Κάθε βιβλίο, ένα καράβι....

Πάμε να ταξιδέψουμε την ψυχή μας....

Γερό σκαρί κάθε βιβλίο, μπορεί να μας φτάσει μακριά....



17 Απριλίου 2011

Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα. Το έχεις διαβάσει;

Επιτέλους πραγματοποιήθηκε η έρευνα του ΕΚΕΒΙ που όσοι σχετίζονται με τον χώρο του βιβλίου περίμεναν. Τα συμπεράσματα πολλά και ενδιαφέροντα όπου αναλυτικά μπορείτε να τα βρείτε στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ εδώ . Με βάση λοιπόν αυτά τα αποτελέσματα, τα βιβλιοπωλεία Public ξεκινούν μια εκστρατεία φιλαναγνωσίας και ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά και νάκολουθήσουν και άλλες μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων. Συνοπτικά λέω οτι το φτωχό 8% των ανθρώπων που διαβάζουν συστηματικά έμεινε περίπου σταθερό (ίσως και να μειώθηκε λιγάκι), ενώ η τηλεθέαση αυξήθηκε κατά 10%! Το ελπιδοφόρο είναι οτι ανέβηκαν τα ποσοστά των αναγνωστών που διαβάζουν λιγότερα από 9 βιβλία τον χρόνο και το ακόμα καλύτερο οτι ανέβηκαν τα ποσοστά των εφήβων αναγνωστών. Πάντως το συμπέρασμα είναι βασικό: 6 στους 10 Έλληνες δεν διαβάζουμε....

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα. Το έχεις διαβάσει;

Μια πρωτοβουλία των καταστημάτων Public για την διάδοση της ανάγνωσης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Τα καταστήματα Public ξεκινούν μια εκστρατεία φιλαναγνωσίας με στόχο την διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, την αφύπνιση του μη ενεργού αναγνώστη, την ενδυνάμωση του ρόλου του βιβλίου και την ανάδειξή του ως μέσο ψυχαγωγίας στην καθημερινότητά μας.
Με κεντρικό μήνυμα «Κάποιο βιβλίο μιλάει για σένα; To έχεις διαβάσει;», η εκστρατεία των Public στοχεύει στο να παρακινήσει κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει το βιβλίο που τον εκφράζει και να απολαύσει το ταξίδι μέσα στις σελίδες του. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Η εκστρατεία των Public καλεί σε συμμετοχή όλους τους φυσικούς συνεργάτες της : εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης και σχετικούς φορείς του χώρου του βιβλίου, καθώς και όποιον αγαπάει τα βιβλία.

Σε αυτό το πλαίσιο τα Public πρόκειται να :
• προσφέρουν δωρεάν 10.000 βιβλία σε κοινωφελή Ιδρύματα
• δημιουργήσουν βιβλιοθήκες σε χώρους αναμονής (τράπεζες, νοσοκομεία)
• ενδυναμώσουν τις θεματικές εκδηλώσεις τους
• ξεκινήσουν πρωτότυπες και μοναδικές δράσεις προώθησης του βιβλίου στο διαδίκτυο
• οργανώσουν σχετικά σεμινάρια
• αναπτύσσουν δράσεις ανταλλαγής βιβλίων
• διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε κεντρικά σημεία πόλεων, μια βραδιά στα πρότυπα του World Book Night, ενός θεσμού ήδη πετυχημένου στο εξωτερικό.
Ο κ. Βασίλης Βασιλείου, εμπορικός διευθυντής βιβλίου των Public ανέφερε σχετικά, «Βάσει των στοιχείων της πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας του ΕΚΕΒΙ για την αναγνωστική συμπεριφορά κατά το 2010, αλλά και αξιοποιώντας την ραγδαία εξελισσόμενη σχέση μας με το αναγνωστικό κοινό, στα Public θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την εκστρατεία θα διευρύνουμε το αναγνωστικό κοινό δημιουργώντας νέους αναγνώστες και θα ενδυναμώσουμε τη συνήθεια της ανάγνωσης στο υφιστάμενο παραδοσιακό κοινό του βιβλίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την κοινότητα των εκδοτών, προσεγγίζουμε και διερευνούμε συνεργασίες με φορείς και προσωπικότητες, για να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της εκστρατείας ανάγνωσης διαδίδοντας το μήνυμά της! Ήδη, έχουμε την υποστήριξη των: Αναστάση Βιστωνίτη, Λένας Διβάνη, Άλκης Ζέη, Ανδρέα Μήτσου, Αλέξη Σταμάτη, Πέτρου Τατσόπουλου, Ευγένιου Τριβιζά, Αλέξη Ζήρα, Κωνσταντίνου Τζούμα, Αναστασίας Μουτσάτσου και πολλών άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της εκστρατείας έχει γίνει προσέγγιση και σε άλλες εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν στη διάδοση του μηνύματος.
Παρακαλούμε όποιον θέλει να συμμετάσχει είτε ιδιωτικά, είτε εκπροσωπώντας κάποια εταιρία να απευθυνθεί στο email: brc@odv.gr.

 

45 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα έρευνα...θλίβομαι που οι έλληνες δεν διαβάζουν...όλα είναι θέμα παιδείας. Αν μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν το βιβλίο, τότε θα το αγαπούν για πάντα!...
    Με την ευκαιρία να σου πώ πως διάβασα το τελευταίο σου βιβλίο. Με ταξίδεψε... σ' ευχαριστώ!... Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ με τέτοιες πρωτοβουλίες που προωθούν την ανάγνωση και την αξία του βιβλίου στη χώρα μας. Εύχομαι να έχει καλή και μεγάλη επιτυχία.

    Καλή εβδομάδα κυρία Μαντά, χάρηκα που σας γνώρισα κι από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ευαγγελία, πράγματι οι Έλληνες δεν αγαπούν το βιβλίο. Αλλά εσείς με αυτές σας τις επιλογές θεωρείτε ότι το αγαπάτε;;;; Το βιβλίο;;;; Εκτός κι αν νομίζετε ότι "διαβάζετε ένα βιβλίο" επειδή κάνετε ανάγνωση, γιατί τα συγκεκριμένα -κάτι ανάμεσα σε άρλεκιν και βίπερ- δεν ενδείκνυνται για τίποτε άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και επίσης: Κυρία Μαντά, γερό σκαρί ΚΑΘΕ βιβλίο............;;;;;!!!!!
    Ε όχι δα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευαγγελία: Γι αυτό θεώρησα οτι η έρευνα που δείχνει αύξηση των εφήβων αναγνωστών είναι ενθαρρυντική. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα Δημήτρη κι εγώ χάρηκα που σε γνώρισα! Καλό Πάσχα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. elsa: Κι εσείς νομίζετε οτι με αυτό τον τρόπο θα προωθήσετε το βιβλίο; Υπάρχουν βιβλία και βιβλία αγαπητή μου κυρία. Και ο καθένας παίρνει από αυτά όσα μπορεί και μηνύματα που είναι σε θέση να δει διαβάζοντας ίσως και ανάμεσα στις γραμμές, πίσω από τις λέξεις που μπορεί να είναι απλές και κατανοητές για όλους (αλίμονο, δεν έχουν όλοι ανώτερη μόρφωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους στερεί την απόλαυση της ανάγνωσης)αλλά ίσως κρύβουν ενδιαφέρουσες απόψεις. Διαφορετικές αλλά ενδιαφέρουσες. Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση, είναι οτι όλοι όσοι είναι υπέρμαχοι της καλής λογοτεχνίας και μάχονται τα...άρλεκιν, είναι οι πιο "στενόμυαλοι" τελικά. Ένα βιβλίο όσο απλό και εύκολο κι αν είναι, είναι πάντα καλύτερο από το καθόλου. Αν κάποιος μάθει και αγαπάει το διάβασμα, τότε θα είναι σε θέση ν' αναζητήσει και άλλα, διαφορετικά βιβλία. Δεν χρειάζονται επιθέσεις λοιπόν και πολύ περισσότερο ειρωνείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελσα,
    Λυπάμαι, μα δε θα σου κάνω τη χάρη να πέσω στο επίπεδό σου...απο σεβασμό στην κυρία Μαντά.
    Σε προσκαλώ σπίτι μου, να δείς τί ακριβώς διαβάζω!
    Το σίγουρο είναι όμως, πως τα βιβλία τα αγαπάω πιο πολύ απο σένα και ανθρώπους του είδους σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ καλη η πρωτοβουλια!!!!

    Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
    ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαφωνώ με το σκεπτικό σου Έλσα, επέτρεψέ μου :-)

    Στην μουσική δεν έχουμε μόνο την κλασική, έχουμε και την ποπ ή την ροκ. Στον κινηματογράφο δεν έχουμε μόνο τον Κούνδουρο και τον Αγγελόπουλο, έχουμε και τον Δαλιανίδη ή την Όλγα Μαλέα ή τον Νίκο Περάκη. Και μπορεί ας πούμε οι ταινίες του Δαλιανίδη να μην ήταν εξίσου "ποιοτικές" με του Κούνδουρου, άπλωσαν όμως την τέχνη του κινηματογράφου σε ένα κοινό που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην έμπαινε ποτέ σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Και αυτό είναι ένα εξίσου μεγάλο κέρδος για την τέχνη του σινεμά.

    Έτσι είναι και στην λογοτεχνία. Όλα έχουν τη θέση τους, την αξία τους και η αξία ενός έργου τέχνης δεν αποδεικνύεται μόνο δια της σύγκρισης με ένα άλλο. Τα άρλεκιν ή τα βίπερ ας πούμε, μπορεί να μην ήταν Ντοστογιέφσκι ή Κούντερα, αλλά έκαναν πολύ κόσμο να ανοίξει και να διαβάσει βιβλία. Η λογοτεχνία κέρδισε αναγνώστες που μπορεί να μην είχε καν αγγίξει σε άλλη περίπτωση. Και πάντα, πολλοί μένουν, ευφραίνεται η ψυχή τους διαβάζοντας και μετά ο δρόμος τους πάει "παραμέσα". Το ζητάει η ψυχή τους. Αυτό λοιπόν είναι μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε στην "ελαφρά" πεζογραφία - ελληνική και ξένη.

    Για την περίπτωση της κας Μαντά έχω να πω δυο πράγματα. Πρώτον ότι με τα εξαιρετικά καλοδουλεμένα και ειλικρινή βιβλία της έχει καταφέρει να βάλει πολύ κόσμο στα βιβλιοπωλεία - αυτό απο μόνο του είναι τεράστια προσφορά. Και το δεύτερο να της ζητήσω συγγνώμη για την απάντηση-κατεβατό στο ιστολόγιό της :-)

    Να είστε όλοι καλά και να διαβάζετε, έτσι βοηθιέται η λογοτεχνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Skroytzakos: Καλό Πάσχα και σε σένα, να περάσεις όμορφα αυτές τι μέρες με τους αγαπημένους σου.
    Νίκος Δήμου: Δεν έχω να προσθέσω ούτε μια λέξη σε όσα πολύ σωστά έγραψες! έχω πει πολλές φορές οτι είμαι το "σκαλοπάτι" για να περάσουν το κατώφλι του βιβλιοπωλείου άνθρωποι που μέχρι εκείνη την στιγμή το "βαρύ" τους ανάγνωσμα ήταν ένα περιοδικό. Και χαίρομαι γι αυτό. Όσο για το...κατεβατό, όταν είναι τόσο τεκμηριωμένο, καλοδεχούμενο! Καλό Πάσχα παλικάρι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη συμφωνώ με τον τρόπο που έθεσες την άποψη σου, αλλά επίτρεψέ μου να παρατηρήσω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική επιεική παρέμβαση!
    Δημοφιλή στη μουσική για παράδειγμα είναι και τα μπουζούκια, ενώ στον κινηματογράφο οι ταινίες δράσης, τα θρίλερ και οι αισθησιακές ταινίες. Κι αυτά σκαλοπάτια θεωρούνται. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος βαυκαλίζεται και πιστεύει ότι έχει επαφή με το βιβλίο, ενώ στην ουσία καθηλώνει τη σκέψη του με τη μασημένη τροφή.
    Όσο για την κυρία Μαντά είναι εύλογος ο λόγος που υπεραμύνεται αυτών των επιλογών. Κ εγώ αν πουλούσα φύκια, μεταξωτές κορδέλες θα τα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Έλσα,
    αφενός είναι δημοκρατικότατη η διαδικασία παράθεσης και ανάγνωσης της άποψής σου, όπως και των υπολοίπων bloggers σε αυτή τη σελίδα.
    Αφετέρου, η επιλογή λογοτεχνικού είδους και βιβλίου επί συγκεκριμένου είναι εντελώς υποκειμενική και υπόκειται στους ίδιους κανόνες δημοκρατίας που διέπουν το γενικότερο πολίτευμα (εντός και εκτός internet).
    Ήτοι, εφόσον δε σε ενδιαφέρουν αυτού του "είδους" τα βιβλία και δε σε υποχρεώνει κανείς να τα διαβάσεις, δεν τα αγοράζεις όπως δεν παρακολουθείς στην τηλεόραση τις τηλεοπτικές εκπομπές που δε σε αντιπροσωπεύουν, αλλάζοντας απλά κανάλι με το μαγικό τηλεχειριστήριο.
    Πέραν τούτου, το between-the-lines νόημα του post σου ήταν καθαρός διαχωρισμός της θέσης σου από τους υπολοίπους επισκέπτες της συγκεκριμένης σελίδας. Έγινε αντιληπτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. elsa: Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που είστε τόσο προσβλητική. Δεν προσποιηθήκα ποτέ κάτι άλλο από αυτό που είμαι και κυρίως δεν πούλησα ποτέ τίποτα. Οι αναγνώστες είναι εκείνοι που επιλέγουν, το κοινό είναι αυτό που κρίνει. Δεν θα συνεχίσω την αντιπεράθεση γιατί θεωρώ ανόητο να προσπαθήσω ν' αποδείξω κάτι αυτονόητο σε ανθρώπους που κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν, που βάζουν με τόση ευκολία ταμπέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. συμφωνω μαζι σας κυρια μαντα...δεν χρειαζεται να το συνεχισετε και να δινετε αξια σε ατομα που δεν το αξιζουν γιατι μιλανε λενε πολλα πραγματα χωρις να γνωριζουν...και εμεις που παιρνουμε τα βιβλια σας και ταξιδευουμε μαζι σας προβληματιζομαστε ζουμε πολλα ιδια πραγματα με αυτα που γραφετε ...γιατι πολλα απο αυτα τα εχουμε περασει ....εμεις κ μονο μεις μπορουμε να κρινουμε και οχι ασχετοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ δεν καταλαβαίνω πού την είδατε την προσβολή. Εκτός κι αν σε αυτές τις ταμπέλες που έθεσα αναγνωρίσατε τον εαυτό σας! Δικό σας θέμα, δεν θα απολογηθώ εγώ για εσάς.
    Στον αγαπητό ανώνυμο που καρπώνεται τον τίτλο του σχετικού και σε εμένα αποδίδει το χαρακτηρισμό του άσχετου θα πω ότι έχω διαβάσει βιβλία τόσο της κυρίας Μαντά όσο και άλλα της ίδιας κατηγορίας και θεωρώ ότι κατασπατάλησα το χρόνο μου.
    Εσείς αλήθεια με τι έχετε προβληματιστεί από αυτά τα βιβλία; Με την απιστία; Με την άστοχη χρήση της γλώσσας; Με τη θεματολογία; Με τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δεν διαβαζουμε βιβλια αγαπητη εlsa μονο για να προβληματιστουμε αλλα και για να ταξιδεψουμε με το μυαλο και την ψυχη μας ειδικα στις δυσκολες εποχες που διανυουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό που με στεναχωρεί πολύ, είναι οτι έκανα μια ανάρτηση για την προώθηση του βιβλίου γενικότερα και εσείς κυρία μου, μετατρέψατε το ιστολόγιο σε πεδίο μάχης. Βρήκατε χώρο για να μετατρέψετε το θέμα σε προσωπική επίθεση. Θα ήθελα να σταματήσουμε εδώ. Δεν έχει νόημα μια συζήτηση που γίνεται με κλειστά μυαλά και ακόμα πιο κλειστές ψυχές. Εγώ τουλάχιστον δεν θα την συνεχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα μπορούσα να πω πολλά στην κυρία Έλσα αλλά επιλέγω να δανειστώ κάτι πολύ σοφό και όμορφο που έγραψε ο δόκτωρ Wayne Dyer. “When you judge another, you do not define them, you define yourself.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαχα!!!! Ο ειδήμων! Αμερικανάκι! Ε βέβαια και μας βολεύει να μειώνουμε τους άλλους μήπως και ξεχωρίσουμε εμείς. Πάντα οι άλλοι φταίνε -ποτέ εμείς.
    Εγώ δεν έκρινα κανέναν. Η όλη τοποθέτηση μου αφορούσε επιλογές, όχι προσωπικότητες - κάτι που η δική σας δημοκρατία δεν μπορεί να αντιληφθεί. Για εσάς καλός είναι αυτός που συμφωνεί μαζί σας. Αν ισχυριστεί το αντίθετο γίνεται χαμηλού επιπέδου, άσχετος... Θα μιμηθώ τον τρόπο που απαντήσατε, όχι και την εμβέλεια του ανθρώπου που επικαλεστήκατε και θα σας πω: η πλάνη δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία! ΝΙΤΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και για το φίλο ανώνυμο, πολύ γλυκά και με μεγάλη δόση χιούμορ (ειλικρινά) προτείνω τους ταξιδιωτικούς οδηγούς DK που και περιγράφουν ωραίους τόπους και έχουν και εικονίτσες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κυρία Λένα μην μου στεναχωριέσται και μην πικρένεστε!Ξέρετε, έχω ακούσει κι εγώ κάποιες φορές "εξάψαλμο" επειδή διαβάζω βιβλία των σημερινών λογοτεχνων, κάποιος μάλιστα με είχε κατηγορήσει πως μου αρέσει το είδος "Μαντά"(ποιος τη χάρη σας!Δημιούργησαν είδος από το όνομα σας)αλλά κατάλαβα πως δεν αξίζει ούτε να στεναχωριόμαστε για τις κατηγορίες τους και τις προσβολές τους, ούτε να τους απαντάμε. Πρώτον γιατί ότι και να τους λέμε, ΔΕΝ έχουν επιχειρήματα(τουλάχιστον όχι σοβαρά) και τα λόγια μας πάνε χαμένα και δεύτερον γιατί κατεβαίνουμε και στο επίπεδο τους...Εμάς μας αρέσει να ταξιδεύουμε με τα βιβλία σας κι όχι με ταξιδιωτικούς οδηγούς!
    Κυρία Λένα συνεχίστε με τις αναρτήσεις σας!Όποτε έτυχε να δω ένα βιβλίο να το προτείνετε εδώ και το έχω πάρει να το διαβάσω ήταν εξαιρετικό!Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ανάρτηση μακάρι να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία και να μάθει ο Έλληνας να διαβάζει!Πιστεύω πως τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα, αυτή η γενιά θα διαβάζει περισσότερο από τις προηγούμενες..Αρκεί να βοηθάνε και να παίρνουν την πρωτοβουλία να προτείνουν και οι εκπαιδευτικοί βιβλία για τις διακοπές!Κι ας μην τους βάζουν περισσότερες ασκήσεις. Νομίζω πως είναι καλύτερα να βάλεις σε ένα παιδί 2-3 ασκήσεις λιγότερο και να του αφήσεις ελεύθερο χρόνο για ένα βιβλίο, θα μάθει μέσα από αυτό!
    Πολλά είπα!Ελπίζω να μην σας κούρασα!
    Να θυμάστε πως εμείς σας αγαπάμε και αυτό φαίνεται και από τις πωλήσεις σας(ειδικά σε τέτοιους καιρούς) και από τον τρόπο που σας αντιμετοπίζουν σε εκθέσεις-παρουσιάσεις κλπ.
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άκρως... εκπαιδευτικό σχόλιο. Έχετε να προτείνετε και συγκεκριμένες ποιες 2- 3 ασκήσεις ή το αφήνετε στην προαίρεση του διδάσκοντος;
    Όσο για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ήταν ΑΣΤΕΙΟ αλλά δεν το καταλάβατε. Μήπως κι όσοι σας λένε να μη διαβάζετε τέτοια βιβλία, τελικά σας έχουν πει και επιχειρήματα, κι εσείς δεν τα έχετε καταλάβει;;;; Λέω μήπως...
    Και τι θα μάθουν τα παιδιά από τα βιβλία αυτά;;;
    Να είναι αριβίστες και να απατούν;;; Τι πρότυπα!
    Όχι, γιατί από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς πιο πολλά θα μάθουν. Κι αυτό δεν είναι αστείο. Καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. elsa δεν παιζεσαι κοριτσι μου κοιτα να δεις εδω τσαμπα τα γραφεις ολα αυτα, ολοι ειμαστε φαν της κυριας Μαντα μας αρεσουν τα βιβλια της και ο τροπος που γραφει.Γιατι δεν μαζευεις τα κουβαδακια σου να πας σε αλλη παραλια μας κουρασες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α και παρε και κανενα ταξιδιωτικο οδηγο μαζι σου γιατι πως σε βλεπω μαλλον χανεσαι στους δρομους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εσείς με κουράσατε. Αν δεν θέλετε να δείτε πέρα από τη μύτη σας είστε άξιοι της μοίρας σας και του νοητικού σας επιπέδου. Ούτε μια συζήτηση δεν μπορείτε να κάνετε, πόσο μάλλον να καταλάβετε και χιούμορ. Ανόητοι. Αφήστε την κυρία μαντά να θησαυρίζει και να λέει στην υγεία των κορόιδων. Αυτοί είστε.
    Και σιγά μην ήμουν εγώ ποτέ στη δική σας παραλία. Πολύ που θα το θέλατε. Συνεχίστε την ανάγνωσή σας συλλαβίζοντας, πάρτε δίπλα και ένα ερμηνευτικό λεξικό, απαιτήσεων του δημοτικού, γιατί για τίποτε άλλο δεν είστε και.... άντε γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αν αγαπατε ..και θαυμαζετε την κυρια μαντα οπως και εγω καντε αυτο που ειπε και η ιδια η κυρια μαντα...μην ασχολει στε μαζι με αυτην την κυρια ισα ισα αξια τις δινουμε...αλλωστε οτι και ναπει οσο ασχημα και να σχολιασει καυτηριασει την κυρια μαντα και τα βιβλια της εμεις γνωμη δεν θα αλλαξουμε σωστα???χρονια πολλα και καλη ανασταση σε ολους!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λοιπόν... έχουμε και λέμε: έξι (θεωρώντας έναν τον υπογράφοντα ως ανώνυμο, για λόγους fair play -αλλιώς η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη) εναντίον ενός. Και τα επιχειρήματα σας ήταν: αγαπάμε την κυρία Μαντά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο ρε παιδιά! Με κάνατε και γέλασα!!!!! Έχουμε κάνει γέλια τρελά. Είστε όλοι για τη νομική με τέτοια πειθώ!!!!! Αχ! Η ελληνική δικαιοσύνη έχασε λαμπρά ονόματα. Κρίμα βρε παιδί μου!
    ΠΡΟΒΑΤΑ
    Έχασα τον καιρό μου. Ούτε μια συζήτηση της προκοπής δεν μπορείτε να κάνετε, με μία λαμπρή εξαίρεση, τον κ Δημήτρη!!!!
    Άλλο έχω επίγνωση ότι διαβάζω το βούρκο κι άλλο ταυτίζομαι με το βούρκο.
    Αλλά τι να λέμε: φωνή βοοώντος εν τη ερήμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν ήθελα να δώσω συνέχεια αλλά ένα σχόλιο επιβάλει την απάντησή μου.
    Λέω πάντα οτι αποδίδουμε σκέψεις και πράξεις στους άλλους που πρώτοι εμείς θα σκεφτόμαστε ή θα πράτταμε αν ήμασταν στην θέση του.Δεν ξέρω κυρία Έλσα αν εσείς θα σκεφτόσασταν έτσι για τους αναγνώστες, αν τα βιβλία που γράφατε απολάμβαναν την προτίμηση του κοινού, αλλά εγώ σέβομαι κάθε αναγνώστη και λέω πάντα οτι χάρη σε όλους τους αναγνώστες έφτασα εδώ.
    επιπλόεν πιστεύω οτι τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου τον καταλαβαίνεις όταν τον πιέσεις και τονν εκνευρίσεις. Αποκαλέσατε ανόητους τους ανθρώπους που σας εναντιώθηκαν, μιλήσατε πολύ προσβλητικά υποτιμώντας την νοημοσύνη τους κι αυτό δεν σας τιμά. Όπως είδατε δεν έσβησα κανένα σχόλιο, θεωρώ οτι καθένας είναι υπεύθυνος για τις απόψεις του και αυτές τον εκθέτουν στην ουσία. Ελπίζω να καταλάβατε οτι εκτεθήκατε αρκετά, προβάλωντας μια πολύ χαμηλή ποιότητα στον διάλογο που τόσο υπεραμύνεστε. Όπως και να χει σας εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΕΕΕΕΕΕΕ! Ναι!!!! Μάλλον οι αναγνώστες σας κι εσείς αρχίσατε να μιλάτε με χαρακτηρισμούς. Αποκάλεσα κάποιον άσχετο, ανάξιο λόγου, στενόμυαλο και δεν ξέρω τι άλλο;;;; Δε νομίζω. Εγώ σας ανάγκασα να καταφύγετε στην ακραία θέση των ισχυρισμών σας και τότε απεδείχθη περίτρανα πόσο κενοί περιεχομένου ήταν. Τόοοοσο απλά!!!!! Εξάλλου η νοημοσύνη των αναγνωστών σας δεν κινδυνεύει από τα δικά μου σχόλια. Διάβαζει εσάς! (τι χειρότερο μπορεί να πάθει;;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα σας.Παρακολουθώ τη συζήτηση που εξελίσσεται στο blog με μεγάλη προσοχή αποστεώνοντας την από τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύονται(από το στρατόπεδο της Μαντά).Πολύς κόσμος μπαίνει δυστυχώς στη λογική της εικονολατρίας - εικονομαχίας.Εξηγώ:το βιβλίο επειδή είναι βιβλίο αυτό καθ΄εαυτό δεν σημαίνει οτι είναι αντικείμενο λατρείας.Το περιεχόμενο του είναι αυτό που το κάνει άξιο ανάγνωσης και προσοχής.Ο συγγραφέας έχει ευθύνη.Δεν μπορεί να γράφει ότι θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.Το ίδιο ισχύει και για τον τραγουδοποιό, τον σκηνοθέτη και όποιον άλλο.Το κενό όδο και να προσπαθείς να το ντύσεις με νοσταλγία και μπόλικες δόσεις νικοτίνης με σκοπό να το παίξεις "δήθεν κουλτούρα", δεν ντύνεται,είναι κενό.

    http://faeenamalaka.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html

    Αν καταφέρετε 1ον: να δημοσιεύσετε το σχόλιο και 2ον: να καταλάβετε τι θέλει να πει ο blogger τότε θα έχετε κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ειλικρίνεια ,κυρίως απέναντι στους εαυτούς σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα έχετε και με τους Αμερικάνους τώρα? Φαίνετε ‘κυρία’ Ελσα όλα σας φταίνε. Έτυχε να έχω ζήσει Αμερική και έχει και τα καλά της. Έτυχε επίσης να είμαι παντρεμένη με Αμερικάνο και είναι ο ωραιότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Αγαπά την Ελλάδα και ζούμε Κύπρο χρόνια τώρα. Δεν καταλαβαίνω που αποσκοπούσε το ειρωνικό σας σχόλιο. Αυτό μάλλον θα το χαρακτήριζα ρατσισμό. Θα σας ήταν πιο χρήσιμο να δίνατε βάση στο σοφό λόγο του Γούεην Ντυέρ και να αφήσετε κατά μέρους σχόλια που σας εκθέτουν και υποβιβάζουν. Κρίμα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. elsa ολο φευγεις κοριτσι μου και ολο εδω εισαι.Αντε καλο Πασχα καλη Ανασταση καλα μυαλα και προσεχε καθως θα δαγκωνεις το αρνακι μην δαγκωσεις την γλωσσα σου και δηλητηριαστεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Domenica: Φαίνεται ότι λείπετε από την Ελλάδα γι αυτό και δεν καταλαβαίνετε το νόημα των λέξεων. Με τους Αμερικανούς δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, όπως και με κάθε άλλο λαό. Η Νέα Υόρκη αποτελεί τον αγαπημένο τόπο των διακοπών μου, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων της. Το ειρωνικό μου σχόλιο αφορούσε την αυθεντία του ανθρώπου που επικαλείστε, του οποίου το έργο εμπίπτει στη διαφωνία μας. Μπορώ να σας γράψω κι εγώ ένα τώρα: "Ψάξε μέσα σου να βρεις την πηγή της έμπνευσης! Μέσα σου είναι η δύναμη!...." Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Επίσης σας επιστρέφω τη συμβουλή και θα σας προέτρεπα να διαβάσετε αληθινή φιλοσοφία. Διαβάστε για αρχή Αλμπέρ Καμύ και μετά συζητάμε για τον Γουέην, πόσο μάλλον για τη μαντά. Αλλά λύστε μου σας παρακαλώ μία απορία: γιατί ["κυρία"] έλσα; Αν κατάλαβα καλά ετέθη σε εισαγωγικά. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. elsa μπας και σ αρεσει και εσενα η κ Μαντα και ντρεπεσαι να το πεις? Δεν λες να ξεκολησεις απο εδω.Εκτος αν ηρθες να μας πουλησεις φιλοσοφια. Μονο που για αυτην μαλλον θα πρεπει να οριμασεις λιγο ακομη να μαθεις να σεβεσαι τους αλλους πρωτα και μετα θα εχεις το δικαιωμα να μιλησεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μία ερώτηση στην Κυρία Μαντά (χωρίς εισαγωγικά) - όποιος άλλος νομίζει ότι μπορεί να απαντήσει είναι ευπρόσδεκτος-: Υπάρχει ένα βιβλίο, ανάμεσα στα πολλά άλλα το οποίο λέγεται "Πολιτικαί Μελέται Υπο το ιδεολογικό πρίσμα της κοσμοθεωρίας του εθνικισμού" του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση. Το ένα είναι πολιτικό βιβλίο και τα δικά σας μυθιστορήματα.Ωστόσο: Πόσο γερό σκαρί μπορεί να είναι το βιβλίο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Ο ηλίθιος είναι ανίκητος" Α και Domenica:σε ποιον όροφο είναι το μπαλκόνι;μη ζαλιστείς και πέσεις έτσι όπως μπεκροπίνεις. Τόσο ωραία περνάς με τον Αμερικάνο;να πεις μονάχα σε ποιον θα αφήσεις το τετράδιο το πρόχειρο (όχι το καλό) για να το έχει να γελάει.Γελάω με τη δήθεν κουλτούρα σας. Ανθρωπάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ρε Κυρία Μαντά που τα βρίσκετε αυτά τα σενάρια; στο Αlter;Συμβουλή - πρόβλεψη:θα έρθει ηστιγμή που ακόμα και η Domenica θα λέει:"Άμα διαβάσεις ένα της Μαντά είναι σαν να τα έχεις διαβάσει όλα".Αλλάξτε λίγο τη θεματολογία.π.χ. Θεανώ η λύκαινα της Πόλης. το επόμενο να είναι Ερατώ η αλεπού της ερήμου. (λίγο κλεμμένο αλλά τι να κάνουμε τώρα it's what's inside that counts και αυτό κλεμμένο αλλά τι να κάνουμε τώρα it's what's inside that counts κ.ο.κ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. stafylmaria: πρώτον: μάθε ανάγνωση. Βασικό πράγμα. Είπα ότι βιβλία της μαντά ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ γι αυτό και κρίνω το περιεχόμενο (όχι μόνο εγώ, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι). Άρα, λες να ασχολούμαι επειδή κατά βάθος μου αρέσει η μαντά;;;;;;;;NOT
    έπειτα: και να ήθελα δεν θα μπορούσα να πουλήσω φιλοσοφία, ειδικά σε σένα. Εσύ πιστεύεις ότι αγοράζεις φιλοσοφία και κουλτούρα σε περιτύλιγμα μαντά ή όποιο άλλο άρλεκιν διαβάζεις αυτήν την εποχή.
    Εσύ τι είπαμε πως είσαι που θα κρίνεις ποιος έχει δικαίωμα λόγου;;;;; Εδώ έχεις εσύ που δε σε κόβω και για την πρώτη ωριμότητα! -Κι αυτό επειδή πολύ απλά μπήκες να πεις τη χαζομάρα σου επί προσωπικού, χωρίς να προσθέσεις τίποτα για την εξέλιξη της κουβέντας, όπως όλοι σας δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. το οτι τα βιβλια τις Μαντα ειναι γεματα ομοφοβικα μυνηματα δεν το προσεξε κανεις,ουτε καν η λαλιστατη ελσα...ο τροπος που η Μαντα παρουσιαζει τους ελληνες γκει και τις ελληνιδες λεσβιες ειναι εξοργιστικος και επικυνδινος.επαναλαμβανει ολα τα στερεοτυπα,τα επικυνδινα στερεοτυπα και αν λαβουμε υποψη το κοινο που την διαβαζει ,βλεπουμε οτι ολο αυτο ειναι επικυνδινο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. maximos: φίλε μου πράγματι δεν έχω προσέξει κάτι τέτοιο γιατί στο βιβλίο της που διάβασα από την αρχή μέχρι το τέλος σε πείσμα του ίδιου μου του εαυτού δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο. Όπως πιθανώς έχεις δει παραπάνω διέκρινα τον αριβισμό και την απιστία, ως βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων της κυρίας μαντά, που και αυτά είναι πέρα για πέρα αρνητικά. Και μάλιστα τους δικαιολογεί και τους προβάλλει ως θετικούς χαρακτήρες. Το ότι υπάρχει κοινό που όχι μόνο διαβάζει μαντά, αλλά είναι έτοιμο να την υποστηρίξει με πάθος, όπως θα παρατήρησες, αυτό πράγματι είναι επικίνδυνο και δηλωτικό για την καλλιέργεια και το νοητικό επίπεδο του Έλληνα σήμερα. Και είναι περισσότερο κρίμα γιατί τη διαβάζουν ως επί το πλείστον νοικοκυρές, που μεγαλώνουν και παιδιά, Αντιλαμβάνεσαι τώρα κατάσταση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. domenica και stafylmaria: νομίζω ότι εκκρεμεί απάντησή σας καθώς έχετε αφήσει "ανοικτά" ερωτήματα. Ή να υποθέσω "τη σιωπή των αμνών" ως απάντηση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Kyria Manta, tha ithela na sas rwtisw apo pou pernete tis idees sas gia ola auta ta vivlia pou grafete?K ti tha legate se ena neo atomo pou tha ithele na grapsei vivlia san k sas, gia na mporesei na ekfrasei toso ta sinaisthimata tou oso kai tin fantasia pou krivei mesa tou? Sas ektimw poli!!!!K Latrevw ta vivlia sas.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τώρα κάνεις πλάκα, έτσι;;;;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή