Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



9 Φεβρουαρίου 2011

Περί ποιότητας.....


Για όσους δεν το ξέρουν, κάθε εβδομάδα, γράφω ένα κείμενο γαι την Σαββατιάτικη κυκλοφορία της free press εφημερίδας ΚΑΡΦΙΤΣΑ που κυκλοφορεί στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα η ΜΑριάννα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μου είπε οτι της άρεσε πολύ το θέμα αυτό και πως έπρεπε να το κάνω ανάρτηση στο ιστολόγιο. ακολουθώ την συμβουλή της λοιπόν:



"Τελευταία και χωρίς να το θέλω, έπεσα σε μια τηλεοπτική κόντρα που θέλω δεν θέλω την παρακολουθώ τις ελάχιστες ώρες που περνώ πια μπροστά στην παλιά μου φιλενάδα που τόσο με πρόδωσε … Αλλά είναι και στιγμές που δεν θέλεις να διαβάσεις, δεν θέλεις να βγεις, θέλεις να καθίσεις απέναντι από την οθόνη και να επιτρέψεις στην βλακεία να βομβαρδίσει τον εγκέφαλό σου. Πάνω σ’ αυτή την κατάσταση λοιπόν με συνέλαβε εξ απήνης, η κόντρα που λέγαμε, με ηθοποιό που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε συνάδελφο ότι είναι μοντέλο και όχι ηθοποιός! Σε λόγια να βρισκόμαστε δηλαδή! Δεν ήθελε και πολύ να «φουντώσει» το κακό και επώνυμοι πήραν το μέρος του ενός ή της άλλης που εθίγει, αλλά πολύ σοφά, δεν βγήκε να πει τίποτα. Στάθηκα μόνο σε μια δήλωση που μου άρεσε και έχω λόγους δηλαδή που μου άρεσε…. Σε πρωινή εκπομπή ο κύριος Καπουτζίδης, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ο πολιτισμός δεν απορρέει μόνο από το ποιος είσαι, σε ποιο θέατρο δουλεύεις αν έχεις παίξει μεγάλους ρόλους, αλλά και από το πώς εκφράζεσαι για τους άλλους γύρω σου. Συμφώνησα απόλυτα μαζί του και το επεκτείνω….
 Μπορεί να είσαι μεγάλος και τρανός, μπορεί να έχεις χρήματα, δόξα, μόρφωση, να θεωρείς εαυτόν υπέρμαχο της κουλτούρας και του ραφιναρισμένου. Τίποτα από αυτά δεν είσαι, όταν συμπεριφέρεσαι άσχημα σε αυτούς που θεωρείς κατώτερους. Τίποτα δεν αξίζεις, όταν κακομεταχειρίζεσαι ή μιλάς άσχημα σε όσους δεν έχουν τα …. προσόντα σου ή στην χειρότερη έχουν την ανάγκη σου…. Αυτό που λέμε και ο τρόπος που εκφραζόμαστε, δείχνει ότι από την μόρφωση και την κουλτούρα μας, δεν έμεινε τίποτα άλλο από μια μιζέρια ψυχής και μυαλού. Το να σνομπάρεις όσα είναι διαφορετικά από σένα, δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, το αντίθετο μάλιστα…. Είναι ανοησία να κρίνεις και να κατακρίνεις όσα δεν σου μοιάζουν, αντί να προσπαθήσεις ν’ ανακαλύψεις την δική τους υπεροχή… Καθένας έχει την αξία του και την αποδεικνύει καθημερινά…. Ειδικά σε επαγγέλματα που για να προχωρήσουν χρειάζονται την αποδοχή και την αγάπη του κοινού…."

Όπως πάντα συμπεράσματα και σκέψεις δικά σας....

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ και με τους δυό σας.....αξία έχουμε όλοι στην ζωή και πρέπει αυτό να το σεβόμαστε όλοι μας και έτσι νομίζω ότι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!!!!!Καλημέρα από Βέροια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε αγαπητή Λένα, από το εξωτερικό θα ήταν απίθανο να το διαβάσουμε αλλιώς. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω τοσο!!
    δεν ειμαστε ΜΟΝΟ αυτο που κανουμε αλλα και αυτο που νιωθουμε.. ειναι προτιμοτερο να τα συνδυαζουμε αλλα αν δεν τυχει δε σημαινει οτι ειμαστε κατωτεροι.
    συμφωνω απολυτα λοιπον!
    και οποιος θελει εν τελει τα καταφερνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τη γνώμη μου όλοι οι άνθρωποι εχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε καιείναικάτι που αναπόφευκτα θα το κάνουμε. Από τη στιγμή που μεγαλώνουμε και συνειδητοποιούμε την έννοια του "κόσμου" ξέρουμε πως θα κρίνουμε και θα κριθούμε.

    Ο καθένας μας μπορεί καθημερινά να κρίνει από το κέικ της γειτόνισσας μέχρι το πιο σοβαρό γεγονός που μπορεί να συμβεί σε μία χώρα... το κύριο θέμα όμως είναι πως πρέπει να μάθει ο κάθε άνθρωπος πάνω απ' όλα να σέβεται τη προσωπικότητα του κάθε ατόμου και μετά την εκάστοτε ιδιότητά του.


    Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να στραφούμε σε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα επιθυμούμε επειδή αυτή θα μας κάνει να είμαστε ο εαυτό μας..., οι σπουδές όμως δε θα μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες, ίσως μας κάνουν πιο μορφωμένους... η ευγένεια και οι αναμνήσεις όμως (δηλαδή να μη ξεχνάμε πως ξεκινήσαμε)θα μας κάνουν σίγουρα καλύτερους και αποτελεσματικότερους ανθρώπους.


    Αυτά είχα να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά κάνεις και το " αγγίζεις" το θέμα Λένα.
    Πιστεύω πως όλα είναι θέμα καλλιέργειας ψυχικής και πνευματικής του ανθρώπου και όχι ικανοτήτων. Δυστυχώς επί το πλείστον υψηλά ιστάμενα άτομα, ή άλλα που γνωρίζουν επαγγελματική επιτυχία, ή κατέχουν πολλά πτυχία κτλ.νομίζουν ότι υπερέχουν των υπολοίπων και συμπεριφέρονται απαξιωτικά, με έπαρση. Ε! αυτό δείχνει και τη " γύμνια' τους.
    Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι μένουν στο επιφανειακό. Η γνώσεις που αποκτούν και η υποτιθέμενη μόρφωση, φαίνεται να μη σμιλεύουν το χαρακτήρα τους και να μην επιδρούν θετικά , προς βελτίωση της ποιότητάς τους. Μένουν στείρες. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λυπηρό για την κοινωνία μας.
    Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα σε άλλη ευκαιρία.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρωμα ψυχής: Πολλές φορές η αξία ενός ανθρώπου δεν βρίσκεται στην μόρφωσή του ή στην καλλιέργειά του. Ο τρόπος που συμπεριφέρεται και που εκφράζεται όμως δείχνει πολλά για την ψυχή και το μυαλό του...
    Ginger: Αυτό που είπες, μου δίνει την ιδέα, οτι ίσως κάποια από αυτά τα κείμενα πρέπει να τα "περνάω" και από δω.... Σ' ευχαριστώ!
    Αλς: Θεωρώ οτι είμαστε περισσότερο αυτό που νιώθουμε. Ότι κουβαλάμε, αργά ή γρήγορα ωβγαίνει στην συμπεριφορά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκφράσου: Το δικαίωμα της έκφρασης, ενδυναμώνει την δημοκρετία που όλοι πιστεύουμε. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε όμως, δείχνει πόσο δημοκράτες είμαστε. Τα πάντα μπορούν να ειπωθούν, αρκεί να μην πληγώνουν τον άλλον και να μην τον ακυρώνουν.
    Μαριάνθη: Έχω συναντήσει πολλούς στην ζωή μου, που όσο πιο μορφωμένοι ήταν, τόσο πιο άσχημα συμπεριφέρονταν. Δυστυχώς η μόρφωση αντί ν' ανοίξει το μυαλό, το έκλεισε, μαζί με την ψυχή τους....Γι αυτό πολλές φορές σε συνεντεύξεις είπα την φράση της οπόίας είμαι οπαδός: "Τα μυαλά, όπως και τ' αλεξίπτωτα, δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πω κι εγώ τη γνώμη μου.
    Μήπως η ύβρις προς τους άλλους που θεωρούμε εμείς κατώτερους, κρύβει τις δικές μας ανασφάλειες ή αυτά που κατά βάθος θα επιθυμούσαμε να κάνουμε εμείς και δεν μπορέσαμε ή δεν τολμήσαμε;
    Και θα τελειώσω με μια φράση από τη λαϊκή σοφία:
    "Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή