Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



8 Μαΐου 2010

Μυστικοί αρραβώνες... του Γρ. Ξενόπουλου (ΑΦΟΙ ΒΛΑΣΣΗ)

Στον υπότιτλο του ιστολόγιου, γράφω πως κάθε βιβλίο είναι ένα γερό σκαρί για τα ταξίδια της ψυχής μας. Ειδικά αυτή την εποχή κι αν έχουμε ανάγκη από τέτοια ταξίδια....
Σκέφτηκα να σας γυρίσω λίγο πίσω όμως.... Πέρσι, όταν κυκλοφόρησε ο Έρωτας, έμαθα, οτι η Αναδυομένη του Ξενόπουλου είχε ανέβει θεαματικά σε ζήτηση....  ένιωσα τέτοια χαρά τότε.... Ο αγαπημένος μου συγγραφέας,  αυτός που με συντρόφευσε γλυκά στα χρόναι της εφηβείας μου,  γνωρίστηκε με νέο κόσμο που τον ήξερε αλλά δεν είχε διαβάσει ποτέ κάτι δικό του....
Σκαλίζοντας την βιβλιοθήκη μου για να βρω ένα νέο ταξίδι, έπεσα πάνω στο πιο λατρεμένο που είχα κάνει κάποτε (μετά την Αναδυομένη!) και σκέφτηκα να σας το παρουσιάσω...
Ο Νάσος Ανάστης, ζωγράφος, είναι μυστικά αρραβωνιασμένος με την Καίτη Καστρίτη. Οι δύο οικογένειες ήταν στενά συνδεδεμένες και όταν η Καίτη χάνει τα δύο αδέλφια της, ο Νάσος την αρραβωνιάζεται, αλλά εξαιτίας του πρόσφατου πένθους είναι υποχρεωτικό για ένα διάστημα να κρατήσουν μυστικούς τους αρραβώνες. Ένα βράδυ, ο Νάσος, καλεσμένος σε ένα αποκριάτικο πάρτυ, γνωρίζει την Θάλεια, μια πανέμορφη κοπέλα που της αρέσει η ποίηση και είναι εξαιρετικά ταλαντούχα γράφοντας παράλληλα και δικά της ποιήματα.. Οι δύο καλλιτεχνικές ψυχές θα έρθουν αμέσως κοντά και θα ερωτευθούν. Από τη μια η αίσθηση του καθήκοντος του Νάσου και από την άλλη ο μεγάλος του έρωτας για την Θάλεια οδηγούν σε αδιέξοδα. Ο Στρατίδης είναι ο γαμπρός που θα πλησιάσει την Θάλεια και η οικογένειά της θα προσπαθήσει να την πείσει να τον παντρευτεί.
Η Καίτη από την πλευρά της, εγκλωβισμένη στο βαρύ πένθος της οικογένειας, αλλά με το ένστικτο της ερωτευμένης γυναίκας, έχει καταλάβει και προσπαθεί να αποσπάσει τον αγαπημένο της, από αυτό ή μάλλον αυτήν, που τον απομακρύνει.
Αν ο Νάσος παντρευτεί την Θάλεια, ίσως να γίνει ένας μεγάλος ζωγράφος. Αν παντρευτεί την Καίτη που η τέχνη της είναι άγνωστη και αδιάφορη, ίσως μετατραπεί σ' έναν μικροαστό.
Αν η Θάλεια ενωθεί με τον Νάσο, ίσως γίνει μια μεγάλη ποιήτρια, ενώ αν επιλέξει τον Στρατίδη, θα μετατραπεί σε μια κοσμική κυρία με μόνο της μέλημα τα κοσμήματα, τις δεξιώσεις και τα φορέματα.
Σταυροδρόμι ή μονόδρομος;

Το βιβλίου "Οι Μυστικοί Αρραβώνες" έχει την ωραιότερη ερωτική επιστολογραφία που γράφτηκε ποτέ, γιατί είναι πραγματική κι αληθινή. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο ίδιος ο Ξενόπουλος και ηρωίδα του έργου είναι η γνωστή ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου ή Μυρτιώτισσα – μάνα του αξέχαστου ηθοποιού Γιώργου Παππά...
Πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα "Έθνος" από 22 Νοεμβρίου 1915 έως 12 Μαίου 1916 και ήταν τέτοια η αίσθηση που προκάλεσε, που η εφημερίδα αναγκάστηκε να το δημοσιεύσει πάλι έπειτα από λίγα χρόνια από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Ιανουάριο του 1923.
Το έργο διασκευάστηκε για την τηλεόραση σε 38 επεισόδια και πρωτοπαίχτηκε από την ΥΕΝΕΔ (ΕΡΤ2) στις 14 Σεπτεμβρίου 1979, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον ρόλο του Νάσου, την Νόρα Βαλσάμη στον ρόλο της Θάλειας και την Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της Καίτης και πλήθος ακόμα καλών ηθοποιών. (Την εποχή που η τηλεόραση πρόσφερε πραγματικά ψυχαγωγία και δενέκανε αναπαραγωγή ευτέλειας)
Ίσως η πιο επιτυχημένη τηλεοπτική διασκευή μυθιστορήματος του Γρηγόρη Ξενόπουλου.
Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1979-80.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. ( Τι πρωτότυπο! )
Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο που σας συτήνω για το πιο ρομαντικό ταξίδι της ζωής σας ίσως....

Και κλείνοντας αντιγράφω λίγα λόγια του ίδιου του Ξενόπουλου, που κάτι μου θυμίζουν....
"... Εγώ γράφω διηγήματα για τον κόσμο και θέλω να τα χαίρεται ο κόσμος. Ο κόσμος με νιώθει, ο κόσμος με διαβάζει, ο κόσμος με αγοράζει. Μου αρέσει κάθε μου γραφτό, να είναι στην μορφή του τόσο απλό, ώστε με την ιδια σχεδόν άνεση να το διαβάζει κι ένα μαθητής του Γυμνασίου και ο κύριος Παλαμάς. Δεν αγαπώ τα σύννεφα και τα σκοτάδια, με τραβά περισσότερο η ξαστεριά , το φως....."

17 σχόλια:

  1. υπεροχος ο Ξενοπουλος!!!!! και γω μεσα απο σας τον γνωρισα καλυτερα και εψαξα τα βιβλια του!! πανεμορφα τα γραπτα... ο,τι και να πουμε θα φανει τοσο λιγο!!!
    καλο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσικό αριστούργημα που μου φέρνει νοσταλγία για μια ολόκληρη εποχή... Λένα μου να σου ευχηθώ χρόνια πολλά για σήμερα, να χαίρεσαι τη μανούλα σου και να σε χαίρονται τα παιδιά σου! Τις πιο θερμές μου ευχές για την πρεμιέρα του "Τσιγάρου", καλοτάξιδο και να ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο! Πάντα χαρές Λένα μου, να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλς: Πραγματικά υπέροχος,τα βιβλία του τρυφερά και επίκαιρα ακόμα και στις μέρες μας....
    Μαρία: Σ' ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά και συ και να χαίρεσαι την κόρη σου, το στολίδι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λενάκι μου... 10 Μάη σήμερα....

    καλοτάξιδο..... θα λατρευτεί όπως και τα άλλα................

    φιλιάαααααααααααααααααα..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό απόγευμα και καλή βδομάδα Λένα μας. Το διάβασα πριν πάρα πολλύ καιρό και ομολογώ πως δεν το καλοθυμάμαι. Θα ψάξω να το βρω για το Καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λένα μου,
    πάλι "χρόνια Πολλά" για την τιμητική μας...
    Αν μπορούσες να δεις την ώρα, είναι 5.48 ΝΥ... δεν ε΄χω κοιμηθεί καθόλου προσπαθώντας να τελειώσω κάτι... γνωρίζεις εσύ από ξαγρύπνιες...
    κι όμως, διάβασα τα του Ξενόπουλου, που ει εγώ αγαπώ, για τις... "ντροπές" και τα γεγονότα... πήγα πολύ πίσω...
    Κάπου, κι εμείς ΔΕΝ μπορούμε να χωνέψουμε τα όσα γίνονται και τα όσα κυκλοφορούν..
    Καλό μεσημέρι, για σας,
    θα τα πούμε, Υιώτα
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και ναι......... το έχω στα χέρια μου!!!

    πανέμορφο.. ανάλαφρο στο χέρι....

    έβγαλα "εισητήριο", περιμένω την "αναχώρηση".........

    φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστοριανή μου να είσαι καλά! Εδώ δεν μπορούμε να τα "χωνέψουμε" εμείς που τα ζούμε και τα βλέπουμε απ' όλα τα κανάλια! ΑΛλά εγώ ελπίζω!
    Ζαχαρένια μου.... καλό ταξίδι και ελπίζω να σου αρέσει και αυτό το ταξίδι!
    Γιάννα μου, οτι καλύτερο για το καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λένα μου καλημέρα!
    Για το Ξενόπουλο τι να πω;
    Πολυαγαπημένος..

    Μπήκα όμως να σε ευχαριστήσω για "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ τσιγάρο" σου!
    Δυο μέρες στη θεραπεία μου το τελείωσα...
    Στην αρχή ήθελα να χαστουκίσω τον Μιχάλη για την ανοχή του. Σιγά -σιγά τον αγάπησα..
    Ηθελα να αγκαλιάσω την Μαρκέλλα,τον Στέφανο, την Μάρθα, τον Τζώρτζη τον Σίμο..
    Τελικά η αγάπη επιστρέφεται!
    Και τέλος ένα φιλί για σένα και το ταξίδι που μου πρόσφερες!

    Μια εικοσιπεντάχρονη νοσηλεύτρια το είχε ήδη διαβάσει και μιλήσαμε και για τα άλλα βιβλία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήθελα απλά να ευχηθώ καλό ταξίδι στο καινούργιο σου βιβλίο και να σου πω πως μου χρωστάς κάποιες ώρες ύπνο επειδή δεν μπορώ να το αφήσω από τα χεριά μου. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαγιά Αντιγόνη, σε περιμένω στον Ελευθερουδάκη στον Πειραιά να τα πούμε και από κοντά. Χαίρομαι όσο δεν φαντάζεσαι που σου άρεσε το βιβλίο μου!
    Theogr: Σ' ευχαριστώ! Μου άρεσε πολύ αυτό που έγραψες και ας βρίσκομαι....χρεωμένη απέναντί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΣ ! ΝΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΟΜΙΧΛΕΣ ΣΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΑΓΑΠΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΡΗΣ:Ευχαριστώ και...συμφωνώ! Μ' αρέσουν οι φωτεινοί άνθρωποι και τα βιβλία που βγάζουν μια νότα αισιοδοξίας! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διαβάζοντας το "Έρωτας σαν βροχή" το οποίο και λάτρεψα, διάβασα στη συνέχεια και την Αναδυομένη του Ξενόπουλου! Μάλλον ήρθε η ώρα να διαβάσω και τους "Μυστικούς Αρραβώνες"! Εμπιστεύομαι το κριτήριο σας κα. Μαντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΚΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ... ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ! ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ''ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ'' ΕΤΡΕΞΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ''ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ'' ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ''ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΕΒΩΝΕΣ''!! ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοσο η Αναδυομενη, οσο και οι μυστικοι αρραβωνες, ειναι τα αγαπημενα μου απο τον Ξενοπουλο και χαιρομαι τοσο πολυ, οταν τα γνωριζουν και νεοι αναγνωστες. Ευχαριστω πολυ, καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  16. η αναδυομενη ειναι το καλυτερο ρομαντικο μυθυστορημα που γραφτηκε ποτε, θα ηθελα πολυ να εκανα μια διασκευη, στο πρωτοτυπο, οπου ο παυλος δεν πεθαινει, αλλα σωζεται απο τον θανατο που καραδοκει στο τελος του γκρεμου, αλλα φυσικα, δεν θα τολμουσα να αλλαξω την φυσικη ροη της διηγησης, ποτε δεν μου αρεσε η ιδεα της θυσιας του παυλου, αλλα φυσικα αυτο ειναι που δημιουργει τα εντανα συναισθηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή