμα κλείνει εδώ. Αλλά Τέσυ ο χώρος του βιβλίου τελευταία είναι αρένα που κανει το Κολοσσαίο να ωχριά, να το θυμάσαι αυτό! Και είμαι εγώ αυτή που το λέει με την επίγνωση οτι πολλές φορές έχω γίνει σάκκος του μποξ για πολλούς....
    Παρκαλώ θερμά για μια διεύκρινηση που είναι απαραίτητη γιατί δεν μ' αρέσουν οι παρεξηγήσεις και όταν κάνω λάθος ξέρω να ζητώ συγνώμη.
    Ανώνυμε που υπογράφεις ως "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΟΥΡΗΣ" είσαι άλλο πρόσωπο από τον πρώτο ανώνυμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιώργος Ανδρέου: Χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση σας οδήγησε να αγοράσετε το βιβλίο. Νομίζω οτι θα το βρείτε ενδιαφέρον όπως είπα και στην ανάρτηση μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κυρία Μαντά, πάντως κάνατε μεγαλο λάθος με αυτο όλο ποου έγινε. Το βλιβλίο είναι πολύ καλό και μ αρεσει που το λέτε στο τέλος.
    εμένα μου αρεσρε πολύ η μάνα στο βιβλίο και η Κατερίνα πάρα πολύ. το τέλος του ό,μως με συγκινησε πολύ. ήταν τοσο μαγικό!νόμιζα ότι άκουγα το βιολί να παίζει το ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.
    κι ανβλέπατε το βιντεο της [παρουσιασης υα τρελενόσασταν.
    περιμένουμε το βιβλίο σα κι επισης της κ. ΜΠάιλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ο κ. συγχρονος Σουρής τα είπε ωραία, δεν ήτανν χαμηλού επιπέδου,είχε πολύ χιούμορ και πράγματι δεν ήταν χειιροτερος από τον Σουρή. δεν σας άρεσε;
    Μπράβο κ. Σουρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μαρία Πόντη: Γι αυτό και ζήτησα την διεύκρίνηση αν είναι δύο πρόσωπα οι δύο "Ανώνυμοι" γιατί το ύφος του ενός, δεν συνάδει με το ύφος του έμμετρου! Όσο για το βιβλίο, δεν καταλαβαίνω γιατί ξεσηκώθηκε όλο αυτό το μένος! Από την αρχή είπα οτι το βιβλίο είναι καλό και ειδικά αφού είναι το πρώτο της συγγραφέα! ΄Μάλιστα το πρότεινα και για αγορά! Έχω διαβάσει βιβλία που απέριψα, αλλά δεν τα παρουσίασα, ακριβώς για να μην θάψω κανέναν συνάδελφο! Και όταν λέω οτι έχω γίνει σάκκος του μποξ για πολλούς το εννοώ! Οι πωλήσεις μου θεωρούνται προκλητικές και γι αυτό δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω για κανέναν άλλο, εκτός κι αν είναι να τον υμνήσω! Και αναρωτηθείτε όλοι, αν άλλος συγγραφέας, έχει "χτυπηθεί" τόσο, όσο εγώ τα τελευταία χρόνια και δεν έχω καταλάβει το γιατί! Δεν υποχρέωσα κανέναν να αγοράσει τα βιβλία μου προφανώς ο κόσμος που τα αγάπησε κάτι τους βρήκε! Ρωτήστε εκείνους, μην τα βάζετε μαζί μου! Δεν υποκρίθηκα ποτέ οτι είμαι κάτι άλλο, δεν είμαι "δήθεν", δίνω αυτό που μπορώ πάντα!
    Όσο για την μάνα του Πορτρέτου, για να επανέλθουμε και συγνώμη αν παρεκτράπηκα, δεν συμφώνησα μαζί της. Στη θέση της θα έτρεχα να βρω το παιδί μου, να του αποκαλύψω την αλήθεια, δεν θα αγκάλιαζα την παρ' ολίγο νύφη και τον άντρα της, δεν θα συμφωνούσα με όλο αυτό! έχω έναν γιο 24 χρόνων και κάτω από αυτό το πρίσμα μιλάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κυρία Μαντά,
    Εγώ είμαι εκείνος ο «ανώνυμος» που εξεφράσθη εμμέτρως όπως και ο ίδιος που ανέλαβε γραπτά την ευθύνη με το 2ο σχόλιο και ουδείς άλλος πέραν αυτών. Δεν ήταν δυνατόν από τη μια συνειδητά να υπογράφω «ανώνυμος» μεν και «σύγχρονος Σουρής» δε, θα επρόκειτο περί οξύμωρου σχήματος. Δεν αυτοαποκαλέστηκα «σύγχρονος Σουρής», από αστάθμητο παράγοντα εγράφη.
    Προκειμένου λοιπόν να χρειαστώ ωτοασπίδες, από τον εκκωφαντικό θόρυβο που θα κάνουν τα οστά του αειμνήστου, όπως γράψατε, τον αποποιούμαι.
    Προς αποφυγή άλλων συγχύσεων σας προτείνω, αφού κάπως πρέπει να με αποκαλείτε, να ορίσετε εσείς το πώς θα ονομαστώ. (Προσοχή μόνο στο κόστος και στα όσα απορρέουν από .... «βαπτίσεις» εν μέσω οικονομικής κρίσεως & τεκμηρίων)

    O ................ (προσθέσθε εσείς το όνομα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κατ' αρχήν οφείλω να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ γιατί δεν κατάλαβα από την αρχή οτι το πρώτο προσβλητικό σχόλιο, το τόσο χυδαία διατυπωμένο, δεν ήταν δικό σας. Ειλικρινά η μόνη μου δικαιολογία, ήταν οτι τέτοιου είδους άνθρωποι με κάνουν και χάνω την ψυχραιμία μου (αδικαιολόγητο στην ηλικία μου) και είδα την έμμετρη κριτική σας, κάτω από αυτό το πρίσμα, ως μη όφειλα. Ακριβώς επειδή δεν με ξέρετε, οφείλω να σας εξηγηθώ, είμαι άνθρωπος με χιούμορ και εκτιμώ το προσόν αυτό όπου το συναντώ. Θεωρώ οτι έχω δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις για την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου άποψη περί του Πορτρέτου της Σιωπής και να έχει γίνει πλέον αντιληπτό, οτι δεν "έθαψα" το βιβλίο, απλώς εξέφρασα κάποιες ενστάσεις μου και αυτό το τελευταίο έχω νομίζω το δικαίωμα να το κάνω. Το γεγονός οτι κάποιοι διαφώνησαν μαζί μου και όλοι, πλην ενός, υπήρξαν κόσμιοι, δικαιολογεί την ύπαρξη ιστολογίων. Η ανταλλαγή απόψεων είναι το ζητούμενο και κυρίως όταν υπάρχουν διαφωνίες! Σ' ένα θέμα που συμφωνούν όλοι δεν προάγεται ο διάλογος. Κρατήστε την ανωνυμία σας, αφού αισθάνεστε καλύτερα μ' αυτήν, έχω ήδη τέσσερα βαφτιστήρια, μου είναι αρκετά!
    Θα χαρώ να ξανασυναντηθούν τα.... ξίφη μας σ' επόμενο θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κυρία Μαντά,
    Έχω την άποψη ότι δεν χρειαζότανε καν να ζητήσετε συγνώμη. Ο καθένας μας θα μπορούσε να μπερδευτεί κάτω από τέτοιες συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, εν μέσω τόσων «ανωνύμων». Φτάνει νομίζω το γεγονός ότι υπέστητε με αξιοπρέπεια την κριτική μου έμμετρη και μη. Παρακαλώ να θεωρήσετε και σεις ως δεδομένη τη διαφωνία μου μαζί σας, όσον αφορά την παρούσα κριτική, στα σημεία που εστίασα με λόγια ή με έμμετρο τρόπο. Θεμιτή είναι όπως είπατε η διάσταση απόψεων και σεβόμενος την επιθυμία σας το θέμα κλείνει εδώ!
    Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δε θ’ αποδεχτώ την πρόκλησή σας για μελλοντική διασταύρωση ξιφών στο εγγύς μέλλον, εκτός αν καταφέρετε πάλι με κάποιο σχόλιο σας να πυροδοτήσετε τον οίστρο μου ως «στιχοπλόκου». Μόνο που θα είμαι προσεκτικότερος στους αστάθμητους παράγοντες.
    Παραμένω λοιπόν ανώνυμος. Μπορεί και να τύχει κάποτε κάπου* να συναντηθούμε και κει να σας συστηθώ αφού δε γνωριζόμαστε.

    Ο ............

    *Εννοείται σε χώρο με δυνατότητα άμεσης διαφυγής, σε συνάρτηση με το μέγεθος και το βάρος της τσάντας σας καθώς και το αν θα υπάρχουν πολλά αντικείμενα προς εκτόξευση δίπλα σας… (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κυρία Μαντά, είμαι μια απλή αναγνώστρια του Πορτρέτου της Σιωπής που διαφωνεί με τη δική σας προσωπική άποψη. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη το έργο είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, άρτιο και πλούσιο εκφραστικά. Με ταξίδεψαν οι εικόνες του, με μάγεψαν οι ποιητικές του μεταφορές, με συγκίνησε βαθύτατα η τραγικότητα των ηρώων. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα ξαναδιαβάσω. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι διόλου απαραίτητη η ταύτιση του αναγνώστη με κάποιον ήρωα του βιβλίου. Αντίθετα, η μη ταύτιση, η διαφορετικότητα των επιλογών, ακόμα και όταν αυτές ξεφεύγουν απο την κοινή,συμβατική λογική, αποτελεί για τον ευαισθητοποιημένο αναγνώστη ιδανικό έναυσμα για εσωτερική αναζήτηση και περισυλλογή. Δεν υπάρχει λάθος επιλογή...το σωστό και το λάθος είναι σχετικά και υποκειμενικά. Ομοίως, πιστεύω οτι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να λύνονται όλες οι απορίες του αναγνώστη... Αντίθετα, τα αναπάντητα "γιατι" και ο μετέωρος χαρακτήρας τους έχουν την μαγική δύναμη να προκαλούν εμάς τους απλούς αναγνώστες να αναμοχλεύουμε τον δικό μας στερεότυπο κόσμο,να δίνουμε τις δικές μας απαντήσεις.
    Το γεγονός οτι τα θετικά σας σχόλια είναι ελάχιστα και πολύ επιφανειακά ("καλό βιβλίο για τις διακοπές", "πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία", "με κράτησε και με συγκίνησε" , " μια πολύ καλή επιλογή"), οτι υπερτερούν τα αρνητικά σας σχόλια και οτι, ως συγγραφέας, δεν κάνετε καμμία αναφορά για τον υπέροχο τρόπο γραφής, τον χειρισμό του λόγου,για την δύναμη των συναισθημάτων, τουλάχιστον με εκπλήσσει και με θυμώνει. Μη με παραξηγείτε: ο θυμός μου αυτός πηγάζει από την μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που τρέφω για το έργο αυτό.
    Ευχαριστώ για τον χώρο σας και εύχομαι καλή συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο.
    Μαριάννα Φωτοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ Ανώνυμε,νομίζω οτι από δω και πέρα θα σπάω το κεφάλι μου να βρίσκω θέματα για να σας προκαλώ! Τελικά η αντιπαράθεση μαζί σας,είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και η εξαίρετη χρήση της ελληνικής γλώσσας από εσάς, απόλαυση! Εαν και όποτε αποφασίσετε να συναντηθούμε, σε κάποια παρουσίαση, να περιμένετε από εμένα θερμή υποδοχή, θα χαρώ να σας δω και από κοντά. (Η τσάντα μου δεν περιέχει ποτέ βαριά αντικείμενα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μαριάννα Φωτοπούλου: Νομίζω οτι η ίδια σας η φράση, απαντά σε όλα: "Δεν υπάρχει λάθος επιλογή...το σωστό και το λάθος είναι σχετικά και υποκειμενικά." Όπως υποκειμενικό είναι τι μας αρέσει και τι όχι. Κι εμένα το βιβλίο μου άρεσε, απλά διατύπωσα τις ενστάσεις μου. Εννοείται πως είστε πάντα ευπρόσδεκτη εδώ σ' αυτό το ιστολόγιο για να καταθέτετε τις απόψεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα σας κ. Μαντά,
    χτες βράδυ ολοκλήρωσα ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ με δάκρυα στα μάτια από τη συγκίνηση και σας γράφω επειδή όλες αυτές τις μέρες βλέπω όλα όσα γράγονται εδώ.
    με άγγιξε, με συγκίνησε με τσάκισε! δεν ήξερα την ύπαρξη του βιβλίου, ούτε τη συγγραφέα. Βρέθηκα στην παρουσίαση του Εναστρον και το αγόρασα. Μου έκανε εντύπωση αμέσως η ευγένεια της κ. Μπάιλα και το ζεστό κλίμα που επικρατούσε. Αγόρασα το βιβλίο αμέσως μετά την προβολή του βίντεο που ήταν άξιο συγχαρητηρίων και την ίδια μέρα άρχισα να το διαβάζω.
    Ένα βιβλίο που δεν μπόρεσα να αφήσω από τα χέρια μου. Ο χειρισμός του λόγου εντυπωσιακότατος! οι περιγραφές με έκαναν να νιώθω ότι ανέβαινα το λόφο στο άγιο όρος μαζί με τον Χριστόφορο! Ίσως επειδή η κ. Μπάιλα είναι και σπουδαία φωτογράφος να περιγράφει με φωτογραφικό τρόπο τα πράγματα. ταυτίστηκα με τη μάνα που αγκάλιασε το εγγόνι της όταν ένιωσε να χάνει το παιδί της και όταν διάβασα το γράμμα της μάνας τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα!
    Συμφωνω απόλυτα μαζί σας όταν μιλάτε για τον πατέρα Ευδόκιμο, έναν μοναχό έκπληξη με τόσο ανατρεπτικές για μοναχό ιδέες. Το τέλος του βιβλίου εξαιρετικό με μια σκηνη ευρηματική. Με εντυπωσίασε ότι προκειται για την πρώτη προσπάθεια αυτής της κοπέλας γιατί διβάζοντας το δεν το καταλαβαίνεις. όπως επίσης η σχέση του κειμένου με τη θάλασσα. φεύγει η ιστορία και επανέρχεται με εναν ελαφρύ κυματισμό. σαν αεράκιόπως γράφει κι εκείνη.
    δεν βρήκα λάθη ίσως γιατί αγόρασα τη Β έκδοση του βιβλίου. Μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση της κ. Φωτοπούλου και το γεγονός ότι είναι ένα ευγενικά γραμμένο σχόλιο. Νομίζω ότι το αδικήσατε λίγο. τρεις φορές χρηδιμοποιείτε τη λέξη θυμός και τα παράγωγά της ίσως γι αυτό να έγινε όλη αυτη η ιστορία.
    Σας ευχαριστώ για το χώρο σας κι εύχομαι να τα πούμε από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου σας.
    Μαρία Φιλίππου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπέρα κι από μένα,
    άργησα να μιλήσω, όμως παρακολουθώ με ενδιαφέρον την όλη συζήτηση στο μπλογκ σχετικά με το "Πορτρέτο της σιωπής".
    Θα μιλήσω για το βιβλίο πρώτα: άγγιξε τα σώψυχά μου και κάθε φορά που το διάβαζα με άγγιζε όλο και πιο πολύ. Σε αντίθεση με άλλους ίσως αναγνώστες, ταυτίστηκα για μια στιγμή μόνο με τον Χριστόφορο,με την επιθυμία του να φύγει... για να λυτρωθεί. Περνούσα τότε μια πολύ δύσκολη φάση στη ζωή μου (δεν χρειάζεται να αναφέρω τα τι και τα πώς, μου φτάνει που ΞΕΡΟΥΝ άτομα που έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή μου) κι ήθελα να γίνω κι εγώ ένα με τη θάλασσα...ευτυχώς όμως με γιάτρεψε το "ευλογημένο νησί της Μεγαλόχαρης".
    Παρακολουθώντας τους ήρωες του βιβλίου, τους ένιωσα δικούς μου ανθρώπους...πόνεσα με τον πόνο τους, μοιράστηκα το χαμόγελο τους, δάκρυσα κι εγώ όταν κι εκείνοι βούρκωναν.
    Διαβάζοντάς το, αντηχούσαν στα αυτιά μου οι ήχοι του βιολιού και τα κύματα της θάλασσας.
    Με συγκλόνισε το τέλος του βιβλίου, διότι αποδεικνύει ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή κι απο το θάνατο...οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν φεύγουν από κοντά μας, ζουν σε μια άλλη διάσταση και μας παρακολουθούν από ψηλά.
    Για τη συγγραφέα του βιβλίου τι να πω; τα λόγια είναι λίγα και ίσως περιττά. Ωστόσο θα μιλήσω για κάποια παιδικά πρόσωπα που φωτίστηκαν από ένα πλατύ χαμόγελο, καθώς άνοιξαν τα φτερά τους όπως οι γλάροι πάνω απο τα κύματα και για κάποιους ανθρώπους με πνεύμα αγάπης και προσφοράς που την ευλογούν και τη μνημονεύουν.
    Για όλα αυτά που μας έδωσες και που μας δίνεις, σ' ευχαριστούμε, μάτια μου. Νασαι πάντα ευλογημένη.
    Λένα, καλή μου, ήσουν πάντα ένας γενναιόδωρος άνθρωπος. Μέσα απο τα βάθη της ψυχής μου σου εύχομαι ποτέ...ποτέ να μην το αλλάξεις. Ναναι η Παναγιά μαζί σου.
    Σμαραγδή Μητροπούλου
    φιλόλογος Ιερατικής Σχολής Τήνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μαρία Φιλίππου: Όπως προείπα, όλα τα σχόλια ήταν ευγενικά διατυπωμένα, πλην ενός, που ευτυχώς αποσύρθηκε! Αν τα διαβάσατε (και τα δικά μου), νομίζω οτι έχετε πάρει τις απαντήσεις σας. Για την μητέρα του Γιάννη- Χριστόφορου, είπα για ποιο λόγο δεν μπόρεσα ούτε να ταυτιστώ, ούτε να την δικαιολογήσω... Χαίρομαι ειλικρινά που η επιμέλεια έκανε την δουλειά της ως όφειλε, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από ένα βιβλίο με λάθη. Θα συμφωνήσω μαζί σας, οτι το ταλέντο της Τέσυς στην φωτογραφία την βοήθησε πολύ, αλλα΄ένα τέτιο θέμα θ' αναδεικνυόταν προσεγγιζόμενο πιο μινιμαλιστικά... Πιο λιτά αν θέλετε...
    Παντως, όπως και να χει, περιμένω το επόμενό της βιβλίο που φυσικά θα διαβασω! Όσο για τον θυμό... αφορούσε στους ήρωες και στις επιλογές τους... Όχι την γραφή ή την ίδια την συγγραφέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σμαραγδένια μου, γνωρίζοντάς σε έστω και λίγο, μπορώ να καταλάβω πόσο σε άγγιξε το βιβλίο... Και είσαι εσύ που ξέρεις οτι ούτε άλλαξα ούτε θ' αλλάξω. Αν το βιβλίο δεν μου έλεγε τίποτα, δεν θα το παρουσίαζα. Γιατί μια απλή παρουσίαση ηταν, οχι ανάλυση. Αν γενναιοδωρία σημαίνει να έχω άποψη μόνο όταν συμφωνώ με όλους, τότε κάτι δεν έχω καταλάβει εγώ καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγαπητή κυρία Μαντά,
    Αν και πιστεύω ότι δεν πληρώ τα δέοντα, σας ευχαριστώ για όσα μού λέτε που αφορούν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Με τιμά ιδιαίτερα αυτό όταν προσάπτεται από έναν παράγοντα της σύγχρονης λογοτεχνίας, όπως εσείς! Ευπρόσδεκτη και η πρό(σ)κληση που μού απευθύνετε! Ενόψει της επικείμενης κυκλοφορίας του νέου πονήματός σας, παρακαλώ δεχτείτε τις ευχές μου. Καλοτάξιδο να είναι κι εσείς να ‘στε πάντα καλά!
    Ο ..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Κυρία Μαντά,
    Είμαι 17 χρονών και μαθητής της Β’ Λυκείου. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της κυρίας Μπάιλα, απλά ενδιαφέρομαι για νέα λογοτεχνικά βιβλία. Σερφάροντας λοιπόν στο διαδίκτυο, έτυχε να συναντήσω αυτόν τον διάλογο που δημιουργήθηκε από τις γνώμες διάφορων αναγνωστών για "Το Πορτραίτο της Σιωπής" αλλά και για την κριτική σας πάνω σε αυτό. Το σχόλιο αυτό το γράφω για να εκφράσω την ενόχλησή μου για την όλη κατάσταση.
    Αν δεν λανθάνω, ανακυρηχθήκατε πρώτη συγγραφέας της χρονιάς. Έχοντας λοιπόν αυτόν τον τίτλο, αναγνώστες και θαυμαστές απαιτούν τουλάχιστον από εσάς σεβασμό και αντικειμενική κριτική στα έργα ανερρχόμενων συγγραφέων. Γιατί πολλοί μαζί με εμένα, βρίσκουν την κριτική σας εντελώς υποκειμενική. Έχοντας λοιπόν διαβάσει την κριτική σας και τα σχόλια των αναγνωστών, θα σταθω σε ορισμένα, αξιοπρόσεκτα σημεία. Πρώτον, η ίδια λέτε ότι το έργο σας άρεσε, αλλά απλώς εκθέτετε τις προσωπικές σας ενστάσεις. Σεβαστό αυτό. Δεν είναι δυνατόν όμως μερικές απλές διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο του έργου να χαρακτηρίζονται από τόσο ακραίες λέξεις όπως θυμός, τρομερές ενστάσεις, "βομβαρδισμός", κ.α. Η χρήση τέτοιων λέξεων φανερώνει ότι η κριτική σας έχει διαμορφωθεί με βάση πιο βαθιά συναισθήματα, που ίσως η ίδια δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι ισχύουν. Θα μπορούσατε να πείτε: «Με ενοχλεί το γεγονός ότι....» ή «Διαφωνώ με τη δράση των χαρακτήρων, κατά την οποία...». Τέτοιες εκφράσεις δηλώνουν ευγένεια και αντικειμενικότητα. Δεύτερον, δεν είναι τυχαίο ότι με την κριτική σας "ξυπνήσατε" την αίσθηση του χιούμορ ορισμένων αναγνωστών. Τρίτον, αξίζει να αναφέρω ότι η δική σας άποψη είναι από τις λίγες που διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων. Ούτε αυτό είναι τυχαίο. Σχέδόν όλοι, ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι, βρήκαν το έργο καταπληκτικό και πρωτότυπο και οφείλω να συμφωνήσω με την πλειοψηφία.
    Να με συγχωρέσετε αν δεν διαθέτω τη κατάλληλη πλουσιότητα λεξιλογίου, το πρέπον ύφος ή την ικανότητα να είμαι ορθογραφικά και γραμματικά αλάνθαστος. Απλώς εκθέτω την άποψή μου και αυτό είναι κάτι εντελώς αποδεκτό και προπαντώς δημοκρατικό. Αν δεν συμφωνείτε με τις απόψεις μου, μπορείτε να πείτε ότι είμαι άπειρος ή ανώριμος και ότι αυτά που γράφω δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στην ηλικία που βρίσκομαι. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια, δεν αποκλείω την πιθανότητα. Αυτό που ξέρω όμως στα σίγουρα και που χαίρομαι για αυτό, είναι ότι ακόμα και στην ηλικία μου, δεν θα έδειχνα ποτέ τέτοιο κόμπλεξ όταν κάποιος άλλος αποδεικνυόταν πιθανώς καλύτερος από εμένα. Νομίζω ότι τελικά αυτή είναι η ώριμη συμπεριφορά και η δική σας είναι η ανώριμη. Προσπαθώ να σας απευθύνομαι με όσο το δυνατόν περισσότερο σεβασμό, αλλά το ύφος της κριτικής σας και των απαντήσεών σας στα σχόλια των αναγνωστών δεν μου το επιτρέπει, όπως δεν το επέτρεψε και σε τόσους άλλους. Σας συμβουλεύω να σκεφτείτε τις πιθανώς έντονες διαφωνίες των αναγνωστών και εύχομαι να καταλήξετε σε ώριμα και λογικά συμπεράσματα που αρμόζουν στην ηλικία σας, το κοινωνικό και μορφωτικό σας επίπεδο που είμαι σίγουρος ότι ως σπουδαίος συγγραφέας είναι υψηλό (αυτό δεν είναι ειρωνεία). Τέλος, θα συμφωνήσω με την κυρία Μπάιλα ότι αυτή η συνομιλία πρέπει να λάβει επιτέλους ένα τέλος, καθώς το επίπεδο στον χώρο του βιβλίου πρέπει να διατηρηθεί υψηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Παρ' όλο που η κριτική σου αγγίζει τα όρια της προσβολής, ειδικά στην ηλικία που βρίσκεσαι, παρ' όλα αυτά σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα της έκφρασης αν και δεν μου αναγνωρίζεις το ίδιο δικαίωμα τελικά! Το ιστολόγιο έχει το όνομά μου, αρα και οι απόψεις μου δεν μπορεί να είναι παρά υποκειμενικές, το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο τις εκφράζω. Ο τίτλος Συγγραφέας της χρονιάς, δεν μου απαγορεύει να έχω άποψη για βιβλία , όσο για το αν βοηθάω ή όχι νέους συγγραφείς δεν θα μπω στην διαδικασία ν' αποδείξω το αντίθετο. Φαίνεται οτι τελικά δεν διάβασες με προσοχή ούτε τα σχόλια ούτε τις απαντήσεις μου! Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι οτι εκφέρεις άποψη για ένα βιβλίο που δεν έχεις καν διαβάσει.... Δεν πειράζει... Τα νιάτα σου δικαιολογούν πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εγώ είπα αυτά που ήθελα. Απλώς ξανατονίζω ότι η άποψή σας για το βιβλίο παραείναι υποκειμενικές... Ας τελειώσει εδώ όμως αυτή η συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Εγώ είμαι 19 ετών, έχω διαβάσει το βιβλίο κι επειδή έχω μεγαλώσει κοντά στην Ουρανόπολη έχω να πω το εξής: Οι περιγραφές ήταν τόσο αληθινές που θα παιρνα όρκο ότι η κ. Μπάιλα έχει ταξιδέψει στις μονές που περιγράφει. Ακόμα και τα δέντρα είναι έτσι όπως τα λέει.με συγκίνησε πολύ το βιβλίο και θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Μαντά ότι η ιστορία είναι δυναμίτης!
    Όσο για το δεύτερο βιβλίο και για το να κρίνουμε τη συγγραφέα τότε δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να γίνει 'ετσι. Δηλαδή βάζουμε στη μπάντα ένα τέτοιο βιβλίο και περιμένουμε το δεύτερο για να την κρίνουμε? σαχλαμάρες. με τέτοια δυναμική αρχή η συνέχεια θα είναι εξίσσου καλή. επίσης θα συμφωνήσω για όσα γράψατε για τον Ευδόκιμο. Τα λόγια του είναι διαμάντια
    σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμε (των 19 χρόνων) τι κακό κι αυτό να μην βάζετε όνομα στα σχόλια! Η μέχρι τώτα επίρα μου λέει οτι πολλές φορές μια καλή αρχή δεν εξασφαλίζει μια δυναμική συνέχεια. Το έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές. Γι αυτό οι έμπειροι λέμε και περιμένουμε πάντα το δεύτερο βιβλίο ενός νέου συγγραφέα και φυσικά από την συνέχεια κρίνεται η αρχή, χωρίς να βάζουμε στην άκρη το πρώτο του σαφώς!. Τα λόγια του Ευδόκιμου τα έχω υπογραμμίσει στο βιβλίο! Όσο για την Τέσυ είναι πολύ καλή φωτογράφος, άρα το εξασκημένο στην λεπτομέρεια μάτι της μπορεί να συλλαμβάνει και η πένα της ν' αποδίδει. Τεράστιο προσόν για συγγραφέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. χαιρομαι που το επισημάνατε κ. Μαντά αυτό για τη φωτογραφία. είχα δει φωτογραφίες της στο βιβλίο τηςκ . Τραυλού στη σελίδα του Ψυχογιού και αλήθεια ήταν πολύ ωραίες. καταλβαίνω ότι έχετε δίκιο όταν λέτε ότι για τα λόγια του Ευδόκιμου κι εμένα με έκαναν να ξαναδιαβασω το κομμάτι.
    συγνώμη που ξέχασα να βάλω το όνομά μου.
    Αντρέας Περιστερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανδρέας Περιστερίου: Οι πληροφορίες μου λένε, οτι η Τέσυ γράφει αυτή την εποχή και θα εκδόσει και το δεύτερο βιβλίο της, σύντομα ελπίζω από τον ίδιο εκδότη. (Αχ αυτά τα αποκλειστικά συμβόλαια!) Ο ίδιος...πληροφοριοδότης μου είπε οτι το δεύτερο πόνημα της είναι πολύ πολύ καλό και το αναμένω!Αν δεν έχετε διαβάσει επίσης Πασχαλία Τραυλού θα σας πρότεινα το "Κλειδωμένο συρτάρι" Θα σας συγκλονίσει και θα βρεθείτε και εκεί να ξαναδιαβαζέτε κομμάτια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. κ. Μαντά το έχω διαβασει το ΚΛειδωμενο συρτάρι κι επίσης τη Ματζίκα της αγαπης της κ. Τραυλου. μου αρεσανκαι τα δυο παρα πολυ! κι εγω θα ήθελα να διαβασω το δευτερο βιβλιο της κ. Τέσυς. ελπίζω και τότε να συνομιλησουμε. είναι πολυ ωραια η ανταλλαγη αποψεων σε αυτα τα θεματα.
    Αντρέας Περιστερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αντρέα, αν αγαπάω κάτι είναι να μιλάω για βιβλία! Διάβασες τα δύο βιβλία της ΠΑσχαλίας που αγαπάω ιδιαίτερα και θα τολμήσω να σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο μιας νέας είσης συγγραφέα, την Έλσης Τσουκαράκη, με τίτλο Η ποινή... Απίστευτο βιβλίο, απίστευτα συναισθήματα.... Μια υπόθεση συγκλονιστική και η απόδοση ανθρώπινη, ρεαλιστική. Αν τα λόγια του Ευδόκιμου έμειναν και στους δυο μας, τα λόγια του γέρου Θωμά θα σε κρατήσουν δέσμιό τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΄πολύ καλά κ. Μαντά υπόσχομαι να το διαβάσω λοιπόν, ευχαριστώ πολύ
    Αντρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. καλημέρα κ. Μαντά,
    διάβασα την κριτική της. Κ. ΚΑριζώνη για το ίδιο βιβλίο. όπως καταλαβαίνετε συμφωνω μαζί της. Τελικά είναι ωραίο να ακουγονται διαφορετικές φωνές.
    καλη συνέχεια στην ΄'εκθεση σας εύχομαι
    Αντρέας Περιστερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Βρέθηκα τυχαία να διαβάζω σήμερα την παρούσα συζήτηση. Το βιβλίο το έχω διαβάσει. Αρκετοί αναγνώστες παραπάνω μιλούν σαν να πρόκειται για αριστούργημα. Μάλιστα μία κυρία μας δηλώνει πως ως φιλόλογος που είναι το βρίσκει γεμάτο αρετές. Αστειότητες μου φαίνονται εμένα όλα αυτά. Η λογοτεχνία βρίθει αριστουργημάτων, για να χαρακτηρίζουμε το βιβλίο της κυρίας Μπάιλα ως ένα βιβλίο χωρίς ελαττώματα. Το μυθιστόρημα αυτό θα το χαρακτήριζα μέτριο προς καλούτσικο -κι αυτό γιατί είναι το πρώτο της συγγραφέως. Υστερεί και χάσκει σε πολλά σημεία. Τώρα, όσον αφορά στην κριτική που παρέθεσε η κυρία Μαντά, αυτό που έχω να πω είναι πως είναι καλοπροαίρετη κι ούτε νομίζω πως θίγει την Μπάιλα.
    Χρήστος Γούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή